Skusenosti s ''kurvi**ami'' alebo tiez Planned obsolescence

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
CageJ
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43

Skusenosti s ''kurvi**ami'' alebo tiez Planned obsolescence

Príspevok od používateľa CageJ »

Zdravim,
rad by ma zaujimalo, kolki ste sa stretli so zavadou pocas zarucnej doby, kolki tesne pred jej skonceni a najvacsi extrem len par dni/tyzdnov/mesiac po jej skonceni. Pripadne ci to bolo vobec opravitelne(vyhodne opravit). Kedze nie je tajomstvom, ze vyrobcovia pridavaju do zariadeni tzv. ''kurv**ka' pripadne navrhy zariadeni su postavene na hlavu.

http://pctuning.tyden.cz/hardware/multi ... -to-nahoda
alebo
http://www.novinky.cz/ekonomika/281959- ... robce.html

Zacnem ja :

chladic Artic Cooling Twin Turbo - fen odisiel po roku este v zaruke, neopravitelna vada, zly rotor, oprava vymena celeho setu
doska od Gigabyte sice 5 rocna, ale nepochopitelne roztiekli sa kondezatory napajania(16V/1600mikroF/T105C), oprava za 2€
wireless set Logitech - po roku nefunkcny vysielac klavesnice, v zaruke, reklamuje sa, vysledok neviem :D
TV - po 9r totalne mrtva obrazovka ...

Paradoxy - notebook od Toshiby za 12500skk bez oprav funguje uz 5. rok ci bezdrotovy neznackovy set za 500KC
Nastastie som nemal moznost stretnut sa s poruchou par dni po skonceni zaruky.
Naposledy upravil/-a CageJ v So 20. Okt, 2012, 18:08, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Martin_RAZER_SVK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 06. Aug, 2012, 20:24

Re: Skusenosti s ''kurvi**ami'' alebo tiez Planned obsolesce

Príspevok od používateľa Martin_RAZER_SVK »

MP3 prehrávač GRUNDIG model si už nepamätám posral sa mi 2 mesiace pred koncom záruky bol to pekný pocit dostať 150€ za 256MB mp3 :D
LG domáce kino ešte s VHS :laugh: posralo sa mesiac pred koncom záruky oprava tiež nebola možná tie kurvitka sú super vec keď nefungujú správne a od serú elektroniku skôr :good:
CPU i5 4670k 4.2GHz,MB MSI Z87 MPOWER, RAM2x4GB KINGSTON HyperX Performance 2400Mhz Cl11 ,GPU Asus EHD5870+EK FC5870,D5 + Alphacool TOP, EK Supreme HF, 2x480 Alphacool Nexxxos UT60/XT45, case CM HAF X,PSU Seasonic x-650
Fullesh
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: So 05. Apr, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Fullesh »

23" LG monitor (r.v. 2008) - posral sa 2 mesiace po zaruke
24" Samsung (r.v. 2008) - posral sa vten tyzden co skoncila zaruka
Whirpool chladnicka (r.v. 2006) - posrala sa 5 mesiacov po predlzenej zaruke
Electrolux pracka (r.v. 2006) - 1 rok po zaruke
niekolko CD/DVD mechanik (LG, ASUS, Samsung) - po 2 rokoch skapaly, cize po zaruke
DVD prehravac LG (r.v. 2008) - pouzivany minimalne, zatial stale funguje (klop klop klop)
dva mobili Samsung - po zaruke skoncili
mobil SonyEricson - po zaruke skoncil
HP tlaciaren obycajna - tiez par tyzdnov po zaruke
NEC MP4 prehravac - par tyzdnov po zaruke skoncil

a teraz niejake starsie vecicky:
noname vysavac - funguje 20rokov
rucny mixer - funguje 20rokov
stara chladnicka Calex - funguje vyse 15rokov
mraznicka ETA - funguje 7rokov
tatramat pracka - funguje vyse 15rokov
OVP televizor - funguje 10rokov
Whirpool mikrovlnka - funguje 8rokov
som zabudol na niekolko 17 a 19" LCD monitorov, jedny z prvych, zatial funguju.

