Ahoj.
Potreboval by som poradit, vlastním starsi NAS Server zn.Synology DS212,som s ním spokojny.ale nastal cas vymeny,kvoli rozsireniu pevných diskov na styri, a rád by som kupil,nejaky 4-šachtovy NAS,pokukujem po novom modeli od Synology DS415play,ale neviem sa rozdodnut,je ich na trhu strasne vela,ako aj napr. DS412+,alebo aj od Qnap-u,ma niekto nejake skusenosti,aby vedel poradit ? Jedna sa mi o bezproblemove prehravanie,streamovanie,hlavne Full HD videi,BDMV suborov,Foto,hudby a atd.v domacej sieti aj mimo..
Dakujem.
NAS Server
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Re: NAS Server
Chcel som poradit Synology DS-414j [link], co je lacna verzia DS-414 a nastupca skaredeho DS-413j. Vzhlad je podareny, vykon podstatne vylepseny (review) a stoji tesne pod 300,- € (Heureka).
Pozeram vsak tvoj vyhliadnuty DS-415play, ktory som doteraz nepoznal, a vidim, ze je to celkom fajn masinka. V porovnani oproti DS-414j ma rychlejsi procesor (dobra vec), dvakrat viac RAM (velmi dobra vec), transkodovanie video suborov (somarina), viac USB portov (skor nevyuzijes), o malo vyssi hluk (zle) a v neposlednom rade dvojnasobnu spotrebu pri uspanych diskoch (17W oproti 8,5W). Ta spotreba nie je nieco, co by ta zabilo - pri ZSE sadzbe DD2 je to asi 1,- € na elektrine pri 24/7 prevadzke za mesiac. Vzhladovo tiez nevyzera zle a stoji cca 420,- € (Idealo).
So Synology krok vedla nespravis. Maju odladeny software, ktory updatuju pre vsetky zariadenia, je na to kopec roznych addonov a it just works. Ak by si siel do Synology, je len na tebe, co si vyberies. Ak ti nevadi dat 120,- € navyse, zober vykonnejsi DS-415play. Ak by si mal jest pol roka suche rohliky, zober DS-414j.
Teraz to trochu skomplikujeme. Jedna z najlepsich stranok na routre a NASy je SmallNetBuilder.com. Mame stastie a uz testovali DS-415play [klik]. Nas zaujimaju performance grafy, hlavne tieto:
• [NASPT] RAID 5 File Copy To NAS a [NASPT] RAID 5 File Copy From NAS
• [NASPT] RAID 5 Directory Copy To NAS a [NASPT] RAID 5 Directory Copy From NAS
Ako vidno, pri kopirovani velkych suborov je na tom DS-415play dost dobre. Drzi sa v hornej casti pola a ked si pozries tie ceny ostatnych NASov, tak jedine, co sa cenovo priblizuje su:
• QNAP Turbo NAS (TS-469L)
• Thecus NAS Server (N5550)
Proti QNAPu nemam nic, ale asi by som siel radsej do Synology kvoli rozsirenosti a softwarovej vybavenosti. Co ma vsak zaujalo je ten Thecus N5550. Je mierne lacnejsi nez Synology (cca 400,- €, Heureka), ma 5 slotov na disky, este rychlejsi procesor nez DS-415play, dvakrat viac RAM (tj. 4× viac nez DS-414j), sietovku od Intelu, USB 3.0 radic od NECu - cize postavene na kvalitnych komponentoch. Ziadne usmudlane Realteky a podobne. V idle s uspatymi diskami vsak zozerie 26W, co je este viac nez DS-415play.
Takze rozhodnutie je na tebe:
DS-414j ked chces mat istotu a chces setrit. DS-415play ked chces mat istotu a vykonnejsi NAS. Thecus N5550 ked chces mat 5 slotov na disky a este vacsi vykon za rovnaku cenu. S Thecusom som vsak nikdy nerobil, takze neviem, ako su na tom softwarovo.
Pozeram vsak tvoj vyhliadnuty DS-415play, ktory som doteraz nepoznal, a vidim, ze je to celkom fajn masinka. V porovnani oproti DS-414j ma rychlejsi procesor (dobra vec), dvakrat viac RAM (velmi dobra vec), transkodovanie video suborov (somarina), viac USB portov (skor nevyuzijes), o malo vyssi hluk (zle) a v neposlednom rade dvojnasobnu spotrebu pri uspanych diskoch (17W oproti 8,5W). Ta spotreba nie je nieco, co by ta zabilo - pri ZSE sadzbe DD2 je to asi 1,- € na elektrine pri 24/7 prevadzke za mesiac. Vzhladovo tiez nevyzera zle a stoji cca 420,- € (Idealo).
So Synology krok vedla nespravis. Maju odladeny software, ktory updatuju pre vsetky zariadenia, je na to kopec roznych addonov a it just works. Ak by si siel do Synology, je len na tebe, co si vyberies. Ak ti nevadi dat 120,- € navyse, zober vykonnejsi DS-415play. Ak by si mal jest pol roka suche rohliky, zober DS-414j.
