Moj sucasny AP vyuzivam aj ako switch, ale ma iba 2 megabit porty. Potrebujem viac portov a aby uz boli gigabitove, pretoze domace zariadenia co cez ten switch medzi sebou komunikuju dokazu gigabit.Chris napísal:![]()
Nechapem naco chce AP v klient rezime s Gbitom
AP s funkciou "AP client" a gigabit portami
Re: AP s funkciou "AP client" a gigabit portami
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
skus radsej presne popisat, co tam mas a ako pozapajane a ako by si to chcel. Ci to je outdoor/indoor, ake zariadenia su kde.
Pretoze takto globalne sa neda poradit s konkretnym produktom.
Pretoze takto globalne sa neda poradit s konkretnym produktom.
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
OK:
Mam momentalne v dome jeden AP v rezime klient s dvoma megabit portami. Na streche domu je smerova antena ktorou beriem internet z 300m vzdialeneho AP (so smerovou antenou) od kamosa. Antena je cez SMA namontovana do sucasneho AP. Cez dva ethernet porty su do AP zapojene PC a este jedno zariadenie, ktore obe zvladaju gigabit a musia medzi sebou komunikovat. Chcem upgradnut ten AP aby som cez neho mohol zapojit aj dalsie zariadenia cez ethernet porty. Ano viem ze by mi stacilo kupit gigabit switch ale chcem minimalizovat pocet krabiciek doma. Staci takto?
Mam momentalne v dome jeden AP v rezime klient s dvoma megabit portami. Na streche domu je smerova antena ktorou beriem internet z 300m vzdialeneho AP (so smerovou antenou) od kamosa. Antena je cez SMA namontovana do sucasneho AP. Cez dva ethernet porty su do AP zapojene PC a este jedno zariadenie, ktore obe zvladaju gigabit a musia medzi sebou komunikovat. Chcem upgradnut ten AP aby som cez neho mohol zapojit aj dalsie zariadenia cez ethernet porty. Ano viem ze by mi stacilo kupit gigabit switch ale chcem minimalizovat pocet krabiciek doma. Staci takto?
- Chris
- Pokročilý používateľ
Este zisti ake standardy AP tvojho kamosa splna. Ci aspon 802.11N.
Ale najlepsie bude ak to nechas tak ako je, len na jeden kabel z AP napojis na tvoj novy kupeny router. Tak si oddelis a aj ochranis svoju siet od kamosovej. Budes mat aj vlastnu wifi v dome a zariadenie co mas doma, budu medzi sebou komunikovat Gbitom.
Kedysi davno som to tak 7 rokov mal. AP v podkrovi, antena na balkone a o poschodie nizsie natiahnuty kabel s klasika wifi routrom.
Ak kupis mikrotik, tak mas vyhodu PoE, ale zlozitejsie nastavovanie.
Lb ak aj vymenis terajsie klasicke AP za nejaky router v client rezime, tak budes tahat 4x kable ku kazdemu zariadeniu napr. zo strechy ci kde to mas to AP ?
Ale najlepsie bude ak to nechas tak ako je, len na jeden kabel z AP napojis na tvoj novy kupeny router. Tak si oddelis a aj ochranis svoju siet od kamosovej. Budes mat aj vlastnu wifi v dome a zariadenie co mas doma, budu medzi sebou komunikovat Gbitom.
Kedysi davno som to tak 7 rokov mal. AP v podkrovi, antena na balkone a o poschodie nizsie natiahnuty kabel s klasika wifi routrom.
Ak kupis mikrotik, tak mas vyhodu PoE, ale zlozitejsie nastavovanie.
Lb ak aj vymenis terajsie klasicke AP za nejaky router v client rezime, tak budes tahat 4x kable ku kazdemu zariadeniu napr. zo strechy ci kde to mas to AP ?
