vymena 14cm fanov do fractal design r4
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Re: vymena 14cm fanov do fractal design r4
ja by som navrhol, nech autor berie z tpc tie nanoxie 140tky 1100 otáčkové a kľudne si s nimi "obombardovať" r4ku a pustiť ich na plné otáčky a jediný problém, ktorý môže nastať je ten piskľavý aerodynamický hluk, ak budú rušive, tak ich dokonca napojiť na regulátor priamo na skrinke - v prípade viacerých ventilátorov Y rozdvojku a proste skúsiť
či na 12v,7v alebo 5v - budú slúžiť viac než dobre...
či na 12v,7v alebo 5v - budú slúžiť viac než dobre...
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Ak je to niekto z Bratislavy a objednaval by nieco z tichepc, tak asi by som chcel aj ja objednat jednu tu Nanoxiu DS 140mm 1100rpm.
Ake ventilatory by ste poradili do skrinky Fractal Design Node 304. Tie predne fractaly co tam su sa cez vstavany regulator na najmensie otacky vobec neroztocia a na stredne uz zadnu 14ku pocut. Na procaku mam Arctic Freezer 13 a tam by som tiez rad vymenil ventilator za nejaky ktory vie cez PMW tocit aj na otacky okolo 400. A aby ho do tych 600-700 nebolo pocut.
MB: Asus P8P67 Pro B3 rev., CPU: Intel® Core™ i5-3350P 3.10 GHz + Noctua NH-U12P SE2, PSU: FSP Aurum Series 600W Gold, RAM: Kingston HyperX DDR3 1600 12GB, HDD1: OCZ Agility 3 Series 120GB, HDD2: WD Caviar Black (WD1001FALS) 2x1TB (Raid 0), HDD3: WD Caviar Green (WD5000AACS) 500GB, GPU: Nvidia GeForce GTX 570, Blu-Ray: LG BH10LS30, Case: Fractal Design Define R2 Black + 3x NOCTUA NF-S12B, OS: Windows 7 Home Premium SP1 64bit, LCD: Benq 24" G2420HDB, REPRO: Genius SP-HF1800a
Mohol by som tento Be Quiet Shadow Wings pouzit do drziaku na Fractal R4?
http://www.bequiet.com/en/casefans/271
Nebol by tam problem s jeho uchytenim do zapadok?
Je to kvalitny ventilator, tichy a bez ruchov?
http://www.bequiet.com/en/casefans/271
Nebol by tam problem s jeho uchytenim do zapadok?
Je to kvalitny ventilator, tichy a bez ruchov?
- pipo137
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28
Podľa mňa by to tam nešlo... teda, určite by to tam išlo nejak svojpomocne uchytiť ale asi by to nebolo ono 

DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
Vdaka, takze Be quiet skrtam.
Ak chcem nechat na prednych poziciach dve povodne Fractal R2, ma vobec zmysel na zadnu poziciu osadzat iny ventilator ako R2?
Ak chcem nechat na prednych poziciach dve povodne Fractal R2, ma vobec zmysel na zadnu poziciu osadzat iny ventilator ako R2?
- kovinator
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 20. Jún, 2013, 23:25
skor nie
tie predne je pocut viac nez ten zadny teda samozrejme zalezi aj kde mas bednu
tie predne je pocut viac nez ten zadny teda samozrejme zalezi aj kde mas bednu
Spoiler: ukázať
Bednu mam na zemi a ta zadna cast je trosku pod stolom.
Takze v tejto situacii je viac pocut tie predne ventilatory?
Dokupil by si dalsiu R2 a hotovo?
Ak iny ventilator, chcel by som, aby sa co najviac blizil prietokom vzduchu R2 a aby bol tichsi.
Takze v tejto situacii je viac pocut tie predne ventilatory?
Dokupil by si dalsiu R2 a hotovo?
Ak iny ventilator, chcel by som, aby sa co najviac blizil prietokom vzduchu R2 a aby bol tichsi.
Takze svoje fractal fany som nahradil za nanoxie DS 1400, ktore mi bezia na 5V. Musim vsak povedat, ze som od toho ocakaval trochu viac. Fany su tiche a az pri prilozeni ucha pocujem jemne lozisko, mam vsak pocit, ze vibruju viac, ako povodne fractaly. Ked som do dolnej pozicie umiestnil fan, bedna vydavala taky zvuk, akoby vibrovala. Nakoniec som osadil 2 do prednej a jeden do zadnej pozicie a je to trochu lepsie, stale mam vsak pocit, ze bedna je hlucnejsia ako len s 2 fractalmi.
Mam este jednu otazku, na kolko V vlastne ide fan, ked som tie pribalene odpory (na 7V) zapojil do obvodu a este aj na ten vstavany regulator ktory tomu pusta 5V? 2 sa mi tak ledva rozbehnu, treti nie.
