Slovenské víno

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
Používateľov profilový obrázok
RP
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: St 21. Mar, 2001, 20:00

Slovenské víno

Príspevok od používateľa RP »

Otázka pre tých, ktorí vínu rozumejú. Aké slovenské vína (víno+ročník), aktuálne dostupné, by ste odporúčali vyskúšať/ochutnať?

A pre zaujímavosť v takýchto cenových kategóriách:

Nad 15 EUR
8-15 EUR
nad 3 EUR
a áno, aj do 3 EUR

Vína, ktoré sa dajú kúpiť v hypermarkete (ak je niekde v Modre pivnička so skvelým vínom, tak to východniarovi na veľa nebude).
materik
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 10. Apr, 2008, 14:00

Re: Slovenské víno

Príspevok od používateľa materik »

Tak teba moze zaujat Pivnica Orechová (blizko Sobraniec). To ale v markete tazko zozenies.
- mal som od nich viacero odrod, fakt dobré vína majú. Naposledy som mal tusim Chardonnay a rosé (nepamatam si, ci Frankovku Modru, alebo Svätovavrinecké). Rocniky vin ja velmi nesledujem, to sa vacsinou pytam predajcov.
- je to mensi vyrobca a snazi sa drzat si taky skor kultovy status... pozna ich fakt malo ludi (nemyslim tym odbornu verejnost)

A z marketovych skus Pivnica Tibava (tiez Sobrance) alebo J&J Ostrožovič (Tokaj).
- z Tibavy som mal naposledy Tramín červený a bolo to bohovské víno. Fakt som len kukal.
- a z tokajskych (ja tam casto chodim na tie vinice) si rad beriem Lipovinu a Muškát. Muškát je krásne voňavý, ten stoji
za koštovku.

Sorry, ze ti nepisem ceny, nebolo by to velmi objektivne. Ja to vacsinou kupujem priamo u vyrobcov a ceny v marketoch su o dost vyssie (zazil som uz aj 100% prirazku... :rolleyes: )
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
pEpinko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Máj, 2008, 09:31

Príspevok od používateľa pEpinko »

Silno odporucam Strekov 1075, v super(hyper)markete nezohnatelne, ale stoji za to. Najvyssia rada Terrior ide cez 15€, ale mna zaujala aj "najnizsia" rada Corpus s cenou niekde okolo 10€. Naposledy som mal rocnik 2009 Frankovku a teda skvost. Mimochodom na markety by som zabudol, ak aj nemas v dosahu vinoteku, tak stale je tu internet.

Inak presne rocniky dalej neporadim, len nedavno som si zacal zapisovat, co som ochutnal, a tak si to nie celkom pamatam. A z tych zapisanych sa mi pozdaval iba Strekov, ostatne nestali za vela :).

Vyrobcov ale mozem poradit ELESKO (tak okolo 10€) a Hacaj, od toho som mal len lacnejsie kusky, do 5€, ale fajn za tu cenu hlavne Muller Thurgau mi utkvel v pamati (rok si uz nepamatam).

Do 3€ by som sa vykaslal na slovensko, este som zaujimave vino zo slovenska do 3€ nepil. Mam pocit, ze v tomto smere sa da lepsie kupit cosi zahranicne (Spanielsko, Cile...). A nad 15€ by som ja isiel tiez do inych krajov, nieze by na slovensku nebolo dobre vino nad 15€, ale pomer cena/vykon pokulhava.

Otazka pre kolegu nado mnou: Mozes poradit nieco od J&J Ostrožoviča? Ja som mal len nejaku polosladku cudnost s nazvom Toccata (alebo tak nejak) a frankovku a teda nic moc... potom som sa na jeho produkciu vybodol, tak mozno mu krivdim.
materik
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 10. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa materik »

skus od nich Muškát žltý.
Ako som pisal, prekrasne vonia, lahsie vino no chut je vsak menej vyrazna. (neznamena, ze zla, len pri tej voni clovek caka viac :-) )
Pripadne ja od nich rad kupujem Lipovinu, je taka pekne hrava, tu mam rad.

