Čaute,
Hľadám nový router a keďže odchádzam od telekomu a od dsl tak chcem nový router. Požiadavky, ktoré kladiem sú:
- Pokrytie lepšie ako som mal doteraz ( dlink 2641R - čo verím, že nebude problém dosiahnuť )
- GLAN
- Musí zvládnuť nápor 2PC a televízora pripojených cez kábel, 5 notebookov a asi 4 mobilov pripojených cez wifi
cena samozrejme čo najnižšia ale mohlo by to byť do 100€
Budem rád ak bude poznať aj veci ako dualband a AC. Dizajn mi je úplne ukradnutý.
GEAR Dark Project KD87A TKL - Gateron Teal Switches, Glorious Model O Pro Wireless - Blue Lynx, xtrfy XGP1-L4, MSI Optix G273QPF, DELL S2422HG, Razer Barracuda X 2022, DXRACER OH/FD01/NR
ten netgear je X rokov stary model
netvrdim ze je zly (sam mam slabsiu verziu 3500L) ale na dnesne pomery to uz nema vykon (myslim NAT/firewall)
niekde okolo 100-120mbps bude jeho limit ak do toho das dd-wrt a to je povedzme si narovinu, uz pomerne bezna rychlost na optike
Žiadne ďalšie nápady? Skôr by som tam hodil openwrt ako ddwrt. WAN->LAN mi až tak neprekáža. Ani jeden z nich nemá extra WAN->LAN a ani simultánne spojenia čo mi už prekáža viac.
Marfy napísal:Ani jeden z nich nemá extra WAN->LAN a ani simultánne spojenia čo mi už prekáža viac.
co pod tym presne myslis?
podla mna kazdy zo spominanych routrov splna s prehladom tvoje poziadavky z prveho postu (dobre, mozno wifi pokrytie toho mikrotiku nie, to je router, nie access point)
podla mna kazdy zo spominanych routrov splna s prehladom tvoje poziadavky z prveho postu (dobre, mozno wifi pokrytie toho mikrotiku nie, to je router, nie access point)
myslím tým koľko mbps ti vie pustiť z tvojej siete von na wan port je to ovplyvnené rôznymi faktormi ako nat, firewall,... Simultánne spojenia tiež súvisia s výkonom routra koľko dokáže udržiadiavať predtým než zamrzne (tento môj router má s tým problém a je to nepríjemné ak máš pripojených veľa zariadení).
Odar s TP-linkom som mal tiež celkovo zlé skúsenosti.
inac urcite si pozri router co ma silne CPU (mozno aj dualcore ARM a dost pamate)
sice som ten mikrotik v ruke nemal, ale predpokladal by som ze bude tak o 2 triedy dalej oproti tymty klasicky SOHO hrackam
myslím tým koľko mbps ti vie pustiť z tvojej siete von na wan port je to ovplyvnené rôznymi faktormi ako nat, firewall,... Simultánne spojenia tiež súvisia s výkonom routra koľko dokáže udržiadiavať predtým než zamrzne (tento môj router má s tým problém a je to nepríjemné ak máš pripojených veľa zariadení).
no gigabitovych routroch nebudes mat problem s LAN-WAN throughputom, ked stare Linksys routre davali 80 Mbps, tak neviem ake mas pripojenie. a tie simultanne spojenia kde si nasiel ze ti zdaju byt malo? mne este router nikdy nespadol pod poctom pripojeni, a to som dlhdobo pouzival na 30 Mbitovom nete prastary Asus WL500gP (zapol som ho aby som vyskusal ci funguje po vymene kondikov, a bezal mi 9 mesiacov bez jedineho cuknutia).
Neviem koľko spojení dokáže môj router zvládnuť lebo som to netestoval, ale nepredpokladám viac než 200 a podarí sa mi zhodiť keď je pripojených dosť zariadení (5+ a hlavne cez wifi) a spustím gittorrent čo nie je ani zďaleka tak náročné na spojenia ako iné p2p produkty Potom dôjde k zaseknutiu kedy už ani nejde pingnúť router a musím ho natvrdo resetovať. Áno, inštalačky linuxu aj keď 4096 spojení je celkom dosť a pravdepodobne by malo stačiť. Stále som nie rozhodnutý ak sa vás nájde 5 čo mi ten MikroTik odporúčíte tak ho vezmem
200 spojeni je celkom dost, neviem ci to realne vyuzujes. ja mam v qbittorrent nastavenych max 500 spojeni celkovo a max 100 na torrent, ale vacsinou mam cely bandwidth vycerpany uz stahovanim od 10-15 peerov, takze realne sa to moc nevyuziva.
podla mna vobec nemas nejake prehnane pozidiavky a zvladne ti ich 95% dnes predavanych routrov v cenovke nad 30 eur. skorej je problem ze doteraz si mal tu najvacsiu spodinu aka existuje