wi_fi alebo mikrovlnka
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
wi_fi alebo mikrovlnka
jeden typke mi tvrdil ze wi-fi neni mikrovlnka , ze s wi-fi kartou nechytim mikrovlnku... som mu vravel , ze to neni pravda... tak je to tak?
- Rusty
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 05. Jún, 2005, 02:00
Mikrovlnka sa pouziva na prenost dat na vacsie vzdialenosti (napriklad od ISP k tebe do domu). Na mikrovlnku (antenu), ktoru mas potom u seba, mozes potom trebars pripojit access point (polopatisticky wifi-router), ktory ti nazdiela napriklad pripojenie na net v blizkom okoli (niekolko metrov v zastavanom priestore -- napirklad v ramci jedneho domu alebo bytu). Cize wifi kartou(ako si ty povedal) chytas vlastne signal z access pointu. Wifi siete mozu existovat aj uplne bez mikrovlnky (anteny). Napriklad v dakej firme maju access point a cez neho su vsetci v jednej sieti wifi (pomocou kariet). Vyhodou je ze nepotrebujes kablovat, nevyhodou rychlost, sila signalu .
Nieje to ucebnicove vysvetlenie, ale snazil som sa to dako jednoducho povedat.
Nieje to ucebnicove vysvetlenie, ale snazil som sa to dako jednoducho povedat.
Tak teraz nechapem :o .
Ja som myslel ze mikrovlnka oznacuje slangovo bezdrotovy sposob prenosu dat pri vyuziti elektromag. vln o frekvencii 2,4GHz a nieco okolo 5GHz. A to ci pouzivam antenu alebo priamo malicku antenu na APcku nie je ziaden rozdiel. Ake su to potom technologie ak su rozdielne .
Ved provider vyuziva povedzme area antenu, pripadne vsesmerovu, ale tiez to pouziva tie iste vlny, tym istym sposobom kodovania ako moja antenka na APcku. Rozdiel je len vo vysielanom vykone.
Jaj, este som pouzil dnes mirkrovlnku na zohriete mlieka na kakao. AJ to je mikrovlnka .
A este: notebook ma oznacene ze ma Wi-Fi cip so zabudovanou antenkou, tak priamo komunikuje s AP co oznacujem ja ako mikrovlnka. Takze co je potom ta mikrovlnka ked ot nie je WiFi
Ja som myslel ze mikrovlnka oznacuje slangovo bezdrotovy sposob prenosu dat pri vyuziti elektromag. vln o frekvencii 2,4GHz a nieco okolo 5GHz. A to ci pouzivam antenu alebo priamo malicku antenu na APcku nie je ziaden rozdiel. Ake su to potom technologie ak su rozdielne .
Ved provider vyuziva povedzme area antenu, pripadne vsesmerovu, ale tiez to pouziva tie iste vlny, tym istym sposobom kodovania ako moja antenka na APcku. Rozdiel je len vo vysielanom vykone.
Jaj, este som pouzil dnes mirkrovlnku na zohriete mlieka na kakao. AJ to je mikrovlnka .
A este: notebook ma oznacene ze ma Wi-Fi cip so zabudovanou antenkou, tak priamo komunikuje s AP co oznacujem ja ako mikrovlnka. Takze co je potom ta mikrovlnka ked ot nie je WiFi
Spoiler: ukázať
No rozdelme si to poporiadku:
Prve lokalne bezdratove siete (IEEE 802.11 - 1997) boli riesene troma sposobmi:
- pøenos radiovych vln o kmitoctech v pasmu od 2,4 do 2,4835 GHz metodou pøimo rozprostøeneho spektra (Direct Sequence Spread Spectrum, DSSS)
- pøenos radiovych vln o kmitoctech v pasmu od 2,4 do 2,4835 GHz metodou rozprostøeneho spektra s pøeskakovanim kmitoctù (Frequency Hopping Spread Spectrum, FHSS)
- pøenos infracervenym zaøenim (Diffused Infrared, DFIR)
Konkretne Wi-Fi (Wireless Fidelity - 1999) je norma IEEE 802.11b a oproti prvym trom poskytuje vyssie rychlosti, 11Mbit - uzivatelsky 6Mbit. (samozrejme pasmo 2,4-2,4835 GHz)
Bluetooth napr tiez pracuje v pasme 2.4GHz