Inac pozri si Special Collection pripadne Privlastkove vina. Tam su zaujimavejsie kusky.
http://www.ostrozovic.sk/clanok/special-collection

Ako som na to kukal, tak by som rad skusil Tramin Červený od neho.
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77
GABO
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Ut 15. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa GABO »

Osobne odporúčam Karpatskú Perlu. Neskorý zber vína Varieto ideálne Chardonnay http://www.karpatskaperla.sk/sk/vina/ak ... z-hroznaa/ 2009/2010 som pil viackrát a vynikajúce, rovnako aj Varieto Cabernet Sauvignon ružové, suché http://www.karpatskaperla.sk/sk/vina/ak ... er-ruzove/ potom pivnica Orechová a Tibava ako sa tu už spomínalo.

Karpatskú perlu v supermarketoch (ani Metro) nekúpiš (ideálne internet / vinotéka), Tibava sa dá v Metre, rovnako aj Orechová ak sa trafíš a chodíš do metra často.
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 29. Aug, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Diablo1st »

Čo by som ja odporučil je Víno Matyšák, najmä chardonnay mne osobne veľmi chutí s cenovkou 7€ v Tescu. Celkom dobrý je aj Muller Thurgau od Matyšáka, tam je cena tuším 3,5.

Ešte čo som mal možnosť ochutnať sú celkom slušné vína od chateau Topolčianky, ale nie ten najlacnejšie.

Ide aj o to aký druh vína ti chutí. Či suché, alebo troška sladšie, či sladké.

Mne osobne chutí aj "križiacke" víno. Neviem presný názov, ale na etikete má vyobrazený križiacky znak.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.
Ex. HP 2230s: T9600, 2x2GB RAM 800MHz DDR2, X4500MHD, SSD Toshiba 256GB.
Work: Lenovo E14 G5 AMD + Dell U2724DE + Dell U2724D.

FVE: 10,2 kWp + 13kWh batérie
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

to je templarske. od nich mam rad frankovku
NB: Asus ROG Strix G16
pEpinko
Používateľ
Používateľ

Kriziacke? To akoze Templarske sklepy Cejkovice? To nemyslis vazne, ved to je hrozna chemikalia a tolko afer co bolo okolo nich, to snad nikto iny v Cesku nemal.

Od Matysaka a Topolcianok by som osobne nekupil nic len tie najlacnejsie (do 5€). Drahsie sa da urcite vybrat aj lepsie vino ako od "najlepsieho slovenskeho chemika".

MImochodom este ma napadol jeden fajn vyrobca. http://www.bottfrigyes.sk/ (Mal som iba Pinot Blanc za cca 9,50€ a chystam sa nakupit viac ich produkcie.)
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Tak každému chutí niečo iné. Mne to templárske celkom chutilo. Nevravím, že je to najlepšie víno pod slnkom, ale zasa v supermarkete nemôžeš čakať zázraky, pri takej cene o akej sa bavíme.

Nie som nejaký znalec vína, takže toto čo tu píšem je čisto môj subjektívny názor. Mne osobne chutia tie vína, čo som napísal. Ak je niekto someliér nečakám, že so mnou bude súhlasiť.
Lenovo E460: 14" FHD IPS, i5-6200U, 2x4GB RAM 1600MHz DDR3L, R7 M360, SSD 256GB Toshiba.

pEpinko
Používateľ
Používateľ

Chapem, ze si to myslel dobre. Mne sa len zda cudne odporucat vyrobcu, ktory ma tolko opletaciek s kontrolnymi uradmi. Napr. http://www.jizni-svah.cz/2010/11/templa ... dosti.html
lezgy
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ne 20. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Trebišov... mesto kde nik nepracuje a všetci sa maju dobre

Príspevok od používateľa lezgy »

roky sme doma s otcom vino robili takze co to som pochytal
ale ak chces fakt z dobreho hrozna a fakt dobre vino, mozem ti dat telefonne cislo na kolegu s vysky a ti garantujem ,ze to co budes pit si este nepil :)
a za tu cenu uz vobec :)
ak ti teda nevavi vino znacky powered by ..., cize tzv noname
zadne umele sracky ako tam leju tunajsie vinarske srocky /ktori to samozrejme popieraju/
1, Intel® NUC Kit 6i3SYH

2, HP 4330s
Diablo1st
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

lezgy: takéto vína sú asi najlepšie, predsa len doma spravené víno (ak ho teda človek vie spraviť) je bez chemikálii a iného bordelu. Sám chodím občas nakupovať víno na Moravu ;)

Čo sa týka toho Templárskeho, o tomto som nevedel, nikde som to nejako nepostrehol. Mal som od nich dva druhy a tie mi celkom chutili, preto som ho odporučil.

Návrat na "Debata o všetkom"