Doporučená teplota procesoru

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru
Dátum registrácie: Št 04. Jún, 2009, 19:20

Doporučená teplota procesoru

Príspevok od používateľa yNo »

Ahojte, pracujem prave na novom projekte PC skrine s pasivnym chladenim a potreboval by som zistit, ake su doporucene idealne a ake maximalne teploty. V PC nebude graficka karta, tym padom procesor asi nikdy nepojde na 100%, preto by som chcel aj tu idealnu teplotu. Ide mi o socket 1150 a procesory: i3,i5 a i5 so snizenou spotrebou.(teda cca 56W, 65W, 84W) Vdaka :)
4.2015 - koncim s forom za Ban do bazaru, kde som nikoho neokaslal-ale zabudol ukončiť staré odlezane obchody.
Používateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Re: Doporučená teplota procesoru

Príspevok od používateľa STENLY »

všade sa píše, či už pri grafikách alebo aj teda pri procesoroch, neprekračovať 80C a tak isto platí, čím menej, tým lepšie :-D
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00

Príspevok od používateľa dexterav »

ak to bude ozaj pasívne tak možno budeš rád aj za 80 :D
cca je to ako napísal stenly
inak samozrejme treba držať teplotu pod Tjmax kedy CPU začne trotliť , cca 90-105st podľa cpu :-)
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X32GB6,8GHz CL32 Vengeancel, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru

Ono keďže pôjde o PC s kancelárskym a HTPC využitím, chcem to spraviť, aby pri max. vyťažení nebola teplota nad 85C, inak aby neprekračovala 60-65 v bežnom využití. Vďaka teda za rady-snáď výjde všetko podľa predstáv :)
4.2015 - koncim s forom za Ban do bazaru, kde som nikoho neokaslal-ale zabudol ukončiť staré odlezane obchody.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

doporucenie : klasicky boxovy chladic sa da zapojit na 5V pripadne dokonca aj na 3.3V a bude NEPOCUTELNY pri akejkolvek zavretej skrinke. Daleko viac "hluku" ako prietok vzduchu na tych otackach spravia loziska samotne a aj ten hluk pocujes jedine vtedy ked mas ucho maximalne 30 centimetrov od ventilatora.

Pre HTPC je to absolutne zanedbatelny faktor pretoze ajtak ho prehlusis zvukom filmu, i ked nepatrnym, pre kancelarske PC je to takisto zanedbatelne pretoze v kancelarii v dennom prostredi mas taky strasny vonkajsi hluk ze si to ani nedokazes predstavit (spomenute riesenie je nepocutelne z jedneho metra o tretej v noci v absolutnom tichu).

Poznamka : akykolvek miniaturny prietok vzduchu na procesore spravi obrovsky rozdiel. Ja som tymto riesenim zrazil teploty dole o 25 stupnov v porovnani s pasivom, az sa mi nechcelo verit, a to na dvojjadre G3220 a G3258 co je mensi tepelny zdroj ako i5 ktore spominas.

Zvaz teda ci to skutocne musi byt totalne pasivne riesenie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru

Musí :-D pocujem v noci všetko nad 300-400rpm. Mam už jednu pasivnu skrinku,už nechcem inú :) vzhľadom na to že ho nebudem zatazovat je ten dam asi aj zbytocny
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

neverim tomu ze pocujes 300rpm ventilatory ale budiz. Mechanicke HDD tiez nemozes mat, pretoze tie su mnohonasobne [!!] hlucnejsie ako 500rpm ventilatory... budes mat vsetko na SSD ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru

Hej len ssd mam. Mam aj jeden hdd na také zalohy ktorý je ale väčšinu času vypnutý.
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29

Príspevok od používateľa mino_85 »

V základe sú dôležité dve veci...

- do akej skrinky to pôjde, teda možnosti chladenia /tower, kocka, low profile HTPC?/
- aká tam bude najvyššia reálna záťaž

Myslím, že nemá význam riešiť teploty napr. v IBT ak najťažšie čo ten procák zažije bude prehrávanie HD videa. Samozrejme vždy je fajn ak to vieš uchladiť aj pri 100% vyťažení, ale pri takomto využití PC to nie je vyslovene nutnosť.

