Vyrobcom garantovany pocet prepisov SSD buniek?
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Vyrobcom garantovany pocet prepisov SSD buniek?
Zdravim.
Vie niekto uplne presne, aky je vyrobcom garantovany pocet prepisov SSDcka?
V poslednej dobe som sa docital /aj ked v bazari/ totalne ale ozaj totalne odlisnu zivotnost takeho 120GB SSDka.
V bazari pri predaji Intelu :
http://www.hojko.com/i-p-2-x-intel-520- ... 79268.html
typek pise, ze "Životnosť SSD je 5000 cyklov t.j. 600TB na zápisoch. Čiže ostáva ešte celkom slušný čas "
Prednedavnom Seagate predstavil svoje vlastne SSDcka:
http://www.dsl.sk/article.php?id=14092&hot=3
Na 120, 240 a 480 GB 600 Pro SSD modely je možné zapísať 24, 134 respektíve 350 TB, na 100, 200 a 400 GB modely je to 220, 520 a 1080 TB. Na modely zo série 600 SSD je to 36.5, 72 a 72 TB.
A tu absolutne nechapem - robi Seagate totalne "shit" disky, pretoze zapis 24TB vs to co pise tam pri Intele 600TB je viac ako 30nasobny rozdiel, co sa mi totalne nejde.
JA mam SSDcko Samsung 840 Basic 3mesiace cca, a uz mam zapisany skoro 0,9TB.
Za rok teda zapisem cca 2,7TB, teda SSDcko mi vydrzi cca 8rokov, co beriem.. Tak mi pride ta neoverena info o vydrzi SSDcka Intel totalne zcestna. Vie niekto, kde najdem akesi porovnanie vydrze toho a toho SSDcka? Viem ze niektore maju MLC, ine SLC cipy, viem aj ze Samsung 840Basic ma ine pam. bunky ako Samgung 830 co som mal predtym, ale co to znamena to vydrzi?
Kolko TB garantuje vyrobca pre dane disky? Dajme tomu 120GB verzie?
INac nejde mi do hlavy ten zaciatok seagate popisu: pre 120 600 PRO SSD udavaju len 24TB zapis, pre 100GB model uz 220TB (mensi disk a cca 10x viac prepisov??) ? Nejak nechapem.
Vie niekto uplne presne, aky je vyrobcom garantovany pocet prepisov SSDcka?
V poslednej dobe som sa docital /aj ked v bazari/ totalne ale ozaj totalne odlisnu zivotnost takeho 120GB SSDka.
V bazari pri predaji Intelu :
http://www.hojko.com/i-p-2-x-intel-520- ... 79268.html
typek pise, ze "Životnosť SSD je 5000 cyklov t.j. 600TB na zápisoch. Čiže ostáva ešte celkom slušný čas "
Prednedavnom Seagate predstavil svoje vlastne SSDcka:
http://www.dsl.sk/article.php?id=14092&hot=3
Na 120, 240 a 480 GB 600 Pro SSD modely je možné zapísať 24, 134 respektíve 350 TB, na 100, 200 a 400 GB modely je to 220, 520 a 1080 TB. Na modely zo série 600 SSD je to 36.5, 72 a 72 TB.
A tu absolutne nechapem - robi Seagate totalne "shit" disky, pretoze zapis 24TB vs to co pise tam pri Intele 600TB je viac ako 30nasobny rozdiel, co sa mi totalne nejde.
JA mam SSDcko Samsung 840 Basic 3mesiace cca, a uz mam zapisany skoro 0,9TB.
Za rok teda zapisem cca 2,7TB, teda SSDcko mi vydrzi cca 8rokov, co beriem.. Tak mi pride ta neoverena info o vydrzi SSDcka Intel totalne zcestna. Vie niekto, kde najdem akesi porovnanie vydrze toho a toho SSDcka? Viem ze niektore maju MLC, ine SLC cipy, viem aj ze Samsung 840Basic ma ine pam. bunky ako Samgung 830 co som mal predtym, ale co to znamena to vydrzi?