Teraz to trochu skomplikujeme. Jedna z najlepsich stranok na routre a NASy je SmallNetBuilder.com. Mame stastie a uz testovali DS-415play [klik]. Nas zaujimaju performance grafy, hlavne tieto:
• [NASPT] RAID 5 File Copy To NAS a [NASPT] RAID 5 File Copy From NAS
• [NASPT] RAID 5 Directory Copy To NAS a [NASPT] RAID 5 Directory Copy From NAS
Ako vidno, pri kopirovani velkych suborov je na tom DS-415play dost dobre. Drzi sa v hornej casti pola a ked si pozries tie ceny ostatnych NASov, tak jedine, co sa cenovo priblizuje su:
• QNAP Turbo NAS (TS-469L)
• Thecus NAS Server (N5550)
Proti QNAPu nemam nic, ale asi by som siel radsej do Synology kvoli rozsirenosti a softwarovej vybavenosti. Co ma vsak zaujalo je ten Thecus N5550. Je mierne lacnejsi nez Synology (cca 400,- €, Heureka), ma 5 slotov na disky, este rychlejsi procesor nez DS-415play, dvakrat viac RAM (tj. 4× viac nez DS-414j), sietovku od Intelu, USB 3.0 radic od NECu - cize postavene na kvalitnych komponentoch. Ziadne usmudlane Realteky a podobne. V idle s uspatymi diskami vsak zozerie 26W, co je este viac nez DS-415play.
Takze rozhodnutie je na tebe:
DS-414j ked chces mat istotu a chces setrit. DS-415play ked chces mat istotu a vykonnejsi NAS. Thecus N5550 ked chces mat 5 slotov na disky a este vacsi vykon za rovnaku cenu. S Thecusom som vsak nikdy nerobil, takze neviem, ako su na tom softwarovo.
Dakujem ti za skvely rozbor, nakoniec asi zvitazi Nas Synology DS415Play, hoc budem jest pol roka suche rohlíky , ale asi mi vychadza najlepsie, hlavne kvoli ich doladenemu software, ktory som pouzival predoslom v DS212.
Dakujem.
Dakujem.
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
pozeral som ten najlepsi NETGEAR ReadyNAS 516 (RN51661E) , ako moze mat 133.7 MB/s . Ked pri 100% utilizacii Gbitu moze mat max 128MB/s vo vakuu pri idealnych podmienkach etc.
Sice ma NAS 2x Gbit, ale tak merali to v teamingu ? pozrem na konkretnu rezenciu a nikde sa nespomina 133,7 MB/s ?
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas- ... ed?start=1
Sice ma NAS 2x Gbit, ale tak merali to v teamingu ? pozrem na konkretnu rezenciu a nikde sa nespomina 133,7 MB/s ?
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas- ... ed?start=1
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
- zoom
- Používateľ
"NASPT File copy writes pretty much bump up against the limits of the single Gigabit Ethernet connection in our testbed, with all showing some write caching in their > 125 MB/s results."
Dochadza tam ku cachovaniu dat do pamate. Je to spominane vo viacerych recenziach, pokial sa nameraju hodnoty nad 125 MB/s.
Dochadza tam ku cachovaniu dat do pamate. Je to spominane vo viacerych recenziach, pokial sa nameraju hodnoty nad 125 MB/s.
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
tak ale jaky je zmysel potom takeho benchmarku ? ved mali cache prepisat flushnut, alebo prepisat inymi datami a takto spravit znovu.
Lb rychlosti na 1Gbit dost uletene, kde ked kopirujes data, ktore nemas nacachovane co skoro vobec nikdy, tak take nedosiahnes.
https://www.dropbox.com/s/tpc3azx0bwm4h ... 9.png?dl=0
Lb rychlosti na 1Gbit dost uletene, kde ked kopirujes data, ktore nemas nacachovane co skoro vobec nikdy, tak take nedosiahnes.
https://www.dropbox.com/s/tpc3azx0bwm4h ... 9.png?dl=0
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
- zoom
- Používateľ
Nepoznam podrobnosti toho testu. Nemyslim si ale, ze by bolo treba flushovat cache. NAS PT je test od Intelu a to nie su nejaki babraci, takze to asi maju osetrene. Tipujem, ze sa testuje nahodnymi datami a to cachovanie co tam je bude dostupne aj pre beznych uzivatelov. Teda asi si Windows nieco nacachuje a hotovo. Neviem, netusim, len vymyslam. Kazdopadne ci da nieco na gigabite 110 alebo 130 MB/s je skoro jedno. Problem je, ked su tam cisla ako 50 MB/s.
Inak na tej stranke su aj vysledky bez NAS PT, ktore su uz v normalnom rozsahu (<108 MB/s): klik
Inak na tej stranke su aj vysledky bez NAS PT, ktore su uz v normalnom rozsahu (<108 MB/s): klik
Ahoj.
Tak uz mám doma Synology DS415Play,nevie niekto ci staci prelozit HDD disky ,ktere som mal v Synology DS212 ? bude mi to fachcit,nerad by som prisiel o dáta,tak sa pýtam.
Tak uz mám doma Synology DS415Play,nevie niekto ci staci prelozit HDD disky ,ktere som mal v Synology DS212 ? bude mi to fachcit,nerad by som prisiel o dáta,tak sa pýtam.