vymena 14cm fanov do fractal design r4

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Durana
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2008, 14:00

Re: vymena 14cm fanov do fractal design r4

Príspevok od používateľa Durana »

No, takze na zhrnutie:
doska msi P67A-GD65. Ako regulovat fany zapojene do 3pinov cez dosku fakt netusim
ide o to, ze cez den nemam problem s msi 270x na 35%fan a nanoxie DS 1400 na 7v. Problem je v tom, ze pc mi bezi aj vnoci
ide mi len o to, aby som cez noc kartu nepiekol nad 80stupnov, a nepocul to
Mam k dispozicii 3 nanoxie ds 1400 a na cpu mam nanoxiu ds 1000 a na regulaciu ten fractal design regulator pre 3 fany a 4 resistory dodane s fanmi
So stupajucou teplotou v bedni mi teplota nestupa, corsar 750W zdroj takmer nepocut, aspon zaidny airflov len trosicku loziska ked k tomu prilozim hlavu, ale tam je to ok, disk mam odvibrovany slusne a vobec ho nepocujem.

Momentalne mam: outtake na 5v a este k tomu ten odpor, takze pod 5V, v predu 2 nanoxie na 5V. Netusim co robil otie vibracie v bedni, ked som dal nanoxiu do spodnej pozicie. Asi tam skusim nahodit ten fractal ci to bude robit tiez a ak nie, tak ten ide na 5V aj s tym odporom vpohode(airflow hovno, ale na to aby grafika nemala 83 ale len 80stupnov to stacit imo bude)
3 zo styroch nanoxiii mozem vratit (poskodenie casti prislusenstva). Zastavte ma ak v nejakom z bodov uvazujem zle:

1. Viac fanov na 5v je tichsich ako menej na 7
2. predne intake pozicie nemaju moc klucovu ulohu v chladeni, kedze jediny problem s teplotou ma grafika, a tu mozem ofukovat priamo zo spodnej pozicie (i5200k som netaktoval a mam tam gelid tranquillo, takze ani v burne to neprejde 50stupnov)
3. ak spim 2.5metra od pc bedne, ktora je ku mne bokom, viac pocut zadny fan(preto uvaha o nanoxii evo s pci regulatorom, pripadne nejaky drahsi fan dozadu(ak noctua, ktora? A-ckova?)
4. moze vplyvat na vibracie v bedni to, ze mam za pravou stenou kable dost natlacene? ze sa to nejak prenasa z dosky?, pripadne ked sa fan v spodnej pozicii dotykal kablov zo zdroja? ..ak ano, skusil by som tamdat len tu 12cm 1000rpm nanoxiu z CPU pasivu a kupit nejaky iny pwm fan na cpu
dodiken
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 04. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa dodiken »

Neviem ako je Tvoja doska kompatibilná so SpeedFanom, tu máš nejaký návod, skús sa s tým cez víkend pohrať.
http://tomkocur.yw.sk/pc-navody/ventilatory.html
"Od verzie 4.44 umožňuje SpeedFan nastaviť si pokročilý režim regulácie, kde si môžeme nastaviť vlastnú závislosť rýchlosti ventilátorov od teploty"
Ja som sa SpeedFanu dlho stránil, lebo som ho nevedel správne nastaviť. Teraz regulujem všetky ventilátory cez SF a som z neho nadšený.

Na doske mám 3 konektory, ktoré vedia regulovať otáčky a mám v nich zapojených dokopy 8 ventilátorov. Všetky mi spoľahlivo prekričí pevný disk, ktorý je úplne odvibrovaný a trochu odhlučnený.

1. áno, je lepšie mať viac fanov pokiaľ to chceš mať tiché a chceš, aby sa to neprehrievalo.
uvediem príklad: dáš si do 3 pozícii na nasávanie 3 ventilátory na cca 400rpm idle a cca 600rpm v burne, takisto si nastavíš aj 3 ventilátory na výfuk. Pokiaľ by si tam mal len 1+1 ventilátor, museli by točiť viac otáčok ako tých 400, resp. 600rpm
2. predné dodávajú do skrinky studený vzduch, takže nejaký význam majú. To že keď točia nižšie otáčky a tebe sa zdá, že slabo fúkajú, neznamená že sa točia zbytočne.
3. keď si kúpiš drahý ventilátor, neznamená to, že ho nebudeš musieť regulovať, možno aj tie Nanoxie budeš vedieť zregulovať, na Tebou akceptovanú hladinu hluku. A to, že sa Ti zdá, že najviac hluku robí ten zadný vetrák, môže byť spôsobené tým, že ten hluk z tej skrinky sa najviac šíri cez ten zadný otvor na skrinke. Predok aj bočnice sú celkom slušne vytlmené.
4. teoreticky ak Ti tam vibruje CPU fan alebo GPU fany, tak by sa to mohlo prenášať, ale ak nemáš disk fakt na 100% odvibrovaný, tak by som podozrieval aj ten.

