vymena 14cm fanov do fractal design r4

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Re: vymena 14cm fanov do fractal design r4

Príspevok od používateľa loleqboleq »

pretože podľa tej geniálnej recenzie majú fractaly o 1 !!!!!!!!! CFM viac :-)
takže kľudne ďalej si pozeraj ich recenzie :facepalm:
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
smoke2
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 09. Máj, 2013, 09:42

Príspevok od používateľa smoke2 »

Fractal ma o 7 CFM menej ako Noctua.
38 vs. 45
Takze Noctua ma vacsi prietok, kde vidis menej?

Inak skus si pozriet recenziu na DS1 a R4.
Teploty R4 s jednym 140mm ventilatorom su porovnatelne s dvoma 120mm, co ma DS1 a to nehovorim o DS2, ktora ma kvoli tomu nemoznemu nemodularnemu kosu este vyssiu teplotu.
Takze by som aj veeil tomu dobremu prietoku pri R4, ale ako som uz pisal, Noctua je na tom este lepsie.
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29

Príspevok od používateľa mino_85 »

No musím ešte raz zareagovať, lebo z toľkých dezinformácií, resp. faktov vytrhnutých z kontextu čo sa tu popísali musí mať zakladateľ témy hlavu jak bubon. :-)

Netreba to komplikovať, ak chce chalan fany čo sa spoľahlivo rozbehnú na 5V, tak Noctua sú jednoducho z hry. A jak bolo spomenuté, A14-ky na 7V sú skôr výkonné než tiché. Do ultratichej zostavy by som ich rozhodne nedával, jedine z nejakým inteligentným regulátorom čo ich vie pri spustení nakopnúť a potom ubrať niekde k 400 rpm. Inak z A14 na ticho jedine PWM verziu, ktorá zlezie aj na 300 rpm a regulovať to cez dosku, no nie každá má dosť 4-pinov, navyše plnohodnotne regulovateľných. A vysoliť nejakých 60 € za fany aby človek zistil, že ich nevie priškrtiť tak jak potrebuje sa mi nezdá dobrý nápad.

K tomu ostatnému porovnávaniu... stock fany v R4 ani tak netrpia na nedostatok výkonu ako skôr na kvalitu a pazvuky. Keď ide o stíšenie zostavy, tak maximálny výkon predsa nie je prvoradá priorita a v tejto téme ani nebola. Nikto netvrdí, že Noiseblockery alebo BeQuiet sú preborníci vo výkone, to určite nie, ale treba opatrne narábať so slovami "lepší" a "horší" fan. To, že 5-eurový fan fúka viac než 20-eurový ešte neznamená, že je lepší.

Hlavne BeQuiet idú dosť do extrému a majú v porovnaní aj s Noiseblockermi slabší pomer prietok/otáčky, ale naopak asi najlepší pomer ticho/otáčky, bavím sa o Silent Wings. Čiže napr. tam kde BlackSilentPRO neruší pri 600 rpm, tam nebude SW2 rušiť ani povedzme na 750 rpm, pričom ich výkon bude porovnateľný. A povedzme, že adekvátny výkon a ticho by dosiahla Noctua A14 pri 400-450 rpm, lenže na takú hodnotu už môže byť problém ten fan v bežných podmienkach dostať a o tom sa tu celý čas predsa bavíme. Vybrať niečo, čo sa bude dať bez problémov regulovať na ticho aj na výkon podľa potreby. A14 ULN sa síce rozbehne niekde okolo 500 rpm, lenže väčšinou až nad 7V, čo by znamenalo, že by ich v R4 musel rozbiehať manuáne na 12V. FLX sa síce rozbehne spoľahlivo aj na 7V, ale už tam točí cca 700 rpm, čo je pri tom fane rozhodne počuť. Proste do R4 cez ten vstavaý regulátor sa nehodia.

