potreboval by som pomoct s nastavenim domacej wifi siete. jedna sa o dsl internet od Telekomu. ako prvy je zapojeny modem Glitel GT-318RI a za nim router TP-Link TL-WR841N. nech sa snazim ako chcem, tak pripojenie nie je stabilne. v domacnosti sa pouzivaju 3 notebooky a 3-4 smartphony. co vsetko som skusal:
1). v routri som nastavil wan na DynamicIP a nechal zapnute aj DHCP. v tejto konfiguracii sa na siet pripoja vsetky zariadenia, ale internet sa nahodne stava pomaly pre rozne zariadenia v nahodnu dobu. v diagnostickej utilite routera je hodne time-outov, pri pokuse tracovat routing napriklad na 8.8.8.8. zaujimave je, ze po restarte routra to nejaky cas funguje dobre. ping cez wifi na pingtest.net zhruba 20ms a jitter 1ms. bohuzial zpravidla do 30 minut sa zacnu problemy objavovat znova. predpokladam nejaky konflikt IP rozsahov alebo kieho krista.
2) vypol som na routri DHCP a routru pridelil bud staticku IP, nechal Dynamicky si pridelovat IP a este som aj skusal nastavit PPPoE s loginom od Telekomu. v podstate som sa snazil dostat router do stavu APcka. v akejkolvek z tychto konfiguracii sa na siet pripoja len dva notebooky a zbytok sa nepripoji. predpokladam, ze ten modem, na ktorom je pridelovanie adries to jednoducho nezvlada.
3) nastavil som v routri PPPoE, zadal prihlasovacie udaje telekomu a nechal zapnute DHCP. opat sa pripoja vsetky zariadenia, ale pripojenie je velmi nestabilne, vela time outov, pingy kludne aj cez 1000ms. po restarte sa casto chova ako je popisovane v bode jedna.
uz som uvazoval, ze by sa namiesto dvoch zariadeni kupilo jedno, ktore vie fungovat ako modem a router. pred tym by som ale rad mal istotu, ze som nieco neprehliadol. vedel by mi niekto napisat, pripadne spravit screenshoty jeho nastaveni, ak ma podobnu konfiguraciu? ak pouzivam na routri staticku IP, tak mozem zvolit akukolvek v rozsahu akom pracuje modem (192.168.1.x)? alebo IP musi byt rovnaka ako ma modem, aby router bol v mode access pointu? myslim, ze to je 192.168.1.2, ak sa dobre pamatam.
v podstate som len BFU a vzdy som sa spoliehal na google, ale tento krat proste nevydalo. preto by som rad nejake navigovanie. kludne mozte ako malemu decku, aby som to pochopil