preco sa nevyrabaju graficke karty otocene o 180° t.j. cipom nahor?
1. bolo by lepsie chladenie kedze teplo sala hore
2. neboli by zapratane sloty pod kartou
Otočenie grafickej karty
Otočenie grafickej karty
Spoiler: ukázať
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Re: Otočenie grafickej karty
Odpoved je asi taka, ze "lebo medved", a boli by zapratane sloty nad kartou. Respektive niekedy by sa to ani len nedalo, pretoze by ich chladiace monstra pre GPU kolidovali s chladiacimi monstrami pre CPU. A je to asi aj preto, ze mnoho GPU chladicov vzduch nasava, (a nie vyfukuje, a kedze teplo stupa, nasavali by teplejsi vzduch, a nie chladnejsi z dola) a vyfukuje vzduch cez slot na skrini. Dalej aj preto, ako su robene skrine (zdroj hore, zdroj dole) => aj ked je velmi mozne, ze ked zacali vyrabat GK sa vobec nad tym nezamyslali a bola to proste nahoda, ze to takto vyslo. Mozno ze za to moze naozaj ten medved. 

"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
pretoze keby to mas tak vaha chladica by posobila na celu kartu bez ohladu na sponu.
Ked je chladic dole, veskeru vahu berie na seba spona-az potom sa rovnomerne rozlozi po karte podla konstrukcie spony:-)
To si myslim ja.
Ale inak zauimavy dotaz
Ked je chladic dole, veskeru vahu berie na seba spona-az potom sa rovnomerne rozlozi po karte podla konstrukcie spony:-)
To si myslim ja.
Ale inak zauimavy dotaz

- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Pravda je, ze to ma nenapadlo 

"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Ja si myslim, ze je to snaha o rovnomerne rozlozenie zdrojov tepla v skrini. Ak by bol chip hore, tak mame vlastne v hornej polovici vsetky "radiatory", zatial co v dolnej prakticky nic, HDD, zvukovky, SB... su zanedbatelne, je to zopar W TDP.
Nie vsetky grafiky vyfukuju vzduch von, s tym treba pocitat a aj keby, tak by sa jadro chladilo horsie, lebo ventilator by nasaval o dost teplejsi vzduch (CPU, RAM, NB, PWM), ako ked nasava zo spodnej chladnej casti.
Dost by trpel teplom aj zdroj, pokial by bol klasicky hore. V podstate vsetky najdolezitejsie komponenty.
Ak je jadro GPU dolu, tak PCB vlastne fyzicky oddeluje najvacsie zdroje tepla a pokial grafika este aj vyfukuje von, tak sa chladi idealne (a nezohrieva CPU cast), lebo nasava ovela chladnejsi vzduch, ako keby fan tahal vzduch z hornej casti.
Za idealnych podmienok si vykonna, gamerska, vylucne vzduchom chladena zostava, taha zvlast chladny vzduch pre GPU aj CPU cast a PCB grafy je dobra prakazka/usmernovac airflow.
Sedlacky povedane, uz aj tak som sa moc rozpisal... Moc tepla pokope.
IMO
Nie vsetky grafiky vyfukuju vzduch von, s tym treba pocitat a aj keby, tak by sa jadro chladilo horsie, lebo ventilator by nasaval o dost teplejsi vzduch (CPU, RAM, NB, PWM), ako ked nasava zo spodnej chladnej casti.
Dost by trpel teplom aj zdroj, pokial by bol klasicky hore. V podstate vsetky najdolezitejsie komponenty.
Ak je jadro GPU dolu, tak PCB vlastne fyzicky oddeluje najvacsie zdroje tepla a pokial grafika este aj vyfukuje von, tak sa chladi idealne (a nezohrieva CPU cast), lebo nasava ovela chladnejsi vzduch, ako keby fan tahal vzduch z hornej casti.
Za idealnych podmienok si vykonna, gamerska, vylucne vzduchom chladena zostava, taha zvlast chladny vzduch pre GPU aj CPU cast a PCB grafy je dobra prakazka/usmernovac airflow.
Sedlacky povedane, uz aj tak som sa moc rozpisal... Moc tepla pokope.

Chcel by som vidieť Accelero na grafike, veľký chladič na severnom čipe dosky a a takú Noctuu na procáku
.

- zodiaq
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 17. Aug, 2009, 09:14
Ak si dobre pamatam starsie karty sa robilis chipom hore..aj moja MX440 to taq mala. Ale v dnesnej dobe urcite to chladenie hra vyznamnu rolu. Tak preto
AsRock DeskMini H470 - Pentium G6400 4Ghz, Noctua NH-l9i, Ballistix 2x8GB 2666Mhz, WD Blue SN520 256GB, 2xToshiba L200 2TB, Intel AX200
Sony PS5 Slim/ 2TB Samsung 990 Pro ,Samsung QE55QN90B - backlight died, Poco X6 5G
Sony PS5 Slim/ 2TB Samsung 990 Pro ,
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ak chces mat kartu smerom nahor, tak si proste kup skrinku s otocenym layoutom. Ale potom sa nestazuj ked budes riesit veci s chladenim.
inak pravda, kedysi boli cipy naopak ale to mali karty bud ziadne alebo len pasivne alebo len malinke vetraciky, nie tie monstra co tam teraz montuju, zachvilu polovicu skrine budu len vselijake chladice zaberat. 

myPC CPU:AMD Ryzen 7 5700X3D, MB:Gigabyte B550M K, RAM:32GB G.SKILL DDR4 3200 MHz CL16, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
Ja mám grafiku s čipom hore.
http://picasaweb.google.com/tomkocur/My ... 7346494514
A nevopchám tam žiaden normálny chladič na CPU, preto mám Zalman CNPS7500. Pri pasívnom chladení grafiky to je podľa mňa lepšie riešenie, aj keď je to potom dosť nepraktické (hlavne keď je to zriešené tak ako u mňa.
http://picasaweb.google.com/tomkocur/My ... 7346494514
A nevopchám tam žiaden normálny chladič na CPU, preto mám Zalman CNPS7500. Pri pasívnom chladení grafiky to je podľa mňa lepšie riešenie, aj keď je to potom dosť nepraktické (hlavne keď je to zriešené tak ako u mňa.