Neviem kedy nastal ten zlom robit vsetko naprd a nekvalitne :E
Naposledy upravil/-a Fullesh v So 20. Okt, 2012, 17:58, upravené celkom 1 krát.
|MB| MSI B450I Gaming Plus |CPU| AMD Ryzen 5 5600G |CPU's Cooler| AIO 140mm
|RAM| G-Skill 2x8GB DDR4 3200MHz Trident-Z |GPU| AMD Vega 7
|SSD| Intel 660p 1024GB M.2 NVMe |PSU| NZXT 650W 80Plus Gold |Case| NZXT H1 V1
|LCD| BenQ BL3200PT |Mouse| Logitech G603 |Pad| Razer Goliathus Speed |OS| Microsoft Windows 10 Pro x64 SK
|OC| Celeron D 330 E0 / Pentium E2160 M0 / Pentium E5200 M0 / Pentium E5200 R0 / Phenom II X3 720 C2 / Core i5 2500K / Core i5 6600K
.
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00

Príspevok od používateľa dexterav »

vtedy ked sa zaviedla napr tzv ekologická pájka :)
životnosť cca 5r

vymenil by si svoj tv za nový keby sa ti nepokazil? kedže novým sa často označuje výmena zeleného tlačítka za modré? :laugh:
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X32GB6,8GHz CL32 Vengeancel, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
newmi
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 23. Jan, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa newmi »

no naposledy ma takto potesila pracka, pol roka po skonceni zaruky. Mechanicky UPLNE v poriadku, super stav ale oddrbala sa elektronika, oprava by stala cca 150€ ... dovi dopo, buzeranti :furious: Samozrejme sme kupili novu radsej.
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Ziadna "planned obsolence" neexistuje. Co ale existuje je tlak zakaznika na vyrobcu ohladne co najnizsej ceny a zaroven tlak vyrobcu na maximalizaciu zisku.

Vysledkom toho je obcas napriklad pripad zariadeni z 2003-2005, ked cinania ukradli nekompletny postup pre vyrobu kondenzatorov a tie zacali prave po par rokoch tiect a buchat. No ale nekup cinsky kondenzator za polovicnu cenu oproti japonskemu v roku 2003 :laugh: .

Ventilatory su vcelku problemova suciastka, tam by som to moc na vyrobcu nehadzal, tazko sa vyrobi kazdy kus dobry. Napriklad mne zacali piskat ventilatory v Seasonic X aj Corsair AX, za kazdy som dostal nahradu alebo dobropis. A to su zdroje s 5-7 rocnou zarukou. Jednoducho ventilator je loteria, ci zacne sustat/piskat/drhnut.

Prijimac klavesnice - staci mensieho prepatie v USB porte a bum, ten malicky cip na prijimaci sa mohol odpalit.
TV - nepises aky typ, ale ono ani stare TV nie vzdy vydrzali fungovat viac nez 8-10 rokov. Pri LCD ti napriklad mohlo odist iba podsvietenie, a snad necakas ze pre TV vymysleli nejake super-mega-lepsie katodove trubice ako tie, ktore mozes kupit v obchode do svietidiel ? Kazda suciastka ma proste svoju zivotnost.

Takze ako som to pisal na zaciatku, bohuzial si za to mozte v podstate sami. :laugh:
diZZy
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Dátum registrácie: Ut 31. Mar, 2009, 19:08

Príspevok od používateľa diZZy »

kamosovi sa tyzden po skonceni zaruky odpalila nejak cievka v teláči... ale to bolo davnejsie bola to obrovska tesla ktoru som mu v tych casoch zavidel :D a vymena tej blbosti ho stala v tych casoch 1000 korun slovenych co teraz myslim sa priblizuje ku 300euram :D
Sebi02
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 03. Máj, 2011, 15:14

Príspevok od používateľa Sebi02 »

30€....
Telka OVP-sluzi 10 rokov
Pracka Whirpool-sluzila 8 rokov (bez Calgonu! :D )
CRT monitor-sluzil 10 rokov a funguje doteraz
Mikrovlnka Elextrolux-Fungovala 13 rokov az pokym pred tyzdnom nevzbĺkla :hysterical:
Nejaky Olympus-Cierne mrtve flaky pixelov na displeji, po reklamacii za isty cas opat a to iste aj u znamej.
patro16
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 12. Aug, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa patro16 »

vysavac Zanussi kaput po 3 rokoch
DVD prehravac Philips tyzden po zaruke kaput
SE k810i vydrzal 5 rokov potom odisiel flexo kablik na klavesnicu a baterka inak "funkcny"
Ramky Corsair XMS2 DHX CL4 kit2x2GB po roku a pol 1 modul kaput - vymena celeho kitu
davnejsie mys A4tech X-718 pol roka pred koncom zaruky odislo scrollovacie kolecko - rma vymenena za A4tech XL-750BK
CPU: Intel Core i7-4790K@4,5Ghz
Cooler: Noctua NH-D15 chromax.black+NT-H1
MB: MSI Z97 PC Mate
RAM: Kingston HyperX Fury Black 1866Mhz CL10 16GB kit
GPU: iGPU
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: Seagate SV35 1TB 64MB cache+Cooler: SCYTHE SQD-1000 QUIET DRIVE
DVD: Lite-On iHAS124 (xbox 360 XGD3 ready)
PSU: Enermax Platimax 500W
Case: Corsair Vengeance C70 Military Green
+outtake: Noctua NF-A15 PWM + NF-S12A PWM, intake: 2x Noctua NF-S12A PWM
Monitor: AOC Q3279VWFD8 & HP ZDisplay Z27i
Periferie: Microsoft Sidewinder X4 SK, A4tech XL-750BK
Printer: HP LaserJet 1018
NB: ACER TravelMate 5760G >CPU: Intel Core i5-2520M, RAM: 2x4GB 1600MHz, GPU: HD3000 + Nvidia Optimus GT520M, HDD: WD Scorpio Blue 750GB 5400rpm, SSD: Intel 520 180GB
Mobile: Samsung Galaxy A52 5G
Car: KIA Ceed HB MY22 LUNAR
CageJ
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 01:43

