Domace ulozisko - asi Synology DS413j ???

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Re: Domace ulozisko - asi Synology DS413j ???

Príspevok od používateľa HellAngel »

turbo to ze ti este neodisiel raid5 je dobre, ale stat sa to moze a ak bude mat 16tb tak som zvedavy na priupadnu zalohu pre rebuldom. V tomto mal snake pravdu. Radsej sa uspokojim s trochu mensiou velkoustou, ale za to lepsia ochrana.
Ale raid 5 je tiez riesenie.
Ohladne NAS. To ze to pouzivas ako klasicky komp je tvoja vec. NAS Je hlavne na ukladanie dat, nie na inu pracu.

1Gb sietovku ma dnes snad kazdy NAS, otazne je ci ma potahane rozvody na 1GB. Isto ma len CAT5/ 100mb a switche tiez + zasuvky v stene cat5.

Nepride mi ze NAS systemy su k hovnu. Maju svoj primarny ucel a zvladaju toho celkom dost.
jedine co je problem je to stahovanie z ulozisk. Jedine torrent.

Je to na nom co potrebuje. Nikto tu nevylucil PC NAS, akurat sa diskutuje pre a proti. Takze prispievaj normalnym sposobom ak mas co rozumne povedat.
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ja som povedal a naznacil vela-prevela veci. Asi viac ako dokaze bezny cloviecik absorbovat, to je pravda.

Na zaklade tych veci sa normalny zdravy clovek vie rozhodnut ci niektora z tych vlastnosti je pre neho dolezita alebo nie.

Na zalohovanie fotiek a warezu je 100Mbit siet dostatocna uplne rovnako ako usb2 je dostatocne v porovnani s usb3 (ale uz nikdy v zivote usb2 nechcem ani vidiet), akurat rataj s tym ze prvotne naplnenie tej kapacity bude trvat tri dni v kuse.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

nenaznacil si nic, akurat povazujes cloveka za hlupaka ktory ma NAS station. Ma to svoje opodstatnenie na trhu.
A neviem co tu furt splietas so 100mb. Synologi ma uz aj pre najliacnejsie riesenia 1GB sietovku, len druha vec je , ci jeho home siet je nato pripravena a hlavne ci je nato pripravena aj jeho penazenka.
Potrebuje lacne riesenie a co najviac miesta. Pripada do uvahy ako PC tak aj NAS. Bude zalezat od neho.
Len neviem ako napriklad na PC spravi raid 10, ktory mi pride momentalne ako vyborna volba, koli rychlosti a ochrane dat.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> nenaznacil si nic

prepac ale v tych mojich prispevkoch nevidis nic naznacene ? Tak bude niekde potom problem. Ale fakt ze velky. Presne tak ako pisem "Asi viac ako dokaze bezny cloviecik absorbovat, to je pravda." - chces sa zaradit medzi beznych cloviecikov co nedokazu pochopit jednoduchy pisany text, ktory si mozu v klude viacnasobne precitat ?

Normalne mi odpovedz : fakt nevidis nic naznacene v mojich prispevkoch ? Vobec vobec nic ? Lebo pises "nenaznacil si nic" ale ja som naznacil - nieze naznacil ale priamo direkt rozpraval o - pockaj... 12 oblastiach ktore NAS nezvlada lepsie ako klasicke PC v ulohe storage.

Co splietam so 100Mbitom ? Asnod sa pytal specificky :

Myslim ze na 100mbit siet mi raid 1 pre zaciatok bude bohato stacit nie?
Ak si nepochopil, doma mam 100mbit siet.

no tak asi to splietam so 100Mbitom, nie ? Zaregistroval si to, ze sme sa v tejto teme bavili aj o sto-megabite ? Ako sa doriti mozes opytat "co splietam so 100mbitom" ked v tejto teme bolo priamo o stomegabite pisane ?

K tvojmu poslednemu okruhu "Len neviem ako napriklad na PC spravi raid 10, ktory mi pride momentalne ako vyborna volba, koli rychlosti a ochrane dat." : samozrejme ze PC spravi RAID10, akykolvek solidny software spravi raid0, raid1, raid10, raid1+0, raid5, raid6 (raid-z, raid-z2, raid-z3 cize odolne voci zlyhaniu jedneho, dvoch ALE DOKONCA AJ TROCH DISKOV !!), raid akekolvek ich kombinacie (5+0) a podobne. Zisti co je RAID5 write hole a zisti si, preco napriklad RAID-Z, RAID-Z2 a RAID-Z3 netrpia na tento neduh. Potom skus vymenovat jediny NAS co ho ma... a za aku cenu. Skus pomenovat jediny NAS co ma RAID6 a nezabudni na jeho cenovku.

