otackomer!

Všetko o zdrojoch, skrinkách a ich modifikovaní, o projektoch a modifikáciách všeobecne...
Split
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 28. Júl, 2006, 02:00

otackomer!

Príspevok od používateľa Split »

Ludze existuje sposob ako si vyrobit otackomer na vetrak alebo fan?
:!:
CPU:Sempron 2600+ 64bit Palermo, RAM:512 MB
Kingston, GPU:ASUS Radeon X550 256 MB RAM, MB: MSI K8N Neo3-F, DVD RW:LG GSA 4167-B, HDD:Hitachi 80GB,Maxtor 10GB Case:Mercury KM87 350W
Používateľov profilový obrázok
Hrochy
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa Hrochy »

He, tu este ani 1 odpoved. No napadlo ma riesenie ako pri myske koliesko (no urcite nie Genius nepodareny >: ().
Dat si na jednu stranu ventilatora ledku a na druhej strane sensor. Kazde zabkliknutie bude miesto medzi 2ma lopatkami (ak tam take nieco je). Dalej napocitas kolko takych bliknuti svetla treba aby sa vetral otocil o 1 celu otacku. Vystup toho sensoru das nejako upraveny na pocitadlo, spravis si delicku aby si vedel pocet otoceni vetraku.... no a uz to len na niecom zobrazit :lol: . Zlozitejsie a drahsie ma este nenapadlo. Njn. HW realizacia sa mi nechce pozerat, lebo podla mna to je zbytocnost. Dolezite na vetraku je: aby bol tichy, vykonny a ked chces, sprav si regulaciu otacok cez potenciometer alebo odporovu dekadu.
A predavaju snad aj vetraky s cipom kotry dava info o tom ake ma otacky. TO by bolo najlepsie a najlacnejsie riesenie :)
EDIT: samozrejme CLOCK aby si vedel kolko trvala 1 otacka
Spoiler: ukázať
Split
Používateľ
Používateľ

jo diky :D A kde zozeniem vetrak s otackomerom?
Kingston, GPU:ASUS Radeon X550 256 MB RAM, MB: MSI K8N Neo3-F, DVD RW:LG GSA 4167-B, HDD:Hitachi 80GB,Maxtor 10GB Case:Mercury KM87 350W
Hrochy
Používateľ
Používateľ

Tak v tomto sa velmi nevyznam, ale urcite by take vetraciky mali byt (ked je existuje taky na CPU, preco by neexistovali take extra ?): ale ked si kupis vetracik a ma ten maly 3 pinovy konektor a su vsetky osadene tak asi mera otacky. Taky vetracik zapojis do zakladnej dosky (nie priamo na zdroj) a ked sa potom pozres na nejaky soft k doske, alebo taky co ti dokaze zobrazit parametre, otacky ventilatorov a pod... tak tam to uvidis ;). Len si musis pozriet ktory ventilaor je k comu a kde je zapojeny na doske. Mal by si tam vidiet otacky ventilatora na CPU, ak mas aj na NB na zakladnej doske a nejakym softom k tvojej grafike aj otacky na VGA.
Cumni sem: http://www.agem.sk/?flag=kategorie&cat=0002600492
Podla toho si pozri vyrobcovu stranku a parametre vyrobku. A navyse sa pozri do Diskusneho fora -> chladenie. Urcite tam nieco dobre najdes
BoBo_
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 21. Feb, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa BoBo_ »

nooo zaujimavy napad :wink:
takze ono medzi zltym a cierny mkablikom chodia impluzy,ktore doska prevedie a ukaze otacky....mozno by sa dalo z toho zlteho napojit neaky tranDak a rucicku co sa meria vybudenie signalu na zosikoch....dal by sa tam este neaky kondik aby ta rucicka nelietala hore dole a trimrom by sa nastavili otacky,stupnica by sa ale musela ocajchovat podla dosky co by ukazala
Split
Používateľ
Používateľ

nooo Hrochyho napad sa mi zda uskutocnitelny jelikoz mam za sebou len prvy rocnik na SPSE-Este ine napady?
Thief
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 14. Jan, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Thief »

