Zdravím,
začal som v bazare zháňať matičnú dosku, no po dôkladnejšom získavaní informácií o danej problematike som sa rozhodol že na vás obrátim.
Problém: Pred časom som od kamaráta dostal MSI K9N Neo s procesorom Athlon X2 4200+. Ide o socket AM2. Keďže moja stará zostava beží na s939 s athlonom 3000+ a DDR1, na upgrade som potreboval ešte DDR2,ktoré som kúpil od ruky. Boli to 2x Kingston 1Gb 800MHz CL6, tá úzka verzia. Keď som to celé zapájal, spona môjho Freezer 64 pro zlámala úchytné výčnelky,keď som chcel zafixovať páčku. Nechcelo sa mi tú obruč premontovať z druhej dosky, tak som to zapájal priamo do nej. Tú mi zas doniesla mama z práce spolu s vyradenou bedňou, nevedela mi povedať,či je doska funkčná. Jednalo sa opäť o MSI K9N, ale Ultra. Po zapojení,tentokrát už s klasickým BOX chladičom počítač nabehol,vetráky sa roztočili, ale nenabehol BIOS. Prstom som skontroloval vetrák grafickej karty,ktorý sa netočil. Usúdil som, že PCIe slot je vadný a tak som matičné vymenil. S tou druhou som nemal ani toľko šťastia. Po zapojení sa nerozsvietila ani kontrolka internetového kábla, z čoho som hneď vedel,že bude problém . Pustil som teda PC a nič sa nedialo. Vypol som teda zdroj a vtedy na sekundu nabehli nejaké vetráky a rozsvietila sa power button dióda na bedni. Zapol som teda zdroj a skúsil opäť spustiť PC. Nenaštartoval,iba sa opäť rozsvietila dióda. Tak po neúspešne strávenom popoludní som naspäť nahodil 939ku a všetko fachčí.
Pôvodná zostava : Abit KN8 SLI, Athlon 64 3000+ Venice,2x 512Mb Kingmax Hardcore 500MHz CL3, Sapphire Radeon HD3870
a poháňa to je Fortron 400W.
Riešenie ? Je možné,aby boli obe dosky vadné ? Alebo je viac pravdepodobné,že to spôsobuje vadný procesor/RAM ? V priebehu budúceho týždňa by som chcel odskúšať RAM a procesor u tety, tiež má AM2, no bojí sa,že by som jej dosku mohol odpáliť, je tam nejaké riziko ? Čítal som síce, že vadný procesor by dosku odpáliť nemal, ale predsa je nemám celkom istotu. A ešte jedna otázka - mal ešte niekto problém zafixovať ten freezer na AM2 socket ?
Za odpovede vopred ďakujem.
Identifikácia chyby
- pindiq
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 30. Sep, 2005, 20:00
Identifikácia chyby
Lenovo ThinkPad Edge E520 (i5 2430M,4GB RAM,HD6630m,500GB HDD)
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Identifikácia chyby
zbytocne budes vymyslat, kedze mas minimalne disku a RAM z druhej ruky o ktorych nevies vobec nic a nevies ani ci su funkcne. Takze otestovat aby si vedel ci mas doma funkcny HW alebo stare zelezo a podla toho mozes potom robit veci dalej. Nema cenu nieco riesit, kym nemas istotu ze vsetko je funkcne.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- pindiq
- Používateľ
pravdu máš že musím to len otestovať, skôr ide o to, či tým nepokašlem tetinu funkčnú dosku
a tiež neviem čo robiť s tým freezerom, keďže by mal pasovať aj na AM2, no predtým sa mi ten záchytný čudlík zlámal po zafixovaní a bojím sa znova tlačiť na pílu. Pre to by sa mi zišla rada od niekoho kto ten freezer na AM2 montoval,či všetko sadlo pekne ako malo a teda či ja robím niekde chybu pri osádzaní. ... na 939 sadne krásne, tam sú tie "výrastky" na uchopenie spony 3 po oboch stranách a AM2ka má len jeden na každej strane
a tiež neviem čo robiť s tým freezerom, keďže by mal pasovať aj na AM2, no predtým sa mi ten záchytný čudlík zlámal po zafixovaní a bojím sa znova tlačiť na pílu. Pre to by sa mi zišla rada od niekoho kto ten freezer na AM2 montoval,či všetko sadlo pekne ako malo a teda či ja robím niekde chybu pri osádzaní. ... na 939 sadne krásne, tam sú tie "výrastky" na uchopenie spony 3 po oboch stranách a AM2ka má len jeden na každej strane
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Mam Freezer 64 a daval som ho na AM3 dosku co mam v podpise, predtym bol na AM2 doske. Podla mna si urobil chybu ze si neprehodil tu obruc, alebo proste len nevydrzala ten tlak.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- pindiq
- Používateľ
Pozerám že nie som jediný ...
Odporúčajú na to Thermalright retention bracket rev.A , ktorý by mal mať 3 úchopné výstupky ako socket 939. No ten sa už nedá nikde kúpiť
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
tak ja mam teraz dva freezre 64Pro na dvoch AM3 doskach a nemam najemensi problem, proste stalo sa ...
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
- pindiq
- Používateľ
Takže som RAMky aj procesor odskúšal u tety na jej zostave a všetko fičalo... čiže bohužiaľ mám vadné obe dosky doma a dopyt po AM2 je príliš veľký na to,aby som kúpil niečo za menej ako 40€
EDIT: Čiže som to všetko pozapájal dokopy v mojom PC a detailnejšie sa tomu venoval. Pri prvom zapnutí sa roztočil vetrák grafiky,no bios nenabehol. Zistil som, že HDD je takisto neaktívny. Preto som ho skúšal zapojiť do všetkých možných SATA konektorov,či náhodou nie je vadný niektorý z nich. Takisto som skúšal rôzne kombinácie zapojenia RAMiek, no bez úspechu. Na doske som skontroloval kondenzátory,ani jeden nevyzeral,že by bol vytečený. Ale s doskou sa už niekto zrejme hral (snažil pospajkovať jeden kontakt) viz priložené screeny.
EDIT: Čiže som to všetko pozapájal dokopy v mojom PC a detailnejšie sa tomu venoval. Pri prvom zapnutí sa roztočil vetrák grafiky,no bios nenabehol. Zistil som, že HDD je takisto neaktívny. Preto som ho skúšal zapojiť do všetkých možných SATA konektorov,či náhodou nie je vadný niektorý z nich. Takisto som skúšal rôzne kombinácie zapojenia RAMiek, no bez úspechu. Na doske som skontroloval kondenzátory,ani jeden nevyzeral,že by bol vytečený. Ale s doskou sa už niekto zrejme hral (snažil pospajkovať jeden kontakt) viz priložené screeny.