Netrep prosím ťa...takže elektrický náboj(aký?) pôsobí na izolant s neutrálnym nábojom? Čo trepeš zas.+vladimir napísal:Elektrický náboj pôsobí príťažlivou silou aj na izolant, ktorý má neutrálny náboj.
Ak na takúto situáciu odborníci nemajú vzorec, to ešte neznamená, že takáto sila neexistuje.
Odborníci na takú situáciu nemajú vzorec, pretože taká situácia existuje len v tvojich vzdušných zámkoch.
Vetou si chcel čo povedať? Lebo takto nedáva zmysel.Ja som nikdy netvrdil, že neutrálne objekty sa priťahujú, ale že aspoň jeden objekt musí mať elektrický náboj.
Nie. Pretože takýmto rozmýšľaním by zasa jadro ovplyvňovalo len určité predmety. To sa nepozoruje, gravitácia skrátka "nie je prieberčivá".Podobne ako magnet dokáže ovplyvniť strelku kompasu aj cez nemagnetickú látku, rovnako nás ovplyvňuje jadro Zeme cez zemský plášť.
A ak by nedošlo, tak by ju aj tak nemohla mať. Už som písal prečo - pretože jadro druhej planéty by si od nej tú atmosféru "ukradlo". A opäť si na začiatku bludiskaAk by došlo ku kompenzácii príťažlivej sily jadra planéty, plášťom tej istej planéty, takáto planéta by nemohla mať atmosféru.
Chyba je to, že fušuješ do vecí ktorým nerozumieš. Ja lekárom do roboty nefušujem, a ak moc fušujem do fyziky a nemám pravdu, tak si aspoň uznám chybu. Lenže ty si múdrejší než všetci vedci ktorý sa kedy narodili a narodia... toľko k tebe.Ja som sa snažil vo svojich diskusných príspevkoch nespochybňovať príťažlivú silu medzi planétami, ale asi to bola chyba.
...existuje aj iná možnosť, ktorú avšak nepripúštaš - a to že sa mýliš. A priamo to potvrdzuješ v tvojej vete. Vysvetli mi prosím ťa - ako môže odstredivá sila plášťa kompenzovať gravitáciu jadra??? Opäť - nebola by atmosféra, okrem toho reálne odstredivá sila nikdy nevykompenzuje gravitáciu. Zamysli sa že prečo.Existuje aj iná možnosť, že odstredivá sila plášťa Zeme, atmosféry i Mesiaca kompenzujú príťažlivú silu jadra Zeme. Ani v tomto prípade sa nebudú planéty na svojich dráhach navzájom ovplyvňovať.
Toto sa ti už vyvrátilo v inej téme, tak netáraj zas.Umiestňovaním družíc na obežné dráhy, dochádza k narušeniu rovnováhy medzi príťažlivou a odstredivou silou. Z tohto dôvodu dochádza k stenšovaniu atmosféry a vzniku ozónových dier.
@elementar: Nikto to nerieši, pretože je to všetko už vyriešené hľadaním planét podobnej veľkosti a hmotnosti.