PC na Photoshop, strih videa, sprac. RAW

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
palopalo
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 06. Jan, 2014, 00:06

PC na Photoshop, strih videa, sprac. RAW

Príspevok od používateľa palopalo »

Ahojte,
potreboval by som radu ohladom zlozenia pocitacovej zostavy, pouzival by som ju hlavne na pracu vo Photoshope (CS5,CS6), spracovanie RAW fotiek a obcasny strih fullHD videa (dlzkou max. do 10 min. vysledneho zostrihu) program:asi najskor Adobe Premier 6, nebudem hrať žiadne hry.
Vela som o tom precital, aj tu na fore, nasiel som aj podobne temy, ale zatial som spojenie Photoshop+strih videa nenasiel, preto som sa aj rozhodol vytvoriť vlastnu temu.
S cenou by som sa rad zmestil do 500 eur s tym ze periferie mam.
Taktovat neviem, a asi ani nebudem. :)

Kazdopadne vam vopred dakujem, ak sa najde niekto kto mi s tym pomoze, minimalne ze je taketo forum, lebo som sa dozvedel kupec veci :D (btw. ak som nieco zabudol spomenut, hned to doplnim)

S pozdravom
Palo
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: PC na Photoshop, strih videa, sprac. RAW

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> nasiel som aj podobne temy, ale zatial som spojenie Photoshop+strih videa nenasiel

minimalne dve take tu boli za posledne dva tyzdne len co si ja pamatam.

Neviem ake komponenty mas lebo nepises specificky, ale doska stoji radovo 80 az 100eur (chipset z87, dosku vyber akukolvek aby nemala zle parametre v porovnani s konkurenciou, musi mat 4x RAM slot, musi mat aspon 2x pci-e 8x alebo 16x slot, idealne styri az pat pci-e slotov dohromady a to cele kvoli rozsiritelnosti), procesor mas za radovo 200eur (intel 4670k, nic mensie nekupuj), !!!! 8GB alebo menej ako 8GB pamate ani v najhorsom sne !!!! takze absolutne ta nutim do 16GB RAM cize 130eur (ber nejake najlacnejsie, 1600MHz CL9 aby sa dali eventualne preklopit na 1866MHz CL10). Mozes usetrit zakupenim 8GB RAM ale photoshop/premiere na 8GB je ziva tragedia a pitomost turbo-maximus takze proste nie, 16GB a hotovo. Fyzicky 2x 8GB modul aby si v buducnosti mohol rozsirovat na 32GB ak budes mat prachy. V Task Manageri okamzite uvidis celych 16GB pouzitych len treba vediet ako pozerat.

Procesor : rozhodne radim pretaktovat. Mozes usetrit 20eur tym ze si nekupis Haswell procesor a zoberies starsiu 3xxx radu, cize napriklad 3570 a podobne, ale to je kravina pretoze photoshop a multimedia. Intel Hajzel poskytuje lepsi vykon, radovo o 10% na rovnakej frekvencii. Dalej, mozes usetrit dalsich 10eur tym ze kupis procesor ktory nebude "K" na konci, teda pretaKtovatelny co je zase strasna kravina HLAVNE KVOLI VIDEAM ktore zozeru kazdy posledny herz vykonu. Cize:

- kupis zostavu co pojde na 3.2GHz, usetris 30eur
- kupis 4670K procesor o 30eur drahsi, pretaktujes zmenou DVOCH parametrov v BIOSe na 4.2GHz a budes mat ukrutne vacsi vykon

Photoshop, Premiere, multimedia vseobecne fantasticky škálujú s frekvenciou CPU na rozdiel od hier. Pretaktovania sa neboj, to nie je nechutny vlhky seks :) v BIOSe dosky zmenis nasobic procesora na 41 alebo 42 (cim procesoru vnutis frekvenciu 4.1GHz alebo 4.2GHz) a zdvihnes napatie na 1.2V (co je zbytocne, zrejme by chodil na 1.15V ale ten rozdiel v teplote bude relativne maly na tejto frekvencii takze pre istotu). To je cele. Pol minuta ked to robis prvykrat v zivote, sedem sekund na dalsi pokus.

