Kúpil som novú PC zostavu:
Doska - MSI 970A-G43
Procesor - AMD FX-8320 s chladicom Arctic Freezer 7 Pro Rev 2
RAM - Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz
Zdroj - Corsair VS650
(veci ako Case, HDD, klávesnica a podobne mám také, čo som používal aj predtým)
Do tejto zostavy som najprv na skúšku zapojil svoju staršiu kartu Sapphire HD 3850 a keď som si bol istý, že je všetko OK neskôr som zapojil Sapphire R9 290. Všetko išlo v pohode a tak som sa rozhodol kartu otestovať cez program MSI Kombustor. Pri najvyššej záťaži stúpla teplota na maximum asi 93-94C kde sa zastavila (vtedy už samozrejme bolo počuť chladenie). Hluk by mi nevadil, navyše teplotu okolo 95C pri najvyššej záťaži uvádzajú aj výrobcovia, no po pár sekundách na tejto teplote sa zrazu doslova vypol / uspal monitor a takpovediac 'hľadal' signál.
Po ďalšom zapnutí PC som skúsil test na hre. Zapol som rozlíšenie a efekty na maximum, no na druhej strane ide o hru, ktorá ma lock na 30FPS. Všetko bolo krásne a plynulé ale po nejakých 5-10 minutach monitor znova vypadol, no v zlomku sekundy bolo vidieť, že hra najprv zamrzla.
Cez google som zistil, že podobný problém sa pri niektorých R9 290 a R9 290X objavil po nainštalovaní najnovšieho ovládača, tak som si vravel, že ho nahradím nejakým starším. Lenže, keď som chcel znova zapnúť PC, výpadky monitora sa opakovali, striedavo mi zostava nenašla HDD alebo USB vstup a myšku. Nevedel som sa ani dostať do Biosu - a ak som sa dostal tak to bolo na nejakých 10 sekúnd, pri čom som si všimol, že teplota dosky je v Biose uvedená okolo 27-29C, no jej chladič bol v skutočnosti mimoriadne horúci.
Neviem teda jednoznačne určiť, či problém spôsobila grafická karta alebo základná doska. Zvažoval som aj fakt, či karta nepotrebuje silnejší zdroj, no na druhej strane keď sa vrátim k starej HD 3850, ktorá pred tým bez problému fungovala, tak táto sa pri zapnutí PC už nezapína vôbec, opäť to vyzerá akoby ani nebola zapojená do dosky.
Vedel by mi prosím niekto niečo poradiť? V čom môže byť chyba alebo, čo by som mal ešte skúsiť? Vopred ďakujem za pomoc a každý váš názor.