čaute
mám starosti s PC. začnem od začiatku predvčerom som ho večer vypol a ráno som ho našiel zapnutý. ale monitor čierny. takže sa len točili vetráky a disky a pod. neprikladal som tomu nejakú váhu. poobede som PC zapol, prebehol boot, načítal sa desktop a v momente sa pc vypol. za dve sekundy sa zapol sám, ale zas len čierna obrazovka. vypol som zdroj, počkal chvíľu a zapol nazad. PC fungovalo, neriešil som. až večer som si všimol, že mi OS ukazuje len 6GB ram (z 18). tak som to ešte večer vypol, že čo je s ramkami. pokusne som ich poprehadzoval a PC sa naštartovalo s čiernou obrazovkou. tak viem, že je zle. ale potom som ešte skúšal samostatné moduly ramky a s každým z modulov PC nabehlo (ale nebudem prevádzkovať PC s 4 GB )
čo mi odchádza? zatiaľ podozrievam dosku alebo zdroj. jedná sa o zostavu z podpisu, mám ju už skoro 4 roky (s postupným miernym upgradom)
Dik za odpovede
//ešte som si spomenul, že mi nesvietilo power. neviem či to pomôže
Takže najskôr problém s ram alebo mb/cpu (pamäťový radič je v už cpu ak si dobre pamätám)
Postup:
Skúšaj po jednej ramke cez memtest.
Memtest ti odhalí vadnú ram (ak je na vine ram)
Ak napr ram č. 4 nebude fungovať v slote č.4 tak ju vyskúšaj aj v inom slote
Prípadne cpu hoď do defaultu bez oc
\\edit:
Nepípa ti chybový kód ? za predpokladu, že máš zapojený speaker na doske
Podobný problém som mal s mojou Gigabyte s P55 chipsetom, s umiestnením RAM pri jednom module je to tiež podobne. Doska sa jedného dňa začala spúšťať až na druhýkrát a hlásila pri poste aj vo win 2 GB, aj keď boli nainštalované 4 GB. Stačilo vybrať a znova založiť RAM a všetko je OK.
keby len OS nedetekoval RAM plnej kapacity, tak nestresujem zatiaľ všetko funguje, idem klopať na drevo. hádam sem nebudem písať v dohľadnej dobe, že mi to nejde