Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Re: Router standardu AC, do dvojposchodoveho domu

Príspevok od používateľa Chris »

shiro napísal:U Mikrotiku ma serie, ze bud nevedia, alebo kaslu na vyrobu obycajneho routerborardu s 2.4/5GHz wifi a napr. 8-16 GBit portami...vsetky ich vymysly maju max 5 Gbit portov a viac maju uz len switche a pod. veci...ked clovek potrebuje nejaky normalny router, tak musi v takomto pripade riesit kombinaciu router-switch, lebo to proste Mikrotikaci nerobia...
http://routerboard.com/CRS109-8G-1S-2HnD-IN
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

hmm, pravda, nic ine okrem routerboardov som nepozeral....toto je zaujimave. Este najst daco co ma aj 5Ghz wifi a bolo by to super. Idem pozret, dikes :-)
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ved to, ze za to co poskladas mikrotik by som povedal daleko cez 100e, kupis daky asus/d-link/tp-link za 50-60e (500Mhz+, 64-128MB+ RAM, AC wifi) + nahodis DD-WRT/OpenWRT
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

s tym sa mi nechce babrat, radsej priplatim za mikrotik, ako riesit tieto krabicky.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody - aj tieto male lacne krabicky maju svoje pouzitie a trhovy segment. Mikrotik ani ziadny iny vyrobca nie je pupok sveta, kazda vec ma svoje muchy a chyby.

>> lb na bazosi jedine 3COM 24port za 40e/ks su 100Mbit :-) preto by ma zaujimalo kde si nasiel 24xGbit.

pred stvrt rokom...

>> no potom ake ma vyuzitie ten mikrotik za 80e ? neni overene ci vobec je kompatibilne s optikou na orange.

pouzitie je extremne siroke - co je cely svet len optika od Orange ? Nikto z nas nevie ci to s nim chodi alebo nie, ja som to proste neskusal a predpokladam ze to chodit nebude. Nejako sa mi nezda ze by ta pasivna opticka siet pomarancu bola defacto len (a nic ine) singlemode vlakno desat kilometrov z ustredne ku mne domov. Nieco tam moze byt na vyssich vrstvach alebo nejako kaskadovane. Problem vsak nie je Mikrotik ze nie je kompatibilny - takisto mozeme povedat ze mikrotik ani ddwrt nie je kompatibilne s uzasnymi koaxialnymi kablami UPCcka. Spravne, nie je.

>> Nema ziadne LAN porty, teda ak ten port je len ako WAN, tak ani switch nepripojis.

chyba - na tom porte si spravis cokolvek uznas za vhodne. Mikrotik nema ziadne rozdelenie lan, wan, man, pan, dan, ban, to je proste fyzicky port, natrtkas na neho VLANy, IP adresy, routovanie nad tym cele a ides. Cez jeden jediny port v pohode spravis tu klasiku WAN aj LAN, ked to cele mas napriklad fyzicky prepojene v nejakom switchi. Cize jeden jediny gigabitovy port mikrotiku ti v pohode staci na 250Mbit/s internet orange - jedinym interfejsom vies "prijimat data od orange" [povedzme ked to mas zapojene cez nejaky ich opticky prevodnik za 4 eura mesacne] a "posielat data do tvojej vnutornej siete" ktora od toho vonkajsieho sveta moze byt oddelena aj na layer2 vrstve co si samozrejme zase nieco vyzaduje.

>> 3/4G Modem je fajn, ale nevim ci to niekedy vyuzijes. Dokaze to skoro kazdy DD-wrt/Open-wrt router, kde cez usb hub pripojis USB 3G modem.

suhlas, ta funkcionalita je bezne. Ja to napriklad bezne vyuzivam na nudzove zalohovanie dolezitych pripojenych bodov. Bezne sa dosahuju rychlosti okolo 400kB/s teda povedzme 3.2Mbit/s co je absolutne postacujuce aby nejaka bezna firma pracovala, mailovala a podobne. Mikrotik tu nema vyhodu oproti DDWRT, dokazu to obidvaja. Ta funkcionalita samotna ale je tam a je paradna.

