Stále som veril, že sa raz dožijem toho, že aspoň na chvíľku tu budú hore takí, čo si síce budú robiť vlastný biznis, ale budú normálni voči ľuďom, ktorí tu normálne podnikajú snažia sa a poctivo odvádzajú dane. Ale pri tejto vláde komunistickej (ako to inak nazvať) a doslova sprostej (hlava nevie čo robí päta) a doslova pľúvajúcej do tváre normálnym občanom som stratil akosi vieru...
Ide o toľko komentovanú novelu rec. zákona resp. novelu zákona o odpadoch. Sám ako dovozca zo zahraničia som distribútor a uvádzam výrobky na trh takže sa automaticky stávam povinným platiť odvody do rec. fondu, alebo kolektívnej organizácie. Keď som s týmto biznisom začínal overoval som si ako to je (lepšie ako platiť pokuty) a žial stránka rec. fondu vtedy 2 roky ak nie viac neaktualizovaná mi nevedela povedať čo som potreboval, tak som obvolal na rec. fonde viacero kontaktov a žiaľ aj vtedy jeden povedal to a druhý opak. A tak som sa rozhodol pre kolektívny systém Sewa. Jednak som jeden z menších dovozcov, druhá vec SEWA má rozumný formulár na vyplňanie quartálnych hlásení aj ročných, SEWA zrieši aj doklady do životného prostredia. Ročne odvediem dosť veľkú sumu (XX XXX Sk), vyzbieram od ľudí ani nie 1/3 pretože pri každom výrobku beriem cenu za jeho KG ale nie za plné kilá. Platím ale za plné kila, čiže už teraz zákazníkov dotujeme a pri ťažkých zariadeniach dotujeme výrazne.
Posledný mesiac pokračujú prestrelky medzi rec. fondom (neštátny orgán, ktorý nemá určené na čo prostriedky použije) a kolektívnymi organizáciami. Recyklačný fond síce na svojich stránkach síce napísal obhajobu ale smiešnu reagujúcu na článok SME (dík Fero) kde rieši obaly na mlieko, nejaké plastové poháriky, ale akosi pozabudol na dovozcov elektrozariadení EEZ. Tí asi nedovážajú chladničky, HI-Fi, LCD, plazmy, chladiče, zdroje vo forme plastových pohárikov .
Plánuje sa aj podanie žaloby na Slovensko.
Teda aby bolo jasné čo to presne prinesie na Slovensko a hlavne zákazníkov ak novela prejde aj cez prezidenta pridávam tu pár informácii.
****************************************************************************************************************************************
Dňa 30.6.2009 bola v NR SR, aj napriek intenzívnej snahe SEWA a asociáciíí ITAS a ADAT pri rokovaniach na Ministerstve životného prostredia, Výbore NR SR pre životné prostredie a pléne NRSR, (uznesenie NR SR č. 1565 z 30. júna 2009) schválená koaličnými poslancami (v pomere 76:0) novela zákona o odpadoch č. 223/2001 Z.z., ktorá od 1.9.2009 prináša negatívne zmeny hlavne pre výrobcov a dovozcov EEZ zvýšením plošného, nesystémového a nezmyselného príspevku do neštátneho a nekontrolovaného Recyklačného fondu (RF) na 100% množstiev uvedených na trh SR.
Ďalšie podstatné zmeny:
- Nové povinnosti vo vzťahu k batériám a akumulátorom, najmä rozšírená povinnosť platiť príspevok do RF za všetky batérie a akumulátory;
- Rozšírenie povinnosti platiť príspevok do RF za obaly zo súčasných limitov na 100% s účinnosťou od 1.1.2010;
- Rozšírené povinnosti pri spätnom odbere elektroodpadu a použitých batérií a akumulátorov, kde všetci predajcovia elektrozariadení budú povinní vykonávať bezplatný spätný odber kus za kus a predajcovia batérií a akumulátorov budú povinní odobrať všetky použité batérie a akumulátory.
Aký je očakávaný dopad tejto novely na výrobcov a dovozcov EEZ?
V súčasnosti zabezpečujú povinné osoby (výrobcovia a dovozcovia EEZ) plnenie percentuálnych limitov zberu a zhodnotenia prostredníctvom kolektívneho systému, ktorému platia recyklačný poplatok len za limitné vyzbierané množstvá odzrkadľujúci reálne náklady na nakladanie s OEEZ.
Od 1.9.2009 by povinné osoby, teda výrobcovia a dovozcovia EEZ, mali platiť príspevok do RF za 100% množstva EEZ uvedených na trh v danom štvrťroku. Príspevok do RF je u niektorých kategórií niekoľkonásobne vyšší ako recyklačný poplatok do SEWA (porovnanie v tabuľke).
Výsledkom bude zdražovanie elektrozariadení, ktoré u niektorých kategórií môže viesť k zvýšeniu cien až o 10 až 20%. Zvýšenie cien podporí nákupnú turistiku v zahraničí a povedie k zníženiu predaja u domácich predajcov a negatívne ovplyvní zamestnanosť a príjmy štátneho rozpočtu.
****************************************************************************************************************************************
Jedná vec je ale istá ak to prejde tak veci jednoducho budú drahšie a to o nemalú sumu, nakoľko už my osobne nemôžeme dotovať také sumy za KG pretože by sme jednoducho prerobili. Problém je aj v nedostatočnej kontrole pretože na SK pôsobí viacero zahraničných firiem, ktoré jednoducho predávajú tu na SK tovar zo zahraničia (nenakupujú ich od miestnych dovozcov ale zo zahraničia a TAK SA STÁVAJÚ AUTOMATICKY DISTRIBÚTOROM, teda tým kto UVÁDZA VECI NA MIESTNY TRH ). Nebudem spomínať ktoré su to spoločnosti, ale sú veľmi populárne a pokiaľ vidím a skúšal som sledovať ani jedna z nich neodvádza poplatky a nie je ani v jednom z kol. systémov. POTOM JE MOŽNÉ SAMOZREJME LACNO resp. Predávať LACNEJŠIE a robiť konkurenciu.
Jednoducho som sa dnes neovládol a hodnotím celé toto ako jedno kocúrkovo, bez hlavy a päty, je to niečo ako skryté dane?, alebo teda už ak kto bude kontrolovať kde pôjdu resp. kde sa použijú takto vyzbierané peniaze ak sa jedná o neštátnu organizáciu..hrôza, des , napľutie do tváre jednoducho a kocúrkovo pokračuje ďalej. Koniec koncov sa ukazuje na čo je táto vláda dobrá...a nie je to o kríze.