Kazde PC vie mat RAID10 aj 1+0 respektive 0+1. Kazde jedno PC, akokolvek drahe alebo lacne. Ja viem ze ho cloviecik nebude pouzivat, ale ked sa chcete bavit o 4 diskovych 16TB NASoch, tam uz pri tejto kapacite narazas na to, ze STATISTICKY NEMUSIS NEDOKAZAT [!!] obnovit data pri zlyhani jedneho disku zo styroch a to kvoli BER 10 na -14 pri konzumerskych diskoch (zisti ci o com hovorim). Ani tento argument RAID10 ti proste nevysiel.

Tieto male krabicky-hracicky mne osobne pridu tak, ze si to kupia len ludia ktorym na svojich datach nezalezi, ale to preboha nikomu nepovedz lebo sa zase budes rozculovat :)

Deturence, necham vas dalej konšpirovať o NASoch a premnazamna aj SANoch. Trosku sa ospravedlnujem ze som vstupil do vasej odbornej diskusie a snazil sa mnohym [bezuspesne] trosku rozlepit oci a podvihnut vedomosti a rozhlad (a to som este nezacal o diskoch, pozri si moje prispevky a hladaj kde pisem o diskoch, budes kukat kolko novych veci sa dozvies a to este fakt nejdem do hlbky). Kludne si kupte NAS, dajte do toho dva dišteky a tešte sa aky mate krasny RAID1. Alebo si kupte 4diskovy NAS za 800eur, narvite do toho 4x 4TB disky a ked prvy z nich padne, nebudete schopni rekonstruovat tie data : presne toto bolo v tejto teme napisane, to som si nevymyslel.

Plnou parou vpred !
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

ach jaj , tu zas niekto chyta za slovicka. 100 mbit malo byt, osrpavedlnujem sa za svoje poslovencenie nazvu. :rolleyes: islo o to, ze on doma nevyuzije ani tu 1Gbit sietovku co ma NAS.

ano naznacujes hlavne na svoje velke EGO, to co si napisal bolo OK, ale ako si to napisal. Mali sme sa tu z toho potentovat? ale zrejme jelen chyba v tvojom vyjadrovani, respektive v schopnosti komunikacie.

najmudrejsia vec co si napisal bola pripadny rebuild pola v lacnych nas, ano maju maly vykon pri obnove dat

ohladne RAIDu, 10 som navrhol lebo som riesil nieco v tejto teme:
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 0&start=15

kde si este aj ty pisal ze RAID 5 mail skoncit. Tak neviem preco ho teraz doporucujes.

ALe uz aby sme dosli k teme. napis co doporucujes za tu cenu co sem pouzivatel napisal. Vsetci sme tu laikovia, takze okrem toho obkecu napis vhodne riesenie pre dotycneho
Naposledy upravil/-a HellAngel v Ut 22. Okt, 2013, 20:51, upravené celkom 3 krát.
jcdenton12
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Dec, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa jcdenton12 »

100mbps NAS je absolutny fail a uzke hrdlo
1Gbps NAS je uz lepsie, ale bolo povedane vela dovodov, preco nie, hlavne nemoznost plneho pristupu k systemu
urcite by som tiez isiel do modularneho custom riesenia postavenom na linuxe

suhlasim s mp3turbom vo vacsine veci co povedal
vo vseobecnosti kupovat lacne veci clovek skoro vzdy olutuje
vzhladom na ocakavanu dlzku pouzivania vyrobku je ten jednorazovy priplatok po rozratani na mesiace fakt smiesny, aj ked uznavam ze jednorazovo to vyzera byt vela

ked ti staci 100mbps pripojenie, tak by som sa nezaoberal lacnymi NASmi s pochybnymi moznostami rebuildu ale skor pozrel do komercneho cloud storage riesenia

data mas dostupne vsade, rychlost je vacsinou dostatocna vsade a mas lepsiu ochranu dat
...
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tak nejak - noooo to s tym RAID5 to je matematika a statistika :) okrem ineho ja nedoporucujem RAID5, ja som skor fanaticky zastanca RAID-Z3 ale to uz je objektivne prehnane, tak aspon RAID-Z2. RAID5 sa kvoli povahe zapisov nehodi zdaleka na vsetky veci, len zhodou okolnosti ho doma pouzivam (ale mam trosku zalohy) z cenovych dovodov.

