Kuva, ďalší kojot, čo nechápe rozdiel medzi teóriou a hypotézou. Ľudia, pokiaľ neviete takéto veci, tak sa radšej zahrabte doma pod podlahu a nevyliezajte odtiaľ, pretože to už nie je neznalosť, ale čistá psychická retardácia a mali by ste sa liečiť. Teória, ako opakom praxe, je kvantitatívny a kvalitatívny opis praxe. Ideš hrať na harmoniku, potrebuješ vedieť teóriu, musíš vedieť, čo je to nota, ako sa číta, aké máme stupnice, čo sú to akordy, čo znamenajú tie mriežky a b-čka pred notkami, prečo majú niektoré nožičky a iné nie, ako sa mačkajú tie divné gombíčky a že treba tú harmoniku najprv rozdiahnuť a ako ju roztiahnuť, ako si ju "obliecť"... Inak nič nezahráš. To je teória. Tak isto aj vo vede - máme teóriu, podľa nej spravíme experiment alebo zostrojíme prístroj, ktorý naše kvantitatívne a kvalitatívne poznatky prenesie na prax. Môžeme mať teóriu dokázanú a nedokázanú. Pokiaľ je nedokázaná, nikdy sa nepovažuje za platnú vedeckú teóriu, ale hovorí sa tomu HYPOTÉZA! Existujú iba viac pravdepodobné hypotézy a menej pravdepodobné hypotézy. Pravdepodobnosť hypotézy závisí na mnoho faktoroch, od jej zložitosti, matematickej korektnosti až po schopnosť vysvetliť jestvujúce javy. Ale pokiaľ nie je dokázaná NEJDE NA NEJ NIČ STAVAŤ! Iné je, keď nám hypotéza ponúka matematický aparát, ktorý uľahčuje výpočty aj v iných oblastiach, ale to je MATEMATICKÝ aparát, MATEMATIKA existuje a je JEDNOZNAČNÁ! Matematický svet existuje nezávisle na našom fyzickom, je to abstrakcia vychádzajúca z logiky, ktorá je nevylúčiteľná a nevyvrátiteľná, vidíš tu snáď poletovať vo vzduchu n-dimenzionálne vektorové priestory, kvadratické formy a hermitovské matice? NIE! Nezáleží na tom, či je teória správna, MATEMATIKA v nej je vždy. Preto sa uprednostňujú tie hypotézy, ktoré NAJLEPŠIE matematicky vysvetľujú existujúce javy a podľa nich sa robia EXPERIMENTY. Si skús spraviť experiment bez predpokladu príčiny javu. Nameráš holý k0ko7, lebo nevieš, čo máš namerať. To, že sa HYPOTÉZA a TEÓRIA označujú tým istým slovom môžeme chápať, že a) jedna je podmnožinou tej druhej(platí pre vedecké teórie, ktoré nemôžu byť nikdy v celom rozsahu dokázané, pretože na to by sme potrebovali nekonečné množstvo meraní a to by nám zabralo nekonečné množstvo času), b) náš jazyk je retardovaný(platí pre frázy "neviem, ale mám teóriu" -> "prečo x zabil y"-v detektívke-"neviem, ale mám takú teóriu, že..."-povedal vyšetrovateľ-lepšie by bolo povedať, že má nápad, ideu, tušenie, hypotézu...). Nie som etymológ a naozaj ma to nezaujíma, prečo sa slovom teória označujú pitchoviny ako sú chemtrails a pod. aj keď s prívlastkom "konšpiračná", ale mnoho ľudí vďaka tomu je v presvedčení, že keď sa povie teória, je to nejaká poloimaginárna vymyslená kokodŕbkovina, ktorá nemá s realitou nič spoločné.
Tie tvoje somariny, ktoré tu drístaš z tej tvojej tvrdohlavej gebule majú byť alternatívy k vedeckým faktom, na ktoré existuje nekonečné množstvo rôznych experimentov, ktoré ti tu už niektoré naznačili a predniesli a tie tvoje hovadiny majú empirické elementárne vady, ktoré si nám NIKDY nevysvetlil. Väčšinu z nich ani nepoznáš, dokonca ani nepoznáš fakty, ktoré vyvraciaš. A ty nám tu chceš povedať, že nie sú overené. Čo si naozaj kríženec čivavy s blbounom nejapným?
No to ma podrž
Inak predstav si, že tá Newtonovská mechanika, ktorú tu vyvraciaš(okrem iného) vznikla na základe
pozorovaní a
experimentov, ktoré robili už od Da Vinciho cez Keplera, Galilea, Bruna, Tycha, Koperníka až po samotného Newtona vedci a učenci po STOROČIA.
A ty sa tu snažíš povedať, že na ňu nie je dôkaz... Amen tma.
Sorry za ostrý príspevok, ale už mi dochádza trpezlivosť jednať slušne s človekom, ktorý sa naváža do vzdelaných ľudí, ignoruje ich argumenty a drísta si tu, akí sme všetci sprostí a pritom ani nevie, aké y/i sa píše v slove fyzika.