>> Cize jedine co tam vyuzijes je AC wifi a mozno tu pcie kartu, aj ked neviem na co. Realna vyhoda je ten HW 720Mhz, 128MB ram a Mikrotik OS.

cele si to velmi jednoducho zaobalil. Ked chces len pripojenie na internet doma, tak mas pravdu. AC ti je naprd (dobre, moze byt rychlejsie ako 802.11a/n ale zase fyzicke danosti ti nedovolia tu rychlost vyuzit az tak uplne naplno). Mikrotik OS je superstabilny, fakt ze super. 128MB RAM na domace pouzitie v routri nepotrebujes, dokonca ani na firemne - mame zopar stoviek ludi nasadenych na 16MB masinach a ani nevedia o tom ze nieco robia,

>> Alebo existuje varianta tej dosky s WAN a 4xLAN or 8x LAN namiesto SFP ? Nejako som ju nenasiel.

ani ja moc nie - http://www.i4wifi.cz/Podle-vyrobce/MIKR ... hparam=CCR
zase toto nema radio... ked sa pozreme len na cenovku, zistime na prvy pohlad ze je to hrozne drahe. Bezmala 400eur za taketo zariadenie je lahka tragedia, na druhu stranu je tam ten software a funkcionalita. Budem sa opakovat o dynamickom routovani BGP, RIP, OSPF, za ktore sa doplaca radovo v polmilionoch pre Cisco... nespomenuli sme kvantum inych veci, napriklad Layer7 filter ktory realne dokaze zastavit p2p siete (mali sme nasadeny na sieti pre 2000 ludi, chyta aj SIFROVANE bbittorrennntty), geraet sluzi ako Ipv6<->ipv4 brana, VRRP a tu druhu redundanciu (jasne, nepodstatne pre domace pouzitie ale vo firmach to radi nasadzujeme a DDWRT to tusim vobec nema), este sme nespominali snad vsetky druhy tunelingu co na svete existuju, proste tej funkcionality je tam fakt ze tisic a ddwrt s tym nie je porovnatelne prilis moc.

DDWRT ma svoje specificke urcenie. Pre kriticke nasadenie by som to ja napriklad nebral, zacnime sa bavit o historii a stabilite firmy (sakra akej firmy), originalnosti a prislusnosti na konkretne zariadenie (mikrotik je priamo sity na hentie routerboardy a to dlhodobo cize tam proste nehrozia veci ako rozhodne hrozia pri pouziti Dlinku XYZ a vrhnuti DDWRT na to - plus mikrotik je nativny linux pre x86/x64 cize tam zase neriesis stabilitu ked potrebujes supervykonne riesenie - aky je maximalny vykon ddwrt ? Viem ho nasadit na 10gigabit interfejsy ? Ake ? S akym vykonom ? Neviem. Ked sa raz naucim mikrotik, nahodim to na vsetko od mydlovej krabicky za 30eur az po stvorprocesorove 16jadrove xeon bestie s osmymi 4portovymi 10Gbit interfejsmi a moze to s prstom v riti routovat cely Slovensky internet kde maximalny traffic dosahuje okolo 60Gbit/s), moznost realnej podpory - kto mi pomoze ked budem mat prieser s DDWRT, bude padat, sekat sa, cokolvek vyvadzat ? Mozem niekomu zavolat ? Alebo internetove forum s dobrovolnikmi bez nicoho garantovaneho ? viem, zase pre domace nasadenie je to nepodstatne, ale mikrotik zdaleka predaleka NIE JE A NIKDY NEBOL o nasadeni doma pod stolom. Prave to je ten rozdiel.

Ako vravim hore, su tu variantne riesenia ktore proste kazde maju svoje pouzitie. Ked sa bavime o pripojeni na Pomarancovu optiku, DDWRT to rozhodne nema, Mikrotik mozno ma. Riesili sme X portov, nejake rychle radio (bacha na fyziku), neriesili sme kopec ostatnych veci s produktami suvisiacimi. Prva a druha veta tohoto prispevku...

Inak teraz ked to po sebe citam tak si pripadam minimalne ako najlepsi predajca majkrotika, respektive skor majitel :) su drahi, suverenne najdrahsi z tychto malych krpatych rieseni - ze maju funkcionalitu ktoru z 95% nevyuzijes ? Je to tak. Platis za nu ale nevyuzijes. Niekto si kupi Dlink, niekto Asus, niekto Mikrotik. Cele z mojej strany.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

sme sa trosku viac oddialili od temy ako bolo potrebne.

mp3turbo: neviem si logicky predstavit ako oddelis WAN/LAN na jednom porte co sa tyka security. VLAN ID by slo, ale to urcite nejaky mydlovy modem z UPC nebude poznat. Takisto by som povedal, ze nebude vhodny z toho dovodu ako hlavny router do domacnosti. Mozno do firiem ako koncovy bod a pod. kedze podla dizajnu ma uplatnenie niekde inde.
Takisto ako pozeram mikrotik nema produkt, ktory ma 5-8 portov, AC wifi, USB a slusny HW, kedze ako to vyzera zameriavaju sa na jednu oblast a to poriadne.

Ale s5 k temu, co sa tyka home routra s AC a dobrym dosahom ?
Podla mna jednoznacne tento:
http://www.alza.sk/linksys-ea6300-d1346428.htm

Len treba dat pozor aby bola druha generacia.