Z pohľadu teplôt má mp3turbo pravdu, už aj 300 rpm spraví veľký rozdiel v teplote a o hluku sa tam rozhodne nedá baviť /to už napr. taká voda v kúrení je počuť viac/, ale viem o čo ti ide.
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru

Rad by som sa priblizil rozmerom mac mini, ale bez ventilatora :) Ved to,ze chcem mat tu rezervu na 100% kdyby nahodou, ale to bude tak raz za rok.Aktualne som si vyratal, ze pri max.vytazeni by cpu mal mat 78 stupnov...
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Uf, tak to si si dobre naložil. To môžeš bežné chladiče rovno škrtnúť a obzerať sa jedine tých pasívnych skrinkách čo chladia "vlastným telom". Problém je, že pri tých skrinkách aj keď schladíš CPU, tak často trpí doska /hlavne napájanie/, prípadne disk. Tam potom naozaj treba vybrať dosku pozorne, s ohľadom na to aby na ňu bolo možné osadiť heatpipes bez kolízií a s nejakým solídnejším pasívom na napájacej kaskáde. Aj keď pri nulovom airflow a zavretej konštrukcii je to len symbolická pomoc.

Ľubo má na EHW nejaké také krabičky testnuté, toto si prejdi, tá Impactics by ťa asi mohla zaujímať http://www.cnews.cz/recenze/impactics-c ... arocne-usi
WS/GAMING MB: Asus Strix B650E-F Gaming WiFi CPU: Ryzen 7 9800X3D CPU cooler: Noctua NH-U12A chromax RAM: 64 GB DDR5 Kingston FURY Beast 6000 CL30 VGA: ASUS TUF RTX 3080 PSU: Seasonic Prime Fanless TX 700W System SSD: Samsung 990 PRO 1 TB Storage: Samsung 970 EVO Plus 2 TB + 2x Samsung 860 QVO 2TB Case: Jonsbo U5 Black Case fans: 6x Noctua NF-A12x25 PWM chromax Fan Regualtor: Aqua Computer Aquaero 6 LT LCD: LG 34UC88 Keyboard: Microsoft SideWinder X4 SK Mouse: Mionix Naos PRO Mouse pad: Zowie Gear P-TF X Audio: Creative GigaWorks T20 Series II Joystick: Thrustmaster TCA Sidestick + TCA Quadrant + Add-on - Airbus edition Gamepad: Xbox Elite Series 2

HTPC MB: MSI B150I GAMING PRO AC CPU: INTEL Pentium G4560 CPU cooler: Noctua NH-L12 + Noiseblocker eLoop B12-2 RAM: Crucial 8 GB DDR4 VGA: GT1030 PSU: MiniBox picoPSU-120 System SSD: Kingston UV400 120 GB Data HDD: WD Purple 6TB Case: Silverstone ML05 Milo Case fans: 2x Noctua NF-A8 ULN Remote control: Logitech K400 Plus
yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru

Prave ta impactics je cela zavreta, takze tam trpi doska najviac. Chcem si vyrobit nieco este mensie. Avsak zvladne to takto schladit iba i3, ale to je na takuto pracu asi dostatocne :) resp.aktualne mam i3 a nepocitujem vykonovy nedostatok. Plus casom novsie procesory budu mat este nizsie TDP. Skrinku chcem urobit na styl tej streacom, teda aspon ako take prieduchy na spodku a vrchu, aby tak doska netrpela... Chladit budem len procesor a chipset dosky.. zbytok sa snad uchladi sam.
mino_85
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Myslím, že to tlačíš príliš do extrému. Tam už menšie rozmery nevidím reálne, to rebrovanie si pýta svoju plochu aby malo účinok a tá Impactics je podľa mňa rozumné minimum na uchladenie desktopového CPU. Menšie už len nejaké Intel NUC skrinky, alebo iné krabičky na ultra thin ITX dosky, ale to už sú Atomy a podobné pár wattové "prdítka".

Tú skrinku si chceš sám vyrobiť? Nemyslím, že to čo chceš - ak dobre chápem nejakú krabičku cca 20x20x4 cm - môže fungovať s i3, povedal by som, že utópia. Ja by som vzal Impactics + vrták na železo a poriešil by som to veko raz-dva. :)

yNo
Čierna listina bazáru
Čierna listina bazáru

20x20x5... plus sirka rebrovania. Idem pozret tu recku,ze pri velkosti impacticsi ako dopadla
miro333
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 16. Feb, 2010, 08:24

Príspevok od používateľa miro333 »

pozri sa, ako sú chladené audiozosiľňovače triedy A, ktoré odvádzajú stratový výkon stovky wattov cez veľké rebrované hliníkové pasívy. samozrejme výkonové prvky sú pripevnené priamo na tom chladiči, a to je u procesora kapánek problém, ale ak by si dokázal spojiť procesor s takým masívnym chladičom, tak pasívne uchladíš hocaký procesor. momentálne ma napadá použiť nejaký starší chladič s masívnejšími heatpipes, odstrániť rebrá a tie heatpipes napojiť (napájkovať?) na pasív... otázkou zostáva mechanické riešenie spoja, pevnosť a v neposlednom rade dizajn...

Návrat na "Procesory"