Ku kvalite Noiseblockerov... BlackSilent /tie s modrým rotorom/ naozaj sú slabšie než vyššie rady. BlackSilentPRO sú OK, hoci výnimočne sa aj tam pritrafí jemne šuštiace ložisko, ale to postrehnú len "netopiere". :-D
Z Noiseblockerov Multifame sú úplne mega, ale sú len 120-ky, takže pre R4 sú pasé /pre mňa osobne naj 3-pin fany na trhu, ale tú flame war si nechajme na inokedy/. :D

Ja sa len zopakujem... výborne regulovateľný tichý fan za naj prachy - Nanoxia.
Ak vadí farba, resp. je chuť ísť do niečoho drahšieho, tak NB BlackSIlentPRO.
BeQuiet z hľadiska výkon/ticho neponúknu nič navyše, takže ak nejdeme do fanatizmu, nevidím zmysel v tom priplácať ešte 5 € za kus.

A ešte aby som nezabudol...
Heatman napísal:Ale ked dobre vidim tak na tom obrazku je vidno nejake diery kde by sa mal dat vetrak uchytit aj srubkami.
Práveže nedá, lebo pre 140 mm fany tam sú diery len v strede tej "vaničky" http://www.mnpctech.3dpixelnet.com/pict ... h.com6.jpg , teda spodnému fanu chýbajú spodné a vrchnému vrchné diery, netreba pripomínať, že je to dosť fail. Teoreticky by sa dali do toho plastu vypáliť nejakou nahriatou ihlicou alebo tak, ale je to len ďalšia komplikácia navyše.
Spoiler: ukázať
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
smoke2
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 09. Máj, 2013, 09:42

Príspevok od používateľa smoke2 »

Velmi zaujimave postrehy.
Co inak hovoris na Enermax Silence UCTB14? Slaby prietok?

Ktoru Nanoxiu si mal na mysli, ze je dobra?
Deep Silence alebo FX EVO?

Ten Deep Silence 140mm vyzera fajn, kolko otackovu verziu by si zobral do R4 k dvom povodnym Fractal R2?
Tie maju tusim 1000 otacok, takze tu 1100 otackovu variantu, aby to bolo zladene pri pripojeni cez regulator?

Noiseblocker Pro vyzera slusne, ale stoji aj o polovicu viac.

Nedaju sa niekde tie Nanoxie kupit aj v Bratislave?
Lebo ak by som ich objednaval z tichepc, polovica ceny je doprava :(
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Nanoxie sú fajn obidve, FX štartujú ešte na nižšej voltáži než DS a majú pribalený aj regulátor otáčok do PCI záslepky, takže teoreticky keby si ich chcel regulovať každý samostatne, šlo by to /ak máš dosť voľných záslepiek na bedni/. DS majú chudobnejšie príslušenstvo a podľa výrobcu aj nižšiu životnosť, z vlastnej skúsenosti ti to ale nepotvrdím ani nevyvrátim, nemám s nimi dlhodobé skúsenosti. Čo mi ale prešli cez ruky /FX kupovaný samostatne a DS som si ošahal v skrini/, tak z obidvoch som mal dobrý dojem. Samozrejme brať tie najpomalšie verzie /cca 1000 rpm/. Ja osobne by som pri nových fanoch tie pôvodné Fractal v skrini nenechával, jedine ak by fakt nemali pazvuky, čo je skôr výnimka u nich. :-)

Enermax nie sú zlé, ale prietok je slabší a tým pádom pomer prietok-hluk oproti Nanoxia/Noiseblocker/BeQuiet tiež.
Ložiská majú solídne guličkové, ale stále sú to "len" guličkové, technologicky nie sú na úrovni Nanoxie a ostatných prémiových značiek. Plus na UCTB mi vadí aj ten deravý rám. Neviem, ja keby som sa rozhodoval medzi podobne drahými fanmi, tak určite idem skôr do Nanoxie než Enermaxov.

V BA fakt neviem kde by sa dali kúpiť, snáď niekto iný poradí, ale bude to mimo tichepc asi dosť problém.
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
Užívateľské meno
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 21:36

Príspevok od používateľa Užívateľské meno »

mino_85

Dakujem za radu ohladom ako vypnut blikanie ;)
Durana
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Durana »

Mino, diky za super zhrnutie. Presne si to odhadol, aj ked som temu precital niekolkokrat, mal som v tom zmatok a pekne si to zhrnul.