A druha otazka, k skladaniu tych odporov, ake napatie dostanem, ked ich napojim 2-3 za seba a napojim priamo na dosku? viem len, ze by mali zredukovat fan na 7V, ale ziadnu hodnotu v ohmoch som na nich nenasiel
posledna vec, nemoze to rapkanie sposobit aj uchytenie fanov len na tych gumenych antivibracnych srandach? kym boli fractaly napevno prisrobovane, ten zvuk nebolo pocut vobec.
Mam este jednu otazku, na kolko V vlastne ide fan, ked som tie pribalene odpory (na 7V) zapojil do obvodu a este aj na ten vstavany regulator ktory tomu pusta 5V? 2 sa mi tak ledva rozbehnu, treti nie.
A druha otazka, k skladaniu tych odporov, ake napatie dostanem, ked ich napojim 2-3 za seba a napojim priamo na dosku? viem len, ze by mali zredukovat fan na 7V, ale ziadnu hodnotu v ohmoch som na nich nenasiel
posledna vec, nemoze to rapkanie sposobit aj uchytenie fanov len na tych gumenych antivibracnych srandach? kym boli fractaly napevno prisrobovane, ten zvuk nebolo pocut vobec.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Si si isý, že tie vibrácie nejdú napr. z HDD? To býva najčastejší dôvod keď skriňa rezonuje a v R4 je to dosť bežný jav. Ono človek s tým ako stišuje zostavu, tak mu začínajú postupne vadiť viac tie zvyšné ruchy, prešiel som si tým tiež. Nie vždy je príčinou hluku to čo človeka napadne prvé.
No a nedal si si poradiť a vzal si 1400 rpm verzie, čo? Ak točia pri 7V 900 rpm podľa špecifikácie, tak pri 5V to odhadujem niekde okolo 700-750 možno, čo nie je zrovna úplné ticho. Nechápem tú logiku, že chceš stíšiť skriňu a kúpiš do nej fany, ktoré točia o 400 rpm viac než tie pôvodné, čo ti mám na to povedať... výsledok sa dá očakávať. Mal si vziať tie 1100-ky, tam by si na 5V zliezol ešte minimálne o 150 rpm nižšie a zrovna v tom spektre otáčok to vie spraviť dosť veľký subjektívny rozdiel v hluku.
Ale mrkni sa ešte na ten HDD, ak tam nejaký máš. Skús ho odpojiť a porovnať pred a po.
No a nedal si si poradiť a vzal si 1400 rpm verzie, čo? Ak točia pri 7V 900 rpm podľa špecifikácie, tak pri 5V to odhadujem niekde okolo 700-750 možno, čo nie je zrovna úplné ticho. Nechápem tú logiku, že chceš stíšiť skriňu a kúpiš do nej fany, ktoré točia o 400 rpm viac než tie pôvodné, čo ti mám na to povedať... výsledok sa dá očakávať. Mal si vziať tie 1100-ky, tam by si na 5V zliezol ešte minimálne o 150 rpm nižšie a zrovna v tom spektre otáčok to vie spraviť dosť veľký subjektívny rozdiel v hluku.
Ale mrkni sa ešte na ten HDD, ak tam nejaký máš. Skús ho odpojiť a porovnať pred a po.
Čo mám doma pár ročnú Nanoxiu, tak tá teda vôbec nevibruje, Nanoxiu radím k tým lepším výrobcom ventilátorov.
Takže ak naozaj vibrujú tie Nanoxie, tak sa zrejme jedná o vadu.
A ako už kolega napísal, nahrádzať 1000rpm vetilátor 1400rpm a očakávať výrazné stíšenie, nebolo dobré riešenie.
Ak ich budeš vracať, tak si zober tie s nižšími otáčkami.
Ani to Fractal odvibrovanie pevných diskov nie je 100%-né, takže možno tie vibrácie idú naozaj z HDD.
Ja osobne som bol celkom s tými Fractal ventilátormi spokojný, na 400rpm boli pre mňa dá sa povedať takmer nepočuteľné, kým teda nezačali rapkať.
Takže ak naozaj vibrujú tie Nanoxie, tak sa zrejme jedná o vadu.
A ako už kolega napísal, nahrádzať 1000rpm vetilátor 1400rpm a očakávať výrazné stíšenie, nebolo dobré riešenie.
Ak ich budeš vracať, tak si zober tie s nižšími otáčkami.
Ani to Fractal odvibrovanie pevných diskov nie je 100%-né, takže možno tie vibrácie idú naozaj z HDD.
Ja osobne som bol celkom s tými Fractal ventilátormi spokojný, na 400rpm boli pre mňa dá sa povedať takmer nepočuteľné, kým teda nezačali rapkať.
