Krepé čiary po výmene vetráku
Krepé čiary po výmene vetráku
Vcera mi prisli nejake nove chladice gelid do skrinky (CM K280) a CPU chladic Tranquillo 2. Po suboji s instalaciou sa mi to nakoniec podarilo vsetko poskladat spat (ten tranquillo sa strasne naprd instaluje).
Pri spusteni sa vsak pocitac zatvaril ze sa normalne zapina (disky sa roztocili, vetrak tiez), piplo to (raz ako normalne) a iba black screen, nic, ani boot, ani bios proste nic.
Dnes som to znova rozlozil a poskladal a PC sa spustilo. Funguje normalne (v ramci toho ako to viem posudit ja, pri prvom starte akurat prebehol chckdsk) mam vsak dost velky problem, a to mnozstvo zelenych bodiek random behajucich po displeji, a trocha menej castych (ale aj tak velmi vela) zelenych ciarok. Teplota CPU sa drzi nieco nad 40 C pri spustenom chrome s kopcom tabov, vlc a par dalsich doplnkovych programov. Raz za par minut sa aj stane ze obrazovka na pol sekundy preblikne komplet na cierno.
Moj predpoklad v tejto chvili je, ze som pri instalacii chladica nieco ohol na MB a teraz z toho PC blbne. Nevyznam sa vsak velmi, preto vas prosim o radu.
Este poviem ze monitor vyzera byt v poriadku (je pripojeny cez HDMI na integrovanu kartu), skusal som ho pripojit k notebooku a tvaril sa ok. BIOS som resetnut skusal. Neviem co s tym dalej :/
Obrazok zakladnej dosky:
http://i3.alz.sk/ImgW.ashx?fd=f3&cd=AC956d4&i=1.jpg
Najpravdepodobnejsie je, ze som urval do toho modreho pasivneho chladica vlavo od CPU, neviem vsak ani od coho je, ani ci je to tak, len je to moj pokus o uhadnutie...
Pri spusteni sa vsak pocitac zatvaril ze sa normalne zapina (disky sa roztocili, vetrak tiez), piplo to (raz ako normalne) a iba black screen, nic, ani boot, ani bios proste nic.
Dnes som to znova rozlozil a poskladal a PC sa spustilo. Funguje normalne (v ramci toho ako to viem posudit ja, pri prvom starte akurat prebehol chckdsk) mam vsak dost velky problem, a to mnozstvo zelenych bodiek random behajucich po displeji, a trocha menej castych (ale aj tak velmi vela) zelenych ciarok. Teplota CPU sa drzi nieco nad 40 C pri spustenom chrome s kopcom tabov, vlc a par dalsich doplnkovych programov. Raz za par minut sa aj stane ze obrazovka na pol sekundy preblikne komplet na cierno.
Moj predpoklad v tejto chvili je, ze som pri instalacii chladica nieco ohol na MB a teraz z toho PC blbne. Nevyznam sa vsak velmi, preto vas prosim o radu.
Este poviem ze monitor vyzera byt v poriadku (je pripojeny cez HDMI na integrovanu kartu), skusal som ho pripojit k notebooku a tvaril sa ok. BIOS som resetnut skusal. Neviem co s tym dalej :/
Obrazok zakladnej dosky:
http://i3.alz.sk/ImgW.ashx?fd=f3&cd=AC956d4&i=1.jpg
Najpravdepodobnejsie je, ze som urval do toho modreho pasivneho chladica vlavo od CPU, neviem vsak ani od coho je, ani ci je to tak, len je to moj pokus o uhadnutie...
MB: ASUS P8Z77-V LX2 | CPU: Intel Core i5 3570K + Gelid Tranquillo 2 + Noctua NF-F12 | RAM: Corsair 2x4GB DDR3 1600 MHz CL9 LP | GPU: MSI GTX970 Gaming | System SSD: Samsung 840 EVO 120GB | Games SSD: Samsung 850 EVO 500GB | HDD1: Seagate Barracuda 7200.12 2TB | HDD2: WD Red 3TB | PSU: Super Flower Leadex 80Plus Gold 850W | Case: Nanoxia DS1 | Soundcard: Asus Xonar DGX | Mouse: Razer Diamondback | Keyboard: Logitech K350 | Screen: LG IPS237L-BN | Repro: Mackie CR4 |OS: Windows 7 64bit EN
- trojan4x4
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2013, 15:55
Re: Krepé čiary po výmene vetráku
A tie bodky sú aj v BIOSe, a aj pred Bootom ? Alebo len v OS ?
Spoiler: ukázať
kabel som vyberal a zasuval uz viackrat, aj na monitore aj na pocitaci. este vyskusam prepnut to len cez VGA kabel (ked zozeniem, nemozem uverit ze som ich mal tolko a teraz nenajdem ani jeden) ci to nieco spravi. resp.ak sa mi podari pozicat (co pochybujem, nema vela znamych PC uz dnes) hocaku PCI-E kartu ci sa nieco zmeni.
v pripade ze som to posral mi este aj tak ostava otazka ci je to CPU (grafika je integrovana len) alebo MB alebo oba (juu), cize na vymenu ktoreho komponentu mozem setrit ako truba...
v pripade ze som to posral mi este aj tak ostava otazka ci je to CPU (grafika je integrovana len) alebo MB alebo oba (juu), cize na vymenu ktoreho komponentu mozem setrit ako truba...