http://www.zdnet.com/blog/storage/why-r ... n-2009/162
http://www.zdnet.com/has-raid5-stopped- ... 000019939/

a potom napriklad aj : http://www.zdnet.com/blog/storage/why-r ... n-2019/805

co doporucujem ja ? Niekedy je najlepsi RAID jednoducho ziadny raid. Proste zopar (dva, tri) velke disky po 3TB, na kazdom z nich nejaka cast dat. Na domace pouzitie [!!!!!] pre mnohych uzivatelov to moze byt ok. Pre tych co svoje data naozaj potrebuju treba toto riesenie vynasobit dvomi, jedna kompletna zaloha mimo domu (vykradnutie, vytopenie, ohen a podobne). Treba zvazit jednoduche NAS riesenia v porovnani s ich cenou, semtam neschopnostou obnovit data ako sme tutok videli proti klasickemu PC s prislusnymi softami - ked uz aj obycajny Windows2008 a RAID1/RAID5 na nom. Alebo freenas/nas4free, krasne riesenia postavene na FreeBSD. Je tam ZFS filesystem, prakticky nepriestrelny. Odolny voci vsetkym neduhom RAID5/RAID6 resp. klasickych paritnych RAID rieseni, skalovatelny do stratosfery s kapacitou, mnozstvom suborov... ja viem, hnusny linux (administruje sa to v pohode cez web rozhranie).

Nekupil by som ziadny NAS drahsi ako 300eur, to je podla mna kravina. Ano, PC je velky, huci, strasne vela zerie (ten moj celych 40W, NAS zozere 20W)... ale poskytuje minimalne tucet veci ktore ziadne NAS neposkytne a to je pre mna a moje pouzitie extremne dolezite. Objektivne je pravda ze kazdy mame nejake skusenosti, vedomosti... takze to co je pre mna absolutny nonsense moze byt jedina moznost pre niekoho ineho. Co ja vidim ako paradu niekto moze vidiet ako "nie som schopny to administrovat tak co uz s tym".

Inak napriklad aj backblaze.com nie je az taka zla volba a pre mnohe nasadenia dostatocna... zavisi od mnozstva dat ktore sa ti menia denne, od rychlosti tvojho internetu (hlavne upload), rozmyslat nad tym ze ked mi padne 2TB dat tak to z internetu z rackspace budem tahat tyzden - mozem byt tak dlho bez dat, mozem niektore z nich obetovat alebo prioritizovat ? Kolko dat v akom case potrebujem ? Co je moje RPO, RTO, WRT, MTD... pozri si business continuity / disaster recovery problematiku, zivi ma to. RPO je recovery point objective (ako dlho dozadu mozem stratit data = inak povedane do ktoreho momentu sa musim vediet vratit v najhorsom pripade, mozem obetovat data len dve hodiny stare alebo ked stratim data za posledne dva dni tak sa nic nedeje ?), RTO je recovery time objective (ako dlho mozem mat vypadok do obnovenia), WRT/MTD nastudujes sam.

pokial mas potrebu zalohovat dva disky respektive par terabajtov dat (jeden, dva, tri), tak mozes opatrne vyskusat aj nejake NAS riesenie, ale to ja neznasam. 4diskove NASy su drahsie a horsie ako klasicky pocitac a trosicku sikovne ruky k tomu. Intel only, ziadne AMD s ich divnymi radicmi. Pri kazdom NASe rozhodne pred nalozenim ostrych dat vyskusat crash situacie, data reconstruction/recovery, aby si vedel na co byt pripraveny. Co ked sa 2TB disk bude rekonstruovat tri dni ? V pohode mozne. Dokazem tri dni nespat ci sa mi nedokazi aj dalsi disk lebo potom mam vsetky data v rici ? Ja som 12TB RAID5 pole rekonstruoval jeden a pol dna (naschval nepisem kolko tam bolo dat lebo je to nepodstatne na rozdiel od ZFS/RAID-Zx rieseni), priemerna rychlost teda bola okolo 90MB/s co je fenomenalny vysledok vzhladom na to ako je to pole bombardovane inym loadom popri tej rekonstrukcii (v noci si trosku vydychne a mohlo sa venovat rekonstrukcii na plne pecky). Neviem kolko by to trvalo Atomovemu NASu.

