Tak to je silny vylev

(nebrat prosim v zlom).
Pises sice mozno pravdu ale treba si uvedomit, ze nie kazdy ma take znalosti, ci cas sa tomu venovat (nastudovat si problematiku). Skratka ak ma niekto zaujem o NAS a potrebuje ho na zakladne veci v domacnosti, plne postacuje hotove riesenie ala Synology, QNAP, ZYXEL, ... Zastrcis disky, nahodis OS + par nastaveni v user friendly prostredi a ides. Ano, mas tam vela obmedzeni, nemozes sa tym vyhrat ako keby si si to postavil sam. Ale pytam sa,
naco? Naco stracat cas vecami, ktore mi netreba. Ten zaklad naco to chcem, mam (chranene data, pristup v ramci sieti, streamovanie, zalohovanie, ...). Mozno keby som bol mladsi a mal viac casu sa tomu povenovat, zvolil by som "custom" skladany NAS

.
To mas ako so smartphone-nmi, geek si kupi Android platformu a bude sa v tom sturat, upravovat ROM, atd ...spotrebitel, co nechce nic riesit, tak siahne po iOS ci WP.
Aby som to zbytocne nenatahoval a nezacal zbytocny flame. Pointou mojho prispevku je, ze vela krat tlacite cloveku, ktory do danej problematiky nevidi, komplikovane a pre neho nezname veci

. Ja som bol na tom rovnako a nelutujem, ze som kupil Synology (iked je pravda, ze v mojom pripade som ho zohnal za velmi vyhodnu cenu). Ale tak za pohodlnost si clovek priplati, to je mozno pre mna jedine velke minus. No ako som uz vyssie pisal, treba si uvedomit, ze okrem HW mas k dispozicii aj SW (velmi sikovny OS, rozne balicky a pre mna dolezite mobilne aplikacie, ci uz na mobil alebo tablet), co je v cene.
Ak clovek nechce zbytocne platit, tak jedine si to vyskladat, to je jasne.