MB: ASUS P8Z77-V LX2 | CPU: Intel Core i5 3570K + Gelid Tranquillo 2 + Noctua NF-F12 | RAM: Corsair 2x4GB DDR3 1600 MHz CL9 LP | GPU: MSI GTX970 Gaming | System SSD: Samsung 840 EVO 120GB | Games SSD: Samsung 850 EVO 500GB | HDD1: Seagate Barracuda 7200.12 2TB | HDD2: WD Red 3TB | PSU: Super Flower Leadex 80Plus Gold 850W | Case: Nanoxia DS1 | Soundcard: Asus Xonar DGX | Mouse: Razer Diamondback | Keyboard: Logitech K350 | Screen: LG IPS237L-BN | Repro: Mackie CR4 |OS: Windows 7 64bit EN
hm, RAM by bola ideal, kedze je to najlacnejsie z tych troch, ale moze vobec RAM-ka sposobovat taketo halusky? mozem skusit spustit najskor iba s jednym modulom a potom iba s druhym...dexterav napísal:cpu umierajú veľmi málo, skorej doska alebo ram
- trojan4x4
- Používateľ
Ak by bol problém s CPU, tak by sa to prejavilo úplne inak, a nie v grafickom poli
Pýtal som sa ťa v mojom predchozom príspevku niečo
Nemusíš skúšať nič, stačí použiť hlavu. Ty musíš vedieť, či si niečo poškodil a či si niečo poškodil. Pýtal som sa ťa, či to máš aj v BIOSe, alebo len v OS ....
Nemusíš skúšať nič, stačí použiť hlavu. Ty musíš vedieť, či si niečo poškodil a či si niečo poškodil. Pýtal som sa ťa, či to máš aj v BIOSe, alebo len v OS ....
Naposledy upravil/-a trojan4x4 v St 10. Júl, 2013, 18:52, upravené celkom 1 krát.
sorry, ja som ti odpovedal, len sa to asi neodoslalo ked som preklikol hned na iny prispevok. v biose sa mi zdalo ze velmi nie, ak aj ano tak menej ako v OS (BIOS ma blbu farbu) - raz sa mi proste zdalo ze ano, raz ze nie, idem sa skusit pozriet . taktiez mam pocit ze so stupajucou zatazou sa to stava horsim (napriklad ked som spustil video)...trojan4x4 napísal:Ak by bol problém s CPU, tak by sa to prejavilo úplne inak, a nie v grafickom poli
a zo svojho laickeho pohladu sa mi zdalo ze ked je integrovana grafika pri novych CPU uz proste priamo v tom chipe, tak to moze byt aj tam...a vravel som ze mam pocit ze ak som nieco poskodil, tak najprvdepodobnejsie to co som pisal v prvom prispevku na konci...
true story, idem to vyskusat asi...dexterav napísal:hádaj akú ram používa tvoja HD4000
- trojan4x4
- Používateľ
CPU si pri výmene chladiča/pasty vyberal ? Alebo si mu robil očistu v sockete ? Možno zohnutý pin... možno RAM ( statická elek. )
takze, po vyskusani:
V BIOSE to velmi nevidim, ak to tam teda je, tak minimalne, vidim to najma po spusteni OS.
Testovanie RAM:
Vyskusal som to pustit s jednym aj druhym modulom osobitne, uz som bol pri prvom pokusa happy, kedze to neblikalo ani nebodkovalo po nabehnuti do OS, avsak po spusteni browsera a HD videa zacalo (aj ked menej ako predtym). plati pre pracu s jednym, aj druhym modulom - btw. jeden z nich ma na sebe zo tri take uplne malicke orandzove bodky na kontaktoch (ta zlata cast).
cize conclusion - s jednym modulom (je jedno ktorym) to ide lepsie ako s oboma (pri tych to okrem ovela viac bodiek a ciarok este aj blika na cierno z casu na cas), ale aj tak sa problem nevyriesil. nahodou mi pustilo (este na zaciatku) pri bootovani Windows Memory Test, ten sa zda prebehol v poriadku (aj ked uplne na konci to zacalo znamym sposobom blbnut - bodky a ciarky), test vsak nevyhodil nic...
plus, ta modra vec ktoru som vravel ze som mohol poskodit (myslim ze je to pasivny chladic), na jednom mieste pri nej sa pise aj HDMI, cize nemoze to mat fakt nieco s tym spolocne? mam pocit ze som to pri instalacii mohol aj trocha naklonit do strany - ten chladic (drzi na srubkach so spruzinkou)...
V BIOSE to velmi nevidim, ak to tam teda je, tak minimalne, vidim to najma po spusteni OS.