Tazko jednou vetou poradit v tak komplexnej problematike :)
Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38

Príspevok od používateľa Jagged »

Fuu nastiham sa divit aka diskusia sa tu spustila. :)

mp3turbo - dik. skus poradit nejake konkretne riesenie. pripadne co pouzivas ty? Preco nie AMD?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

niektori to asi moc prezivaju:)

treba oddelit enterprise riesenia od domacich.
Tiez mi pridu krabicky alla NAS ako fail, tvaria sa ako namakane stroje, ale ked ti padne pole alebo HW, tak mozes zhanat rovnake NAS alebo podobne, aby si to vobec obnovil ak.

Tie RAID-Zx su sice fajn, ale ako to je s performance ? Ako je na tom s cryptovanim pola napr. Truecryptom ?

Tie clanky ? Ved to je stupidita sama o sebe. Zaklada sa na tom, ze mam stale rovnake disky a kazdym rokom budem pridavat disk do RAIDu. Je jasne, ze RAID5 s 5-6-7 diskami je nachylnejsi na failure 2 diskov ako raid5. Ale nevidim dovod 5 rokov pridavat kazdy rok po disku. Preco by som to po 2-3 rokoch nepredal disky a kupil s 2-3x vacsou kapacitov a spravil napr. zase RAID6 so 4 diskami alebo RAID10. Plus ak by slo o to, preco nedat automaticky hot-spare pri failed disku ? Ak uz ide o bezpecnost dat.

Sam mam doma na HW Raid controlleri, sice momentalne len RAID1 , pole ja zakryptovane truecryptom. Bezi tam niekolko VM a vobec ziaden problem. Treba si uvedomit, ze RAID je ochrana pred HW zlyhanim ale nie pred ludskou blbostou, preto je dobre mat zalohu na externom disku.

Dalej neviem co tu sirite paranoju zo zlyhavania diskov. Neviem, ale kolkokrat Vam uz klakol disk pri beznom pouzivani ? :) DENNE robim sice so SAS diskami, kde sa failnute menia za behu na produkcnych strojoch na RAID5 3 disky + 1 hot spare a s rebuildom neni ziaden problem, aby klaklo pole, alebo rebuildovalo niekolko dni je nepredstavitelne.

A s5 k teme, podla mna lacnejsi PC/server/NAS so 4x hot swap bay ako HP Microserver N54L za 150e nezozenies, pripadne ak tam budes chciet dake DB atd, mas podporu ECC ram, ak tam nahodis FreeNAS so ZFS a nejde ti o vykon ako taky, tak ti netreba ani RAID controller. A mas to cele v kompaktnej skrinke. NAS na 4 disky stoja 300-400e a vykon uplne niekde inde ako N54L :good:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

No ty to prezivas tiez nejak moc. Truecrypt ? Na domacom NAS ? Co tam preboha mas, ze to potrebujes kryptovat ? :D

Problem RAID5 je vzdy rovnaky, ci mas 4 alebo 6 ci 8 diskov, ci mas hot spare alebo nie - vzdy budes mat problem pri vypadnuti v tom, ze sa na dlhe hodiny extremne zvysi zataz diskov kym sa obnovia prislusne data a prislusna cast parity na nahradnom disku, no a pri tejto zvysenej zatazi dost casto klakne aj dalsi disk - no a pole je v tom momente v haji.

Ty pises o RAID5 na HW poli kde ten rebuild pola trva radovo jednotky hodin, u tychto NAS ale rebuild 2TB+ poli trva zvycajne desiatky hodin, kedze takmer bez vynimky ide vzdy o SW raid. Takze zatial co na normalnom servri s HW radicom je rebuild na niekolko dni naozaj nemyslitelny, u NAS je to bezna vec.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

presne tak... aj na normalnom serveri s HW Radicom, bavime sa o DL360 G5, SmartArray P400, styroch az siestich SAS 15000rpm 600GB diskoch [!! nie o nejakom pokakanom 5900rpm konzumerskom SATA !!] trva rebuild kludne aj dva dni podla nastavenia priority a zataze na diskoch teda v zavislosti od aplikacii a to je proste nesmierne dlho v krizovej situacii. Tie disky idu na maximalne pecky a statistika je svina. A to sa zdaleka nebavime o 16 terra !!

