Servisak PC/NTB/tlaciarni - cim sa zaoberat do buducna?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Servisak PC/NTB/tlaciarni - cim sa zaoberat do buducna?
Chcel by som sa opytat, hlavne znalych vo veci, cim by bolo dobre sa zaoberat v buducnosti, prejst na vyssi level.
Momentalne robim servis tlaciarni a PC/NTB, rozvozy tovaru zakaznikom, proste bezne servisne veci, ako v kazdej IT firme. Ale to cely zivot robit nemozem samozrejme, ako 50r sa mi uz nebude nejaka tazka 40kg krava nakladat tak lahko ako nejakemu 20r mladikovi. Tak som rozmyslal, ze by som sa zacal vzdelavat ohladne spravy sieti, alebo dacoho podobneho, kde nieje az tolko manualnej prace, a moze tam zakvasit aj starsi clovek.
Zatial som robil nejake nastavovacky a instalacie pre zakaznikov v ich domenovych sietach, ale len na pc, nemam skusenosti so spravou domeny niekde na serveri.
Co by bolo dobre zacat studovat? Zatial vychadzam z toho, s cim som sa stretol - spravu domen, windows server OS, IBM Lotus, mozno nejaku sietarinu? S linuxom som sa tiez par krat zabaval, aj ked iba okrajovo - hlavne ubuntu, debian.
Ak su tu nejaki ludia, co spravuju siet v nejakej firme, o co sa tam presne jedna? ABy som vedel, akym smerom sa uberat...
Momentalne robim servis tlaciarni a PC/NTB, rozvozy tovaru zakaznikom, proste bezne servisne veci, ako v kazdej IT firme. Ale to cely zivot robit nemozem samozrejme, ako 50r sa mi uz nebude nejaka tazka 40kg krava nakladat tak lahko ako nejakemu 20r mladikovi. Tak som rozmyslal, ze by som sa zacal vzdelavat ohladne spravy sieti, alebo dacoho podobneho, kde nieje az tolko manualnej prace, a moze tam zakvasit aj starsi clovek.
Zatial som robil nejake nastavovacky a instalacie pre zakaznikov v ich domenovych sietach, ale len na pc, nemam skusenosti so spravou domeny niekde na serveri.
Co by bolo dobre zacat studovat? Zatial vychadzam z toho, s cim som sa stretol - spravu domen, windows server OS, IBM Lotus, mozno nejaku sietarinu? S linuxom som sa tiez par krat zabaval, aj ked iba okrajovo - hlavne ubuntu, debian.
Ak su tu nejaki ludia, co spravuju siet v nejakej firme, o co sa tam presne jedna? ABy som vedel, akym smerom sa uberat...
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- 643
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Re: Servisak PC/NTB/tlaciarni - cim sa zaoberat do buducna?
ja osobne by som videl buducnost v networking a ich security, potom pripadne storage a virtualizacia [samozrejme pokial nevies kodit, ak ano tym smerom] a dobre sa maju databazisti... co sa tyka servisu a spol. z mojho pohladu zabite ...
Servis PC a notebookov bude upadat kvoli rieseniam na styl All In One PC a macbook air. Tlaciarne pojdu i nadalej, ale na to si robia firmy priamo zmluvy s dodavatelmi (musel by si sa niekde zamestnat).
V ostatnom sa zhodujem taktiez so 643
V ostatnom sa zhodujem taktiez so 643
Spoiler: ukázať
maj znalosti na 2nd level wintel/unix/oracle/sap a nemas problem zamestnat sa v nejakej vacsej firme a prezit tam spokojne az do dochodku
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Hrochy, z mojich skusenosti servis pc neupada, prave naopak.. Kolko ludi ma all in one PC? S procakom ala atom? Akoze, dnes si 70% ludi PC da vyskladat, ako boli zvyknuti.. Ak si niekto kupil raz all in one, a odisiel im tam zdroj, ktory po zaruke novy stal 80e s tym ze som povedal ze bednu novu vykonnejsiu vyskladam za case20 psu20 mb 40 cpu40 ram20 hdd40 dvdrw15 195eur, tak si taky clovek uz nikdy nekupi all in one..
