5xPC na 24/7/365 prevádzku

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: 5xPC na 24/7/365 prevádzku

Príspevok od používateľa mp3turbo »

nemam namietky, akurat v tej istej cene by som zobral Z87 dosku aj ked nebudes pretaktovavat.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
xsi69
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa xsi69 »

Z87 mi neponúkne nič čo by som využil a najlacnejšia doska s 5r zárukou z87 je gryphon ale ten je už cenovo mimo.
5r záruku kvôli OEM licenciám ktoré sú viazané na dosku.
Spoiler: ukázať
PC:
CPU/Cooler: i5-4670K 3,4ghz@4,7Ghz 1,4V + Alpenföhn Brocken 2+XF140
MB: Asrock Z87M-Extreme4
RAM: 2x8gb Crucial Ballistix tactical@2133mhz 10-9-10-24 T1 1,4V
GPU: 1070ti Asus Turboblower
NVME: 512gb VPN100
SSD1: Samsung 860 qvo 512gb
SSD2: Samsung 840 EVO 250gb
SSD3: Hikvision C100 1TB (hot_backup)
HDD: 2x WD RED 3TB RAID 1 v silentmaxxoch (cold_backup)
PSU: Superflower Golden King 550w 80+platinum
CASE: Fractal Arc Mini
LCD: AOC Q3279VWF
Audio: Xonar DX , Microlab B77+solo6c , Fiio X3 64gb , Sony MDR-1R
Cooling: 4x120mm fractal silent@350rpm, cryorig XF140@ 400rpm, Enermax tb silence@ 300rpm, SS he01 140x38mm fan @ 400rpm

NB_Personal: HP elitebook 830 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 1tb nvme
LCD: fHD sureview 120hz
LTE: áno

NB_Work: HP elitebook 840 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 512gb nvme
LCD: fHD
LTE: áno

Phone: Xiaomi mi8 128gb weekly rom
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa Chris »

VDI a thin clienti padli definitivne ?
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
LtK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 09. Mar, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa LtK »

Nikde to tu nepadlo, takze usudzujem, ze sa potrebujes s tymi PC pripojit do domeny.
Ale ak nie, preco nezobrat rovno FPP windows 8.1 ? Non-pro.

Co sa tyka siesteho zalozneho kompu, ja by som nebol az taky optimista. V novembri sa mi pokazila doska v zaruke, zobrala so sebou aj cpu (odisla mu polovica pamatoveho radica). A ruzoveho dinosaura sa mi nepodarilo vidiet... :(
Reklamacia ok, doska opravena, CPU nove. Mam win 7 FPP, ale kedze aj FPP ma limit na automaticku registraciu (myslim, ze len 3krat a potom sa musi volat do MS), tak som si musel vytrpiet tu proceduru s x-miestnym cislom a volanim MS. Mozno smola, ale...
i3570K, Asus Maximus V Formula, 4x8GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Tactical, Nvidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, watercooled, Seasonic 1kW Platinum, LCD Philips 240PW
D3 battletag: LubikKiller#2504
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> V novembri sa mi pokazila doska v zaruke, zobrala so sebou aj cpu (odisla mu polovica pamatoveho radica).

tak toto si neviem predstavit. Okej, dinosaura si vyhral.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Hrochy »

Chris napísal:Co je preboha desktop server?
Mp3turbo: asrock ma dosku s novymi gen atomami , 8thread, 4x dimm na ram na mini -itx doske, 8x sata, 2gbit...
Nevidel si este server v ATX formate? Desktop PC je pocitac na stole :-). Nie je to velka skrina a ani ziaden Ux format.

Okrem toho je server pojem aj v protokoloch a v softveri - len aby si sa zbavil obmedzenosti v pojmoch. Radsej viacej citaj a menej sa modli.
Edit: taktiez odporucam rozlisit pojmy "pracovna stanica" a "server". Oba mozu mat rovnaky format - tvar, spotrebu a dokonca skoro identicke komponenty.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Moj zlaty, pracujem niekolko rokov ako server admin tak mi laskavo nerozpravaj blbosti. To len deti si naivne myslia, ze ak maju zapnuty pc 24/7 tak je automaticky server.