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
No skusal som odpojit vselico a problem vyriesilo to ze som fan zo spodnej pozicie premiestnil do prednej. Dokonca aj ked bol odpojeny a bol v spodnej, pc nejak vibroval, fakt nechapem preco. Tie 1100rpm som tu nevdel zohnat, tak som si povedal, ze zapojim na regulator v bedni a pridam pripadne tie odpory ktore k tomu dodavaju, aby som to pustal pod 5V. fan tak sice roztoci, ale ten odpor, alebo doska vydavaju divny zvuk. prirovnal by som to k tichemu stekotu yorkshiraka/civavy
a az ked sa roztocia nad istu uroven, ten zvuk ustane. Dalsia vec je, ze aj ked by mali mat vyssie otacky ako povodne fractaly, teploty mam rovnake, az mierne horsie s 3 nanoxiami oproti 2 fractalom.
HDD urcite nevybroval s bednou. Pozicie na hdd mam vybrane obe a mam to polozene len na penovych hubkach na riad
(nemal som zrovna gumu do teplakov aby som to zavesil na nu
)
...nakoniec asi 2 nanoxie DS vratim, neham si len jednu do prednej pozicie, do zadnej kupim nanoxiu evo, aby som to mohol zregulovat pod 5V, kedze ten pocut najviac z dialky a ten fractal co nerapkal skusim do spodnej pozicie na ofuk grafiky (dal som ju do spodnejsieho slotu, aby mala prisun cerstveho vzduchu, ale fan co som tam dal som musel nakoniec premiestnit)

HDD urcite nevybroval s bednou. Pozicie na hdd mam vybrane obe a mam to polozene len na penovych hubkach na riad

...nakoniec asi 2 nanoxie DS vratim, neham si len jednu do prednej pozicie, do zadnej kupim nanoxiu evo, aby som to mohol zregulovat pod 5V, kedze ten pocut najviac z dialky a ten fractal co nerapkal skusim do spodnej pozicie na ofuk grafiky (dal som ju do spodnejsieho slotu, aby mala prisun cerstveho vzduchu, ale fan co som tam dal som musel nakoniec premiestnit)
Teraz si spomínam, že aj keď som skúšal tie pôvodné Fractaly dať na regulátor a aj na odpor, tak spievali ako naši kadnidáti pred voľbami.Pri regulácii speedfanom alebo BIOSom to nerobilo.Takže asi viem aký zvuk myslíš.
A tie Nexusy nechceš vyskúšať?
A tie Nexusy nechceš vyskúšať?
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
To je jasné, keď sa fan "dusí" na nižšej voltáži než sú jeho špecifikácie, tak môžu vnikať pazvuky, tomu sa nevyhnú ani najkvalitnejšie fany. Motor už to nezvláda a životnosti fanu to tiež nepridáva. Treba sa držať pracovného napätia ktoré udáva výrobca.
Podľa toho čo píšeš máš fakt citlivé ucho /vitaj v klube a úprimnú sústrasť prajem/
, mám dojem, že sa dostávaš do štádia keď regulácia na pevné otážky ti už nebude stačiť. Tam je to vždy o kompromise medzi tichom a výkonom.
Neviem akú máš dosku a aké by boli jej možnosti regulácie /nechce sa mi lúštiť 4 strany teraz či si to niekde spomínal/, možno by stálo za pokus skúsiť to regulovať dynamicky podľa záťaže cez dosku. Tak by si to vedel stíšiť v idle naozaj na minimum a v burne hádam nejakých 700 rpm znesieš. Ak to nepôjde cez dosku /prípadne Speedfan - ale ten je do určitej miery tiež závislý na doske a navyše si nerozumie s každou /, tak potom zostáva len investovať ešte viac a kúpiť nejaký fajnovejší regulátor otáčok.
To sú v skratke asi všetky reálne možnosti čo máš.
Nechcem ťi kaziť chuť, ale toto podľa mňa nie je cesta k úspechu, jediný outtake fan pod 5V bude mať mizerný výkon, možno teploty nebudú kritické /ak sú kvalitné pasívy na CPU a VGA/, ale na kvalitné odvetrane je to málo. S rastúcou teplotou vzduchu v skrini budú aj ventilátory na komponentoch pridávať, takže je to v konečnom dôsledku kontraproduktívne.Durana napísal:do zadnej kupim nanoxiu evo, aby som to mohol zregulovat pod 5V
Podľa toho čo píšeš máš fakt citlivé ucho /vitaj v klube a úprimnú sústrasť prajem/

Neviem akú máš dosku a aké by boli jej možnosti regulácie /nechce sa mi lúštiť 4 strany teraz či si to niekde spomínal/, možno by stálo za pokus skúsiť to regulovať dynamicky podľa záťaže cez dosku. Tak by si to vedel stíšiť v idle naozaj na minimum a v burne hádam nejakých 700 rpm znesieš. Ak to nepôjde cez dosku /prípadne Speedfan - ale ten je do určitej miery tiež závislý na doske a navyše si nerozumie s každou /, tak potom zostáva len investovať ešte viac a kúpiť nejaký fajnovejší regulátor otáčok.
To sú v skratke asi všetky reálne možnosti čo máš.