Takze to mame 430eur len za procesor, dosku, ram. Mozno mas bednu - nepises specificky tak hovno vieme, ked nemas tak ber barsjaku skaredu za 35eur so zdrojom. Tieto zdroje su samozrejme neporovnatelne so zdrojmi ktore samotne stoja 70eur ale svietit svietia a svoj ucel splnia. Zdoraznujem ze bedna so zdrojom "350W" za 35eur NEDOKAZE potiahnut akukolvek serioznu 3D grafiku v buducnosti cize na ATI 290X rovno zabudni bez vymeny zdroja Grafiku nespominam ziadnu lebo na nu nie je priestor v cenovke, budes musiet pouzivat integrovanu v procesore co mimochodom nie je absolutne ziadna hanba ani z vykonoveho hladiska, na 2D je uplne jedno co mas pod kapotou. Photoshop vie niektore veci akcelerovat cez CUDA/OpenCL rozhranie avsak aj intel procesory na tuto akceleraciu funguju - i ked je objektivna pravda ze nie uplne rovnako efektivne ako Nvidia za 600eur ; ako sme povedali cenovka diktuje v tomto pripade rovnako ako moja stara ked maju v obchodaku vypredaj. Tam je debata nemozna.

Neriesim napalovacku, stoja 20eur, neriesim klábosnicu a myšacinku, neriesim monitor lebo si ho nepisal a do 500eur sa rovnako ako grafika proste nevojde. 24" monitor samotny je 250eur (dell 2413, 1920x1200 plus kalibracia podla parametrov z internetu).

Nepises ci mas alebo nemas harddisk. 1TB Sígejt Barakúda stoji 55eur s danou, 2TB stoji 80eur, ja by som samozrejme bral ten vacsi lebo spominas 1080p videa a tie potrebuju vela fleku. Cenovy rozdiel v celkovom obraze je len 30eur a ten disk sa ti bude vrtiet v masine nejaky ten mesiac cize tu usetrit je blbost. Na taketo jednoduche pretaktovanie budes potrebovat aj kvalitnejsi chladic, napriklad 212EVO takze to je cenovka okolo 30eur ktore sa este stale do tvojej 500eurovej hranice zmestia s odretymi usami.

Netlacim ta do ziadnych spickovych komponent, len sa snazim poskytnut optimalnu radu cena/vykon. V zostave chyba SSD ktore by ti ponuklo fenomenalny vykon pri spustani windowsu a photoshopu a druhe SSD ktore by si pouzival ako scratch disk v photoshope. Nie su na ne prachy rovnako ako na grafiku. Ak uz mas nejaky harddisk a nebudes kupovat HDD, namiesto neho popozeras nejake SSD cize zase cenovka okolo 80eur, tam sa tympadom zmestime s kapacitou 128GB co je na photoshop/premeriu trosku menej ako optimalne - doporucujem 256GB za 135eur Samsung 840EVO, co je zase trosku viac penazi. No je tam proste trosku variability ale nepises co mas a co ti chyba.

PS: AMD pre photoshop ani nerozmyslaj. Dovody su nadlho. Hlavne vykon, potom vykon, dalej vykon, vykon a vykon, v neposlednom rade dosky a ich parametre (slabsia priepustnost radicov, zbernic...). Ano ja viem "chodi to", rovnako ako Fabia 1.2htp ta dovezie aj hore do svajciarskych Alp. Ale je to tragedia. Konstrukcia motora najotrasnejsia na svete (nespominam si na nic tak strasne dovrzane v automobilovom priemysle a to poznam renault motory 2.2d a 1.9d a isuzu 3.0d), designove chyby asi desat sfleku (poznas nejaky motor ktory zaparkujes vecer dole brehom, vypnes a rano nenastartujes kvoli preskocenym rozvodom ?!), zivotnost samozrejme slaba, zvuk otrasny, spotreba na dialnici vacsia ako ma moja 1997 Mazda 2.0i atd. Proste nie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

isiel by som do niecoho takehoto: (vychadzam,ze periferie mas a chces cisto bednu)

