2TB HDD

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
lubyx
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 03. Jan, 2007, 08:00

2TB HDD

Príspevok od používateľa lubyx »

rozmyslam nad 2TB HDD na data.. primarny mam SSD a padoli mi do oka tieto dva
http://www.alza.sk/seagate-barracuda-72 ... 285783.htm

http://www.alza.sk/seagate-sv35-2000gb-d287372.htm

aky je medzi nimi rozdiel? pripadne je nieco lepsie v tej cene vramci vykonu a hlucnosti?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: 2TB HDD

Príspevok od používateľa mp3turbo »

o SV35ke tu na fore bolo toho popisaneho ajajaj... hladaj. A mas odomna sukromnu spravu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
kakocool
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 12. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa kakocool »

no po tomto
http://pc.zoznam.sk/novinka/pikantna-st ... ia-najviac
by som sa asi pozrel po inom vyrobcovi veru :-)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

statistika je rec cisel. Nemaju tam 2TB model len same inaksie, a absolutne najdolezitejsie je vies co ?

Vies preco ZIADNA STATISTIKA BACKBLAZE ALEBO INEJ TAKEJTO FIRMY NEMOZE BYT ANI TROSICKU ANI NA GALAXIE VZTIAHNUTA NA STATISTICKU SPOLAHLIVOST ABSOLUTNE ROVNAKYCH [!!!] DISKOV U DOMACEHO UZIVATELA ?

Ja tvrdim ze takato statistika je rovnako vypovedna ako statistika spolahlivosti aut : je to sracka. V tych statistikach co bezni sedliacikovia pozeraju sa neuvadza (az doteraz sa neuvadzalo) pocet najazdenych kilometrov a v akych podmienkach tie auta jazdia. Sharan, jedny z poslednych priecok stabilne. 5rocny Sharan ma otocenych nezriedka 300.000km a jazdil ci je +35 v lete alebo -28 v zime a pol metra snehu. Ako chces porovnavat taketo auto s Porsche 911 ktore vedie tabulku, pricom to 5rocne Porsche ma 018.472km, zavrete cely rok vo vykurovanej garazi a sneh nikdy v zivote nevidelo ? Navyse, do "statistiky SPOLAHLIVOSTI" aut sa zaratavaju parametre ako "zle svietiace pripadne nesvietiace svetla". To nema so statistikou absolutne nic spolocne, ani na miliardu kilometrov. Zato tam nie je parameter "kolko vstrekovacov muselo 2.0tdi vymenit aby sa vobec dokrochkalo na nemecku STK" pripadne "kolko motorov sa pokazilo a bolo vymenenych":

http://forum.autobazar.eu/skoda-1-8-tsi-t35663.html
tak a teraz mi povedz co je dolezitejsie, ci zle svetla alebo na 10tich autach vymenenych 12 motorov. Co je spolahlivost ? A takyto parameter ASI v tych tabulkach nebude, ze ?

Poradim ti aby si sa isiel opytat akejkolvek firmy co predava Seagate disky ci maju 25% reklamovanost (napoveda : ak si z Bratislavy chod do Alzy, tam su predajcovia ochotni ti na monitore ukazat - mne ukazali ked som kupoval disky, zo stoviek kusov jedna jedina reklamacia a to hned na druhy den po zakupeni). A uvidis ze disky Seagate sa nekazia tak ako tento graf ukazuje.

Tak pod, povedz co statistiku BackBlaze totalne diskvalifikuje. Nastavujem si pripomienku a ked neodpovies do pondelka vecera (=3 dni), tak ti spravne riesenie posuniem pod nos na zlatom tanieri.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lubyx
Používateľ
Používateľ

praveze sa mi hladat az tak moc nexce preto som to xcel pocut zhrnute par vetami tuto :)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ludia uz dnes nechcu, nemaju cas, nedokazu (a to je uplne najhorsie)... tak to potom tak aj vyzera. Bud zabojujes, porozmyslas alebo pockas do pondelka vecera ako som dal priestor veducemu ktory by si Seagate vobec nikdy nekupil (a doteraz ich mozno 10 rokov pouzival s usmevom a bez strachu lebo nevedel o tejto hroznej statistike - a ked nie on osobne, tak miliony jeho kamaratov a zakaznikov na celom svete).

Este som aj ponukol absolutne nazorny, detailne popisany (aby nahodou netrebalo rozmyslat) a fest jasny priklad akym sposobom sa treba pohnut. Furt nic ? Napoviem viac ? Take auto a hentake ine auto. Tolko kilometrov a hentolko UPLNE INYCH kilometrov . Nemozes hodit do jednej tabulky a prehlasit ju za svatu ! Furt nic ? Cink ziadna ziarovka sa nerozsvietila ? Hrube pismo. Citat znovu, pochopit.

K tym pokazenym motorom a statistikam uplne cerstvu vec :
http://forum.autobazar.eu/za-o-platime- ... 57592.html

"Koniec koncov moja „prémiovka“ od koncernu už asi rok statočne bojuje s „retiazkovým“ rozvodom a snáď už po troch opravách a deštrukciách bude poslúchať.... "

PO TROCH destrukciach. Snad. Mozno. Prosim. Dufam. Modlim sa. Raz to bude mimo zaruky a potom co ? V rebrickoch spolahlivosti takyto parameter "kolkokrat sa dosral motor" nepoznaju.

PS: a to uz vobec nehovorim ze statistiku BackBlaze a ich pokazenych diskov si absolutne nemame ako overit. Co ked tie data z nejakeho dovodu nie su uplne spravne ? Co ked su tie cisla vymyslene ? Ale dobre, tymto sposobom nejdeme konspirovat tak pripustime ze tie cisla sedia a ze su absolutne objektivne.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

to fakt nikto nevie preco statistiky BackBlaze a domaceho uzivatela nemozete ani trochu porovnavat ?

Ani to nikto neskusi ? Ani ziadny tip ? Aj som napovedal zoparkrat, preboha mladez co je s vami ? Stratili ste akukolvek schopnost aspon trosicku logicky pohutat ? O dvadsat rokov sa bude moja dcera vydavat... a to bude este daleko horsie ako dnes.

Jezisko tak dalsia napoveda :

http://blog.backblaze.com/wp-content/up ... -rails.jpg
http://blog.backblaze.com/wp-content/up ... r-pods.jpg

Co vas napadne v suvislosti s diskami, informatici ? To uz sa vsetci viete len strielat v Betlfílde ? Viem ze su tu mininalne traja chlapi ktori vedia kolka bije, lebo sme sa uz stretli v diskusiach o diskoch, tych poprosim neodpovedat.

PS: a vlastne co sa cudujem, kazdy stvrty american z nejakeho drbnuteho prieskumu si mysli ze slnko obieha okolo zeme. Je uplne jedno ako ten prieskum bol spraveny, je uplne jedno na akej vzorke ludi a kolko ich bolo, krucifix NIKTO na svete nemoze predsa dnes povedat ze slnko obieha okolo niecoho !! To je proste des a hroza.
kakocool
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 12. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa kakocool »

Ale no klud, nofalme
je jasne ze nemaju spravne disky na 24/7 a asi im aj je telpucko takto pekne na kope.
Preco to ale nerobi az taky problem dalsim vyrobcom?
Hovori to cosi o slabsej kontrole kvality alebo nejakych problemoch danych serii.
Zajimave je aj to, ze hitachi, napriel naj kvalite skoncili - boli rozpredany.
Ked sa tak vyznas tak porad neco konkretne =>2tb v najlepsom pomere kvalita/cena
Sam nieco podobne prave riesim ale nevim veru.
Uz je snad na vyber len seagate a wd.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ide o to v akej cenovej hladine sa pohybujes - na vyber je kopa krasnych diskov, ale platit by si ich nechcel ani nahodou.

V konzumerskej oblasti je viacmenej na vyber len Seagate NAS a WD RED (ano, skus zohnat Hitachi, to je vynikajuca volba, technicky dovod je skryty v pozadi). Cize ziadna slava ale co narobis. Osobne mam doma WD REDy, 3TB, statistika ma nezaujima ani trochu, uz tentokrat RAID6 (odolnost voci zlyhaniu dvoch diskov naraz z celeho pola), zalohovat musis ajtak, ja mam dve ZALOZNE sady dat, geograficky distribuovane takze ma mozu vykradnut, vytopit alebo vyhoriet. No nemusia ale keby nahodou... Mna data zivia, ja sa nehram s fazulkami.

Isiel si na to spravne, ale teplucko na kope to nie je. Dovod ? Teplotu vies velmi jednoducho regulovat a kontrolovat, ako vidis tie disky su viacmenej po celej ploche chladene obrovskymi ventilatormi, urcite vies ze BackBlaze pouziva profesionalne datacentra teda s prisne regulovanou teplotou na vstupe do servera plus vlhkostou a prasnostou. Navyse ucet za teplotu cize "hlasnejsie pustit ventilatory" nepredstavuje z hladiska prevadzkovych nakladov nejaku vyznamnejsiu polozku cize ich disky nebezia 60 stupnov horuce od rana do vecera. Tato firma na diskoch stoji a pada, na toto si daju najvacsi pozor (nemozu ovplyvnit spolahlivost diskov samotnych lebo nemaju nad ich vyrobnym a logistickym procesom kontrolu (niekomu moze padnut balik z vozika v skladoch a co? tak ho proste zoberu a ide sa dalej, toto neovplyvnis takisto ako neovplyvnis akou mierou si ten balik pohadzuje konkretny clovek u konkretneho dopravcu v konkretnom sluzobnom aute pokial pride k tebe na stol), ale nad PREVADZKOVYMI parametrami diskov maju absolutnu kontrolu. A tam si daju majzla. Takze si este povieme ze najnovsie datacentrum kam sa BackBlaze stahuje sa nachadza v oblasti so statisticky najmensou seizmickou cinnostou v Amerike v dosahu tejto spolocnosti. Neveril by si kolko veci vstupuje do toho kde postavis datacentrum. Zaver : teplota to nebude, tu maju profesionalne osefovanu.

Ano, 24x7 tie disky sice nie su ale ani toto nie je najvacsi problem, to je az tercialna vec. Este nieco skusme. Ano, Backblaze ide na vyhodny pomer cena/kapacita, isteze pri ich objemoch dat.

A moje vyryvacske prispevky samozrejme maju za ulohu jediny ciel : vyburcovat k aktivite. Ked napises "nechcete niekto tipnut preco?" tak to nema ziadny vyznam, nie nechceme. Ked trochu podrypes, u mnohych ludi zacne vrtat. A podnietia sa k aktivite.

To je ten rozdiel medzi dat niekomu chleba a naucit ho polnohospodarcit aby si ho sam dopestoval kazdy rok. Ked na nieco prides alebo musis prist sam, dokazes pochopit suvislosti.

Najlepsi pomer cena/kvalita ? Je to jedno pretoze dostupne disky teda WD RED aj Seagate NAS stoja na halier rovnako. WD Blacky mna osobne nejako nenadchli.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

http://www.youtube.com/watch?v=DnKuRMcnuYE
http://www.youtube.com/watch?v=3iK0UZTFVM0
http://www.youtube.com/watch?v=tDacjrSCeq4
http://www.youtube.com/watch?v=v1odRpJvp9A
http://www.youtube.com/watch?v=9ZlOpfZDQtc
http://www.youtube.com/watch?v=AWxAgPFzgAA
http://www.youtube.com/watch?v=IkNdfLFOPO8

http://www.youtube.com/watch?v=cXPr3l5P5AI
http://www.youtube.com/watch?v=KlfRCsBLzS4

VIBRACIE.

To je to co disky zabija. Mozete argumentovat ze BackBlaze ma antivibracne podlozky a podobne veci, ked prvykrat chytite rack v ktorom sa krutia STOVKY diskov, pochopite bez slov. Okrem toho, v priebehu casu NEPOUZIVAJU ROVNAKE PODLOZKY co zabudli spomenut vo svojej statistike spolahlivosti !!!!

http://blog.backblaze.com/wp-content/up ... r-pods.jpg

kazda cervena skatula na tomto obrazku obsahuje 45 az 47 KONZUMERSKYCH diskov, ktore su ABSOLUTNE NEVHODNE na taketo pouzitie. BackBlaze ide na cenu, nie na kvalitu - dostupnost dat si ošéfujú viacnásobnou redundanciou.

Ze Seagate trpi viac ako ini ? Ano, statisticky trpi. To je ale taka kravina ako rozpravat o tom, ktore osobne auto vydrzi dlhsie orat a az potom odtrhne spojku a prevodovku alebo napravy. Proste ZIADNE osobne auto na takyto ucel nebolo skontruovane, vymyslene a otestovane a NESMIE byt takym sposobom pouzite, takze rozpravat sa o tom ktore auto vydrzalo dlhsie orat JE PROSTE KRAVINA Z PRINCIPU.

Ze to BackBlaze takto robi ? Ano, fajn, robi. Maju to prespekulovane a NA ICH KONKRETNY UCEL TO BEZ PROBLEMU VYHOVUJE. To ale neznamena ze to mozes porovnavat s tvojim konkretnym ucelom : nasadit tri disky do kompjutra pod stol a narvat cez 500 tych istych diskov do racku je taky sialeny rozdiel ze sa to ani povedat neda. Z tohoto jednoducheho dovodu je statistika "spolahlivosti" diskov v BackBlaze ABSOLUTNE NEPODSTATNA A IRELEVANTNA PRE DOMACE POUZITIE.

Z rovnakeho dovodu nemozes porovnavat "SPOLAHLIVOST" X rocnych Sharanov a X rocnych Porsche 911 presne ako som pisal. Je to jednoducho irelevantne, nespravne a scestne. Jednak ten sharan ma 15x viac kilometrov, jednak bol pouzivany v podmienkach ktore 911 nikdy nezazilo (teploty, vlhkost, sneh, v neposlednom rade aj prevazna vacsina novych sharanov su firemne vozy kde sa striedaju vodici co maju UPLNE v pitchi na rozdiel od 911 co su garazovani maznacikovia bohacov vacsinou vlastniacich daleko viac ako jedno auto), jednak je Sharan na 99.9% dieslovy co ho konstrukcne sialene znevyhodnuje oproti benzinovemu 911 (kazdy diesel je MNOHONASOBNE konstrukcne zlozitejsi ako benzin, pri benzinovom motore ti asi olej z turba unikat nebude lebo tam proste ziadne turbo nie je, cize tuto zavadu mat nikdy jednoducho nemozes - nerozpravam teraz o tych maloobjemovych turbosrackach co sa robia v poslednej dobe), atd, atd, atd.

Chapeme, mladez ?

Budeme nabuduce rozmyslat ked uvidime nejaku statistiku a ked nam trikrat napovedia dofrasa aj s obrazkami ? Alebo uz na to proste nemame ?
Andre
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Andre »

5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
lubyx
Používateľ
Používateľ

cize ak neberem do uvahy cenu tak na sekundarny HDD je ktory lepsi WD red 2Tb alebo ta Barracuda 2TB... rozdiel na alze 13e
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ja osobne tuto otazku neviem rozhodnut, podla mna je to viacmenej vyrovnane. Seagate bude kvoli 7200rpm zrejme o kusok vykonnejsi, WD RED zrejme tichsi - 3TB co mam doma maju nepocutelne seeky a 2TB maju este menej platni a hlaviciek.

Z hladiska spolahlivosti je to zase loteria, zalohovat musis tak ci tak...
Andre
TV & Audio expert
TV & Audio expert
Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Andre »

kvalitny disk za 107 alebo pomaly smejd za 90? nerozmyslal by som ani chvylu, ber Constellation
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Odar
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10

Príspevok od používateľa Odar »

U RED je dovod na zamyslenie aj 3-rocna zaruka.
- PC
Spoiler: ukázať
FSP Fortron Hydro Ti PRO 1 000 W
Antec C8
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
7 x Noctua NF-A14x25r G2
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 60 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax.black.swap

Návrat na "Nákupná poradňa"