OK vzdavam to. Ja to nestaviam nanovo tu siet, len chcem viac portov. Tak prosim neriesit ci a ako sa budem na kamosa napajat, ci a ako PoE, oddelene siete, ci a ako domaca wifi, kde a ako tahat kable... to vsetko mam uz davno vyriesene, len potrebujem viac portov a nechcem extra krabicku (switch). Co je na tom take tazke pochopit?
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Pozri, Chris spravne hovori ze ked si niekde hore natiahnes APcko s metalickymi portami, budes musiet k nemu tahat kable... okej, povedzme ze to vsetko mas, mozno tam mas len dva kable takze dalsie dva budes musiet dotiahnut, proste nepozname detailne tvoju situaciu lebo z teba ide vsetko tiez ako z chlpatej deky a na sedemkrat (oddelene siete ajtak zrejme nemas respektive to rozhodne tak nepises ale nevadi).
Vravis ze dve krabicky rozhodne nie. Mne osobne este nikdy nevadila jedna krabicka navyse na povale alebo hocikde v hornom poschodi baraku, a mozno by si fakt mal LEPSIE a lacnejsie keby si namiesto spekulovania "APcko so zvysenym poctom gigabit portov" isiel cestou "necham to co mam lebo to proste funguje (nepises ze by si mal problemy), dokupim si za 22eur OSEMportovy gigabit switch a ten proste zapojim do sucasneho APcka a existujucej siete". Mozes si ho flexibilne umiestnit, bud hore pri APcku, alebo hocikde dole kde ti vedu kable (jeden alebo druhy bod co uz teraz existuju). Ked hodis takuto krabicku volakde za stol, za postel, za skrinu, neverim ze bude prilis vadit. Moj foter ma tri osemportove switche pritrtkane na zadnu stranu pracovnych stolov a fakt nam to nejako prilis moc neprekaza.
Jasne ze to nezodpoveda tvoju otazku presne v tom zneni ako si si predstavoval, na druhu stranu ti to poskytuje daleko viac portov ako pozadujes a teda ta v buducnosti ochrani pred dalsou vymenou celej "infrastruktury". Vies my uz mame nejake intenzivnejsie skusenosti s hentakymi mydlovymi krabickami, no co ti budem rozpravat... prave preto som radil Mikrotik lebo aj nieco vydrzi na tej sieti.
Bohuzial sa obavam ze v tejto cenovej kategorii mikrotik nevie ponuknut ucelene riesenie, zato za radovo 150eur by si mal nieco daleko-predaleko lepsie ako mydielko Edimax, D-Link a podobne. Je mi jasne ze je to nepotrebne a dvojnasobne drahsie. Za kvalitu, funkcionalitu a vybavu sa vzdy platilo a aj platit bude.
Executive summary : v tejto cenovej kategorii neviem poradit vyrobok co by vyhovoval tvojim potrebam.
Vravis ze dve krabicky rozhodne nie. Mne osobne este nikdy nevadila jedna krabicka navyse na povale alebo hocikde v hornom poschodi baraku, a mozno by si fakt mal LEPSIE a lacnejsie keby si namiesto spekulovania "APcko so zvysenym poctom gigabit portov" isiel cestou "necham to co mam lebo to proste funguje (nepises ze by si mal problemy), dokupim si za 22eur OSEMportovy gigabit switch a ten proste zapojim do sucasneho APcka a existujucej siete". Mozes si ho flexibilne umiestnit, bud hore pri APcku, alebo hocikde dole kde ti vedu kable (jeden alebo druhy bod co uz teraz existuju). Ked hodis takuto krabicku volakde za stol, za postel, za skrinu, neverim ze bude prilis vadit. Moj foter ma tri osemportove switche pritrtkane na zadnu stranu pracovnych stolov a fakt nam to nejako prilis moc neprekaza.