Staci pozret niaku skodu 130.
Predsa stare skodovice nemali ziadnu komplikovanu elektroniku, tak treba zistit jak bol spraveny prevodnik.
CPU: Ryzen 5 5600X, MB: MSI MPG B550 Gaming plus, RAM: 2x16GB Patriot Viper Steel DDR4 3600 Mhz, GPU: XFX Speedster QICK 319 RX6750XT CORE, Monitor: HP OMEN 27q, HDD: Seagate Ironwolf Pro 4TB, M2: Samsung 970 Evo plus 1TB, Crucial P5 plus 2TB SSD: Apacer Panther AS350 512GB PSU: Corsair RM850X Gold, Case:Fractal Define S, NET:Orange FiberNet 500Mb, OS: Win 10 pro 64
Hrochy
Používateľ
Používateľ

Alebo este inac: Do stredu ventilatora (tam kde sa otaca) by si mohol prilepit nejake srkadielko (nieco co odraza svetlo) a ostatne by bolo nejakej tmavej matnej farby (latka) ktora by pohlcovala svetlo. Cele by to bolo okruhleho tvaru.
Z boku vetracika by si to osvetloval nejakou ledkou cez tunel (alebo laser nejaky lacny, slaby). Vzdy ked sa dostane svetlo na zrkadielko, tak sa to odrazi do jedneho smeru, kde bude snimac. A dalej upravis vsetko od prijimaca: jeho vystup aspon tak, aby s nim vedelo pocitadlo narabat (zosilnovac mozno ani nebude treba :) ). No problem bude mozno s tvarom priebehu: pekny obdlznik to asi nebude. Ale nieco ako funkcia Trigger na osciloskope by sa dalo snad zriadit (nastanu tam 2 pomale prechody co by mohlo byt registrovane ako 2 otacky - a delicku 2mi tam vies dat). Inac su aj take stavebnice: mas tam integrace nejake a aj displaye. Ale videl som to len na TTL (5V) a to v skole :)
Hrochy
Používateľ
Používateľ

Na skodovkach sa to dalo prirobit: jedine co viem, ze zalezalo na dlzke kablika aby to spravne meralo :lol:
Thief
Používateľ
Používateľ

Nakoniec by to mozno stacilo spravit proste len obrazne podla voltaze - otacky nastavujes zmenou napatia, teda ked si nastavis max volty, tak ich odcitas z dakeho softu , trebarz speedfan a to uz iba nastavis na ten otackomerako max hodnotu , potom si das hodnotu tak isto podla 5v trebarz atd.
Neviem to dobre napisat, ale dufam, ze sa chapeme.
CPU: Ryzen 5 5600X, MB: MSI MPG B550 Gaming plus, RAM: 2x16GB Patriot Viper Steel DDR4 3600 Mhz, GPU: XFX Speedster QICK 319 RX6750XT CORE, Monitor: HP OMEN 27q, HDD: Seagate Ironwolf Pro 4TB, M2: Samsung 970 Evo plus 1TB, Crucial P5 plus 2TB SSD: Apacer Panther AS350 512GB PSU: Corsair RM850X Gold, Case:Fractal Define S, NET:Orange FiberNet 500Mb, OS: Win 10 pro 64
Hrochy
Používateľ
Používateľ

Thief
CHapeme a je to good idea :)
Len musi nejako zisit, ake otacky pri danom napati ma.
Split
Používateľ
Používateľ

presne o to mi ide.Vy si asi myslite ze mam nejaky fan s trojzilovou koncovkou ale opak je pravdou je to stvorzilova a vyvedeny je+ a - 12V :(
Thief
Používateľ
Používateľ

Tak v tom pripade tu konci sranda :)
By som to teraz radil na stranky vyrobcu :) alebo daky katalog.
Split
Používateľ
Používateľ

mno vies bol som v NZ a co nevidim vetrak za 99 korun.No nekupis :D Ale stve ma ze neviem na akych otackach to bezi.Je od Foxcoonu a asi je fan do zdroja
Split
Používateľ
Používateľ

Ludia mna napadlo ze by som urobil otackomer s pomocou tachomeru na bicykel.Cili dam magnet na lopatku fanu a prilozim tam ten tachac a uvidim aka rychlost a potom to prepocitam na otacky 8)

Návrat na "Zdroje, skrinky ich modifikácie a projekty"