Kolko TB garantuje vyrobca pre dane disky? Dajme tomu 120GB verzie?
INac nejde mi do hlavy ten zaciatok seagate popisu: pre 120 600 PRO SSD udavaju len 24TB zapis, pre 100GB model uz 220TB (mensi disk a cca 10x viac prepisov??) ? Nejak nechapem.
Spoiler: ukázať
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: Vyrobcom garantovany pocet prepisov SSD buniek?
zavisi od modelu, podla toho ake cipy pouzivaju. napr. kingston v300 ked prisiel na trh tak si pamatam ze tam bola o dost nizsia garantovana zivotnost. na druhej strane su niektore enterprise ssd-cka ktore maju garantovanu vydrz niekolkonasobne vyssiu.
jeden konkretny pripad, toto SSD tu hranicu prekrocilo pri 190 TB http://diit.cz/clanek/ssd-deep-in-hell-4
jeden konkretny pripad, toto SSD tu hranicu prekrocilo pri 190 TB http://diit.cz/clanek/ssd-deep-in-hell-4
- felipe25
- Pokročilý používateľ
190TB je brutal, ale skor mi ide o vyrobcom danu zivotnost. Ten Intel to podla mna 2-3nasobne prekrocil - teda vydrzal viac ako hovori vyrobca, otazkou zasa je, keby si ho po zapise 170TB zacal realne vyuzivat, ci by si mal stale pocit ze mas SSDcko, a teda ci by bolo rychle a spolahlive.
Ide mi skor o to, ze Seagate uvedie na trh nove SSDcko 120GB a udava mu "len" 24TB zivotnost? To je podla mna dost malo. Ako, ked si clovek neznaly nevypne swap, a bude tahat filmy na SSD a tak na HDD /pri cisto pc useroch dost realne/, tak ked ja pri vypnutych swapoch a pod. za 3mesiace zapisem takmer 1TB na disk..,co je 4TB za rok, tak nespravne vyladeny OS zapise na SSD aj 10TB za rok. (swap, cache prehliadacov, downloads). Teda zivotnost na urovni 2,5roka? To je strasne malo.
Preto ma zaujima, ci das Seagate do toho SSDcka nieco fakt lowlevel, alebo ini vyrobcovia nadhodnocuju tu vydrz?
Ide mi skor o to, ze Seagate uvedie na trh nove SSDcko 120GB a udava mu "len" 24TB zivotnost? To je podla mna dost malo. Ako, ked si clovek neznaly nevypne swap, a bude tahat filmy na SSD a tak na HDD /pri cisto pc useroch dost realne/, tak ked ja pri vypnutych swapoch a pod. za 3mesiace zapisem takmer 1TB na disk..,co je 4TB za rok, tak nespravne vyladeny OS zapise na SSD aj 10TB za rok. (swap, cache prehliadacov, downloads). Teda zivotnost na urovni 2,5roka? To je strasne malo.
Preto ma zaujima, ci das Seagate do toho SSDcka nieco fakt lowlevel, alebo ini vyrobcovia nadhodnocuju tu vydrz?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
riesis veci, ktore sa nikdy nedozvies, lebo vyrobca take info von nepusti, aby zo seba nespravil vyrobcu smejdov....neviem co cakas.
Na porovnanie, moj obycajny kingston 64GB (v podpise) bez uz asi 2r bez problemu, mam na nom OS, programy co pouzivam a hier, kolko sa vojde. Snazim sa drzat volne miesto minimalne okolo 10GB a za ten cas som si nevsimol ziadny ubytok vykonu.
Na porovnanie, moj obycajny kingston 64GB (v podpise) bez uz asi 2r bez problemu, mam na nom OS, programy co pouzivam a hier, kolko sa vojde. Snazim sa drzat volne miesto minimalne okolo 10GB a za ten cas som si nevsimol ziadny ubytok vykonu.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- felipe25
- Pokročilý používateľ
Kolko si nan dokopy zapisal za 2roky?