Testovanie RAM:
Vyskusal som to pustit s jednym aj druhym modulom osobitne, uz som bol pri prvom pokusa happy, kedze to neblikalo ani nebodkovalo po nabehnuti do OS, avsak po spusteni browsera a HD videa zacalo (aj ked menej ako predtym). plati pre pracu s jednym, aj druhym modulom - btw. jeden z nich ma na sebe zo tri take uplne malicke orandzove bodky na kontaktoch (ta zlata cast).
cize conclusion - s jednym modulom (je jedno ktorym) to ide lepsie ako s oboma (pri tych to okrem ovela viac bodiek a ciarok este aj blika na cierno z casu na cas), ale aj tak sa problem nevyriesil. nahodou mi pustilo (este na zaciatku) pri bootovani Windows Memory Test, ten sa zda prebehol v poriadku (aj ked uplne na konci to zacalo znamym sposobom blbnut - bodky a ciarky), test vsak nevyhodil nic...
najprv nevyberal, cistil som ho tam kde bol, dnes pri opatovnom rozlozeni a zlozeni som ho aj vybral a dal spat (dnes uz pasta ostala ta odvcera).trojan4x4 napísal:CPU si pri výmene chladiča/pasty vyberal ? Alebo si mu robil očistu v sockete ? Možno zohnutý pin... možno RAM ( statická elek. )
plus, ta modra vec ktoru som vravel ze som mohol poskodit (myslim ze je to pasivny chladic), na jednom mieste pri nej sa pise aj HDMI, cize nemoze to mat fakt nieco s tym spolocne? mam pocit ze som to pri instalacii mohol aj trocha naklonit do strany - ten chladic (drzi na srubkach so spruzinkou)...
- trojan4x4
- Používateľ
Teoreticky ?
Pasív je pasív, ak ho odkloníš od čipu, čip sa začne prehrievať. Čo môže mať za následok tebou popisované artefakty.
Mrkni sa na ten pasív, daj ho dole, očisti, nanes kapičku pasty ( ale fakt len trošku ak tam žiadna nebola ) a daj ho späť
Ten chladič do ktorého si "drgol" je pasív napájacej kaskády. Teoreticky sa môže prehrievať a to môže robiť problémy s iGPU
Pasív je pasív, ak ho odkloníš od čipu, čip sa začne prehrievať. Čo môže mať za následok tebou popisované artefakty.
Mrkni sa na ten pasív, daj ho dole, očisti, nanes kapičku pasty ( ale fakt len trošku ak tam žiadna nebola ) a daj ho späť
Ten chladič do ktorého si "drgol" je pasív napájacej kaskády. Teoreticky sa môže prehrievať a to môže robiť problémy s iGPU
ale tak tvari sa ze tam drzi ako ma (mysleno v povodnej polohe), netusil som ani, ze sa to cele da dat dole...trojan4x4 napísal:Teoreticky ?
skusal som tymi kvazi srubikmi tocit a tocit, nic. nakoniec som sa pozrel na druhu stranu dosky, vyzera to tak ze su pripojene tak ako bol pasiv (cize musis zozadu vytlacit, co ide fest tazko a nechcem to este viac znicit. po opatovnom zapnuti to islo tak ako predtym, potom pri pisani odpovede sem obrazovka scernela a nezapla sa dost dlho. restartoval som, pocitac sa zapol, podla zvukov som sa aj normalne dostal aj do windowsu ale obrazovka nic, stale cierna, pripadne prepinanie do power saving mode.
potom som to prepojil pomocou VGA kabla a za poslednych par minut po zapnuti, ziadne artefakty. ani pri asi minute HD videa pri zapnutom chrome (a to je tam len jedna 4GB RAM)
dafuq?
potom som to prepojil pomocou VGA kabla a za poslednych par minut po zapnuti, ziadne artefakty. ani pri asi minute HD videa pri zapnutom chrome (a to je tam len jedna 4GB RAM)
dafuq?
Naposledy upravil/-a GAZ v St 10. Júl, 2013, 20:18, upravené celkom 1 krát.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Pravdedobne si sa stal obetou jedneho zo zleho kusu Gelidu.. Pisalo sa to uz aj na fore, ze po nasadeni bol problem.. Ja by som skusil dat dole ten chladic a vyskusat s povodnycm chladicom /nemas co stratit, ak tam tie ciary nechces../
http://www.alza.sk/gelid-solutions-tran ... sk#recenze
pozri hodnotenia..
"Montaz je tragicka, treba vybrat celu dosku, po dotiahnuty mi zacal PC vypinat a zistil som ze mi kovova cast co sa montuje na zadnu cast dosku spaja jeden kondenzator, tak som to musel extra odizolovat"
a podobne...
http://www.alza.sk/gelid-solutions-tran ... sk#recenze
pozri hodnotenia..
"Montaz je tragicka, treba vybrat celu dosku, po dotiahnuty mi zacal PC vypinat a zistil som ze mi kovova cast co sa montuje na zadnu cast dosku spaja jeden kondenzator, tak som to musel extra odizolovat"
a podobne...