CPU: http://www.alza.sk/intel-core-i5-4570-d430871.htm jednoznacne intel, neuvazuj v tomto pripade ze kupis lacnejsie AMD
MB: http://www.alza.sk/asus-h81m-plus-d474113.htm
RAM: http://www.alza.sk/crucial-16gb-kit-ddr ... 339761.htm
HDD: http://www.alza.sk/seagate-barracuda-72 ... 283656.htm ale som za to co pisal MP3turbo, 2gb je pre teba lepsia, potrebujes vela miesta
Zdroj: http://www.alza.sk/seasonic-ssp-350gt-d458028.htm ma aj gold certifikaciu
Skrinka: http://www.alza.sk/fractal-core-1000-us ... 481493.htm

spolu 499e

ale ako pisal mp3turbo, za priplatok cca 60e mas K procesor, ktory jednoducho pretozis a zas si vykonovo kusok hore.
Da sa najist aj lacnejsi SHOP, kde usetrene penaize mozes vrazit prave do lepsieho CPU, MB a chladica na CPU
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
palopalo
Nový používateľ
Nový používateľ

dakujem za vycerpavajucu odpoved Turbo, dam na teba a skusim to taktovanie, este taka otazka, asi blba, ale ked ho pretaktujem zostane mi normalne zaruka na komponent?

dalej asi to SSD necham tak, casom dokupim, zatial tam dam 2TB disk, s tym ze zalohu si budem davat na externy disk (ten mam)
neskor by som tam dokupil aj nejaku tu grafiku, s tym by som mal asi aj uvazovat pri vybere zdroja? ten 350W co sem dal HellAngel to potom utiahne?
monitor mam IPSkovy, a velmi nerobim print takze mi staci.

dakujem HellAngel za nahodenie tych linkov,
skusil som z doplnenim tych veci co sme spominali niečo vyskladat:
CPU: http://www.alza.sk/intel-core-i5-4670k-d430873.htm
MB: http://www.alza.sk/msi-h87m-g43-d435959.htm
RAM: http://www.alza.sk/crucial-16gb-kit-ddr ... 339761.htm
HDD: http://www.alza.sk/western-digital-red- ... 342211.htm (alebo iný?)
CHLADIČ: http://www.alza.sk/gelid-solutions-tran ... 342666.htm (to som dal prvy z ponuky, kludne zmeniť)
SKRINKA: http://www.alza.sk/fractal-core-1000-us ... 481493.htm
ZDROJ: http://www.alza.sk/seasonic-ssp-350gt-d458028.htm
SSD: časom
GRAFIKA: časom
SPOLU: 616 EUR (este skusim cez ine shopy, ale dalo by sa s niecim usetrit, co som dal zbytocne drahe?)

čo poviete ?
jcdenton12
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Dec, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa jcdenton12 »

usetrit na skrinke a chladici (vseobecne lacnych veciach co vies dokupit aj neskor) a ist do i7?
v multimediach tie 4 vlakna navyse poznas na vykone
...
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ano v multimediach poznas rozdiel medzi 4jadrom a 8jadrom (zvlast intelu), ale 4770k je sialene drahsie ako 4670k, ten rozdiel je zhruba 80eur a tu hrame o kazdu penny. Linkovany 4570 procesor neber, stoji 176eur a NEPRETOCIS HO ani o vindru, kdezto mnou doporuceny 4670k stoji v tom istom obchode 208eur. To je tych 30eur rozdielu co som spominal a mnou doporuceny procesor pretlacis na 4.2GHz polahky. Tie prachy sa podla mna neoplati usetrit, procesor budes pouzivat rok alebo dva, no proste ho nekupujes na tyzden. A v aprili ta bude velmi mrziet usetrenych 30eur a o tretinu mensi vykon.

Palo : jasne, zaruka zostane pretoze nikto nezisti ze si to preklopil. Inak takto, aby sme sa rozumeli : K procesory (intel xxxxK) su PRIAMO URCENE pre pretaktovanie, to firma tak spravila. Zaplatis si par eur navyse, ale mas to tam.

A vobec sa neboj, zaruku na intel procesor nebudes potrebovat. Procesor je po plechu na bedni najmenej kaziva suciastka vobec :)

Doska : neviem ci na hentej H87 co si vybral sa da pretaktovat procesor, nikdy som to nezistoval a nepotreboval. Na tejto Z87 to rozhodne pojde :
http://www.alza.sk/msi-z87-g41-pc-mate-d435432.htm
cenovka nie je o moc vyssia ako si si vybral.

