Domace ulozisko - asi Synology DS413j ???

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Re: Domace ulozisko - asi Synology DS413j ???

Príspevok od používateľa Chris »

mp3turbo:

ad. 1 - stoji 149e teda 150EUR vid link - http://datacomp.sk/hp-proliant-microser ... 52706.html

ad. 2 uplne mu bude stacit freeNAS alebo uRAID a ich softverove raidy, na to stremovanie, par backupov a pristupov bude BOHATE stacit, pochybujem, ze bude backupovat 20-30a viac pc a este pripstupovat niekolko userov

ad. 3 - HP N40L aj N54L berie klasicke DDR3 ram, je tam ECC support, ale idu aj klasicke, viem minimalne o 1x N40L a 2x N54L, ktore maju nainstalovane ESXi 5.0-5.1 a 8-10GB ram a idu uplne v poho

ad. 4 - naco mu bude na freeNAS 16GB ram?

ad. 5 - za 150e isto nepostavis novy pc s hot-swap ramcekami, v skrinke mini-itx formatu a takisto nemaju ZIADNE performance problemy s radicom, alebo drivermi ;)
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

HellAngel napísal:a system by si dal aky, linux/ WM7 ? normalne som zacal uvazovat aj ja o niecom podobnom :D
To zavisi od vyuzitia. Moj nazor je vzdy :
1) FreeNAS ak pozadujes webove UI, staci ti to co ponuka a nechces nic viac (pretoze dotlacit nieco naviac do FreeNAS-u je tragedia).
2) OpenMediaVault, ak chces webove UI, ale chces to mat rozsiritelne - OMV ma pluginy a je to postavene na Debiane, takze prinajhorsom si doinstalujes dane veci z Debian repozitarov ci skompilujes, samozrejme potom idu dane veci mimo weboveho rozhrania OMV.
3) Ubuntu alebo inu Linux distribuciu, ak chces vyrazne customizovane riesenie bez potreby weboveho rozhrania (moj pripad).
4) Windows Home Server 2011 ak si neveris na Linux, ale nechces desktopovy OS.
5) Windows 7/8/8.1 - ak ani jedna z predchadzajucich variant ti nesedi.

Ja osobne mam Ubuntu, na ktorom mam doinstalovanu Sambu, SSH, Virtualbox, Apache, PHP, MySQL, XRDP pre vzdialene prihlasovanie, XBMC ako HTPC, OwnCloud ako centralizovane webove rozhranie, MythTV pre PVR (DVB-C),...

@Chris: "naco mu bude na freeNAS 16GB ram" - ak pouzije ZFS, tak sa odporuca 1GB RAM na 1TB dat. Ak teda das 4x4TB diskov, tak hned mas odporucanych 16GB RAM :). Dokonca ak chces pouzivat deduplikaciu, tak je to odporucanie 5GB RAM na 1TB dat :
http://www.freebsd.org/doc/handbook/fil ... s-zfs.html
mirjak
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa mirjak »

Chris - trosku sa v tom stracam... pri tom N54L vsade pisu "Four (4) Non-Hot Plug Drive Bays" tak ako na ten hot-swap? Davnejsie sa ho chystam kupit, len cakam, ci zas k tomu nebudu davat Win Server 2012 Essentials zdarma ako v minulosti.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Hotplug u HP je bezny disk, non-hotplug u HP je bezny disk v ramceku, ktory treba skrutkovat :).

Rozsirene vysvetlenie :
Hotplug u HP znamena, ze vyberies stary disk, SATA rozhranie zisti hotswap odpojenie disku, vlozis novy, SATA rozhranie zisti hotswap pripojenie disku.
Non-hotplug u HP znamena ze vyberies stary disk v ramceku, SATA rozhranie zisti hotswap odpojenie disku, vyskrutkujes stary disk z ramceka, zaskrutkujes novy disk do ramceka, vlozis novy disk v ramceku, SATA rozhranie zisti hotswap.

Nema to teda nic spolocne so SATA :D.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

jeho asi yaujmalo ci je to hotswap. Lebo to hot plug trochu mili.
inac to HP sa mi paci, asi tiez pockam na akciu Win 2012 zdarma. Na linux sa necitim, nerobim vnom a nastavenie by mi trvalo asi dlhsie
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Pochybujem ze nieco take este pride. G7 Microserver je uz vypredajovy tovar, nuz a G8 je trosicku drahsi tovar :)
http://datacomp.sk/hp-proliant-microser ... mlnBygW18E
mirjak
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa mirjak »

ano, vdaka, tak s tym hot-plug jasne... stale menej doma zhavim PC, takze nejake NAS typu microserver v kombinacii s tabletom/mobilom a TV s pristupom na NAS-ko celkom vystaci
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

moze byt.

