Tento pekný thread si zaslúži nejakú odpoveď aj keď oneskorenú...
Keby som sa musel naozaj rozhodnúť medzi týmito dvoma, išiel by som do toho lacnejšieho modelu, pretože chladenie to bude v obidvoch prípadoch vysoko nadštandardné. Ja som teraz na svoju 7950 hladal vhodný chladič a chcel som Arctic Cooling Accelero Xtreme 7950/7970, ale ten sa už nedá vôbec nikde zohnať. Potom som zistil, že existuje ešte Arctic Cooling Accelero Xtreme III a ten je prakticky identický... rozdiel je iba v tomto
Treba si všimnúť ten šuškový výstupok 0,5 mm hrúbky. 7950/7950 ho má a III ho nemá. A je veľmi dôležitý. Bez neho sa styčná plocha nebude dokonale dotýkať a medzi chladičom a jadrom bude naozaj iba pasta. Pri najväčšom možnom šťastí dosiahnete teploty 80°C pri 100% otáčkach, čo je ale horšie než referenčný chladič.
Na dorovnanie 0,5 mm rozdielu odporúčajú EK Water Blocks HD7970 Cu Adapter, čo je obyčajný medený pliešok za 5 eur. Pokiaľ sa vám podarí zohnať si niekde 0,5 mm hrubý medený plech a odstrihnúť si z neho 2x2 cm štvorček, tak to máte zhruba zadarmo s tým istým, ak nie lepším účinkom. Pliešok stačí dať presne tak ako je šuška na obrázku, samozrejme pastu aj pod aj nad.
S týmto riešením mám na Radeon 7950 osadený chladič Arctic Cooling Accelero Xtreme III a dosahujem teploty 27°C v idle a 60°C v záťaži, pričom otáčky fanov idú max na 40% a nie je ich vôbec počuť, mám úplne odhlučnené riešenie desktopu. Pokiaľ ale chceš ísť na minimálnych otáčkach teploty stúpnu po dlhšom čase na úroveň max 70°C, čo je podľa mňa stále úplne cool. Takže takéto riešenie odporúčam ako najlepší pomer cena/výkon.