Rady pri vybere komponentov
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 18. Jan, 2015, 09:43
Rady pri vybere komponentov
Potreboval by som poradit pri vybere komponentov pre PC, ktore pouzivam na beznu pracu ale aj na "zabavu" s otvorenym softverom na FEM analyzu a tvorbu modelov pre FEM analyzu. Bude to linuxovy stroj. Budem rad aby bol uzitok (cize vykon/cena) co najvyssi. Komponenty su bez GPU - GPU mam ati firepro V4900 (jej vymena je mozne v dalsich rokoch). Doteraz som fungoval na amd athlon X2 5400+ (pretaktovany na 3 GHz), zacinam citit nedostatocny vykon
Budem povdacny za kazdy napad na zvysenie pridanej hodnoty stroja (zvysenie vykonu/znizenie ceny)!
Vybrate komponenty
CPU i5 4690K
doska MSI Z97 gaming 5
RAM Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz CL10 8Gb 2x (mozny OC???)
SSD Crucial MX100 256 Gb
chladenie Noctua NH U12S
zdroj Corsair CX750
krabica midi Corsair 230T
Budem povdacny za kazdy napad na zvysenie pridanej hodnoty stroja (zvysenie vykonu/znizenie ceny)!
Vybrate komponenty
CPU i5 4690K
doska MSI Z97 gaming 5
RAM Corsair Vengeance DDR3 1600 MHz CL10 8Gb 2x (mozny OC???)
SSD Crucial MX100 256 Gb
chladenie Noctua NH U12S
zdroj Corsair CX750
krabica midi Corsair 230T
Všetko o materiáloch
MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04
MB: MSI Z97 Gaming 5, CPU: i7 4970K,GPU:Nvidia gtx750ti, RAM: Kingston Hyper X Savage 1600 Mhz, Cooler: NOCTUA NH-U12P SE2, HDD: Crucial Mx100, BEDŇA: NZXT SOURCE 340 Midi-Tower, ZDROJ: Seasonic S12G, RT 80+ Gold Monitor: Dell H2214Hb, OS:Ubuntu 14.04
- rix_o
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 24. Jan, 2011, 14:36
Re: Rady pri vybere komponentov
isiel by som do xeonu http://www.alza.sk/intel-xeon-e3-1231-v3-d1481657.htm
chladic http://www.alza.sk/scythe-mugen-max-d2146344.htm
zdroj staci aj 350-450W gold, kedze xeon ma 85W a AFP 4900 zo 75W http://www.alza.sk/seasonic-g-series-360w-d458025.htm
alebo http://www.tichepc.sk/Zdroj-be-quiet-ST ... =001020005
http://www.tichepc.sk/Seasonic-S12G-RT- ... =001020005
case http://www.tichepc.sk/NZXT-SOURCE-340-M ... =001022007
chladic http://www.alza.sk/scythe-mugen-max-d2146344.htm
zdroj staci aj 350-450W gold, kedze xeon ma 85W a AFP 4900 zo 75W http://www.alza.sk/seasonic-g-series-360w-d458025.htm
alebo http://www.tichepc.sk/Zdroj-be-quiet-ST ... =001020005
http://www.tichepc.sk/Seasonic-S12G-RT- ... =001020005
case http://www.tichepc.sk/NZXT-SOURCE-340-M ... =001022007
Spoiler: ukázať
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
Bez srandy, ak xenon tak myslim cim lacnejsie chladenie na cpu tym lepsie, len nech to je tiche, aj tak na default bez moznosti oc netreba dokopy nic.
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
poznamka : na prelome roku som kamaratovi dal na vyber presne tento xenon procesor... alebo 4790k. Obidva maju 16 pci-e liniek na zbernicu, 32GB RAM max, 4 fyzicke jadra a 8 logickych cez hyperthreading, obidva maju prakticky rovnake parametre. Xenon ma navyse nejaky Memory Fast Access ktory sa v praxi na neserverove pouzitie absolutne neprejavuje a je o sto eur lacnejsi.