Ja osobne asi pojdem do tych nanoxii. Budu mat pri rovnakom napati aspon taky vykon ako tie fractaly?(uvazujem, ci kupim 2 alebo 3 kusy)
Ked maju zakladnu rychlost uvadzanu napr 1000rpm, to je rychlost pri 12 V vsak? (uvazujem prave kupit rychlejsie, ktore na 5V budu stale tiche a ked budem chcet prevetrat skrinu ked nikto nebude doma, tak budem moct :-)

A posledna vec, nejaky tichy pwm fan na gelid tranquillo? Nemam ho pretaktovany a v burne nejde nad 50stupnov, ide mi vyslovene o nieco co sa bude vediet tocit pomaly a ticho(terajsi gelid fan mi bezi na 750 rpm, nizsie mi to nejde a trochu tichsi fan by som zniesol) a co bude stat do 12E povedzme
dodiken
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 04. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa dodiken »

Bobo99 napísal:Mam celu case osadenu Noctuami a okrem 140mm ktore vytvaraju aerodynamicky hluk ani jednu nepočujem pri 12v. Noctua neni len imidžovka ale aj kvalita spracovania a prislušenstvo.
Treba aj napísať akými modelmi, aby potom niekto nebol prekvapený, keď mu to na 12V bude počuť a ten hluk mu bude vadiť.
Ale osobne si myslím, že aj tie ULN modely s nízkymi otáčkami bez redukcií na 12V počuť. 800 resp. 700rpm nie je nepočuteľných.
Tých 500 sa dá považovať za nepočuteľných. Podľa mojich skúseností.
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28

Príspevok od používateľa pipo137 »

Asi tak :rolleyes:... ani tá najpomalšia Noctua na 12V neni tichá... druhá vec je, že každý máme iné hranice toho, čo je pre nás nepočuteľné, tiché, nerušivé a hlučné. Pre mňa moje Noctu-y (a to ich teda mám) sú z mojej bedne (a s tými odsadeniami od perforácie, čo tam mám dorobené) pri 500rpm nepočuteľné a pri 600rpm už niečo registrujem, ale to sa musím fakt sústrediť a aj tak to zaniká pri ostatných zvukoch okolia. A to nehovorím o tom, keď je leto a mám otvorené okno na izbe, vtedy môžu točiť aj 700rpm a nerozlíšim to od ostatných zvukov ;)
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

dodiken napísal:
Bobo99 napísal:Mam celu case osadenu Noctuami a okrem 140mm ktore vytvaraju aerodynamicky hluk ani jednu nepočujem pri 12v. Noctua neni len imidžovka ale aj kvalita spracovania a prislušenstvo.
Treba aj napísať akými modelmi, aby potom niekto nebol prekvapený, keď mu to na 12V bude počuť a ten hluk mu bude vadiť.
Ale osobne si myslím, že aj tie ULN modely s nízkymi otáčkami bez redukcií na 12V počuť. 800 resp. 700rpm nie je nepočuteľných.
Tých 500 sa dá považovať za nepočuteľných. Podľa mojich skúseností.
Presne tak, aj Noctua NF-A14 ULN je pocut. Prevadzkoval som ich na 5V (4ks) lebo inac boli hlucne :D Teraz to uz nejako neriesim kedze 2x 1000rpm grafiky a WD Blacky ich prehlucia lavou zadnou. ;) Ja len aby niekto potom nebol prekvapeny :-)
.
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Durana napísal:Ja osobne asi pojdem do tych nanoxii. Budu mat pri rovnakom napati aspon taky vykon ako tie fractaly?(uvazujem, ci kupim 2 alebo 3 kusy) Ked maju zakladnu rychlost uvadzanu napr 1000rpm, to je rychlost pri 12 V vsak? (uvazujem prave kupit rychlejsie, ktore na 5V budu stale tiche a ked budem chcet prevetrat skrinu ked nikto nebude doma, tak budem moct :-)
No jak myslíš, ale 1000 rpm verzie ti na tú zostavu budú stačiť s prehľadom. 1000 rpm už aj je počuť, nevravím, že je to nejaký extra hukot, ale počuť to už je. Podľa mňa je to taký ideál, na 12V to už má dosť výkonu ak by bolo treba a na 5V to bude nepočuteľné, nešiel by som do rýchlejších.
Durana napísal: A posledna vec, nejaky tichy pwm fan na gelid tranquillo?
Už keď riešiš Nanoxiu, tak PWM napr. http://www.tichepc.sk/Nanoxia-FX-EVO-PW ... etail.html , cena chlp nad limit, ale vie točiť už od 300 rpm, takže veľmi fajn na ticho.
Prípadne úplne geniálny je http://www.tichepc.sk/Noiseblocker-NB-e ... m-PWM.html , práve som ho zhodil z CPU chladiča, má odkrútený asi polrok, so zárukou v tichepc do 6/2015, za 12 € s poštou je tvoj ak chceš. :)

