Luoslav napísal:Ahojte,
chcem si poskladat PC, ale zacal som spekulovat ci nebude lepsie si radsej pockat na nove 14 nm CPU od intelu a nove DDR4 ramky, ktore vraj maju byt dostupne buduci rok. Budu DDR4 velky posun v hernom vykone? Co si myslite... ma zmysel pockat, alebo skladat uz teraz?
Nie, neoplatí sa. Snáď nikdy v živote sa to neoplatilo (azda okrem prelomových vecí, ako bol napríklad kedysi Opteron, tak tam ešte počkať pár mesiacov mohlo mať zmysel).
Avšak:
1. tento neprináša nič prelomové;
2. je v podstate stále v nedohľadne.
Aký máš počítač teraz?
Vieš, tak ti poviem, že odkedy mám ten svoj súčasný (AMD FX-8350 s Radeonom HD 6970 na ASRocku 990FX Extreme4 so 16 GiB 1600 MHz Mushkinov s časovaním 8-8-8-24), tak už som vytriezvel z nejakej túžby po novom počítači. Predtým som mal AMD Phenom II X6 1090T s ATI Radeonom HD 5870 na Gigabyte 890FXA-UD5 2.1, kupovaný niekedy na prelome jari a leta 2010 a bol skvelý, využíval som ho na dolovanie bitcoinov... naučil som sa pri tom ako na to a zároveň som sa tým s konečnou platnosťou presunul už pod GNU Linux. Lenže na jeseň roku 2011 pomerne náhle vyvstala potreba ďalšieho, tak som ho posunul ďalej a kúpil si ten vyššie uvedený. Mal som totiž vždy slabosť pre procesory s veľkým počtom jadier, keďže najviac používam Gentoo Linux – a keď si môžem zadať make -j6 (alebo teraz dokonca make -j8
) a keď sa to rozbehne, tak to je pocit skoro ako v drogovom opojení – ako nirvána. Preto mám aj teraz tú Visheru, AMD FX-8350 – aj podľa testov na Phoronixe bol „neprekonateľný“.
Ale odvtedy od tých čias už mám výkon na všetko dostatočný, hrám neholdujem, občas si zahrám moje obľúbené Tropico
alebo Elder Scrolls...
V podstate vlastne nevieš, čo chceš – keďže vlastne nevieš, aké bude to, čo chceš.
A čo sa týka herného výkonu, tak ten súčasný mi na ne stačí (a myslím si, že aj ten predošlý by na mnoho hier stále stačil). A to je, prosím pekne, počítač spred 2,5 roka. Ale dnes už si hovorievam, že mať počítač hlavne na hry by bola pochabosť...
Trochu sa odchýlim od rád mojich predrečníkov, ale zakončím to v podobnom duchu. V závislosti od toho, aký máš počítač, by som Ti poradil, aby si si ho zložil z predvlaňajších súčiastok z bazáru a pokojne čakal...

A možno z toho vytriezvieš a zistíš, že ti nový ani netreba. ;-)
Ozaj, keď už hovoríš o tom čakaní, tak pre mňa by asi najpríťažlivejšou vecou bol Thunderbolt, a nie herný výkon...