Príspevok od používateľa CageJ »

faugusztin napísal:Ziadna "planned obsolence" neexistuje. Co ale existuje je tlak zakaznika na vyrobcu ohladne co najnizsej ceny a zaroven tlak vyrobcu na maximalizaciu zisku.

Vysledkom toho je obcas napriklad pripad zariadeni z 2003-2005, ked cinania ukradli nekompletny postup pre vyrobu kondenzatorov a tie zacali prave po par rokoch tiect a buchat. No ale nekup cinsky kondenzator za polovicnu cenu oproti japonskemu v roku 2003 :laugh: .

Ventilatory su vcelku problemova suciastka, tam by som to moc na vyrobcu nehadzal, tazko sa vyrobi kazdy kus dobry. Napriklad mne zacali piskat ventilatory v Seasonic X aj Corsair AX, za kazdy som dostal nahradu alebo dobropis. A to su zdroje s 5-7 rocnou zarukou. Jednoducho ventilator je loteria, ci zacne sustat/piskat/drhnut.

Prijimac klavesnice - staci mensieho prepatie v USB porte a bum, ten malicky cip na prijimaci sa mohol odpalit.
TV - nepises aky typ, ale ono ani stare TV nie vzdy vydrzali fungovat viac nez 8-10 rokov. Pri LCD ti napriklad mohlo odist iba podsvietenie, a snad necakas ze pre TV vymysleli nejake super-mega-lepsie katodove trubice ako tie, ktore mozes kupit v obchode do svietidiel ? Kazda suciastka ma proste svoju zivotnost.

Takze ako som to pisal na zaciatku, bohuzial si za to mozte v podstate sami. :laugh:
1) no prepatie to ano, lenze je to bezdrotova a pouzivam znackove 1,2V NiMH baterie :)
2) Panasonic Quintrix, CRT
3) ako mi vysvetlis, ze odisla 4-rocna znackova mikrovlnka ?

Nie zato si urcite sami nemozeme, zato mozu cinania, zeleni a podobna haved..
Ja som im nekazal no Pb a pouzivat bezolovnate pajky.. :furious:
landrower
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45

Príspevok od používateľa landrower »

monitor - den pred padnutim trojrocnej zaruky (philips 190s LCD), v obchode na mna kukali jak na vraha ked som to doniesol :)
MP3ky vzdy tak po 1.5 roku sa vzdali, a kedze to bolo v zaciatkoch, tak tak z 256MB bola o ten rok a pol 1GB kedze uz sa nevyrabali 256 atd. :D
sluchatka kazde vzdy rok, kable sa zalamuju
asus doska asi po roku, m2n68, nieco so sata radicmi
zdroj KME asi pol roka
velke spotrebice doma sa dlho drzia, nastastie,
a telefony sa u nas tiez moc nekazia (jedine batekry ale tak to je spotrebny tovar, mam nokiu 6610 dokonca s origos baterkou a este funguje :) a dalsiu kde som ale musel menit baterku kedysi)
tu nejde o kurvitka, tu ide o nekvalitne materialy a vyrobne postupy ;)
Steam: michalsveto
CPU Intel Core i5 4670K + CM Seidon 120XL +2x Corsair Quiet SP120
MB MSI Z87M-G43
RAM Corsair XMS3 2x4GB DDR3
VGA Gigabyte N660OC-2GD GTX660 + Accelero Mono Plus
HDDs Crucial MX200 250GB 7mm, Seagate Brracuda ST1000DM003 1TB
CASE Bitfenix Prodigy M
PSU Single sleeved Corsair HX650 + Corsair AF120 LED blue Fan
External HDDs Samsung 750GB + Fantec fanbox FB-35US2 black, Seagate Expansion Desktop 2TB
FANs Corsair AF120 Blue LED
RPM regulation Scythe Kaze Master PRO 5,25" panel
Peripheral
Display 2x Philips 24M1N3200ZA Gaming 24" (IPS)
Audio Behringer MS16
Keyboard Asus TUF Gaming K1
Mouse Asus TUF Gaming M4
Notebook Lenovo IdeaPad B5400 (i3 4000M @2.4GHz, HD graphics 4600, 8GB RAM, 15.6")
gammaray
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: Po 23. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa gammaray »