Ano pojem server je o kontiuite, neustalej availability a poskytovani sluzieb inym pc.
Lenze tu neustalu prevadzku a napr ani SLA 95%,nedosiahnes s komercnym zelezom.
Ide o to, ze server je o redundanci a hot-swap. Redadancia a vykon storage - Raid diskov. Redundancia a vykon networku - nic teaming, ECC ram, 2-4x CPU, hot-swap fanov, redundantne a hot swap PSU. Samozrejme remote board.

Takze prirovnavat retail komponenty s enterprise a nazyvat ako enterprise mi pride zabavne.
Hrochy
Používateľ
Používateľ

Prepac, nie som tvoj zlaty :). Nesuhlasim s tvojou prvou reakciou (ktoru tiez vnimam urazlivo), ze desktop verzia servera nie je server - usudzujem to z tvojej prvej aj druhej reakcie. Ak by dotycny, ktory hlada server pre nejake ucely potreboval server, ktory ma byt skoro 100% casu online, a teda skoro plne dostupny, asi by sa obhliadol po inom ako skladanom PC / serveri.

Toto je server. Ak vravis ze nie je, vysvetli to v HP, DELL, IBM a spol. So spravnymi argumentami ta pochopia a prestanu ich tak oznacovat alebo dokonca vyrabat. Podla mna to je obycajny server formatu desktop, normlane pouzivany vo firmarch a casto zial polozeny niekde na zemi. Nic ine som nenapisal.
Len som navrhol mozne riesenie. Tieto PCka su trochu spolahlivejsie a maju podporu RAID aj ECC ramiek. Su tam normalne vetraky, ktore vydrzia bezat podstatne dlhsiu dobu ako standardne vetraky v PCkach. Davaju sa tam serverove disky aj zdroje su OK. Tu by som sa zastavil a povedal aspon moju skusenost s diskami s nalepkou HP. Nevidim tam v spolahlivosti alebo vykone rozdiel oproti diskom do pracovnych stnaic s vynimkou nespolahlivych WD Green. Odchadzaju a dodavaju sa niekedy aj pokazene :D.
Je to variant ku skladanemu PC. Pochybujem ze skladane PC ma moznost zdielanych redundandnych napajacich zdrojov, ktore ponukaju pre podniky - podnikove riesenia (ked ich spominas, asi budu potrebne pre autora temy).

Okrem toho v mojej reakcii na tvoju prehnanu reakciu som pisal len o forme a moznej naharade. Ved ale ako dlhorocny admin budes vediet poradit lacnu a velmi schopnu nahradu s nizkou spotrebou energie, redundanciou zdrojov, diskov, samotnych serverov v HA zapojeni. Osobne so servermi velku skusenost nemam. Ak vsak tvoje pripadne navrhovane riesenie s tym co si hore napisal bude konkurovat desktop verziam serverom ci skladanej verzii, rad sa necham poucit a urcite si take riesenie kupim od teba, samozrejme za rozumnu cenu :facepalm: . Osobne by som skladane PC ako server velmi nedaval. Nemam s tym dobre skusenosti aj pri vybere tzv. najstabilnejsich zariadeni. Zakladne dosky pre pracovne stanice byvaju menej testovane (aspon tak to udavaju vyrobcovia serverovych dosiek), ako tie serverove. Viem co je ECC, HB pre databazy, HA riesenie a ine skratky. Tymi ma neohuris :).

Ak nemam niekde pravdu, kludne ma oprav. Nezabudni hlavne napisat do HP, IBM (coskoro Lenovo), Asus, Supermicro a inym vyrobcom. O vysledku komunikacie sa urcite dozviem, ked budem v buducnosti hladat PC oznacene ako server kvoli uvazovnej zvysenej spolahlivosti voci pracovnym staniciam. Mozno potom zlacneju Blade-y.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

To co si dak je klasicky low end tower server. Desktop server som ani nepocul, aby tak niekto nazyval alebo aby to tak oznacovali.

Ja som nikde nepisal, ze je ti blbost. Pretoze napr ml310e splna skoro vsetko ako som opisal server.

Dalsia vec naco pouzivat towerove servery, pridavat tam grafiky a nezobrat rovno workstationy napr HP z210, ale cena bude inde.

