Rozhodol som sa s vami podeliť s mojím prvým pokusom o stavbu vlastného kompresorového chladenia. Po tom ako som si prednedávnom zaobstaral hotový Single Stage cooler a oboznámil sa s jeho chovaním a presným fungovaním som sa rozhodol že aj ja to predsa musím zvládnuť spraviť. Vysvetľovať čo každý diel znamená, ako pracuje, aký je princíp kompresorového chladenia tu nebudem. Kto má záujem, google mu pomôže, kto nie, nech sa ani nesnaží. Takže poďme pekne poporiadku. Najprv zoznam použitých vecí v systéme:
Kompresor - Sanyo C-R95H5K 1HP
Kondenzér - Výkon okolo 1,5kW, chladený 250mm ventilátorom na 230V
Evaporator - CPU evap zrejme stepper1, 100cm ohybná časť so
XV - približne 290cm dlhá 0,9mm kapilárna rúrka
Plyn - R507
Základ - Drevená doska 36 x 45cm x 2,5cm
Ostatné - SLHX okolo 50cm dlhý, tvorený 6mm trubkou vo vnútri 16mm sacej trubky, filter chladiva, servisné ventily, rúrky...
Takže po tom ako mi domov dorazili súčiastky, som sa ihneď pustil do stavby. Slová sú tu zbytočné, prikladám fotky:
toľko fotky z prvého dňa. Nakoľko som bol laik vo zváraní, trvalo troška dlhšie, kým som prišiel ako na to Ale nakoniec sa podarilo a tak pokračujeme výrobou osadením SLHX:
Nakoniec prišlo na rad dokončenie systému, čo sa týka zvárania a čiastočné izolovanie sacieho potrubia, ako aj otestovanie systému na únik chladiva. Prišlo sa na pár nedostatkov vo zvaroch, ktoré som ešte včera musel nanovo prevárať. Ale teraz je už všetko v poriadku
Momentálne netrpezlivo očakávam na plyn, ktorý bude až v strede týždňa . Dnes som zatiaľ spravil elektriku...
Ak by niekoho zaujímala približná váha takéhoto systému, ručička na váhe sa mi zastavila na približne 25kg . nejedná sa teda o žiadneho prcka a už vonkoncom nie je tento systém určený pre 24/7 použitie
Takže zatiaľ chladeniu zdar. Ozvem sa keď dorazí plyn