HW:
CPU: 800 MHz (Broadcom BCM47081A0)
RAM: 128 MB
Flash: 128MB
3x Interne Anteny
USB 3.0 + 2.0

Porovnanie:
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/r ... harts/view

Testy:
Obrázok

A recenzia:
http://www.smallnetbuilder.com/wireless ... r-reviewed

Za tie prachy poskytuje vsetko co je ziadane, aj vykon na to ma :) :good:
yesper
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 10. Jún, 2008, 20:41

Príspevok od používateľa yesper »

Chris, podla tohto http://www.smallnetbuilder.com/wireless ... 300-buyers

su (boli) dve verzie EA6300
  • EA6300v1 (EA6400), 3anteny pre 5GHz
  • EA6300, 2anteny pre 5GHz
verzia v1 s 3 antenami (EA6400) sa dostala do predaja/recenzii len kvoli pociatocnym problem EA6300 a myslim ze ju uz nikde nedostane. Alebo sa stale predava?
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

aj podla toho, by malal mat v1 verzia len 1x USB, pricom v2 by mala mat 2x USB (USB 2.0 a USB 3.0).

Neviem ci sa niekde predava, ale podla heureky vyzeralo, ze u nas sa predava aj v1 aj v2 verzia. Realne neviem, mas 14 dni na odskusanie :D
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

vidis a taketo dvoj/trojantenkove blbosti ja nezvyknem riesit :) okej okej, viem ze stacilo. Chris, jedna vec : musime si pripustit a uvedomit, ze:

1) 802.11ac zariadeni je dost malo, ten vyber je velmi slaby - rozhodne v porovnani s 802.11a/n
2) no schvalne najdi nejak prilis vela zariadeni akehokolvek vyrobcu s 8 alebo 16 portami gigabit a k tomu 802.11ac, to sa slusne zapotis :)

dobre, bod cislo 2 ti zlahcim : najdi zariadenia 802.11ac ktore maju 5 alebo viac portov. Gigabitovych samozrejme. Potom si pozrieme aky mame "vyber".
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

mp3turbo: sry, ale na taketo veci nemam cas. :) Ty propagujes mikrotik, ja len, ze oni taky produkt nemaju, asi dodaju.
5portovych Gbit 802.11AC routrov je habadej. Problem je najst 8 portovy Gbit s AC do 100e. :-)

Ja som len pozeral ake moznosti upgradu mam, ale tak najblizsie je mnou linkovany linksys. :good:
yesper
Moderátor
Moderátor

Ak to niekoho zaujima, dnes som siel do alzy po EA6300. Po vybaleni som zistil, ze Linksys stale predava hw EA6400 pod menom EA6300v1, za 75e som teda dostal AC1600 router. Hned som skusil ping na six.sk s priemerom 12ms... po updatnuti firmware na najnovsiu verziu, rt 2ms.

Vyzera to tak, ze original EA6300 sa ani nepredavala a jej hw (ktory mala mat povodne) najdete len v EA6200.
http://www.smallnetbuilder.com/wireless ... om-linksys

Zaroven na ich webe najdete tiez len jeden typ BIOSu pre EA6300 a to pre v1.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Heh tak ina parada :-)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

bohovska, zvlast ked si predstavim ze 99.99% majitelov nevie co je to flash firmware a teda by mali desatnasobny ping cez router. Fakt parada.

Osobne teda veselo pokracujem v nakupe Mikrotikov ked bude treba nieco taketo male (i ked viem ze update biosov a firmware vseobecne proste patri k sucasnemu lajfsajklu vypoctovej techniky).

PS: z Vranova dve milisekundy nebudes mat ani nahodou, takze ten cas co pises sa zrejme tyka Bratislavy ktoru uvadzas ako tvoje druhe posobisko (z Kosic su na six zhruba styri milisekundy, tuke, antik a podobne, z Vranova to teda rozhodne nebude polovica). Akeho mas providera, Pomaranc s optikou v Bratislave ?
yesper
Moderátor
Moderátor

mp3 hlavne neprehanaj, flash firmwaru je rieseny vo web manazmente automaticky (netreba nic hladat ani stahovat), staci jeden klik po prihlaseni do GUI, toto dokaze aj dement. A tych 99,99% userov co nepozna flash, urcite skor nakonfiguruje mikrotik s prstom v nose, fakt logicke.

ano ping z Ba, provider swan.
Chris
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Si mi to vyfukol z klavesnice, urcite je fw upgrade lahsi ako nakonfigurovat mikrotik, kedze tu boli vlakna co zdatnejsi nevedeli co a ako.

Návrat na "Nákupná poradňa"