Fotoaparat do 250€
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Re: Fotoaparat do 250€
Priblizne pred rokom som riesil otazku vymeny LX5. V tom case pripadalo do uvahy LX7 (logicky) a Fujifilm X10. X10 by som do vyberu zahrnul aj dnes. Ked som porovnaval vystup na dpreview (vyrezy 1:1), bol o dost lepsi, ako LX7. Mne pride dokonca LX7 horsia, ako LX5. Sice ma lepsiu svetelnost, ale dali tam mensi cip. To ovplyvnuje vystup hlavne v horsich svetelnych podmienkach. LX7 by som kvoli tomuto z vyberu uplne skrtol.
Ta vymena sa potom nekonala. Vyslo to nedavno, ale to som kupil uz novsiu X20. Ta je ale mimo rozpoctu.
Ta vymena sa potom nekonala. Vyslo to nedavno, ale to som kupil uz novsiu X20. Ta je ale mimo rozpoctu.
- Mirdis
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Okey diky za info, tak LX7 som vyhodil zo zoznamu. Zatial co som pozeral recenzie, tak najviac sa mi pozdava Olympus Stylus XZ-2. Co sa tyka Fujifilm x20 tiez som na neho pozeral, ale pre mna ako amatera to uz je dost cez rozpocet. Canon g15 tiez vyzera celkom fajn, ale asi ho vylucim vzhladom na tie prepaly a nic moc konstrukcii. Ostal este Nikon p7700 a este pozriem na ten Fujifilm x10.
NTB1:MacBook Pro (13-inch, 2014, 2,5 GHz Dual-Core Intel Core i5, 8 GB RAM)
NTB2:MacBook Pro (13-inch, 2018, 2,7 GHz Quad-Core Intel Core i7,16 GB RAM)
NTB3:MacBook Pro (13-inch, 2020, Apple M1,16 GB RAM)
- Mirdis
- Moderátor
Viac sa mi pozdava ten Fujifilm x20 ako Sony. Uz len preto, ze ma hladacik a retro dizajn, ale ta cena
- Mirdis
- Moderátor
Takze do uzkeho vyberu postupili Olympus xz-2 (399€) vs Panasonic lumix lx7 (404€) Presiel som uz tolko recenzii, ze uz by bolo nacase nieco vybrat Ten lumix lx7 na dpreview nemal velmi podarene fotky co sa tyka sumenia, no nasiel som aj ine recenzie a tam boli vysledky uplne ine Takze preto som zvazil aj ten panasonic. Mal niekto aspon jeden z tychto profi kompaktov?
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
mne osobne tieto male prditka nevyhovuju, citat z ephoto.sk o XZ2:
Šum je prijateľný tak do hodnoty ISO 800. Nad ňu by som fotografoval iba v hraničných prípadoch. Pri zapnutom Auto ISO sa fotoaparát zbytočne neženie do vysokých hodnôt a radšej predĺži expozičný čas.
Objektív a závierka
Objektív si zachoval rovnaký rozsah aj svetelnosť ako pri modeli XZ-1. Rozsah je 6-24 mm (28-112 mm pri 35mm ekv.) a svetelnosť pekných f/1.8-2.5. Napriek vynikajúcej svetelnosti nejaký extra odpich nečakajte. Pri fotografovaní z cca 60-70cm, plne odclonenom a vyzoomovanom objektíve to je ale celkom použiteľné. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 60cm a pri makrorežime 1cm.
ja osobne by som za tieto prachy zobral klasicku zrkadlovku, d5100 pripadne a58 ti vyjdu, samozrejme a bohuzial viem ze zrkadlovka je nieco uplne ine ako chces ty... dynamickym rozsahom su niekde uuuuuplne inde. Napriklad a58 je za 380,-eur vratane dane a objektivu. A umoznuje ti rast. Pri tom Olympuse nevyrasties nikam, nic si na to nemozes kupit aj keby si chcel (ja viem ze asi nechces). Mne sa proste takéto "prďúsi" sersadovrecka zdaju jednoducho velmi limitujuce za tu sialenu cenovku. Co z toho ze ma napisane f1.8 ked to plati len na najmensom zoome teda 28mm ekvivalent kinofilmu a je to zhruba rovnake ako f4 na klasickej aps-c zrkadlovke ?
