NAS - skladanie ?
-
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Št 04. Jún, 2009, 19:20
NAS - skladanie ?
Ahojte, pozeram po NAS zariadeniach v rozumnej cene, ale zda sa mi,ze maju pomerne male rychlosti -vacsinou 40mb/s.
Preto ma napadlo, co keby som si nejake poskladal? z pocitacovych komponentov do 200€. Vedel by som tam cez nejaky OS dostat vsetky funkcie,ktore ma bezne NAS? a aka by asi bola spotreba oproti beznemu NAS,ktore mavaju tak 10-60W?
Preto ma napadlo, co keby som si nejake poskladal? z pocitacovych komponentov do 200€. Vedel by som tam cez nejaky OS dostat vsetky funkcie,ktore ma bezne NAS? a aka by asi bola spotreba oproti beznemu NAS,ktore mavaju tak 10-60W?
4.2015 - koncim s forom za Ban do bazaru, kde som nikoho neokaslal-ale zabudol ukončiť staré odlezane obchody.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: NAS - skladanie ?
uz sa to tu riesilo v nakupnej poradni niekolkokrat, prezri to... ja osobne som za skladanie PC namiesto NASu akonahle potrebujes 4 disky alebo viac (cena) pripadne flexibilitu (na PC si postavis akykolvek system a programy, ja na 15TB NASe pocitam filmy a photoshop a virtualizujem, najdi mi prosim jediny NAS co to dokaze s jeho operacnym systemom) a rozsiritelnost (do PC nastrkam sedem 10Gbit kariet, infinibandy, dalsie radice na dalsie disky)...
vykon je samozrejme lepsi na pretaktovanom Haswelli ako na Atome v NASe, to sa uz ale nebavime o dvesto eurach.
Ja som za dvesto postavil klasicky pc, doska, intel g2020 dvojjadro, 8GB RAM, kisna, proste cely pocitac.
Spotreba okolo 27W idle bez diskov ak si pamatam spravne. Disky zozeru rovnako v NAS aj v PC takze tie zanedbavam. Ci mas 12W alebo 27W, to je uplne jedno, pustene cely rok je to rozdiel 15W x 24 hodin x 365 dni = 131 kWh cize zhruba 750 korun za elektriku. Takze to mas radovo DVE EURA MESACNE rozdiel, to pre mna nehra ulohu, neviem ako pre teba.
OS: cokolvek, Windows 2012 R2, FreeNas, Nas4free, akykolvek linux (to ti ale nemozem radit, keby si linux poznal tak sa takto asi nepytas).
Priepustnost : naplno saturujem dva gigabitove ethernety, v spickach z toho robim radovo 240MB/s (nie magabitov, ale megabajtov teda 240x8 = 1920 Mbit/s). Disky samotne hodia v spickach okolo 500MB/s teda 4000Mbit/s. Ach ano, zohnat NAS co ma dva gigabity da tiez kopec roboty a ta cenovka...
Velmi dolezite : pri padnutom disku trva NASu rekonstrukcia neskutocne dlho. Pri beznom PCcku ides viacmenej maximalnou rychlostou co daju disky.
vykon je samozrejme lepsi na pretaktovanom Haswelli ako na Atome v NASe, to sa uz ale nebavime o dvesto eurach.
Ja som za dvesto postavil klasicky pc, doska, intel g2020 dvojjadro, 8GB RAM, kisna, proste cely pocitac.
Spotreba okolo 27W idle bez diskov ak si pamatam spravne. Disky zozeru rovnako v NAS aj v PC takze tie zanedbavam. Ci mas 12W alebo 27W, to je uplne jedno, pustene cely rok je to rozdiel 15W x 24 hodin x 365 dni = 131 kWh cize zhruba 750 korun za elektriku. Takze to mas radovo DVE EURA MESACNE rozdiel, to pre mna nehra ulohu, neviem ako pre teba.
OS: cokolvek, Windows 2012 R2, FreeNas, Nas4free, akykolvek linux (to ti ale nemozem radit, keby si linux poznal tak sa takto asi nepytas).
Priepustnost : naplno saturujem dva gigabitove ethernety, v spickach z toho robim radovo 240MB/s (nie magabitov, ale megabajtov teda 240x8 = 1920 Mbit/s). Disky samotne hodia v spickach okolo 500MB/s teda 4000Mbit/s. Ach ano, zohnat NAS co ma dva gigabity da tiez kopec roboty a ta cenovka...
Velmi dolezite : pri padnutom disku trva NASu rekonstrukcia neskutocne dlho. Pri beznom PCcku ides viacmenej maximalnou rychlostou co daju disky.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Čierna listina bazáru
Da sa niekde, realne vyratat, ze ktora kombinacia komponentov mi da tolko a ktora tolko Wattov spotreby? Pre mna je spotreba ( vacsinou s tym suvisiaca hlucnost ) dolezita
Na akom systeme to mas postavene ty?

