30" je absolutne v pohode a to teda od neho nesedim meter ani zdaleka - ono je to takych krasnych 35cm. Dvadsatstvorka ktora stoji hned vedla je sice taky chudobnejsi pribuzny, ale zase az taky sialeny rozdiel to nie je. Zeby som predsalen zdokumentoval moje monitorové zátišie ?
Jo a na stol sa vojde krasne, na vysku uplne bez problemu

Nedokazem si predstavit co by si chcel robit na sirku s 2560 pixelmi, zato na vysku tych 1600 je "skoro dobre" - internetove stranky, dokumenty, programovanie len taky frkot. Vidiet dve stranky A4 pod sebou v pdfku alebo worde naraz a samozrejme bez akehokolvek problemu citat je vcelku dobre zapamatatelny zazitok a hodne nadlho.
31,5palcove "stvorlitrove" monstrum beriem vsetkymi desiatimi, skoda ze mi ho nikto nezaplati len tam uz bude toto rozlisenie nevyuzitelne pretoze bude prilis male. Takze 39"
Presne tak ako tu zaznelo - 19" bol kedysi strasne velky monitor. Co sa zmenilo ? Sedime od monitora dalej alebo blizsie ? Nie, prd makovy. Dnes je 22" najmensi rozmer a 24" je absolutne bezny standard za 120,-eur s danou (okej, to nie su zrovna tie najkvalitnejsie ale to nevadi). Toť nedavno sa ludia pozerali ze 50" telka je obrovska a dodnes si to 80% naroda este mysli. Lebo nic take nemaju a nezazili. Uplne zle. Nie, ani nahodou nie je obrovska. Ani do obycajneho bratislavskeho bytu nie je velka. Do miestnosti co ma styri metre daleko od TV je 50" strasne krpata, to mozete rovno pozerat Color Oravan 55cm. Ach ano, kedze nam 65" plazmy zlacneli na 1250,-eur bez dph, blizi sa update... Vianoce a Jezisko. To uz budu za tisicovku. Mnam. Kto z vas si mysli ze 65" TV je do bytu velka, sialene sa myli.
Len to musite zazit aby ste zistili ako velmi. Len pri tom musite sediet dva-tri dni aby ste sa uz nikdy nechceli vratit k tym prťavým 42" "zážitkom". A nemate to kde zazit. To je cele. Skoda ze 30" monitory su take drahe... ale tak to uz chodi.
PS: hry sa absolutne nehram takze fps ma nezaujima. Na 2D nie je problem taketo rozlisenie nakrmit grafikami integrovanymi do CPU v 24/32bitoch.
zabudol som : internetovy traffic ? To sa vola pokrok. Ked som zacinal, kupovali sme 128kbit/s linku za slabych 90.000,- SKK bez dane. A to sa pisal rok 2000nieco, rozhodne nie 1827. To by si dnes chcel ?
Dnes mas viacmenej masovo dostupnu 100Mbit infrastrukturu download. Pomaranc za tusim 39,-eur vratane dph ponuka 100/100Mbit a kedze ju mam doma vela rokov, mozem ti potvrdit ze ta svina fakt chodi v jednom kuse stovku. Za sekundu 11.5MB, za hodinu to mas cez 40GB. Styridsat giga za HODINU. To sa da, aj v 4K. Okrem toho v dost dobre pozeratelnom rozliseni 1920x1080 potrebujes okolo 10Mbit/s a je to v slusnej pohode. Teda 90 minutovy film ma 8GB. Za hodinu si ich naprdim 5 a budem ich pozerat cely tyzden, kazdy vecer jeden. Ano viem ze to nie je 4K ale 4K by akurat prinieslo to ze by sa zase masovo zdvihla prenosova rychlost na internete rovnako ako torrenty a filmy boli pred par rokmi hnacia sila aby sme sa dostali tam kde sme dnes. Že úpécé ponuka 150Mbit download a 10Mbit upload ? Robia si z vas srandu, to je cele. Ze v Korei ci niekde hentam v Azii maju gigabit domov uz peknych par rokov ? Ano, maju.
Tlacte na nich aby davali 100 na 100 alebo 150 na 150 !! Tlacte na vsetkych providerov, dokazu to male garazove firmicky po sidliskach (vid kosicky majoritny provider, vid jedinu firmu co zostala v Petrzalke po tej boom ere typu chassco, bananatel, robur a podobnych sracoch - jedna jedina zostala az dodnes, vsetko ostatne vymrelo), vid ine podobne priklady po okresnych mestach - tak preco to nedokaze čello ked napriklad orindž to dokaze ?
Mimochodom, co sa tyka tych kapacit, tu mas graf slovenskeho zatazenia Orange: aktualizovany automaticky
http://www.six.sk/mrtg/orange.html
ako vidis, furt je stvornasobny rozdiel medzi rychlostou od nich a rychlostou ku nim (teda download a upload). Neviem ako je na tom zahranicie, ale sam uznas ze priestor na rychly upload je v tejto firme rozhodne a neexistuje jediny TECHNICKY dovod preco by to nemalo byt rovnako aj v inych firmach co naschval obmedzuju upload. Vsetko je to len penazna sracka. Oligopolny trh, traja velki sráči pardon hráči ktori si mozu robit co len chcu.
Ze ? Tak nastal cas aby prisla dalsia vlna velkej evolucie, nech je to 4K alebo cokolvek ine, co nam zase zdvihne rychlosti. To je spravny krok dopredu, to je vyvoj.
//spojene posty -newmi
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.