Pojem mikrovlnka sa zacal pouzivat zrejme preto ze mikrovlnne pasmo je od 1-100 GHz a spominane technologie v nom pracuju ;-)
EDIT: Takze ked niekto povie mikrovlnka tak je to velmi nejednoznacne. A este aby som nezabudol na cerpane info INFO LINK
Prve lokalne bezdratove siete (IEEE 802.11 - 1997) boli riesene troma sposobmi:
- pøenos radiovych vln o kmitoctech v pasmu od 2,4 do 2,4835 GHz metodou pøimo rozprostøeneho spektra (Direct Sequence Spread Spectrum, DSSS)
- pøenos radiovych vln o kmitoctech v pasmu od 2,4 do 2,4835 GHz metodou rozprostøeneho spektra s pøeskakovanim kmitoctù (Frequency Hopping Spread Spectrum, FHSS)
- pøenos infracervenym zaøenim (Diffused Infrared, DFIR)
Konkretne Wi-Fi (Wireless Fidelity - 1999) je norma IEEE 802.11b a oproti prvym trom poskytuje vyssie rychlosti, 11Mbit - uzivatelsky 6Mbit. (samozrejme pasmo 2,4-2,4835 GHz)
Bluetooth napr tiez pracuje v pasme 2.4GHz
Pojem mikrovlnka sa zacal pouzivat zrejme preto ze mikrovlnne pasmo je od 1-100 GHz a spominane technologie v nom pracuju ;-)
EDIT: Takze ked niekto povie mikrovlnka tak je to velmi nejednoznacne. A este aby som nezabudol na cerpane info INFO LINK
CPU AMD Barton XP 1833MHz@2200MHz (1.7V) -> Watercooled | MB Abit NF7-SL rev.2.0, NB -> Watercooled | RAM A-Data Vitesta 2x256MB | VGA Saphire Radeon 9600XT -> Watercooled | SOUND SB Audigy 2 | HDD Hitachi 7K250 160GB + Hitachi T7K250 160GB | DVD LG 4120B DVD-RW | CASE Avance B031 + AC Fan 3| PSU Chill Inovation 400W rev.2 | MONITOR Fujitsu-Siemens P19-2
Clen Obcianskeho Zdruzenia blava.net
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
vlastne .... AP su rovnake, len na wi-fi sa dava antena vacsieho razu, lebo je to na dlhsie vzdialenosti a by bol signal aj kvalitny, cize je to tak , ze vsetky aj blutooth pracuje na 2.4 GHz a rozzlisuju sa len v nejakom kodovani, alebo tak nejak, alebo ako vlnou sa siria ci priamou, povrchovou. alebo tak
druha moznost..
mikrovlnka 5 GHz technologia
Wi-fi 2.4 GHz
druha moznost..
Wi-fi 2.4 GHz
JJ, dobre si to pochopil.Chris napísal:vlastne .... AP su rovnake, len na wi-fi sa dava antena vacsieho razu, lebo je to na dlhsie vzdialenosti a by bol signal aj kvalitny, cize je to tak , ze vsetky aj blutooth pracuje na 2.4 GHz a rozzlisuju sa len v nejakom kodovani, alebo tak nejak, alebo ako vlnou sa siria ci priamou, povrchovou. alebo tak
Ako tam bolo spomenute, Wi-Fi je typ mikrovlnneho pripojenia pracujuci so standardom 802.11b, cize je tiez mikrovlnka. 5GHz je tiez mikrovlnna technologia a tak mikrovlnka, ale Wi-Fi to nie je.druha moznost..
Wi-fi 2.4 GHz
CPU AMD Barton XP 1833MHz@2200MHz (1.7V) -> Watercooled | MB Abit NF7-SL rev.2.0, NB -> Watercooled | RAM A-Data Vitesta 2x256MB | VGA Saphire Radeon 9600XT -> Watercooled | SOUND SB Audigy 2 | HDD Hitachi 7K250 160GB + Hitachi T7K250 160GB | DVD LG 4120B DVD-RW | CASE Avance B031 + AC Fan 3| PSU Chill Inovation 400W rev.2 | MONITOR Fujitsu-Siemens P19-2
- jararak
- Moderátor
- Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00
nho a ked mam sietovku a/b/g to mam potom wi-fi/mikrovlnkovu?druha moznost..
Wi-fi 2.4 GHz
o blbostiach sa tu chlapci bavite.
2,4-5ghz - wifi
vyssie frekvencie inac sa oznacuju trebars 11ghz viem ze je trango
len vseobecne sa to vola mikrovlnka tj. ze neste spojeny kablom ale mikrovlnkov cize bezdratovo
Watching you ...
Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.