PS: Alebo sa na to celé môžeš aj vykašľať, lebo stišovanie nemá konca :-) a môžeš rátať aj s tým, že budeš meniť chladič na grafike.
Define R4 Titanium grey - 2xAC F14 Silent + 2xAC P12, Corsair RM 550x, Gigabyte B 660 Gaming X AX, Core i5 - 12500 + Silentium PC Fortis 5, ASUS RTX 4070 Dual, Kingston 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500, Crucial MX 500/1000GB, WD1003FZEX + WD5002AALX v boxoch Himuro, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
smoke2
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 09. Máj, 2013, 09:42

Príspevok od používateľa smoke2 »

Neviem, ci pisem do spravnej sekcie, ak tak poprosim presunut.

Mam skrinku Fractal R4.
So skrinkou som spokojny, mam ale problem s chladenim grafickej karty, teda mozno :)

Povodne Fractal R4 ventilatory som nechal tak, ze jeden je vzadu ako outtake, dalsi je vpredu na spodnejsej pozicii a na vrchnu poziciu som doplnil ventilator Enermax UCTB14A, ktory ma manualny regulator, ale ten som nastavil naplno a vsetko to zapojil do regulatora na skrinke a nastavil 7V.
Zostava je: CPU i5-4670K zatial nepretaktovany, grafika ASUS DCII 280X TOP (1070/1600 nepretaktovana nad original pretaktovane hodnoty).

Pri hrani Company Of Heroes 2 (starsia strategia, nic moc grafika) pri nizkom rozliseni 1280x1024 mi grafika maximalne dosiahla podla HWinfo na 81 stupnov na jadre resp. 88 stupnov na VRM.

Je to podla Vas vela?
Ma zmysel riesit pridanie ventilatora do spodnej pozicie? Pomoze to znizit teplotu grafiky?
Je podla Vas grafika OK?
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

určite to nie je v poriadku, za takýchto podmienok nesmie mať grafika toľko stupňov...
točia sa vôbec ventilátory na chladiči ? nenastavoval si si fan curve a nechal si až dajme tomu do 85 stupňov točiť ventilátory na minimálne otáčky ?

http://www.guru3d.com/articles_pages/as ... iew,9.html

ako dlho toto pozoruješ ? môže byť, že je zle rozotrená pasta na chladiči, možno zle prilieha chladič, osobne by som dal buď ten enermax zhora do dolnej pozície, alebo posunul spodný hdd kôš bližšie ku zdroju a dal ten enermax do vrchnej pozície vpredu napríklad, či to do nej si dal ten enermax ? nech si ujasníme "horná pozícia", či myslíš pozíciu nad doskou alebo hornú pozíciu vpredu pri hdd košoch
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

Presunutie fanu dole by malo dost pomoct teplote karty
A hlavne 80 stupnov pri starsej hre, na takom rozliseni je trosku moc
.
smoke2
Používateľ
Používateľ

loleqboleq napísal:určite to nie je v poriadku, za takýchto podmienok nesmie mať grafika toľko stupňov...
točia sa vôbec ventilátory na chladiči ? nenastavoval si si fan curve a nechal si až dajme tomu do 85 stupňov točiť ventilátory na minimálne otáčky ?

http://www.guru3d.com/articles_pages/as ... iew,9.html

ako dlho toto pozoruješ ? môže byť, že je zle rozotrená pasta na chladiči, možno zle prilieha chladič, osobne by som dal buď ten enermax zhora do dolnej pozície, alebo posunul spodný hdd kôš bližšie ku zdroju a dal ten enermax do vrchnej pozície vpredu napríklad, či to do nej si dal ten enermax ? nech si ujasníme "horná pozícia", či myslíš pozíciu nad doskou alebo hornú pozíciu vpredu pri hdd košoch
Mam par novych poznatkov.
Skusal som merat cez MSI Afterburner 18 Beta a hodnoty boli:

GPU temperature max. 75
GPU usage max. 94%
Fan Speed max. 43%
Max. Fan RPM 1496

Takze to vyzera, ze v Afterburneri ta teplota neni tak vysoka, zeby inak meral?

Pozorujem to od zaciatku, co mam kartu, asi 2 tyzdne, hral som sa dohromady asi 3 hodiny.
Co sa tyka ventilatorov.
Na zadnom paneli som nechal umiestneny Fractal R2, a dopredu som dal (to znamena tam, kde otvorim predne dvierka) na spodnejsiu poziciu, kde je kos s HDD som nechal druhy Fractal R2 a nad neho (tiez na prednom paneli) som dokupil ten Enermax.
Vrchny kos na HDD som vymontoval prec, ale s tym spodnym som nehybal.