Durana
Nový používateľ
Nový používateľ

Ta ponuka na fan vyzera dobre, ale postovne do ciech sa mi platit nechce. Asi sa poobzeram po tej nanoxii niekde v lokalnom shope, ak by to bolo drahsie ako tvoja ponuka s postou, zajtra/pozajtra ti napisem :-)
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

ja som za DS od nanoxie...nešpekulovať s evo a pwm a mega bomba 300otáčkami pri ktorých by si silnejšie ty fúkal do skrinky ústami, ako by ten fan fúkal (obrazne)

1100 a ak ti tých 14db rozbije uši :laugh: , tak to zreguluješ cez sw napríklad na 7 voltorv na "neznesiteľných" 9db
http://www.tichepc.sk/Nanoxia-Deep-Sile ... -1100.html

ale tak ti poviem, ak nemáš doma hrobové ticho a nebývaš v lokalite, kde prejde auto raz za týždeň, tak nerieš 300rpm na ventilátoroch...samozrejme, ak máš pevný disk, a nemáš nejaký napríklad zdroj a.k.a kvietoček (superflower) s termoreguláciou ventilátora, takže sa väčšinu času neroztočí, ale máš nejaký z väčšiny s nedokonalou reguláciou, tak znovu nerieš 300otáčok
prečo ?
pretože si zabiješ zbytočne airflow a statický tlak...a tie komponenty budú stále hučať
a aby som nezabudol...ak nemáš gpu s petrom na ktorom máš takéto fany s 300rpm, tak nerieš 300 otáčok :laugh:

s tpc je tu ešte jedna možnosť...objednáš, vyhliadneš si niekoho z fóra, on to prevezme, pošleš mu na účet 2,8€ a on ti pošle celý balík poštou...i keď to potom už človek radšej kúpi aj s tým takmer 8€ poštovným - ináč, neviem o žiadnom obchode na slovensku, kde poštovné vychádza tak draho, čo je škoda :( ...alebo 5,65€ s platbou vopred
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Durana
Nový používateľ
Nový používateľ

Mne slo len o to, ze ten chladic by mi v sucasnom stave skro stacil aj pasivne, ale odpajat ho nechcem. A stale si viem nastavit krivku tak, aby mi to fukaloviac. Cez tych 800 by so maj tak nechcel ist ani kebyze taktujem
kartu mam 270x ktora mi fuka cca na 20%, takze je fakt ticha. nepotrebujem extrem, len mi staci nieco co pojde pod 700rpm, nie ako ten gelid

tie ds ale asi kupim do bedne. Ak to bude mat na 7v taky hluk ako povodne fractaly na 5v(+nebudem pocut loziska) tak mi to uplne staci
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Nevravím, že je nutnosť to ťahať na 300 rpm, ale nie je na škodu mať tam rezervu ...keby hocičo - syndróm netopier. :laugh:

V princípe 500 rpm na kvalitnom tichom fane nemôže byť zo zavretej bedne počuť ani keď celý národ drží minútu ticha. :) Ale ide aj o možnosti regulácie dosky, aby nedošlo na to, že napr. to bude nejakým spôsobom limitovať a nebude to vedieť zraziť úplne na minimum /málo pravdepodobné u nových MB, ale človek nikdy nevie/ a tak podobne. Proste ak niekto nechce ísť nad 700-800 rpm v burne, tak mi dáva zmysel fan, ktorý vie ísť pod 500 rpm v idle.

Efektivita fanu pod 500 rpm je téma na inú debatu, ale sú scenáre kde rozdiel medzi 0 rpm a 300 rpm je citeľný no a v neposlednom rade by mal ten fan potenciál aj v tom prípade čo spomínaš ty... teda pasív zdroj + aftermarket VGA chladič a všetky fany na minimum, ak by na to v budúcnosti došlo. Súhas ale, že do tejto zostavy jak je teraz je jedno či FX alebo DS.

Návrat na "Nákupná poradňa"