Navrhoval som infrastrukturu s VDI. Pretoze je to bezna prax v enterprise enviromente. Data na jednom centralnom bezpecnom mieste, ktore je redundante. Pripojujes sa len cez thin klientov, ktore aj v pripade odcudzenia neobsahuju ziadne korporatne data.

V konecnom dosledku to vyjde lacnejsie ako 5x workstationy, zabezpecit synchronizaciu dat atd, na kazdom licencie na softy atd ako 5x thin client, 1-2 servery pre VDI enviroment, licencie len na serveroch(ak su obmedzene na pc/nie userov) Samozrejme je potrebny kopec know how a podla budgetu a vyberu hw asi predsa nebude treba 24/7 availability a par vypadkov hw su akceptovatelne. Ale to je na dlhsiu debatu.

Btw. To by uz rovno mohol pouzit hp microsercery g8 (ivy bridge celeron, 4GB ram, 250GB disk, hot swap na hdd, kompaktna skrina, ilo) za 250€ a maju vsetko co potrebuje. Plus si moze dokupit onsite zaruku.
Hrochy
Používateľ
Používateľ

Vidis, zhodneme sa a vojnova sekera je zakopana :). Inak tie microservery od HP su celkom v pohode ako NAS, ale vykon od toho nemozno ocakavat, ale to vie kazdy. Navyse niekedy su dost hlucne.
Oznacenie desktop server sa veru nepouziva. Ale na oznacenie PC vo forme desktopu, ktory je suacsne aj server z HW pohohladu - je to mozne a nie je to nespravne. Na stole polozeny server.

Ono aj pracovne stanice, ktore neboli server a boli oznacovane ako Graphic workstation su o velkosti serverovych bedni a v nich aj boli a mozno este aj su ulozene. Je to taka krabica typu IBM server - krabica od PC, len 3x taka velka, 5x tak tazka a 10x tak hlucna. Urcite nie je polozena na stole. Komponenty su serverove a predsa to je pracovna stanica, lebo tam je ina grafika a tusim ze chipset mal podporu na viacej liniek k grafike, podpora viac ECC (asi ECC) RAM ako obycajny desktop a niekolko dalsich HW uprav. Su orinetovane okrem grafickeho vykonu aj na zvysenu spolahlivost. O tom nemozno pochybovat. Neumoznuju vsak vseliake vychytavky na zvysenie spolahlivosti. Predsa nie kazdy server musi vediet vsetko.
Ako su na tom teraz netusim. V sucasnosti staci na 3DSMax, Mayu ci Autocad aj obycajny nizsi high-end PC. Samozrejme, vzdy je mozne mat nieco viac a hlavne v renderingu je potrebny vykon alebo paralelizmus.

Ked uz tak zachadzam inam: Dokonca aj L3 switch je stale router, lebo smeruje IP pakety. To, ze je na nom zvycajne aktivna MPLS nadstavba a prepajaju sa tam MPLS ramce, nehovori s tomu smerovanie ale prepinanie, neznamena to, ze to nie je router. Ved ako by vedel spravit OSPF siet, vsak? Vykonovo su spravidla na tom ovela lepsie ako zariadenia oznacovane ako smerovace, a pritom v zaklade robia to iste, len inym sposobom. Samozrjeme, znovu je to odlisnost v moznostiach, co mozno spravit. Od takeho smerovaca u zakaznika sa ocakava podpora VPNiek, u L3 switchu nie. Tak ako to je so servermi. Niektory je len jednoducha bedna s lepsou zakladnou doskou, CPU, ECC ramkou a lepsim nezalohovanym zrojom s podporou zakladnych modov RAIDu. Ine maju oddelene napajacie zdroje, ktore mozu byt zdielane (Blade), podporuju rozne RAIDy, vzdialeny manazment cez BIOS atd... Oba pripady su servery z HW hladiska.

Samozrejme je to len vecou chytania sa za slovicka.
O serveroch viem malo . Mal som cest len s Microservermi, normalnymi desktop bednami - vetko HP, dalej IBM velka bedna podobna desktopu a U1tky DELL. Do inych serverov som sa nevrtal a asi ani nebudem. Pracujem v inej oblasti.

Návrat na "Nákupná poradňa"