Niekde som minule pisal ze mi klakli tri polia, je to za cely moj zivot ale ajtak je to sialene vela. Vsetky tri samozrejme pri rebuilde, ako inak a vsetky tri boli samozrejme sialene draha enterprise-class technologia. SAS enterprise disky. No a vidis to... neboli to moje osobne polia ale zostavy zakaznikov ktori si proste taketo riesenia kupuju.

No, proste tak ako hovorim, 16TB mojich dat na ziadnu mydlovu krabicku nikdy v zivote nepojde. Samozrejme ze aj mne sa mozu prihodit horrorove pribehy, voci tomu nie je imunny nikto z nas a ja tiez nemam neobmedzene mnozstvo penazi - ale rozhodne im budem predchadzat v maximalnej moznej miere a to teda aj tym ze nebudem kupovat mydlove krabicky ale pouzijem trosku huzevnatejsie, flexibilnejsie a redundatnejsie riesenia. O inych vlastnostiach nehovoriac.

Jasne, nie kazdy cloviecik je na tej istej lodi ako som ja. Isteze. Ani frajerky nemame rovnake, ani auta, ani domy... to sa vola zivot.

>> Neviem, ale kolkokrat Vam uz klakol disk pri beznom pouzivani ?

kazdy tyzden sa nieco dosere u zakaznikov.
Naposledy upravil/-a mp3turbo v St 23. Okt, 2013, 18:01, upravené celkom 1 krát.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

vela ludi si myli pojmy s dojmami, to ze su data bezpecne pred HW failurom je jedna vec, ale ak myslim bezpecne, tak aj pred ostatnymi ludmi, ak tam mas vlastnu robotu, zdrojaky atd...

anyway, podla mna normalny pc zvladne rebuild v poho, aj taky HP microserver, ved ako uz moze byt zatazeny v beznej domacnosti ?
Stremovat HD filmy? Stahovat torrenty? prehravat pesnicky? sem tam ak zbehne backup ?.. podla mna pri rebuilde jedneho disky, to nemas sancu postrehnut. Samozrejme ak tam neda dake green <> disky/ :rolleyes:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38

Príspevok od používateľa Jagged »

Ale to HP podporuje iba Raid 0,1. Tak fakt neviem. Asi skusim nieco postavit. Mate nejake navrhy? Doska? Procak?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

za 170 co stoji HP nepostavis nic take krasne a uhladene, avsak za 200 postavis nieco daleko lepsie (skaredsie, vacsie, ale flexibilnejsie, vykonnejsie, s vacsim kvantom RAM, rozsiritelnejsie na kazdej strane - pocet DIMM slotov, pocet pripojitelnych diskov a radicov s kvantami dalsich diskov atd).

Akakolvek normalna doska pre Intel procesory, akekolvek dvojjadro (ja mam G2020 a pri 450MB/s ide na 15% akurat ze na znizenej frekvencii takze vlastne na 8% maximalneho taktu). Dosku si vyberies podla dlzky zaruky, poctu pamatovych slotov, poctu PCIe zbernic a poctu pripojenych HW RAID radicov v buducnosti (aspon jeden maj pcie8x, idealne dva pcie 16x), obrovsky pozor na pocet RAM slotov - dva su malinko, na to sa vyprdni sfleku. Ja som vybral "military grade" komponenty. Pretacat nebudes, 350W zdroj ti staci, 24nasobne stabilizacie napajania tiez nepotrebujes.

Proste si kup barsjaky NORMALNY pocitac s komponentami ktore nebudu tie najlacnejsie na svete. Nic najvykonnejsie, grafiku pouzijes integrovanu v procesore presne tak ako ja. AMD nedoporucujem z dvoch dovodov:

a) mensi vykon radicov. Ano, intelacke maju fakt vacsi vykon !
b) potencialne problemy, nech sa to paci komu chce ako nechce, Intel to ma proste viac odladene. Pozri si testy vykonov SSD - preco sa vzdy a vsade robia takmer vyhradne na Intel platforme?

PS: mam dojem ze HP Mikroserver vyzaduje ECC pamate. Pozri si cenovku ECC pamati a porovnaj s normalnymi, hned ta prejde chut na HP pretoze v cene hentych 4GB ECC mozes mat 16GB normalnych a este aj opiješ osadenstva polovičku krčmy k tomu.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

a system by si dal aky, linux/ WM7 ? normalne som zacal uvazovat aj ja o niecom podobnom :D

Návrat na "Nákupná poradňa"