Uz koncim s vylevom, z hentych dvoch by som bral Panazonik. Ale ta cenovka mi tam nesedi a nesedi a ani trochu nebude.
Šum je prijateľný tak do hodnoty ISO 800. Nad ňu by som fotografoval iba v hraničných prípadoch. Pri zapnutom Auto ISO sa fotoaparát zbytočne neženie do vysokých hodnôt a radšej predĺži expozičný čas.
Objektív a závierka
Objektív si zachoval rovnaký rozsah aj svetelnosť ako pri modeli XZ-1. Rozsah je 6-24 mm (28-112 mm pri 35mm ekv.) a svetelnosť pekných f/1.8-2.5. Napriek vynikajúcej svetelnosti nejaký extra odpich nečakajte. Pri fotografovaní z cca 60-70cm, plne odclonenom a vyzoomovanom objektíve to je ale celkom použiteľné. Minimálna zaostrovacia vzdialenosť je 60cm a pri makrorežime 1cm.
ja osobne by som za tieto prachy zobral klasicku zrkadlovku, d5100 pripadne a58 ti vyjdu, samozrejme a bohuzial viem ze zrkadlovka je nieco uplne ine ako chces ty... dynamickym rozsahom su niekde uuuuuplne inde. Napriklad a58 je za 380,-eur vratane dane a objektivu. A umoznuje ti rast. Pri tom Olympuse nevyrasties nikam, nic si na to nemozes kupit aj keby si chcel (ja viem ze asi nechces). Mne sa proste takéto "prďúsi" sersadovrecka zdaju jednoducho velmi limitujuce za tu sialenu cenovku. Co z toho ze ma napisane f1.8 ked to plati len na najmensom zoome teda 28mm ekvivalent kinofilmu a je to zhruba rovnake ako f4 na klasickej aps-c zrkadlovke ?
Uz koncim s vylevom, z hentych dvoch by som bral Panazonik. Ale ta cenovka mi tam nesedi a nesedi a ani trochu nebude.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Mirdis
- Moderátor
Recenzie som snad uz vsetky presiel. Myslim, ze na predchadzajuich stranach je dost popisane preco nie zrkadlovku ale profi kompakt. Kde si strcim tu zrkadlovku? Kto to ma vsade tahat? A po dalsie nechystam sa kupovat ziadny dalsi objektiv. Tak asi zo zaklanym objektivom verim, ze budu lepsie fotky, ale pokial chces aj makro musis kupovat dalsi objektiv a mozme pokracovat dalej. A cena ti pekne stupne vsak?
- Odar
- Pokročilý používateľ
Ak ti to pomoze, tu je porovnanie tych fotakov http://www.dpreview.com/articles/236773 ... ct-cameras Kazdy ma cosi do seba. Ale ked si kliknes na konci zaver, LX7 nie je vitaz ani jednej kategorie. Vyssie som to pisal. Nesiel by som do neho. Ak sa ti pozdava ten Olympus, tak si ho kup. Urcite "neprehloupis" - rozdiely su v tejto kategorii minimalne. Je to skor o tom, co potrebujes, co vyuzijes a co pri vybere zanedbas. Ja by som siel do X10.
- Mirdis
- Moderátor
Nj prave, ze tie rozdiely su mimimalne. Okey diky za nazor. Snad sa uz pre nieco rozhodnem
Ahoj, uz si sa rozhodol ktory to bude? Ja mam taky isty problem, presiel som snad uz vsetko a neviem sa rozhodnut, vyberam presne z toho co ty, len stale viac ma laka ku sony rx100 aj napriek dost vysokej cene, chcel som fotak ktory bude mat velmi dobre fotky , cez den alebo v noci, tak isto videa, ale na druhu stranu nech je lahky a maly , vsetko splna sony, len ta cena, rozmylal som ze by som ho kupil z amazon.de tam stoji 530 eur ale aj u nas v najlacnejsiom eshope stoji tolko a v pripade reklamacie by som volil servisne stredisko
Ak si sa pre niektory rozhodol uz, tak preco ten
Ak si sa pre niektory rozhodol uz, tak preco ten
- Odar
- Pokročilý používateľ
RX 100vku som pred par dnami drzal v ruke. Mal ho znamy na dovolenke. Rozmery su naozaj minimalisticke. Chcel som ho aj odskusat, ale ked som sa s nim zacal vecer hrat, behom 5 min. sa vybili baterky Tak nic z toho nebolo Ale rozmery naozaj fajn, taky sup do vrecka. Moj Fujifilm X20 je oproti nemu obor
- Mirdis
- Moderátor
Ano rozhodol som sa. Tiez som mal dilemu aky zobrat. Asi mesiac som cital rozne recenzie, prezeral fotky a aj tak som sa nevedel rozhodnut. Pozeral som uz potom aj na Fujifilm x20, ktory sa mi velmi pacil, ale aj sony rx100. Aj ked ma sony velmi pekne fotky, ale cenovo uz bol aj s x20 uplne niekde inde a tolko som uz do kompaktu nechcel investovat.