Veru tak, cakat za 150eur aj hardware aj hot-swap aj stvorjadro aj windows2012 datacenter k tomu asi nepojde :) ale aj ja by som chcel.

Chris : neviem ci N54L berie non-ECC pamate, ta linka co si dal tvrdo pise ECC. Ze na tom bezi ESX 5.1 velmi dobre viem, minule som to kopal dole schodmi.
http://shopping1.hp.com/is-bin/INTERSHO ... E6jsBsy1QS
pisu ze ECC

http://h18000.www1.hp.com/products/quic ... 16_div.pdf
zase ECC
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@mp3turbo: Microserver berie aj normalne RAM (nie je ziadny rozdiel medzi N36L, N40L, N54L) :
http://n40l.wikia.com/wiki/Memory

Problemom je skor ze viac nez 2x4GB ti pojde iba nahodne, tj funkcnost 8GB modulov ti nikto negarantuje. A tym Windows mysleli Windows Server 2012 Essential ci nieco podobne, ja som k svojmu dostal 2008 R2 Essential.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

keby som s tym nemal skusenosti, tak ani nepisem, ale

HOT-SWAP - s modnutym biosom ide na ESXi vytahovat disky za behu pri RAID1 a vratit nas5 bez toho, aby to vyvolalo vypadok

berie to aj nomralne ramky urcite, lb dvaja kamosi kupili presne tieto s 2GB modulmi (k N54L) a napoly kupili 16GB kit (8+8GB) a rozdelili si ich.
Teda kazdy ma 2GB(origo)+8GB (Kingston) a cuduj sa svete, vsetko bezi bez najmensich problemov aj pri takom barbarstve, kde pouzili kombinaciu ECC a nonECC ram, roznych znaciek a roznych velkosti)

Windows 2012 virtualka im tam bezi, ale len pod ESXi 5.1.

Kupili aj origo zanovne HP ECC ram z proliantu 2x8GB kit, ale tie nesli, cize nieco na tom bude. ako pise faugusztin

Keby zlacneli G8, tak by to bolo super, lb tam je uz 1155 a da sa zamenit, otazna by bola podpora xeonov a doriesenia chladenia :red:
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Jan, 2009, 15:38

Príspevok od používateľa Jagged »

Cim viac som sa o NASoch dozvedel tym viac neviem co vybrat.

1. Synology asi nie pre mozne problemi pri rebuilde
2. Postaveny - nemozem najst vhodnu M-ITX dosku ktora by mala dost SATA konektorov a podporu RAID 5.
3. HP Microserver - myslim ze by mi celkom vyhovoval ale keby som tam chcel dat 4x3TB disky do RAIDU 5 kolko RAM by som musel mat?

OMV moze bootovat aj z USB?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a
faugusztin
Moderátor
Moderátor

2) Pred par mesiacmi by som ti bol napisal http://www.tichepc.sk/ASUS-P8H77-I-H77- ... -mITX.html ale bohuzial ta doska je uz EOL. Aktualne ti viem dat iba jednu, ale cena je trosku vysoko :) :
http://www.tichepc.sk/ASUS-Z87I-PRO-Z87 ... 1154026001

3) RAID5 v Microservri jedine softwarovo. A potom uz pri SW RAID-e zalezi ci chces niektoru formu ZFS RAID-u (a vtedy plati zhruba 1TB dat = 1GB RAM) alebo bezny RAID (tam velkost RAM nehra velku rolu, takze v pohode budes fungovat aj s 4GB RAM).

4) OMV na USB neodporucam, kedze je to bezny OS co zapisuje dost casto na systemovy disk a teda USB klucik by ti odisiel radovo v priebehu tyzdnov az mesiacov. Zozen si nejake male SSD, pripadne nejaky 2.5" disk a strc ho pod poziciu pre 5.25" mechaniku. Pravda, zoberie ti to ten jeden SATA konektor ktory je samostatny, tj nie je napojeny na pozicie pre disky.
Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ

Ta prva doska je uz nezohnatelna?

V com je lepsi ZFS RAID oproti beznemu?
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Tak jediny shop, kde ju vraj akoze maju je :
http://www.mader.sk/asus-p8h77i-h77-dua ... gblan-mitx

ZFS RAID (to ale potom samozrejme musis pouzivat FreeNAS):
http://www.zfsbuild.com/2010/05/26/zfs-raid-levels/
8GB RAM by ale malo stacit aj na tvoje pole, mozno nepojde uplne na 100% mozneho vykonu, ale to ti bude asi jedno.
Jagged
Nový používateľ
Nový používateľ

Dik. Takze OMV podporuje iba obycajny SW Raid cize tam budu stacit 4GB RAM ked to dobre chapem.

Ked nenajdem vhodnu ITX dosku tak pojdem asi do HP microserveru a OMV.

Návrat na "Nákupná poradňa"