Ze sa o tom vobec bavite sa cudujem. Dobre vsetci viete ze tu ide len o to predat tovar, zarobit a hlavne vyrobit tovar tak aby vydrzal presne tie dva roky a potom sa dodrbal aby sme si mohli znova kupit novy. To je alfa a omega toho ako to dnes funguje.
ZOSTAVA CPU: AMD 5600x MB: GIGABYTE B550M AORUS PRO-P (rev. 1.0) Cooler CPU: SilentiumPC Fera 5 RAM: Crucial Ballistix Black 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 M.2 SSD NVME system: Samsung 980 1TB M.2 SSD NVME data: Samsung 980 1TB DVD RW: Samsung SH-S183A GPU: GeForce RTX™ 3070 GAMING OC 8G (rev. 2.0) PSU: CORSAIR RM750x PSU 750W 80+ Gold 2021 Monitor: LG 32GK850F CASE: Fractal Design Define Mini Headset: KOSS SB/45 Repro: Fluid Audio F5 Myš: Logitech G Pro Klávesnica: Corsair K68 RGB OS: Windows 10 Pro 64bit
Martin_RAZER_SVK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 06. Aug, 2012, 20:24

Príspevok od používateľa Martin_RAZER_SVK »

tak tak keby robia kvalitne produkty ktoré sa neserú tak by dopadli potom ako teraz AMD a INTEL že im výrazne klesajú predaje ;)
CPU i5 4670k 4.2GHz,MB MSI Z87 MPOWER, RAM2x4GB KINGSTON HyperX Performance 2400Mhz Cl11 ,GPU Asus EHD5870+EK FC5870,D5 + Alphacool TOP, EK Supreme HF, 2x480 Alphacool Nexxxos UT60/XT45, case CM HAF X,PSU Seasonic x-650
KatjushaMan
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa KatjushaMan »

naucil so msa nikdy fotaky SONY tie proste odidu vzdy po 2 rokoch este som sa nestretol s modelom ktory by po 2 rokoch fungoval vzdy tak ista chyba
PC1Procesor: AMD RYZEN 1700X @ 3820 MHz Základní deska: Asus ROG CROSSHAIR VI HERO AM4 Paměť:DDRAM4 2x8GB G-Skill 3650Mhz Grafická karta:Asus ROG GTX 980 Pevný disk:HDD Samsung SpinPoint F3, 1TB, HDD WD 350 GB Monitor1: DELL U2412M Monitor2: HP w2207
AmOK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 25. Júl, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa AmOK »

Martin_RAZER_SVK napísal:tak tak keby robia kvalitne produkty ktoré sa neserú tak by dopadli potom ako teraz AMD a INTEL že im výrazne klesajú predaje ;)
Ved Intel to uz poriesil pastou medzi IHS u Sandy Bridge. Boh vie, ci sa to len rozdroli ako pri ich starych boxoch, alebo aj vypari. :D Nastastie pri cpu je zaruka dlhsia ako moralna smrt... Intel a AMD IMO klesli predaje, lebo ARM a pod. procaky im pretahuju zakaznikov a co sa tyka desktopu, tak tam je prvorada u vaciny generacie grafika... :D Nemyslim tym kancelarske krysy, tym staci vykonovo cpu stare 3-5 rokov.

Btw, riadne svinstvo je programovatelny chip v akupackoch bookov. Je jedno v akom stave su Li-ion clanky. Ked sa vyrobca rozhodne, ze je cas ho zadotovat, tak chip vyhlasi akupack za mrtvy. Nekecam. Par dni som teraz googlil nad rozobratym akupackom z HP booku. Nasiel som aj program na reset toho chipu, ale je tak drahy, ze to pri jednom packu nema vyznam.
Chip moze tak isto clanky znicit prebijanim, alebo nabijanim na hranici maxima... Ono je to pre tie svine vyhodnejsie, naprogramovat ho takto a nie tak, ze by clanky dobijal len na 85-90% z maximalnej kapacity a baterka by vydrzala 5 rokov slusneho zaobchadzania.
Dobra sranda je aj vymena clankov. Toto fungovalo na starych packoch v novych sa musia menit clanky by-pass, aby bola logika stale pod napatim. Aj tak to ma vacinou hovno vyznam, lebo v chipe zostane tym padom zapisany pocet nabiti... Na nejaku fer rekalibraciu zabudnite. :furious2:
Celkovo booky su asi najvaci spotrebak. Ked sa to otvori, tak vsetko zle. Niekedy zasnem, ze sa ten stroj vydrzal tak dlho trapit. :facepalm:

Návrat na "Debata o všetkom"