Nakoniec padla volba na Olympus xz-2. Jednak cenovo bol najblizsie mojej predstave a vyhovoval mi aj po stranke funkcnosti a dizajnu. Velke rozdiely v triede profikompaktov ani niesu. Aspon medzi tymi co som vyberal. Tam boli rozdiely minimalne a to uz si clovek musel sam zvazit co je pre neho lepsie.
Mne na olympuse vyhovoval:
+ polohovatelny displej
+ mnozstvo nastaveni
+ manualne zaostrovanie, pripadne moznost priradit ine funkcie
+ velkost oproti inym v tejto triede (g15,nikon p7700), este lx7 bola velkostou rovnaka, akurat v teme bolo spomenute preco som nesiel do lx7
- chyba hladacik (novy vf-2 stoji okolo 190€)
- je to sice kompakt, ale do vrecka ho uz len tak nedas
Nebyt toho hladacika bol by to pre mna idealny fotoaparat. Ale aj bez hladacika mi najviac vyhovoval, tak preto som si ho nakoniec vybral. Fotky neporovnatelne lepsie ako Sony hx20, ktory som mal 3 dni. Uz len to manualne zaostrovanie je nieco uzasne. Sony rx100 je uz ina kategoria co sa tyka velkosti, vahy a fotiek. Sice svetelnost na konci ma otrasnu, ale ten senzor je proste vacsi a preto tie vysledne fotky su lepsie.
Nakoniec padla volba na Olympus xz-2. Jednak cenovo bol najblizsie mojej predstave a vyhovoval mi aj po stranke funkcnosti a dizajnu. Velke rozdiely v triede profikompaktov ani niesu. Aspon medzi tymi co som vyberal. Tam boli rozdiely minimalne a to uz si clovek musel sam zvazit co je pre neho lepsie.
Mne na olympuse vyhovoval:
+ polohovatelny displej
+ mnozstvo nastaveni
+ manualne zaostrovanie, pripadne moznost priradit ine funkcie
+ velkost oproti inym v tejto triede (g15,nikon p7700), este lx7 bola velkostou rovnaka, akurat v teme bolo spomenute preco som nesiel do lx7
- chyba hladacik (novy vf-2 stoji okolo 190€)
- je to sice kompakt, ale do vrecka ho uz len tak nedas
Nebyt toho hladacika bol by to pre mna idealny fotoaparat. Ale aj bez hladacika mi najviac vyhovoval, tak preto som si ho nakoniec vybral. Fotky neporovnatelne lepsie ako Sony hx20, ktory som mal 3 dni. Uz len to manualne zaostrovanie je nieco uzasne. Sony rx100 je uz ina kategoria co sa tyka velkosti, vahy a fotiek. Sice svetelnost na konci ma otrasnu, ale ten senzor je proste vacsi a preto tie vysledne fotky su lepsie.
Akurat na bazosi je sony rx100 za 440 eur, co by mohla byt velmi dobra kupa, len sa trocha bojim ci mu nieco nebude, v podstate mojim druhym kandidatom je tiez olympus xz-2
- Mirdis
- Moderátor
Treba si aj tzv. osahat dany fotoaparat. Nemusi ti sediet ergonomia na Sony rx100 ale ani napr. pri olympuse xz-2. Hlavne Sony, ktory je mensi a pokial mas trosku vacsie ruky, tak nebude sa ti dobre drzat. Pri kupe z bazaru hlavne u tychto zariadeni si treba dobre prezriet samotny fotoaparat. Spravit aj nejake fotky ci vystup je taky ako ma byt. Ci nie je predne sklo poskriabane a pod. Je to riziko a preto si ho treba poriadne pozriet.