Jasne ze to nezodpoveda tvoju otazku presne v tom zneni ako si si predstavoval, na druhu stranu ti to poskytuje daleko viac portov ako pozadujes a teda ta v buducnosti ochrani pred dalsou vymenou celej "infrastruktury". Vies my uz mame nejake intenzivnejsie skusenosti s hentakymi mydlovymi krabickami, no co ti budem rozpravat... prave preto som radil Mikrotik lebo aj nieco vydrzi na tej sieti.
Bohuzial sa obavam ze v tejto cenovej kategorii mikrotik nevie ponuknut ucelene riesenie, zato za radovo 150eur by si mal nieco daleko-predaleko lepsie ako mydielko Edimax, D-Link a podobne. Je mi jasne ze je to nepotrebne a dvojnasobne drahsie. Za kvalitu, funkcionalitu a vybavu sa vzdy platilo a aj platit bude.
Executive summary : v tejto cenovej kategorii neviem poradit vyrobok co by vyhovoval tvojim potrebam.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Momentalne mam AP "mydielko" Ovislink za ejakych 20eur a to mi slape spolahlivo uz 5 rokov, takze tieto veci by som tiez neriesil. Proste len neverim ze pod tych 80eur (Edimax) nezozeniem ine AP s gigabit portami, tot vsjo. Este tomu davam nadej, ale ak sa ukaze marna tak kupim switch.
-
- Pokročilý používateľ
myslim, ze ten switch vyuzijes aj niekde inde ked ti nahodou prestane vyhovovat v tvojej domacej infrastrukture - nepride mi to ako stratena "investicia". 5portak gigabit mas za necelych 14 eur vratane dph ; to mi ale nepride dobry napad kedze 8port gigabit je za 19eur.
Neviem aky mas internet ale pri 20eurovom zariadeni to nebude ziadna superrychlost alebo funkcionalita. Rovnako neviem ake mas naroky na ten internet, ale zase si nejako kacirsky tipnem ze 10.000 paketov za sekundu tvoja infrastruktura nikdy v zivote nevidela cize nejake vaznejsie torrenty na stvrt gigabitovej linke (250Mbit) tam zrejme nebudes prevadzkovat. A to je len dobre... zrovna pre 20eurove zariadenie.
Neviem aky mas internet ale pri 20eurovom zariadeni to nebude ziadna superrychlost alebo funkcionalita. Rovnako neviem ake mas naroky na ten internet, ale zase si nejako kacirsky tipnem ze 10.000 paketov za sekundu tvoja infrastruktura nikdy v zivote nevidela cize nejake vaznejsie torrenty na stvrt gigabitovej linke (250Mbit) tam zrejme nebudes prevadzkovat. A to je len dobre... zrovna pre 20eurove zariadenie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Internet mam uplne nanic, ovsem o ten vobec nejde. Ide o tie gigabit porty a ich pocet.
-
- Pokročilý používateľ
no vidis, takze nakoniec dospejeme k nejakemu vysledku na zaklade mnohonasobnych kol pytania sa
sa mi zda ze ty proste potrebujes switch.

Keby som "proste potreboval switch" tak si ho kupim a nezakladam tento thread. Ja ale nechcem dalsiu krabicku - chcem to mat vsetko v jednom, pokial je to mozne.mp3turbo napísal:no vidis, takze nakoniec dospejeme k nejakemu vysledku na zaklade mnohonasobnych kol pytania sasa mi zda ze ty proste potrebujes switch.
- Chris
- Pokročilý používateľ
Uz ked si tu temu vytvoril, som si vravel, ze to bude skoda casu tuna radit.
Ale nemas zaklady budovania sieti a segmentacie. Najprv nevies popisat aku siet mas a potom, ze nechces novu krabicku. Ale tahat dalsie kable ku krabicke nie su ziaden problem.
Potom, ze chces Gbit do APcka, no na keru <> by ti sli tam Gbit ked tam nema ani vykon ani wifi nepusti viacej ako 54Mbit, kedze predpokladam, ze mas klasiku ovislink 5460p.