Na akom systeme to mas postavene ty?
4.2015 - koncim s forom za Ban do bazaru, kde som nikoho neokaslal-ale zabudol ukončiť staré odlezane obchody.
- vmm
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Št 15. Mar, 2007, 08:00
Ak chces freenas - 1GB RAM = 1TB HDD
Cena 200€ je s DPH aky OS ? POdla toho sa da skladat.
Cena 200€ je s DPH aky OS ? POdla toho sa da skladat.
-
- Čierna listina bazáru
hej, vyzadujem len,aby to malo co najnizsiu spotrebu a aspon 100mb rychlost prenosu. Samozrejme ale,cim lacnejsie,tym lepsie (aspon ostane na disky)
OS-netusim,ale zase aby som nestravil dva dni nastavovanim
OS-netusim,ale zase aby som nestravil dva dni nastavovanim
- vmm
- Čierna listina bazáru
Aka ma byt kapacita diskov ? Spotreba do 50W ?
Ja mam teraz : 10TB 4xHDD spotreba cca 30W komplet
Ja mam teraz : 10TB 4xHDD spotreba cca 30W komplet

-
- Čierna listina bazáru
kapacita vobec nie velka.. asi 3-4TB
Spotreba idealne cim mensia
netusim, do kolko vyjde cela zostava... a aku ma spotrebu v klude, a aku pocas zapisu.

