mikrotik vobec neporovnavam s asus/dlinkom lebo to je uplne ina liga
pisal som edit polsedneho postu ze tiez odporucam uz odporucany mikrotik, no dajako som ho asi neodoslal ked som vcera vecer prisiel z mesta
porovnavat dd-wrt/openwrt/tomato uz len s miktorikom mi pride trochu divne, ale co uz
to su produkty do SOHO prostredia, podporovane komunitou, ktora niektore veci a requesty statocne ignoruje (ved proco nie ked jej nikto neplati)
ked ti daco bude treba tak si skompilujes sam moduly do dd-wrt?
alebo povies ze dana poziadavka nakoniec nie je potrebna?
alebo budes testovat v produkcnom nasadeni ktory build je stabilny a nemrzne na tvojom konkretnom HW?
neviem ake cisco za 1000e si pozeral, ale 800 series sa aj tu v bazare predavali za lacno, napr od uzivatela Youki
ebay ich je plny a niekedy ak to niesu archaicke kusky tak mas aj SmartNet kontrakt
ono to ze je produkt sitovany do SOHO sa inac prejavy aj na MTBF
PS: sam mam dd-wrt router a ked od neho pozadujem len dual-stack router a firewall, tak povedzme ze je dostacujuci (pri mojej linke)
ale ip6tables som si musel skompilovat sam, nasledne rozbalit image, popridavad dokompilovane subory, nazad zbalit a naflashovat
samozrejme viackrat, kedze sa to nepodarilo upravit uspesne na prvy pokus, raz som ho umrtvil a musel som robit recovery cez JTAG lebo som poskodil bootloader
proste na take domace hranie je to fajn, ale do firmy asi nechces riesit vsetko na kolene a cakat kedy sa chyba prejavi, ci hned alebo o 2 mesiace
preto ucrite aspon miktorik
//edit:
ok, teraz teda podla teba urobi dd-wrt rovnaku sluzbu ako drahe cisco (ktore nie je mimochodom az tak drahe)
ale co ked casom pribudnu dalsie poziadavky?
- budes potrebovat sledovat datovy traffic a vyhodnocovat pouzivanie jednotlivych aplikacii
na ciscu si zapnes netflow a expertujes a si vysmiaty za par minut
na dd-wrt nie, ale dajme tomu ze si z optwaru stiahnes alebo sam skomilujes netflow binarku pre linux - osobne som to skusal a exportovalo to len v jednom smere a zataz CPU to zdvihlo vyrazne narozdiel od minimalneho vplyvu na ciscu
- budes potrebovat komplexny firewal
na ciscu si nakonfigurujes a si vysmiaty CBAC/ZBFW
na dd-wrt si nakonfigurujes iptables a si takisto vysmiaty, len neskor si vsimnes , ze firewall skript je velky a minula sa ti cela dostupna NVRAM ked si dal ulozit konfiguraciu
gratulujem, prave ti pretiekla NVRAM particia, s trochou stastia neprepisala nic ine, ked mas smolu tak si prepisal zaciatok bootloadera
vsetko bude fungovat do najblizsieho restartu alebo vypadku prudu (ked kupujes cheap sh*t, tak asi to ani na UPSke nebude), nasledne to v tom lepsom pripade nabotuje bez konfigu a sposobi network outage, v tom horsom to uz ani nenabootuje kvoli poskodenemu bootloaderu
ale tak zavisi na tebe ako vysoku dostupnost pozadujes, to je nieco, co vacsinu userov doma nezaujima, no v korporatnom nasadeni to moze byt rozdiel medzi tym ci tam este pracujes alebo uz nie

...