Radu si dostal, natiahnes len jeden kabel niekde do izby alebo kde to mas, tam zapojis router. Budes mat napr. 5 Gbit portov, kde to dokaze router aj u-routrovat, "ochraneny" od tvojho kamarata a okolia, budes mat firewall, vlastnu podsiet na inej subnete s VLASTNOU wifi v celom dome. atd. vyhod je nespocet.
To ze ty si tvrdohlavy a nechces dalsiu krabicku je tvoj problem a to sam so sebou. Howk a koncim s tymto prispevkom.
Ale nemas zaklady budovania sieti a segmentacie. Najprv nevies popisat aku siet mas a potom, ze nechces novu krabicku. Ale tahat dalsie kable ku krabicke nie su ziaden problem.
Potom, ze chces Gbit do APcka, no na keru <> by ti sli tam Gbit ked tam nema ani vykon ani wifi nepusti viacej ako 54Mbit, kedze predpokladam, ze mas klasiku ovislink 5460p.
Radu si dostal, natiahnes len jeden kabel niekde do izby alebo kde to mas, tam zapojis router. Budes mat napr. 5 Gbit portov, kde to dokaze router aj u-routrovat, "ochraneny" od tvojho kamarata a okolia, budes mat firewall, vlastnu podsiet na inej subnete s VLASTNOU wifi v celom dome. atd. vyhod je nespocet.
To ze ty si tvrdohlavy a nechces dalsiu krabicku je tvoj problem a to sam so sebou. Howk a koncim s tymto prispevkom.
Ale travil si ho tu rad, ci?Chris napísal:Uz ked si tu temu vytvoril, som si vravel, ze to bude skoda casu tuna radit.
Umm OK.Ale nemas zaklady budovania sieti a segmentacie.
Aku mam siet je uplne bezpredmetne.Najprv nevies popisat aku siet mas
To ze nechcem dalsiu krabicku som bol nuteny dodat kvoli mudrlantom ako ty, co namiesto poradenia na zaklade presnych specifikacii zacali vymyslat ze preco si nekupim switch. Opakujem uz 3. krat: keby som si mal kupit switch, nezakladam tento thread.a potom, ze nechces novu krabicku
Nie neni to problem, kablovanie mam uz davno vyriesene. Ale vdaka za "peci".Ale tahat dalsie kable ku krabicke nie su ziaden problem.
Uz som ti vysvetlil ze rychlost internetu je bezpredmetna. Tu ide o komunikaciu v ramci LAN.Potom, ze chces Gbit do APcka, no na keru <> by ti sli tam Gbit ked tam nema ani vykon ani wifi nepusti viacej ako 54Mbit, kedze predpokladam, ze mas klasiku ovislink 5460p.
Vdaka ale toto mam uz poriesene. Ale ak by som niekedy potreboval rady ohladam budovania siete tak sa na teba urcite obratim. NOT.Radu si dostal, natiahnes len jeden kabel niekde do izby alebo kde to mas, tam zapojis router. Budes mat napr. 5 Gbit portov, kde to dokaze router aj u-routrovat, "ochraneny" od tvojho kamarata a okolia, budes mat firewall, vlastnu podsiet na inej subnete s VLASTNOU wifi v celom dome. atd. vyhod je nespocet.

Ak nevies vecne poradit zariadenie co dokaze AP klient a ma gigabit porty a namiesto toho sa snazis urobit z druheho blbca a bezpredmetne sa vypytujes a rozdavas zbytocne rady, to je zas tvoj problem. Pokial viem tak toto je sekcia Nakupna poradna, nie Rady do zivota a budovania sieti. Fakt dufam ze uz tymto prispevkom koncis.To ze ty si tvrdohlavy a nechces dalsiu krabicku je tvoj problem a to sam so sebou. Howk a koncim s tymto prispevkom.