Caute, mam dosku Gigabyte GA-870A UD3, procesor Athlon II x4 435, powercolor 5770, 4gb ram, 500w noname zdroj. Pocitac je hlucny ako raketa. Hlavnym problem je hardisk ktory pri zapisovany strasne vrci, no ten chcem vymenit. No ostatne veci by som nerad vymenial, nakolko peniaze mi zneba nepadaju. Mam srackovy boxovy chladic na procesore ale procak uchladi na 40stupnov v battlefield 3 a 30stupnov vo windowse pri 1900 otackach co si myslim ze je celkom dost. Skusal som znizit otacky v speedfane no nedeje sa nic. 1. Moja prva otazka je teda ako znizit otacky, resp na kolko ich nastavit aby som mal napr 40stupnov vo windowse-vtedy ked nic nerobim. Netusim aky program pouzit kedze v speefane nic nefunguje. Dalej chcem ubrat otacky na grafike len neviem ako a o kolko.Bezi stale na 2000 a v bf3 ma cca 55stupnov a v idle 38 no ten chladic celkom dost pocut.
Dufam ze sa niekto ztoho vysomari a poradi mi, dakujem
Nemoznost regulovanie ventilatorov
- spencer
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 08. Máj, 2008, 14:00
Re: Nemoznost regulovanie ventilatorov
pokiaľ chceš regulovať otačky v speedfane musiš deaktivovať v biose voľbu target temperature alebo tak sa to vola.
Spoiler: ukázať
V prvom rade treba nastaviť ten speedfan, on len tak od seba vždy regulovať nebude. Ale veľa ľudí to len nainštaluje, nastaví otáčky na nižšie, a keď zistia že to nič nerobí, tak logicky prehlásia že ten program nefunguje.
Takže v prvom rade šup do Configure -> Advanced, tam si nájdi svoj čip (v tvojom prípade iTE IT8720), tam si nájdi niečo v štýle "PWM Mode" a nastav to na Manual PWM, keď tam budeš mať ešte aj PWM Type, tak v prípade SYS fanu to určite nastav na DC, v prípade CPU fanu samozrejme v závislosti od ventilátora. Na jednej 7x0 doske Gigabyte čo som skúšal bola dokonca možnosť nastavovať aj DC, aj PWM.
Musíš si tiež zistiť, ktorý zo SYS_FAN konektorov vie doska regulovať, väčšinou to býva ten štvorpinový (štvrtý pin tam ale nie je na PWM, je na ňom natvrdo +5V). PWR_FAN nie je regulovateľný.
Takže v prvom rade šup do Configure -> Advanced, tam si nájdi svoj čip (v tvojom prípade iTE IT8720), tam si nájdi niečo v štýle "PWM Mode" a nastav to na Manual PWM, keď tam budeš mať ešte aj PWM Type, tak v prípade SYS fanu to určite nastav na DC, v prípade CPU fanu samozrejme v závislosti od ventilátora. Na jednej 7x0 doske Gigabyte čo som skúšal bola dokonca možnosť nastavovať aj DC, aj PWM.
Musíš si tiež zistiť, ktorý zo SYS_FAN konektorov vie doska regulovať, väčšinou to býva ten štvorpinový (štvrtý pin tam ale nie je na PWM, je na ňom natvrdo +5V). PWR_FAN nie je regulovateľný.
- spencer
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 08. Máj, 2008, 14:00
Tak to už závisí od dosky či podporuje reguláciu otáčok alebo či aj reguláciu napätia pokiaľ len reg. Otáčok tak sa pod tých 1000 ot\min nedostanes.
Diky kocur, nastavil som PWM 1 mode na: Software controlled a uz ide regulovat na fane. Nastavil som ho na cca 1000otacok ale ako spravim aby som mal taketo nastavenia pri kazdom spusteni pc? Pretoze mi to neuklada a hodi mi tam 2800otacok.