a myslim ze shiro nemyslel, ze len hw servisuje pc, ale skor aj softwarovo, a to tu dnes mame veeeeeeeelmi vela ludi, co pri mensom probleme hladaju servis a nemaju sajnu ako to opravit, + pady windowsu + virusy a pod.. Takze napisat ze servis PC bude upadat, to mi pride akokeby si sa chystal do tejto brandze a chcel odstranit moznu konkurenciu
Podla mna, servis PC a reinstalacie zvladnes aj ako 50r, sak si PC mozes dat doniest a pytat menej, podla mna sa v tom vzdy da pekne zarobit
a myslim ze shiro nemyslel, ze len hw servisuje pc, ale skor aj softwarovo, a to tu dnes mame veeeeeeeelmi vela ludi, co pri mensom probleme hladaju servis a nemaju sajnu ako to opravit, + pady windowsu + virusy a pod.. Takze napisat ze servis PC bude upadat, to mi pride akokeby si sa chystal do tejto brandze a chcel odstranit moznu konkurenciu
Podla mna, servis PC a reinstalacie zvladnes aj ako 50r, sak si PC mozes dat doniest a pytat menej, podla mna sa v tom vzdy da pekne zarobit
- shiro
- Pokročilý používateľ
Bezne robim veci ako HW/SW servis (defakto hocico okrem linux, apple a serverov), instalaciu a servis tlaciarni a plottrov HP, tlaciarni kyocera, OKI, okrajovo Canon. Ide mi skorej o tu fyzicku cast, kedze ako kazda pc firma riesime aj rozvoz tovaru a na to sa ako 50r dedko mozem vysrat...tak aby ma sefko nevyrazil kvoli tomu ze nevladzem nosit krabice a som skratka moc stary - ved viete ako to je dnes s pracou.
Chcem proste zvysit svoju hodnotu, aby som nebol len obycajny servisak.
Co hovorite na SQL, virtualizaciu a podobne veci? Mozno by som siel este do cisca, ale to ked som videl, tak som mal dost. Kolega si to robil.
Chcem proste zvysit svoju hodnotu, aby som nebol len obycajny servisak.
Co hovorite na SQL, virtualizaciu a podobne veci? Mozno by som siel este do cisca, ale to ked som videl, tak som mal dost. Kolega si to robil.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- 643
- Používateľ
felipe25, ja som skor myslel, ze upada v style toho, ze prd zarobis, lebo konkurencia ... a oprava notasov, ehm... das si za dosku cez 100e + co? 30e za pracu, no super, tak mas 30e, mozes zobrat babiku na veceru ...
- 643
- Používateľ
@shiro: cital si co som ti napisal hore? a co sa cisca tyka, ehm... ano, prave preto maju dost $$$ za to
- shiro
- Pokročilý používateľ
hej, cital
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
643 opravu notasov neriesim, ale stale je vela ludi, co bezi aj na 5r sunkach, lebo im to staci a viac nepotrebuju, a ked kuknem na disk tak z 500gb maju zaplnenych 20gb.. proste.. nemyslim si ze to upadne..
a apple? srandujes? kto ma 1000e na book, alebo pc? proste, hw/sw servis bude stale top, a da sa uzivit aj bez nosenia bedni a krabic he :§ň neviem sice ake tazke veci nosis shiro, chapem ze hladat nieco ine, a som trochu ot, ale myslim a asi aj sam uznas, ze sw hw je v podstate nemenna oblast, nemusis sa ucit nic nove a fungujes..
a apple? srandujes? kto ma 1000e na book, alebo pc? proste, hw/sw servis bude stale top, a da sa uzivit aj bez nosenia bedni a krabic he :§ň neviem sice ake tazke veci nosis shiro, chapem ze hladat nieco ine, a som trochu ot, ale myslim a asi aj sam uznas, ze sw hw je v podstate nemenna oblast, nemusis sa ucit nic nove a fungujes..
