Program v pascale
Program v pascale
Zdravim,
Potreboval by som naprogramovat, ale nejako sa neviem pohnut v pascale.
Mam takyto priklad:
y=(x2+1)/(x2-1)
(x2 znaci, ze x je na druhu) a ( / znaci delenie)
Za kazdu pomoc dakujem.
Potreboval by som naprogramovat, ale nejako sa neviem pohnut v pascale.
Mam takyto priklad:
y=(x2+1)/(x2-1)
(x2 znaci, ze x je na druhu) a ( / znaci delenie)
Za kazdu pomoc dakujem.
Re: Program v pascale
skus toto, ale nezarucujem spravnost.... Pascal som videl pred 10 minutami prvykrat v zivote.
do buducna UTFG!
Spoiler: ukázať
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
par otazok zo zvedavosti:
1. definovanie premennych nad begin-om z nich robi globalne premenne?
2. uses crt; je nutnost ak chcem pouzit konzolu? (nevsimol som si to v tutoriale)
3. clrscr; po begin-e je tam naco? (teda, ak je to clear screen ako si myslim...)
dikes
1. definovanie premennych nad begin-om z nich robi globalne premenne?
2. uses crt; je nutnost ak chcem pouzit konzolu? (nevsimol som si to v tutoriale)
3. clrscr; po begin-e je tam naco? (teda, ak je to clear screen ako si myslim...)
dikes
Pokial ja viem, tak premenne sa v pascale definuju vzdy nad beginom cez var, takto som to este nevidel, ale nevravim, ze sa to tak nemoze
Crt je na prikaz clrscr
Ano, je to clear screen, davam ho stale po begine, aj inde som si to tak vsimol, je to vlastne jedno. Ked spustis program prvykrat, tak aby ti zmazalo plochu pri druhom spusteni. Neviem ako to presne funguje, ked to spustas z exe, ale ked ten program upravujes tak aby pri dalsom spusteni sa vycistil screen.
Crt je na prikaz clrscr
Ano, je to clear screen, davam ho stale po begine, aj inde som si to tak vsimol, je to vlastne jedno. Ked spustis program prvykrat, tak aby ti zmazalo plochu pri druhom spusteni. Neviem ako to presne funguje, ked to spustas z exe, ale ked ten program upravujes tak aby pri dalsom spusteni sa vycistil screen.
dikes za objasnenie, mozno ak mi niekedy zvysi cas, tak sa na ten jazyk kuknem aj vaznejsie
a snad sme helpli aj shaaira
a snad sme helpli aj shaaira
Vdaka chlapy za vas cas a pomoc
a ked to budes testovat, nezabudni zadat X = 1
hodi ti to error - division by zero
takze tam treba nejak dat IF
hodi ti to error - division by zero
takze tam treba nejak dat IF
Kód: Vybrať všetko
if ( x = 1) then
begin
writeln('Nemozes delit nulou');
end
else
begin
y=(x*x+1)/(x*x-1);
writeln('y = ',y);
end;
lava, prava, lava, prava ...
Takze final verzia programu vyzera asi takto:
Teraz to uz funguje akoby malo. Este spracovat nejako vyvojovy diagram a mam to v cajku
program delenie;
uses crt;
var x,y: real;
begin
x:=0;
y:=0;
writeln('Zadaj x: ');
readln(x);
if (x=1) then
begin
end
else
begin
y:=(x*x+1)/(x*x-1);
writeln('y= ',y);
end;
end.
je nutna inicializacia premmennych na nulove hodnoty?
nedava mi to velky zmysel...
nedava mi to velky zmysel...
Premenne teraz netreba nulovat.
Ja by som to dal takto.
Doplnil som clrscr na zaciatok a na koniec readln. A writeln som zmenil na write, podla mna tam ma byt write, lebo ked je writeln, program pokracuje dalej, a nepockaj na zadanie vstupu, ak tam je iba write, program caka na stlacenie enteru a tak pokracuje.
program delenie;
uses crt;
var x,y: real;
begin
clrscr;
x:=0;
y:=0;
write('Zadaj x: ');
readln(x);
if (x=1) then
begin
end
else
begin
y:=(x*x+1)/(x*x-1);
writeln('y= ',y);
end;
readln;
end.
Doplnil som clrscr na zaciatok a na koniec readln. A writeln som zmenil na write, podla mna tam ma byt write, lebo ked je writeln, program pokracuje dalej, a nepockaj na zadanie vstupu, ak tam je iba write, program caka na stlacenie enteru a tak pokracuje.
Naozaj je to takto? Uz som davno neprogramoval v Pascal/Delphi ale nejak sa mi nezda ze by to malo takuto funkcionalitu. Podla mna je medzi write a writeln rozdiel len v tom, ze writeln zalamuje riadok.donner napísal:... A writeln som zmenil na write, podla mna tam ma byt write, lebo ked je writeln, program pokracuje dalej, a nepockaj na zadanie vstupu, ak tam je iba write, program caka na stlacenie enteru a tak pokracuje.
Teraz uz vazne neviem aky tam je rozdiel, kedze som si vsimol ze niektore programy aju aj wirteln, ta kde by som dal ja write. Takze asi to len zalamuje riadok.
tak tak ...
write - nezalomi raidok
writeln - zalomi riadok
read - nacita hodnotu
readln - nacita hodnotu a CRLF
takze ak by si chcel pauznut program na konci cez readln() ~ zadaj enter, a pouzival by si bezne read(), tak ti to nezastavi, lebo to v buffri ma CRLF z predchadzajucich read/inputov
write - nezalomi raidok
writeln - zalomi riadok
read - nacita hodnotu
readln - nacita hodnotu a CRLF
takze ak by si chcel pauznut program na konci cez readln() ~ zadaj enter, a pouzival by si bezne read(), tak ti to nezastavi, lebo to v buffri ma CRLF z predchadzajucich read/inputov
lava, prava, lava, prava ...
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Po 08. Sep, 2008, 23:38
Neviem ci som spravne pochopil ako ste mysleli rozdiel medzi write a writeln: ide o to dke po vypisani skonci kurzor, napriklad ked po write mate prikaz readln alebo dalsi write tak za nim skonci kurzor hned v tom riadku, ale pri writeln ide na novu line preto writeLN. cize ked das writeln("ahoj "); write("ahoj "); tak to vyzera po zbehnuti
ahoj
ahoj _
a urcite by som tam dal aspon jeden skok ked je x=1 aby sa opatovne nacitala hodnota...
ahoj
ahoj _
a urcite by som tam dal aspon jeden skok ked je x=1 aby sa opatovne nacitala hodnota...