Spotreba idealne cim mensia

- vmm
- Čierna listina bazáru
Spotreba celej zostavy (komplet aj s HDD) do 40 -45 W - +vykon do buducna + moznost dokupit RAM
CPU:INTEL Core i3-4130T - 105,77 €
MB:CPU: ASROCK B85M - 54,89 €
RAM: ADATA 4GB DDR3 1333MHz CL9 - 35,55 €
PSU:Seasonic SS-300SFD - 32,54 €
S DPH - 228,75€
OS user friendly - Freenas - web rozhranie vsetko nastavis + ZFS.
V pripade problemu precitas aj pod win HDD.
CPU:INTEL Core i3-4130T - 105,77 €
MB:CPU: ASROCK B85M - 54,89 €
RAM: ADATA 4GB DDR3 1333MHz CL9 - 35,55 €
PSU:Seasonic SS-300SFD - 32,54 €
S DPH - 228,75€
OS user friendly - Freenas - web rozhranie vsetko nastavis + ZFS.
V pripade problemu precitas aj pod win HDD.
-
- Pokročilý používateľ
henten procesor je absolutne zbytocny na uhrnnu kapacitu okolo 4TB ako pozaduje autor temy. Totalne zbytocny technicky a vykonovo, samozrejme aj zbytocne drahy. Ukrutne sa ti oplati dat 8GB RAM (16GB !!!) a slabsi procesor ako to co si vykuzlil. Moja G2020 - ako pisem v inej teme a vsetci seru na to aby si nedajboze dali tu robotu a nasli si co im odkazujem lebo taka je dnesna doba - ide na zhruba 15% pri polovicnom takte a z diskov vyrazam okolo 500MB/s cize 4000Mbit/s.
Spotreba v zapise je o malinko vacsia ako v klude, to je fakt ze par wattov. Ked mas naprazdno 30W, tak pri zapise dvoch diskov budes mat 35W plus minus desatiny, rozhodne nie 40W. Predpokladam ze zapisovat nebudes cely den nonstop teda tento faktor je neprilis podstatny (nechapem preco sa na to pytas).
>> Da sa niekde, realne vyratat, ze ktora kombinacia komponentov mi da tolko a ktora tolko Wattov spotreby?
nie, to by si musel presne vediet ktory komponent kolko zerie. Da sa vyrarat aku spotrebu bude mat kazde auto na svete pri mojom style jazdy ? Neda, lebo nevies ako jazdim.
>> Pre mna je spotreba ( vacsinou s tym suvisiaca hlucnost ) dolezita
hlucnost nie je priamo umerna spotrebe, to dobre vies.
>> Na akom systeme to mas postavene ty?
pisal som to hore, mam obycajne dvojjadro G2020 procesor, dosku som nepisal (ale v inej teme uz viackrat ano, nejake MSI Z77 tusim ma oznacenie G41 military class, stala okolo 70eur), ramky mas styri sloty takze si kupis 4GB alebo 8GB na zaciatok a potom podla potreby. Gigabit integrovany na doske, dalsich X gigabitov, 10Gbitov a 40Gbit a 56Gbit InfiniBandov si doplnim do PCI-e slotov ked budem potrebovat. Software doma bezim Windows 2012 na 12TB, inak mam vela NAS4Free co je FreeBSD derivat na multiterabajtovych poliach SW aj HW.
Pri akomkolvek ZFS systeme pozor, velmi mudri chlapci doporucuju A VELMI DOBRE VEDIA PRECO minimalne 6GB RAM. Pre kazdy terrabajt dalsi giga RAM navrch a to sa bavime bez nejakej vaznejsej ARC pripadne L2ARC (nestudovat, povedzme ze je to RAM cache a typicky SSD cache). ZFS nie je vhodne na taketo pouzitie, pre dva disky s kapacitou spolu 4TB je zbytocny a UberKomplikovany. Najviac problemov s rychlostou a nestihajucim HW si vyrobis prave nasadenim ZFS suboroveho systemu na akomkolvek operacnom systeme. Nezen sa do zbytocnych problemov, do roboty tiez nechodis truckom s navesom a ani na Tatrovke.
Chlapci fakt pohladajte ine temy kde pisem o NASoch... najdete kopec uzitocnych informacii. Lenze dneskaj su ludia daromni, lenivi, nesamostatni, pardon hovori sa tomu uponahlani co nemaju cas. Ale my mame mat cas radit znovu a znovu a dokola a dokola ze
Spotreba v zapise je o malinko vacsia ako v klude, to je fakt ze par wattov. Ked mas naprazdno 30W, tak pri zapise dvoch diskov budes mat 35W plus minus desatiny, rozhodne nie 40W. Predpokladam ze zapisovat nebudes cely den nonstop teda tento faktor je neprilis podstatny (nechapem preco sa na to pytas).
>> Da sa niekde, realne vyratat, ze ktora kombinacia komponentov mi da tolko a ktora tolko Wattov spotreby?
nie, to by si musel presne vediet ktory komponent kolko zerie. Da sa vyrarat aku spotrebu bude mat kazde auto na svete pri mojom style jazdy ? Neda, lebo nevies ako jazdim.
>> Pre mna je spotreba ( vacsinou s tym suvisiaca hlucnost ) dolezita

hlucnost nie je priamo umerna spotrebe, to dobre vies.
>> Na akom systeme to mas postavene ty?
pisal som to hore, mam obycajne dvojjadro G2020 procesor, dosku som nepisal (ale v inej teme uz viackrat ano, nejake MSI Z77 tusim ma oznacenie G41 military class, stala okolo 70eur), ramky mas styri sloty takze si kupis 4GB alebo 8GB na zaciatok a potom podla potreby. Gigabit integrovany na doske, dalsich X gigabitov, 10Gbitov a 40Gbit a 56Gbit InfiniBandov si doplnim do PCI-e slotov ked budem potrebovat. Software doma bezim Windows 2012 na 12TB, inak mam vela NAS4Free co je FreeBSD derivat na multiterabajtovych poliach SW aj HW.
Pri akomkolvek ZFS systeme pozor, velmi mudri chlapci doporucuju A VELMI DOBRE VEDIA PRECO minimalne 6GB RAM. Pre kazdy terrabajt dalsi giga RAM navrch a to sa bavime bez nejakej vaznejsej ARC pripadne L2ARC (nestudovat, povedzme ze je to RAM cache a typicky SSD cache). ZFS nie je vhodne na taketo pouzitie, pre dva disky s kapacitou spolu 4TB je zbytocny a UberKomplikovany. Najviac problemov s rychlostou a nestihajucim HW si vyrobis prave nasadenim ZFS suboroveho systemu na akomkolvek operacnom systeme. Nezen sa do zbytocnych problemov, do roboty tiez nechodis truckom s navesom a ani na Tatrovke.
Chlapci fakt pohladajte ine temy kde pisem o NASoch... najdete kopec uzitocnych informacii. Lenze dneskaj su ludia daromni, lenivi, nesamostatni, pardon hovori sa tomu uponahlani co nemaju cas. Ale my mame mat cas radit znovu a znovu a dokola a dokola ze

Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Čierna listina bazáru
Dal som hladat v nakupnej poradni NAS a nic moc mi to nenaslo. Alebo som nieco prehliadol.
Som ra,d ze postaci lacnejsi procesor / Aj ked ma vacsie max.tdp, no pri tej cene..../
Myslim, ze na to moje bezne domace pouzitie mi jedna sietovka postaci
Mam este otazku k zdroju... treba s nejakym superduper standardom Gold alebo staci bronze?
Vacsina ulozist je ale zalozenych na Linuxe, tak predpokladam,ze bude lepsi.... alebo len lacnejsi?
Este ma napadlo, keby som ho pouzival ako prehravac hudby po celom dome / resp. ze by mi pustal hudbu najprv do toho zosiku, potom do toho / , bude lepsi asi linux ze? lebo o linuxovych strojoch, ktore okrem tohto aj ovladaju cely dom ( zaluzie,osvetlenie,atd som uz pocul ) ale o win nie. Dalo by sa to vsetko sklbit do jedneho stroja ( aj s tym osvetlenim,.. - to pre kamosa
)
Som ra,d ze postaci lacnejsi procesor / Aj ked ma vacsie max.tdp, no pri tej cene..../
Myslim, ze na to moje bezne domace pouzitie mi jedna sietovka postaci

Mam este otazku k zdroju... treba s nejakym superduper standardom Gold alebo staci bronze?
Vacsina ulozist je ale zalozenych na Linuxe, tak predpokladam,ze bude lepsi.... alebo len lacnejsi?
Este ma napadlo, keby som ho pouzival ako prehravac hudby po celom dome / resp. ze by mi pustal hudbu najprv do toho zosiku, potom do toho / , bude lepsi asi linux ze? lebo o linuxovych strojoch, ktore okrem tohto aj ovladaju cely dom ( zaluzie,osvetlenie,atd som uz pocul ) ale o win nie. Dalo by sa to vsetko sklbit do jedneho stroja ( aj s tym osvetlenim,.. - to pre kamosa

-
- Pokročilý používateľ
zavisi od konkretneho pouzitia. Nie je inteligentny dom ako inteligentny dom - co ti budem radit Linux/FreeBSD ked to ma server na Windowse alebo naopak ? A nie je hudba ako hudba... ja mam cely byt posietovany rozbockami analogoveho kabla a nepotrebujem ziadny pocitac k tomu.
Zavisi co presne chces. DLNA na telky je, aj na Windowse aj na Linuxe. Bittorrent klienty su. Muzika je.
Zavisi co presne chces. DLNA na telky je, aj na Windowse aj na Linuxe. Bittorrent klienty su. Muzika je.
- vmm
- Čierna listina bazáru
Ja som netvrdil, ze pri freenas nebude potrebovat viac RAM. Povedal som iba minimum, ktore odporuca aj freenas 4 GB, aj z praxe staci pri tak nizkej kapacite.mp3turbo napísal: Pri akomkolvek ZFS systeme pozor, velmi mudri chlapci doporucuju A VELMI DOBRE VEDIA PRECO minimalne 6GB RAM. Pre kazdy terrabajt dalsi giga RAM navrch a to sa bavime bez nejakej vaznejsej ARC pripadne L2ARC (nestudovat, povedzme ze je to RAM cache a typicky SSD cache). ZFS nie je vhodne na taketo pouzitie, pre dva disky s kapacitou spolu 4TB je zbytocny a UberKomplikovany. Najviac problemov s rychlostou a nestihajucim HW si vyrobis prave nasadenim ZFS suboroveho systemu na akomkolvek operacnom systeme. Nezen sa do zbytocnych problemov, do roboty tiez nechodis truckom s navesom a ani na Tatrovke.
Ked chce mat winows 2012 + dalsie € za licenciu.
Dnes je standart HDD sifrovat - myslis, ze G2020 bude dostatocna

