mikrotik sa s tym vyrovnal, tvoja ostatna siet uz nie.
quickconfig a web box su kraviny, cely hardcore sa robi cez telnet
adresu si nemal zmenit ale pridat - cize by si mal DVE alebo viacere naraz, 192.168.88.1 co je default by si pouzil pre riesenie problemov co si vyrobil
neviem aka je default konfiguracia a nikdy ma to netrapilo, predpokladam ze internet ti prestal chodit lebo problem v /ip firewall nat (zrejme tam niekde bola pouzita povodna adresa a nie generic "maškaráda", nadlho vysvetlovanie)
cely problem spociva v tvojej neskusenosti a nezohratosti s mikrotikom, platforme samotnej nic nie je. Tym nemyslim nic zle, poznas ma do tej miery aby si to vedel ohodnotit - to je proste len obycajne konstatovanie bez akehokolvek negativneho osobneho oného. Analogia : auto soferovat vie kazdy z nas, vsetky osobaky na svete nerobia problem, ale keby bezneho cloveka posadili do kamionu s 18 kvaltami, malymi velkymi rychlostami a splittermi prevodov a nalozili 70 ton za chrbat, tiez by si mal problem sa odlepit. Takisto by s dvojnapravovym privesom zacuvat hore kopcom. To je cele. Takto si to ukazme :
https://www.youtube.com/watch?v=8lEYaTvvq4g trufas si na to ? Ja som vyrastal na Liaz 100 a podobne, takze medziplyn pouzivam este aj na osobaku... ale pre nesofera kamionu je to proste nezvladnutelne a nepochopitelne, pritom je to uplne jednoduche. Poznamka : henten fesak si to neskutocne skomplikoval lebo to tak proste chcel, jednu paku ma namiesto obycajneho prepinaca velke/male prevody a druhu namiesto flippera polovicky alebo cele prevody - ma to spravene totalne neprakticky a drbnuto, jedna ruka musi byt furt na volante co v jeho pripade nehrozi. Ale to teraz neriesime.
Bud sa radis k ludom co rozumeju sietam a popri tom aspon trosicku linuxovej filozofii alebo sa radis k amaterom - nemozes tie dve mnoziny prelinat. Flexibilita a bohata funkcionalita proste prinasaju komplexitu v ovladani - ktore auto sa jednoduchsie ovlada, Skoda Favorit s tromi gombikmi a dvomi prepinacmi dohromady alebo Mercedes S ktory ma tisic gombikom a desat palubnych pocitacov ?
S konfiguraciou ti poradim len detailne popis aku mas siet, a co presne chces nastavit.
Co sa tyka 3g modemov, tu mas zadarmo moj knowledge :
- modem Chujawej E220 mam prednastaveny na T-Mobile kde bol kupeny, nastastie nie locknuty. Do /interface ppp-client kde sa nachadzaju tieto USBckove modemy a ich 3G/EDGE pripojenia som musel nastavit "modem init string" ktory zabezpeci vyber ineho providera namiesto T-Mobile:
/interface ppp-client set 3Gmobilephone modem-init="AT+COPS=1,2,\"23106\""
AT+COPS je prikaz na vyber mobilneho operatora, 23106 je siet O2 (23102 eurotel ; 23101 pomaranc), lomitko uvodzovka je symbolicky zapis uvodzoviek v tom init retazci nakolko do modemu samotneho je treba poslat prikaz AT+COPS=1,2,"23106" ktory znamena prva jednicka ze manualny vyber siete, dvojka ze zadam nazov siete tak ako vysiela do vzduchu v numerickom tvare, potom samotny retazec avsak ten musi byt v uvodzovkach.
Nad tymto som penil asi dve hodiny tak dufam ze vam tie hodiny usetrim pri buducom nasadzovani.
- ak 3g spojenie padne, nadviaze sa automaticky znovu, v konfiguracii je standartne "dial-on-demand=yes". Vypadok je circa 15-20 sekund
- vyberiem modem z usb portu zaziva, vrazim naspat, mikrotik ho po par sekundach automaticky pripoji na 3G
- zoznam podporovanych modemov je neskutocne velky a stale sa rozsiruje. Aj ked konkretne zariadenie co mas nie je napisane v zozname, vobec to neznamena ze nebude chodit - toto je primitivna emulacia standardu podobne ako boli stare seriove modemy
- aj tie ktore priamo nie su podporovane sa samozrejme daju ovladat, su to proste nejake standartne AT prikazy. Treba si vybrat tzv. data channel (datovy kanal na GSM, pouziva sa 0, 1 alebo 2), APN (identifikator siete kam sa pripojit, nieco ako SSID pri wirelesskach, O2 pouziva o2internet), pin (da sa zadat do konfiguracie, ja som vypol kontrolu pinu softom dodanym priamo k modemu takze idem direkt bez security), init string a dial string (init je standartne prazdny a netreba ho, dial je ATDT).
A takto to vyzera cele:
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> /system resource usb print
# DEVICE VENDOR NAME SPEED
0 2:1 RB400 EHCI 480 Mbps
1 1:1 RB400 OHCI 12 Mbps
2 1:5 HUAWEI Technologies HUAWEI Mobile 12 Mbps
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> /interface ppp-client print
Flags: X - disabled, R - running
0 R name="3G" max-mtu=1500 max-mru=1500 mrru=disabled port=usb2 data-channel=0 info-channel=0 apn="o2internet" pin="" user=""
password="" profile=default phone="" dial-command="ATDT" modem-init="AT+COPS=1,2,"23106"" null-modem=no
dial-on-demand=yes add-default-route=yes use-peer-dns=yes keepalive-timeout=30 allow=pap,chap,mschap1,mschap2
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> /interface ppp-client monitor 0
status: connected
uptime: 30s
idle-time: 0s
mtu: 1500
mru: 1500
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> /ip addr print
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
# ADDRESS NETWORK INTERFACE
0 I 192.168.0.3/24 192.168.0.0 ether1 <--- nevsimajte si, zakazal som ethernet
1 1.1.1.1/24 1.1.1.0 wlan1 <--- cez wifi mam pripojeny notebook
2 D 46.34.242.69/32 10.112.112.133 3G <------ vytvorene automaticky po spojeni, prideluje v tomto konkretnom pripade O2
[admin@MikroTik] /interface ppp-client> /ip route print
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme,
B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit
# DST-ADDRESS PREF-SRC GATEWAY DISTANCE
0 ADS 0.0.0.0/0 10.112.112.133 1
1 ADC 1.1.1.0/24 1.1.1.1 wlan1 0
2 ADC 10.112.112.133/32 46.34.242.69 3G 0
[admin@MikroTik] /interface ppp-client>
Z prikladu je vynechany dns forwarding, NAT/masquerate vnutornej siete bez coho internet chodit nebude. Akakolvek bezpecnost, port forwarding, multiple interfaces, multihoming, vpn...
No, ved na tom nic nie je az tak zlozite, ze nie ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.