Uvažuj o tom tak, že vedci zistia/odhadnú hmotnosť nejakého objektu na podľa toho z akého materiálu sa skladá a aký veľký objekt je.
Potom to prepočítajú/prirovnajú akú hmotnosť by mal tento objekt na Zemi = ak by naň pôsobila gravitačná sila rovnaká ako pôsobí na všetko s čím prichádzaš bežne do kontaktu. Tak si človek môže aspoň teoreticky predstaviť akú váhu/hmotnosť (nazvi si to ako chceš) tento objekt má.
+vladimir napísal:Atómová hmotnosť prvkov, z ktorých sa skladá teleso je zanedbateľná voči hmotnosti, ktorá je tvorená tiažou a tá je závislá od gravitačnej sily.
Ak na teleso nepôsobí gravitácia, alebo gravitačnú silu kompenzuje odstredivá sila, teleso má zanedbateľnú hmotnosť a preto sa nachádza v bezváhovom stave.
myslím že beztiažový je správny výraz
A tú hviezdu si tiež nepredstavuj ako jedno teleso uprostred vesmíru na ktoré nepôsobí iné teleso gravitačnou silou a teda nemá žiadnu hmotnosť/váhu. Nakoľko gravitačná sila (pokiaľ viem) pôsobí na nekonečne veľkú vzdialenosť. V určitej vzdialenosti je už síce zanedbateľná, ale je. V tej hviezde sú tiež častice, ktoré na seba navzájom pôsobia gravitačnou silou a teda musia mať nejakú hmotnosť/váhu.
Záleží na tom ako si danú sústavu predstavíš, čo berieš za vzťažný bod.
Ak si predstavím obrovské teleso vo vesmíre v "bezváhovom" stave ako hovoríš, vzhľadom na seba nemá žiadnu váhu/(hmotnosť) . Keby som sa však k tomu telesu priblížil ja (tiež v bezváhovom stave = 0 váha/(hmotnosť)), som si istý, že by ma to teleso pritiahlo k sebe vplyvom jeho gravitačnej sily. (Pokiaľ by som túto silu nekompenzoval napr. odstredivou. To že ju vykompenzujem ale neznamená že tá sila zanikla, neexistuje a nepôsobí na mňa. Akurát by ma nepriťahovala bližšie k telesu.)
Takže ak to zhrniem, teleso ktoré nemá žiadnu hmotnosť/váhu, ma pritiahlo gravitačnou silou, ktorá závisí od hmotnosti telies medzi ktorými pôsobí... fakt divné.
Mne z toho teda vychádza že každé teleso má nejakú hmotnosť, vždy a všade. Jeho váha sa však mení v závislosti na tom vzhľadom k čomu ju meriaš = záleží na zvolenej vzťažnej sústave.