Dobrý deň
Som tu nový , tak dúfam , že som to správne zaradil do témy. Vlastním nb ASUS X50Z (AMD dual Core , 3GB RAM .. ) mám ho asi 4-5 rokov a doteraz s ním neboli žiadne problémy okrem čistenia ventilátora samozrejme. Dnes som ho ale po prebudení z uspatého režimu nepodarilo spustiť , kontrolka svietila , ale žiadny iný náznak sa nejavil. (Čierna obrazovka , klávesnica nereagovala atd ) Skúsil som vytiahnuť všetky externe zariadenia (myš , klávesnica) a po pripojení klávesnice naspäť , začali všetky kontrolky na klávesnici blikať v asi sekundovom intervale , mohlo by to niečo znamenať? Následne som skúsil "natvrdo" vypnuť a zapnuť , a zase ostala iba svietit kontrolka činnosti ale to je všetko. Párkrát sa mi presne takáto situácia pri tom uspávacom režime stala , ale nb vždy do 20-30s nabehol a fungoval bezchybne , ale dnes ostal úplne mrtvy. Skúšal som vymeniť , pokombinovať a úplne odobrať RAM , ale nemalo to žiadny vplyv , stále sa javil rovnako ( nebol ani žiadny beep code ani nič podobné) Nefunguje ani na externej obrazovke , nabíjanie baterky funguje , dá sa spustiť aj z baterky aj zo siete. Vetrák sa pri dlhšej činnosti ( zvyšenie teploty) roztočí. Máte ešte nejaké návrhy čo by som mohol skúsiť pred tým , než ho dám do servisu? Mám podozrenie , že odišlo nejaké hradlo ma MB , ale to nemôžem potvrdiť. Studený spoj nepredpokladám , pretože NB bol stále iba na jednom mieste hýbalo sa s ním iba minimálne. Problém nastal práve pri tom uspávacom režime , a niekde som započul , že uspávaci režim môže poškodiť nejaký hardware . Má zmysel to vôbec dávať do opravy?
Vopred vám ďakujem za vaše odpovede , dúfam , že som povedal všetko dôležité.
Michal
Problém s NB ASUS X50Z
- hopkok
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 22. Nov, 2006, 02:00
Re: Problém s NB ASUS X50Z
Vadny Northbridge, bezna vec u tychto modelov. Pomoze reball.
Ďakujem za odpoveď. Už si sa s tým stretol pri tomto modele? Má to vôbec význam dať na reball? A Ďalšia vec, je tu nejaká firma , alebo ľudia , ktorí sa tomu venujú?
- hopkok
- Používateľ
minuly tyzden som take dva opravoval, u tychto typov je to tazke, maly 1GP chip, poruchovy sam o sebe, nie len BGA spoje. Skor by som povedal u tohto typu, ze nie, ale ludia to stale opravovat davaju. Reball alebo vymena chipu stoji cca. 70-80EUr so zarukou 3 mesiace. Ci sa to oplati alebo nie, to uz musi zvazit vzdy zakaznik. Zalezi aj v akom vizualnom stave ten book je.
Reball-pregulickovanie BGA obvodu "use a google"
Reball-pregulickovanie BGA obvodu "use a google"
Je samozrejme , že tá úspešnosť tam nie je zaručená na 100%. Na internete som našiel novu dosku za cca 70 dolárov + 15 pošta , takže ešte uvidím čo dalej. Mohol by som skúsiť aspoň reflow? Na ten by som vybavenie doma aj mal , takže by ma to nič nestálo.
- hopkok
- Používateľ
Co myslis pod pojmom vybavenie, aj na kvalitny reflow potrebujes aspon zakladnu BGA stanicu, navyse u tohto modelu j to problematicke ak nemas kvalitny a rovnomerny spodny ohrev, doska sa prehne a je hotovo. Chip je presne v strede co je najhorsie. U tohto modelu som urobil prvy uspesny reball az ked som zacal pouzivat keramicke sklo a stand-off podlozky na upevnenie dosky, inak je to bez sance.
To som si len myslel , že to vyzerá jednoducho. Tak teplovzdušnu doma mám, multimeter s meraním teploty tiež , aj som párkrát už s tým "zapekal" GK , ale Motherboard je úplne niečo iné. Kvôli čomu treba aj tú BGA stanicu na reflow?a tu dosku ako treba podložiť aby sa neprehla , prípadne aby nepoodpadávali aj sučiastky z druhej strany? A je nejaká šanca , že ten reflow to môže rozbehať? Skúsim sa ešte poradiť s jedným servisákom , aký ma na to názor , ale zatial ďakujem za navedenie , kde sa chyba môže nachádzať. Vidím, že ochotní ľudia sa vždy nájdu .
- hopkok
- Používateľ
BGA stanica ti riadi teplotny profil, navyse potrebujes kvalitny spodny ohrev, hlavne rovnomerny, inak ak by si nahrial stred dosky tak tepelnou roztaznostou sa doska vyduje alebo preliaci. Pri gulickach s 0,5mm to je samozrejme nepripustne.