qnap TS 410U Turbo NAS vymena diskov
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
qnap TS 410U Turbo NAS vymena diskov
ahojte, v praci mam datove uloziste Qnap TS 410U so 4x 1TB disk. Je to v RAID 5. Celkova kapacita je cca 3TB (1 disk mi odisiel cez vikend a raid je v degraded). Lenze aj miesta je uz malo a potreboval by som to zvacsit. Do uvahy pribudla moznost kupit nove datove uloziste,ale prid emi to zbytocne. Preto by som sa chcel vymenit disky za 2TB. Ale neviem ci mam iba vlozit novy disk, pockat kym nakpiruje data a potom vlozit dalsi. ci treba urobit celu zalohu manualne, vymenit vsetky disky naraz a potom si tam tie data nakopirovat zo zalohy.
Dakujem za radu
Dakujem za radu
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
- 643
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Re: qnap TS 410U Turbo NAS vymena diskov
Kamos teraz menil za 4x3TB a failo mu to, takze by som spravil externu zalohu, vymenil disky za nove, a kopiroval naspat...
samozrejme, zalogoval case u Qnapu a pripojil sa mu tam cez teamviewer nejaky fesi a nieco tam riesil ... len neviem no, ze ci sa ti to chce riskovat na firemnych datach, on tam mal filmy a spol, cize nic dolezite...
samozrejme, zalogoval case u Qnapu a pripojil sa mu tam cez teamviewer nejaky fesi a nieco tam riesil ... len neviem no, ze ci sa ti to chce riskovat na firemnych datach, on tam mal filmy a spol, cize nic dolezite...
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
tak to asi spravit predsa len tak ze donesiem synologi, tam nakopcim toho co najviac a potom budem menit disky. Len ma zaujmalo ako to urobit u tohto qnapu. Ci to staci menit po 1 disku.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
- 643
- Používateľ
ano ano postup je jasny, pekny, tak isto postupoval kolega a vytoto sa mu to pri tom rebuilde a co potom spravis? rollback asi tazko... cize ked si chces byt sure, tak si pripoj 3TB ext. disk zozalohuj vsetko a potom sa zacni hrat, backup je backup ...
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
takto u teba vyzera "istota" ? Pripojit externy 3TB disk, vsetko nakopcit a ficis ?
Co ked sa ti ten 3TB externy disk pokazi zrovna ked budes kopirovat tie data ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Tak to je jasne, HellAngel sa ale pytal ako sa to robi .643 napísal:ano ano postup je jasny, pekny, tak isto postupoval kolega a vytoto sa mu to pri tom rebuilde a co potom spravis? rollback asi tazko... cize ked si chces byt sure, tak si pripoj 3TB ext. disk zozalohuj vsetko a potom sa zacni hrat, backup je backup ...
- 643
- Používateľ
mp3turbo, heh ja som ale hovoril, ze data nech si odzalohuje pred tou vymenou podla postupu na qnape ... som nepovedal, ze nech to nakopci na disk, rozbije cely raid a da tam new disky ...
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
cital si pozorne, pisal som synologi (takisto datove uloziste RAID5), hadam to nenakopirujem na hoci co OMGmp3turbo napísal:takto u teba vyzera "istota" ? Pripojit externy 3TB disk, vsetko nakopcit a ficis ?
faugustin: diki, chcel som pocut aj nazor kto to uz robil alebo niekoho poznal, ci nie su nejake problemy pri tom. Ale dakujem za navod, neviem preco som ho prehliadol na qnap stranke. Asi musim lepsie hladat
643> dik za ten kamosov poznatok, proste plati zaloha nadosvetko
dakujem Vam vsetkym za postrehy
Co ked mu failne rebuild alebo sa posere dalsi member disk?mp3turbo napísal:takto u teba vyzera "istota" ? Pripojit externy 3TB disk, vsetko nakopcit a ficis ?
Tych alebo alebo je tam hodne, je jedno ktorou alternativou pojde, kazda je rovnako sialena a devastujuca ako ostatne, takze ano, nijak inak ako na istotu sa neda ist...
.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
ide sa cestou najbezoecnejsou. mam uz synologi so 4x 1tb diskmi v RAID5. Takze najprv prebehne cela zaloha nan a az potom sa pojde do rozsirovania kapacity. Inac co vravite na tieto HDD od WD:
http://www.alza.sk/western-digital-red- ... 342211.htm
kompatibilne su, to uz som mrkol na stranke qnapu, len ma zajma ci niekto nema nejake negativne skusenosti.
http://www.alza.sk/western-digital-red- ... 342211.htm
kompatibilne su, to uz som mrkol na stranke qnapu, len ma zajma ci niekto nema nejake negativne skusenosti.
Vy ludia si neuvedomujete ze RAID 5 pri diskoch 1TB a vyssie je riziko jak svina? Ma ten qnap podporu migracie pola? Lebo ak vyberies disk a vrazis tam miesto neho 2TB tak on si stale ukroji 1TB...
.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
podla navodu je moznost rozsirovania pocas chodu. aj to prvotne tak skusim. ak nie, tak tam naladujem rovno 4 x 2tb disky a vsetko srpavid od znova. ten qnap som zdedil po predchodcovi, takze musim vychadzaat z toho co mam. akurat som potreboval poistku koli datam.
preco je vlastne RAID5 pri 1tb zly? V podstate ak ti aj odide 1 HDD tak sa nahradza dalsim v zalohe a polia mozu dalej fungovat bez straty dat.
preco je vlastne RAID5 pri 1tb zly? V podstate ak ti aj odide 1 HDD tak sa nahradza dalsim v zalohe a polia mozu dalej fungovat bez straty dat.
lenze u diskov existuje takzvany Unrecoverable Read Error, a vtedy sa ti to vsetko zruti, to ze ti jeden disk padne je super, lenze ho treba aj doratat, a ked to drbne tam, tak si skoncil, a s narastajucou kapacitou/poctom diskov (= rebuild time) narasta pravdepodobnost vyskytu URE (je to zhruba kazdy 10. TB). Nie nadarmo je RAID10. Do takejto kapacity by som uz uvazoval o RAID10.
Aj ja som si kedysi myslel ze RAID je RAID a netreba robit paniku, dnes pri rebuilde seriem maggi.
Aj ja som si kedysi myslel ze RAID je RAID a netreba robit paniku, dnes pri rebuilde seriem maggi.
.
- 643
- Používateľ
jednoznacna pravda s tym RAID10 ...