Presne viem čo myslíš, ja len, že je celkom reálna šanca, že F12-ky by ti to povedzme pri 450 rpm ochladili rovnako ako S12 pri povedzme 550-600 rpm, takže v reále by si to mal s F12 napokon tichšie, aj keď je to celkovo agresívnejší a hlučnejší vetrák.
Možno iní "vodníci" odtiaľto by ti vedeli potvrdiť/vyvrátiť, ja môžem zreferovať len z toho čo som skúšal na pasívoch vzduchových chladičov a tam to mám potvrdené. F12-ky sú do bedne na airflow zbytočnosť, je XY fanov, ktoré bedňu prefúknu lepšie a tichšie, naopak na pasívoch sú super. Viac ľuďom už som ich menil namiesto stock fanov /napr. na Gelid Tranquillo kde blbli pôvodné vetráky/ a účinnosť chladiča sa viditeľne zvýšila, čiže sa dalo zliezť s otáčkami nižšie pri zachovaní výkonu.
Možno by stála za pokus PWM verzia NB eLoop, aspoň 1 kúsok jak koštovku, mohli by ti sadnúť podľa toho čo čítam.
http://www.tichepc.sk/Noiseblocker-NB-e ... m-PWM.html
Oproti F12 je jednoznačne tichší a pritom toho tiež dosť prefúkne aj pri nízkych otáčkach. Síce eLoop sú dosť "náladové" fany, občas sa dá trafiť kus čo hnevá, ale práve s PWM verziu som ja mal dobré skúsenosti. Skôr hnevajú 3-pinové modely, blbnú pri nízkom napätí, občas aj s pazvukmi, toto u PWM odpadá... a vrtuľa je fakt veľmi tichá v porovnaní s F12. U eLoop ale je jedna vada, že v pull pozícii ak je tesne pred vrtuľou hustá prekážka /radiátor/, tak zvykne vznikať taký jemný aero piskot pri 600-700 rpm a vyššie. Ale v push pozícii na prednej strane by mohli byť super.
Jeden PWM eLoop mám odložený v skrini odkedy som menil vežu na CPU, kľudne ti ho pošlem na skúšku ak chceš.