- shiro
- Pokročilý používateľ
to ano, len si zober ze zrazu mas 50r a na vyvoz tovaru si dost nepouzitelny, hlavne kvoli veku. U 99% pc firiem je to dolezita cinnost a je potrebne robit aj toto a takto stary clovek ti nebude nosit nejake tazke veci (kopirky, upsky a podobne), lebo raz ho sekne v chrbte a je v riti na dva tyzdne. A ked uz ides jednym smerom s nalozenym autom, tak vysvetluj sefovi, ze s tazkou tlaciarnou musi ist iny clovek inym autom alebo s tebou a nieje na to moc cas, lebo aj on ma svoju pracu a nemusi to proste stihat, alebo ide na vyjazd inde....
Zazivam to denne.
A rozhodne sa neda ocakavat, ze kvoli tomu zoberu extra mladeho cloveka na toto...to rovno vyhodia stareho a zoberu mladeho a maju dvoch v jednom - servisaka a nosica. Na skusenosti sa kasle. Dnes je zamestnavatel schopny ta vyhodit pre nejaku kravinu dva roky pred dochodkom.
U nas bezne chodime s plnym pickupom, ktory potom rozvazame zakaznikovi po budove (univerzita), alebo to dakam vynasame a podobne. Preto hladam veci, ktore by som sa naucil, aby som bol osozny aj bez potreby fyzickej prace vo vyssom veku.
Zazivam to denne.
A rozhodne sa neda ocakavat, ze kvoli tomu zoberu extra mladeho cloveka na toto...to rovno vyhodia stareho a zoberu mladeho a maju dvoch v jednom - servisaka a nosica. Na skusenosti sa kasle. Dnes je zamestnavatel schopny ta vyhodit pre nejaku kravinu dva roky pred dochodkom.
U nas bezne chodime s plnym pickupom, ktory potom rozvazame zakaznikovi po budove (univerzita), alebo to dakam vynasame a podobne. Preto hladam veci, ktore by som sa naucil, aby som bol osozny aj bez potreby fyzickej prace vo vyssom veku.
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
najdi si par firiem (najlepsie po znamosti) a rob im tam admina, tzn, revizia... budes sa starat o pc, cize ani servis ti neodpadne, ale budes to riesit vramci danej firmy a nikde nebudes musiet chodit, potom si zozenies dodavatela na sw/hw, od ktoreho budes pravidelne odoberat, tam dalej mozes riesit aj spätne rabaty, tiez by si sa tam nemal stretnut so sietarinou na vyssej urovni.
najlepsie si najst nejake mensie az stredne velke firmy.
napriklad ja este studujem na vyske popri tom mam par firiem (cca 7) ktorym sa staram o hw/sw siet adt... a este robim technika v jednej firme
najlepsie si najst nejake mensie az stredne velke firmy.
napriklad ja este studujem na vyske popri tom mam par firiem (cca 7) ktorym sa staram o hw/sw siet adt... a este robim technika v jednej firme
RGB
- shiro
- Pokročilý používateľ
no daco take by bolo super, uz len nejake kontakty nachytat
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
nevolas sa nahodou Peto? A nepracujes v Datalane v BB?
EDIT: trefaaa
EDIT: trefaaa
Naposledy upravil/-a scarinko v Št 26. Sep, 2013, 16:08, upravené celkom 1 krát.
- Memnon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00
ja co tak zbezne sledujem tak staci anglicky/nemecky jazyk plynulo + jeden poriadny skill(networking, storage, db,..) a neni problem s miestom vo velkej firme; tam malokedy pozaduju, aby si bol univerzalny clovek na vsetko
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP