RAID 5 vs 6
RAID 5 vs 6
Potreboval by som poradit ohladom RAIDov, co sa tyka rychlosti. Kedze nechcem prist o polovicu kapacity, raid 1 a 1+10 neprichadza do uvahy. Zostava mi teda 5 alebo 6. Rozdiel v kapacite nie je az taky vyrazny, takze ma skor zaujima vykon jedneho alebo druheho riesenia. Teoreticky by sa dalo este uvazovat nad RAID 50. Viete niekto poradit?
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
- 643
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Re: RAID 5 vs 6
http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID
citujem:
- Rýchlosť čítania z RAID 5 sa takmer vyrovná rýchlosti RAID 0, malý rozdiel je spôsobený nutnosťou preskakovať paritné bloky rozmiestnené medzi dátovými, keďže čítať paritu za normálnej prevádzky nie je potrebné. Nevýhodou riešenia je pomalý zápis.
- V prípade, že nie je použitý špecializovaný radič RAID 5 s hardwarovou podporou paritných výpočtov, dochádza k zaťaženiu procesora (software RAID).
Ale aby som sa dostal k veci, neviem co chces riesit s tymto polom, ale uplne, ze najvacsiu by som isiel do 6tky, ked chces trosku pridat vykon tak 60, vec sa ma ale tak, ze na SW radici by som neriesil ani strip nieto este 5... a co sa tyka straty kapacity, nuz, za urcitu "security" dat treba zaplatit tuto dan...
Zacni tym, ze si povies aky je rozpocet, aka kapacita, aka bezpecnost a z toho ti jasne vyjde co si zvolis
citujem:
- Rýchlosť čítania z RAID 5 sa takmer vyrovná rýchlosti RAID 0, malý rozdiel je spôsobený nutnosťou preskakovať paritné bloky rozmiestnené medzi dátovými, keďže čítať paritu za normálnej prevádzky nie je potrebné. Nevýhodou riešenia je pomalý zápis.
- V prípade, že nie je použitý špecializovaný radič RAID 5 s hardwarovou podporou paritných výpočtov, dochádza k zaťaženiu procesora (software RAID).
Ale aby som sa dostal k veci, neviem co chces riesit s tymto polom, ale uplne, ze najvacsiu by som isiel do 6tky, ked chces trosku pridat vykon tak 60, vec sa ma ale tak, ze na SW radici by som neriesil ani strip nieto este 5... a co sa tyka straty kapacity, nuz, za urcitu "security" dat treba zaplatit tuto dan...
Zacni tym, ze si povies aky je rozpocet, aka kapacita, aka bezpecnost a z toho ti jasne vyjde co si zvolis
Pole je uz dane, jedna sa o HP P2000 a radic bude s najvacsnou pravdepodobnostou Brocade (kedze HP radic nie je kompatibilny s HP Z820 masinou ). Nakoniec som dal RAID 6, sice som prisiel o 2TB kapacity, ale vykonovo by mi to malo v pohode stacit na zapis 1080p 3D v 4:4:4.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
preboha, to naco ti bude ten zrut ?
vsetko zalezi od suborov, ktore chces citat a zapisovat a podla toho nastavis bloky.
Ale siel by som do Raid 5, raid 6 ziskas vacsie % istoty, redundaciou, ale 50 alebo 60 je podla mna uz luxus. (to pecko za to nestoji )
vsetko zalezi od suborov, ktore chces citat a zapisovat a podla toho nastavis bloky.
Ale siel by som do Raid 5, raid 6 ziskas vacsie % istoty, redundaciou, ale 50 alebo 60 je podla mna uz luxus. (to pecko za to nestoji )
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
20TB asi interne nevyriesim
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
A teraz skus jeden disk vytrhnut, vrat ho nazad pri zatazi do konfiguracie a napis, kolko trval rebuild
Ak si nakofiguroval vsetko na 1 vdisk, tak raid 6 je dobra volba.
Ak si nakofiguroval vsetko na 1 vdisk, tak raid 6 je dobra volba.
Jo, 1 vdisk... inak podpora od HP je otrasna, resp. dostupnost a presnost manualov, o ich uzasnych strankach ani nehovorim. Manual sa odvolava na instalacny disk v baleni. V baleni je iba lajster A4, ktory gratuluje ku kupe a odkazuje ma na HP stranku, ktora uz neexistuje. Pripadne sa manual odvolava na inu cast manualu, ktora sa zase nasledne odvolava spat. Mam sto chuti to j*bnut o zem a kupit nejaky MyBook.
- mirjak
- Používateľ
napis, aky mas model a co presne hladas
Nevidel mi ho PC. Nakoniec trebalo zmenit namapovanie z auto na konkretny port. Defaultne to hadze na auto a pri vytvarani vdisku sa to nepytalo Dalej potrebujem nastavit write/read/io/cache policy. Pripajam sa na webove rozhranie P2000ky a okrem stripe size na 256k a access policy som pri vytvarani nemal moc moznosti. A v konfiguracii toho tiez neni vela.
- mirjak
- Používateľ
niektore nastavenia sa daju robit len z CLI, ak sa Ti nahodou nepodarilo najst, tak tu je guide k SMU aj CLI
http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/doc ... 520791.pdf
http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/doc ... 520779.pdf
http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/doc ... 520791.pdf
http://bizsupport1.austin.hp.com/bc/doc ... 520779.pdf
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
>> vykonovo by mi to malo v pohode stacit na zapis 1080p 3D v 4:4:4.
chalan ty si pre zapis 4:4:4 1080p dal raid6 ? Ziadne bezne diskove pole nema taky strasny performance overhead prave pri zapise [!!!] ako Raid6. Ziadne ine bezne dostupne pole nema tak strasne komplikovany a relativne narocny vypocet parity ako RAID6.
Chces to mat len ako ulozisko alebo na toto pole streamujes realtime priamo pri kamerovani ?
Aspon nam povedz ake tam mas disky a kolko. Pises 20TB co je slusna kapacita.
chalan ty si pre zapis 4:4:4 1080p dal raid6 ? Ziadne bezne diskove pole nema taky strasny performance overhead prave pri zapise [!!!] ako Raid6. Ziadne ine bezne dostupne pole nema tak strasne komplikovany a relativne narocny vypocet parity ako RAID6.
Chces to mat len ako ulozisko alebo na toto pole streamujes realtime priamo pri kamerovani ?
Aspon nam povedz ake tam mas disky a kolko. Pises 20TB co je slusna kapacita.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- mirjak
- Používateľ
z toho co pise to vyzera na 12ks 2TB 7200rpm diskov (ale ci SAS alebo SATA moja vestiarska gula nehlasi)
10x 2TB SAS disky, pouzitelnych 15TB