Pozor, jedna z linkovanych dosiek mala LEN DVA SLOTY NA RAM, co je absolutna hovadina. Budes chciet v buducnosti rozsirit a si skoncil. 16GB moduly nie su a ked su tak su sialene drahe, cize 2x 16GB je ukrutne drahsich ako 4x 8GB. Proste 2slotovu dosku neber.

K zdroju sa vyjadrit neviem, pretoze zostavy zeru niekde okolo 300W lenze tam je problem so zatazenim 12V a 5V napajacich vetví ; samozrejme ze "bezpecnejsi" by bol 500W alebo 650W zdroj lenze peniaze. Tuto je to trosku na vazkach by som povedal.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

este ma napadlo : vsetci tu linkujete jeden jediny konkretny obchod, ktory nie je zrovna vzdy znamy najmensimi cenami. Len tak zo srandy som teraz prdol do najnakup.sk ten 4670k procesor, to co v alze stoji 208eur, mam inde za 194eur. Len tento rozdiel je teda 14 eur a my tu riesime technologicku kravinu "ako usetrit 30eur na procesore co sa neda pretaktovat".

Ked su taketo desateurove rozdiely aj na inych komponentoch, tak ti to naskace na 40eur na celej masine len tak fikne.

Cize neries "usetrim 30eur na procesore", ries skor "kde si kupim komponenty aby som mal to co treba za najlepsiu cenu". Fakt by si mal chciet pretaktovatelny procesor aj ked je drahsi. V neposlednom rade ho v buducnosti drahsie predas ze ? Cize ked do neho natankujes prachy teraz, v buducnosti sa ti z nich nieco vrati, mozno aj celych 30eur.
lele007
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14

Príspevok od používateľa lele007 »

zase to je trosku blbe s ramkami, lebo jak som cital na alze v komentoch tak dost vela ludi ma problem s neskorsim upgradom, tj kupili ramku kingston 2x4gb hyperdaco a potom dokupil ten isty model a uz nechcelo fungovat.. tak bud rovno 4x4gb alebo potom skusit vratit tych dokupenych 2x4gb?

+ aj ceny sli dost hore v poslednom case takze.. :?: :rolleyes:
MSI B760 GAMING PLUS WIFI / Intel Core i5-14600KF / EVOLVEO Silens S1 / DeepCool AK400 Zero Dark / GIGABYTE UD850GM / Kingston FURY 16GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black
palopalo
Nový používateľ
Nový používateľ

jasne pri tej doske som si nevsimol ze som dal H-čkovú, treba Z na taktovanie, rovnako mas pravdu s tymi obchodmi, urcite nebudem brat iba z alzy, len som to mal najrychlejsie najdene v jednom obchode,
pojdem do intelu i5 4670K, kvoli taktovaniu a ta i7? rad ale to uz je dost.
a čo takyto zdroj,je 500W a je aj lacnejsi http://www.alza.sk/ocz-corexstream-500w-d328835.htm ,alebo ak mate lepsie skusenosti z inym zdrojom, rad si necham poradit
pri vybere skrinky sa mam riadit cim? rozmery? alebo este nieco tam hra rolu.
vdaka
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

4x4 je hovadina, zadrbes si vsetky sloty. Neskorsia kompatibilita je hovadina, pretoze pamatove sloty su samostatne - na intel doskach rozhodne, ked maju ludia problemy s AMD tak je to tak ako hovorim.

Preto radim 2x8GB, nic rozumnejsie na zaciatok pre Photoshop a Premieru PRI OBMEDZENOM ROZPOCTE nie je. V buducnosti to rozsiris ked budes mat 4 sloty na doske.