V-Sync mam inak v hre zapnuty a funguje.
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

to je v poriadku, max teplota v pohode a fany na max 43%, čo je tiché a vidno, že zlá optimalizácia spôsobuje, že karta pracuje zbytočne na maximum, skúšal si v-sync vypnúť ?

a kľudne by som posunul hdd kôš bližšie k zdroju alebo ten spodný fractal v prednej pozícii presunul do spodnej pozície, ale ak veľmi nehráš, tak nie je to vôbec potrebné, hlavne, ak máš skrinku napríklad na koberci
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
smoke2
Používateľ
Používateľ

loleqboleq napísal:to je v poriadku, max teplota v pohode a fany na max 43%, čo je tiché a vidno, že zlá optimalizácia spôsobuje, že karta pracuje zbytočne na maximum, skúšal si v-sync vypnúť ?

a kľudne by som posunul hdd kôš bližšie k zdroju alebo ten spodný fractal v prednej pozícii presunul do spodnej pozície, ale ak veľmi nehráš, tak nie je to vôbec potrebné, hlavne, ak máš skrinku napríklad na koberci
Myslis, ze ten HWinfo nepresne meria a radsej by si veril afterburneru beta?
Lebo teraz som zase hral asi 20 minut v kuse a ta teplota ostala na max. 75 stupnov, ale bola skor 72 stupnov.

V-Sync som nevypinal, nie je to zbytocne zapnut? Ci mam to skusit preto, aby som videl ako sa bude karta chovat?

Ten Fractal tam mam vpredu preto, aby som chladil 2x Caviar Blacky, ktore dost hreju, ale ak by to prospelo veci, prikupil by som na spodok jeden ventilator vedla zdroja, len ci potom bude mat zdroj dostatok vzduchu pre seba?
Ten kos mozem posunut, ale nezadusim potom grafiku kedze uz bude kos koncit tam kde zacina uz grafika?
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

trebárs daj ten enermax ku zdroju

tak afterburner pracuje s rivatunerom a tomu verím
skúsil by som ešte nejakú hru, že ako sa bude správať grafika - vyťaženie, teploty, výkon ventilátorov
smoke2
Používateľ
Používateľ

Ten rivatuner som nenainstaloval spolu s afterburner, to nevadi?

Ked dam dole ten ventilator, mam ho otocit aby vzduch nasaval do bedne alebo vysaval?
Nezadusi sa potom zdroj, ze nebude mat poriadne prisun vzduchu?
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28

Príspevok od používateľa pipo137 »

Preco by sa mal zadusit... :?
Mas bednu na koberci alebo na tvrdej podlozke... ak na tvrdej, tak potom nebude problem.
Daj ten Enermax dole pod grafiku ako intake, ten jeden fractal nechaj pred diskami ako intake a druhy nechaj vzadu ako outtake a mas vystarane ;)

Btw., Rivatuner je vlastne dnesny Afterburner ;) :good:
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
smoke2
Používateľ
Používateľ

Rad by som skusil, ale nemam pevnu podlozku, len koberec s fakt minimalnym vlasom. Nebude to vadit?
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ak je s minimalnym vlasom, teda nohy R4 v nom nie su moc zaborene a spodok bedne je aspon trochu vo vzduchu (nedotyka sa koberca), tak je to ok ;)
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
smoke2
Používateľ
Používateľ

Ok, dik.

Este ma napadlo, ked som otvoril bocnicu, teplota klesla asi o 5 stupnov.
Nemoze byt hlavny problem v tom, ze ten jeden vyduch vzadu nestiha?
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

:rolleyes: pochopiteľne, že keď si otvoril bočnicu, tak išla teplota dole... keďže karta mala sústavný prísun čerstvého vzduchu a nebola zavretá v skrini.
K tomu "nestíhaniu", všetko je to stále vec kompromisov medzi chladením a hlučnosťou... okrem toho jedneho zadného outtake-u by pochopiteľne pridanie ešte jedného do hornej pozície (tej zadnejšej) trochu pomohlo, ale aj by to mohlo zvýšiť hlučnosť celej case (predpokladám, že teraz máš obe tie horné pozície v R4 uzavreté??). Takže kľudne môžeš spraviť 2 intake a 2 outtake, ale pre začiatok vyskúšaj najprv to čo som ti hovoril pred tým (2 in a ten 1 out) a uvidíš, či to niečomu pomôže alebo nie ;) a potom poprípade ešte môžeš dokúpiť jeden fan :good:

Návrat na "Nákupná poradňa"