// ale vsetko to je vec pohladu - treba vybrat taky priemer

-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Toto si myslel vazne ? Standard je sifrovat mozno tak firemne notebooky, cez TPM cipy. Ale servery sifrovat ? To som prakticky videl zatial iba u domacich pouzivatelov, ktori si myslia ze aky je to super napad, mat full disk encryption. A potom o par rokov vyplakavaju ked zabudnu heslo/stratia sifrovaci kluc a je im oznamene, ze bohuzial niet moznosti zachranit ich data,lebo ich sifrovali.vmm napísal:Dnes je standart HDD sifrovat
Co sa tyka toho procesora i3-4130T, to je tiez cisty facepalm :
1) absolutne, absolutne zbytocny extra vykon iba na fileserver. Na bezne NAS ulohy je to viac nez dost, bude zahalat vacsinu casu. A zas ak od toho bude chciet uzivatel viac, napriklad virtualizaciu ci enkodovanie videa, tak je to zas prilis slabe za ten relativny priplatok oproti Celeronom a Pentiam.
2) zabudnite na to, ze tie rozne T a S procesory setria na spotrebe. Nesetria ! Rozdiel medzi beznym 54W i3-4130 a 35W i3-4310 nie je takmer ziadny. Pri idle nie je rozdiel absolutne ziadny, je tam rozdiel nula nula prd - kazde CPU v ramci danej generacie pocnuc jednojadrovymi Celeronmi a konciac stvorjadrovymi Xeonmi E3 s Hyperthreadingom idluju na uplne identickej hodnote, pretoze aj ten stvorjadrovy Xeon si pri necinnosti uspi ostatne jadra a znizi takt toho jedineho ostavajuceho jadra na minimum, takze napriklad v pripade Sandy Bridge generacie vsetky tie CPU zrali v idle rovnako - ~20W. Vynimkami su len superokresane CPU integrovane na dosku, ako Celeron 1007 ci Celeron 847. Co sa tyka zataze, je nutne si uvedomit co TDP je - ramcova maximalna hodnota spotreby. Ale tie su dane pre cele skupiny CPU, takze ked mas 2.9GHz i3-4130T a 3.4GHz i3-4130, tak je snad kazdemu jasne ze sa v pripade T-ckoveho CPU bavime o spotrebe okolo 30-35W pri maximalnej zatazi a u i3-4130 mozno nejakych 40W. Teda nejde o ziadnych 20W rozdielu, ale aj v najlepsom pripade nejakych 5W. Davnejsie pri Sandy Bridge si mal kludne aj 1GHz rodiel, tam bol realny rozdiel v spotrebe okolo 10-15W. Ale tu su takty tak blizko, ze je jasne ze aj bezny i3-4130 presahuje spotrebu 35W len minimalne, ak vobec.
Omnoho viac stratis na spotrebe nekvalitnym zdrojom, lenze zas do 200€ sa carovat neda a 80Plus Gold zdroj tam natlacime len tazko

PS: Aktualne je asi najlepsia moznost novy Microserver v akcii http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... 712317-421 . Ano, ma to bohuzial iba 2GB RAM, na druhej strane je to prakticky Ivy Bridge zostava zodpovedajuca tvojim poziadavkam, jedine co moze byt trosku horsie je prave spotreba kvoli mozno trosku horsiemu zdroju, kedze silne pochybujem ze ma rating 80Plus Bronze ci lepsie.
- vmm
- Čierna listina bazáru
Toto myslis vazne ci len na pobavenie ?
Da sa nastavit viac sposobov ked zabudnes heslo - ochrane mechanizmi.
Ale pravdu mas - asi ak nema dolezite subory len filmy atd. tak mu to iba znizi rychlost.
Ostatne sa vyjadrim neskor, ked pridem domov.
Da sa nastavit viac sposobov ked zabudnes heslo - ochrane mechanizmi.
Ale pravdu mas - asi ak nema dolezite subory len filmy atd. tak mu to iba znizi rychlost.
Ostatne sa vyjadrim neskor, ked pridem domov.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ano, je to uplne vazne - FDE a sifrovane filesystemy vseobecne je mania hlavne u domacich pouzivatelov. U serverov su uplne ine vektory utoku nez fyzicke odcudzenie disku/servra, a pri nich sifrovany filesystem absolutne nehra ziadnu rolu. Notebooky a tablety su ina kategoria, tam sifrovanie dava zmysel v pripade citlivych dat, kedze su to zariadenia vynasane z kontrolovaneho interneho prostredia firmy, obcas ich ludia niekde zabudnu a teda sa mozu dostat do nepovolanych ruk. Ale sifrovat servre ? Zbytocna extra zataz z hladiska vykonu, znemoznujuca pripadnu recovery dat ak by doslo k najhorsiemu.