S tym zdrojom poprosim sikovnejsich ako ja aby sa vyjadrili. Ja desktopove zdroje nepoznam a ani naroky desktopovych grafik, akurat co som cital na webe a to pre profesionalnu radu nestaci.
Naposledy upravil/-a mp3turbo v Po 06. Jan, 2014, 12:52, upravené celkom 1 krát.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

zdroja sa neboj, 350w to utiahne aj s pretaktovanim s prehladom. nieje to ziadny shit. A spotreba tvojej zostavy? dovolim si tvrdit ze 130 - 140w pri maximalnom zatazeni nepresiahnes, aj s OC. Ten ocz ani nepozeraj, nema ani certifikaciu 80+ a nepotrebujes 500w zroj. Este stale mas rezervu aj na grafiku, ale budes si musiet uz davat pozor pri vybere

pre teba koli cene je prijatelnejsia i5 ako i7, neviem ako to moc beries s tou pracou vazne. ak to ides robit profesionalne, myslim ze by stalo za uvazenie vykonejsia zostava.

Skrinka, no pokial je tento limit EUR, tak vyberaj podla seba, co sa ti paci. Ja som dal ten Fractal, lebo je to znama a kvalitna firma na skrinky. Tak dufam ze tento low model nebude totalny ksunt.

A obchod, linky z alzy davaju vsetci koli tomu, ze maju najvacsi vyber. Ale pisal som, ze treba pozriet iny shop, kde sa da kopec EUR usetrit
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ano, pretaktovane s integrovanou grafikou rozhodne 350W zdroj utiahne. Pretaktovanie v tomto pripade nehraje ulohu lebo zdvihne spotrebu o radovo 20 wattov v zatazi (tu sa nebavime o sialenom pretaktovani na 4.6GHz pri 1.35V), bez zataze sa bavime o par wattoch, doslova aj dopismena par lebo ten procesor je premakany a proste sa krasne uspi a setri ked nejde naplno. Znizuje frekvenciu atd.

Pretaktovany procesor a narocnu [!!!] 3D grafiku 350W neutiahne :
http://www.tomshardware.com/reviews/gef ... 686-8.html

pozor lebo v tom grafe su SINGLE a DUAL/TRIPPLE grafiky. Mozes kludne kupit ATI 290X a pouzivat ju na photoshop/premieru lebo to je 2d a nie 3d, v 2d aj tieto grafiky zeru okolo 30W cize v pohode, na 3d si ale priprav 200W len tak fikne.

Preto hovorim ze 350W zdroj a narocna 3d grafika (hranie hier!) do buducnosti nepojdu spolu. Na toto ta viem upozornit, detailnejsie veci ale musim nechat profesionalom.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

to je bez debaty ze je limit na spotrebu, to som tam aj pisal, ze v pripade vyberu grafiky treba dat pozor. taku 560ti by to mal zvladnut. ale asi bude lepsie siahnut po tomto:
http://www.alza.sk/seasonic-ssp-450rt-d460023.htm
lele007
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 28. Jan, 2009, 01:14

Príspevok od používateľa lele007 »

mp3turbo napísal:este ma napadlo : vsetci tu linkujete jeden jediny konkretny obchod, ktory nie je zrovna vzdy znamy najmensimi cenami. Len tak zo srandy som teraz prdol do najnakup.sk ten 4670k procesor, to co v alze stoji 208eur, mam inde za 194eur. Len tento rozdiel je teda 14 eur a my tu riesime technologicku kravinu "ako usetrit 30eur na procesore co sa neda pretaktovat".

Ked su taketo desateurove rozdiely aj na inych komponentoch, tak ti to naskace na 40eur na celej masine len tak fikne.

Cize neries "usetrim 30eur na procesore", ries skor "kde si kupim komponenty aby som mal to co treba za najlepsiu cenu". Fakt by si mal chciet pretaktovatelny procesor aj ked je drahsi. V neposlednom rade ho v buducnosti drahsie predas ze ? Cize ked do neho natankujes prachy teraz, v buducnosti sa ti z nich nieco vrati, mozno aj celych 30eur.
jediny problem pri kupe veci z roznych obchodov je postovne.. tj mozno usetris 5 eur - 10 eur na komponente, ale hned bude + 5 eur za postovne.. a este sme nerozpravali o reklamacii :)
vyzera tak, ze ja vsetko budem brat z datacomu, lebo tam maju cca najlepsie ceny (+- 3eur)..
MSI B760 GAMING PLUS WIFI / Intel Core i5-14600KF / EVOLVEO Silens S1 / DeepCool AK400 Zero Dark / GIGABYTE UD850GM / Kingston FURY 16GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black
Andre
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Andre »

5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65

Návrat na "Nákupná poradňa"