Btw, ten garantovany zapis udava kazdy vyrobca Tak potom je bud seagate drbnuty, ze da take nizke cislo, alebo zvysok navysuje?
Btw, ten garantovany zapis udava kazdy vyrobca Tak potom je bud seagate drbnuty, ze da take nizke cislo, alebo zvysok navysuje?
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Skus si tipnut, XY vyrobcov ktori udavaju vydrz XYZ tera prepisov alebo ST ktory tam buchne cislo uplne od veci
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D
Hero 4670k validator
Hero 4670k validator
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Nemeram to, lebo ma to netrapi, no je to ozaj dost. X krat som si tam hadzal hry co mali 10-20GB (farcry 3, crysis 1-3, bioshock infinite a kopa inych) niekolko krat sa uz robil reinstall OS + programov (asi 25GB kazdy), dalej cache mozzily je tam, tempy a podobne veci...par TB to uz isto bolo za ten cas. Az umre, tak umre, to je zatial dan tejto technologie vymenou za rychlost, kedysi mi stal okolo 110e dnes to iste kupim za 60e. 60e/2r mi nepride ako zle skore.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ten počet prepisov je viac menej pevne daný technologou
tj momentálne cca 5000
problém je že to je pri odhade životnosti asi jediné pevné reálne číslo
každopádne pri bežno používaní je životnosť niekoľko rokov
samozrejme pri úplne najhorších podmienkach je životnosť SSD iba niekoľko desiatok dní
ono sa natíska otázka koľko by mal životnosť aj obyčajný HDD ktorý prepisuje neustále celý svoj obsah 24/7 a či by neumrel na nejakú mechanickú poruchu
btw samsung 840 používa TLC ktoré majú cca 3x nižšiu životnosť ako klasické MLC
SSD majú mtbf rovnakú ako hdd
tj momentálne cca 5000
problém je že to je pri odhade životnosti asi jediné pevné reálne číslo
každopádne pri bežno používaní je životnosť niekoľko rokov
samozrejme pri úplne najhorších podmienkach je životnosť SSD iba niekoľko desiatok dní
ono sa natíska otázka koľko by mal životnosť aj obyčajný HDD ktorý prepisuje neustále celý svoj obsah 24/7 a či by neumrel na nejakú mechanickú poruchu
btw samsung 840 používa TLC ktoré majú cca 3x nižšiu životnosť ako klasické MLC
SSD majú mtbf rovnakú ako hdd
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
ak precitas tie suvisiace clanky co som linkol hore tak zistis, ze ked si na disk zapisal 10 GB dat, tak to neznamena ze aj na cipy sa realne zapisalo 10 GB. SandForce radice pracuju s kompresiou, takze ked na disk zapises 10GB dobre komprimovatelnych dat, tak v skutocnosti sa ti mozno zapise na cipy len 1GB. naopak, ked mas disk plny a dopisujes nejake data, tak radic musi robit wear-leveling, to znamena presuvat uz zapisane data. takze pri zapise 1GB na cipoch fyzicky moze dost k zapisu 10 GB dat z dovodu presuvania dat ktore uz tam boli. na niektorych SSD-ckach sa da pocet NAND writes zistit - zial tie ktore mam doma ja medzi ne nepatria.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
to nič nerieši
ten objem tam je tak či tak rovnaký...
btw 10GB skomprimuješ na 1GB snád iba v príde textu
SF ako také musí komprimovať bezstratovo tj priemer bude cca 1,5-2x
SSD zo SF umierajú cca rovnako ako bez SF
ten objem tam je tak či tak rovnaký...
btw 10GB skomprimuješ na 1GB snád iba v príde textu
SF ako také musí komprimovať bezstratovo tj priemer bude cca 1,5-2x
SSD zo SF umierajú cca rovnako ako bez SF