Az potialto sa volba moze zdat jednoducha. Rovnake procesory, cenovka o sto eur mensia pri jednom z nich. Netreba vsak zabudnut na to, ze Xenon ma 3.4GHz takt a viac nie pri vsetkych jadrach vytazenych, zatialco 4790tka ma garantovane minimum 4.0GHz s realnou moznostou pretaktovania na 4.4GHz pri vsetkych jadrach naplno. Mozno aj viac ale to uz nehovorim lebo to je uz na hrane. Co je ale sranda... rozdiel frekvencie 4.4GHz po pretoceni ktore viacmenej chodi na vsetkych cipoch versus 3.4GHz pri xenone bez moznosti pretocenia je 29% matematicky. Realny vykon je 20 az 25% vyssi pri matematickych operaciach na tom desktopovom kremiku.
Tym sranda len zacina. On ma totiz navyse integrovanu aj grafiku na rozdiel od Xenonu ktory proste nic nema. V tomto pripade to nie je dolezite lebo autor temy ajtak chce pouzit FirePro ktore ma, avsak pre niekoho to moze byt dolezite : na non-3d pouzitie proste nie je treba kupit ziadnu grafiku, cim sa rozdiel v cenovke uplne zmaze.
Kamos si vybral 4790k, pre jeho nasadenie to bolo lepsie aj vyhodnejsie. V tomto pripade je na zvazenie, ci v celkovej cene zostavy zavazi poslednych 100eur aby sa dosiahol priblizne o 20% vyssi vykon. Vymena ziadneho komponentu za take male peniaze neprinesie taketo zvysenie.
Az potialto sa volba moze zdat jednoducha. Rovnake procesory, cenovka o sto eur mensia pri jednom z nich. Netreba vsak zabudnut na to, ze Xenon ma 3.4GHz takt a viac nie pri vsetkych jadrach vytazenych, zatialco 4790tka ma garantovane minimum 4.0GHz s realnou moznostou pretaktovania na 4.4GHz pri vsetkych jadrach naplno. Mozno aj viac ale to uz nehovorim lebo to je uz na hrane. Co je ale sranda... rozdiel frekvencie 4.4GHz po pretoceni ktore viacmenej chodi na vsetkych cipoch versus 3.4GHz pri xenone bez moznosti pretocenia je 29% matematicky. Realny vykon je 20 az 25% vyssi pri matematickych operaciach na tom desktopovom kremiku.
Tym sranda len zacina. On ma totiz navyse integrovanu aj grafiku na rozdiel od Xenonu ktory proste nic nema. V tomto pripade to nie je dolezite lebo autor temy ajtak chce pouzit FirePro ktore ma, avsak pre niekoho to moze byt dolezite : na non-3d pouzitie proste nie je treba kupit ziadnu grafiku, cim sa rozdiel v cenovke uplne zmaze.
Kamos si vybral 4790k, pre jeho nasadenie to bolo lepsie aj vyhodnejsie. V tomto pripade je na zvazenie, ci v celkovej cene zostavy zavazi poslednych 100eur aby sa dosiahol priblizne o 20% vyssi vykon. Vymena ziadneho komponentu za take male peniaze neprinesie taketo zvysenie.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Používateľ
kedze ale nemozem uvazovat zatial o velkom vyuzivani paralelnych vypoctoch alebo GPU vypoctoch pri softveri ktory vyuzivam, tak je dolezitejsi hruby vykon na jadro. je zisk pri i7 tak relevantny ze sa mi oplati investovat 110 € navyse?
Všetko o materiáloch
-
- Pokročilý používateľ
pisem ti - odhad je az do 25% pri rydzo matematickych operaciach. Rendering dokaze extremne dobre skalovat, typicke aplikacie nie. V reali urcite dosiahnes minimalne 20% navrch oproti spomenutemu Xenonu, tak ako vravim 23 az 25% je totalne realnych pri 29.5% zvyseni frekvencie.
Rozdiel vo frenvenciach po velmi lahkom pretaktovani je taky ako pisem, cize okolo 29%. Tie 4790k cipy chodia na 4.4GHz standartne od intelu, pri vytazeni jedneho jadra - cize ked mu minimalne zdvihnes voltaz co sa vzdy pri pretaktovani robi, udrzi vsetky styri jadra na 4.4ghz.
Ci to cele stoji za stovku penazi ? To si musis povedat sam. Moj nazor : nemas ziadnu inu moznost ako takto lacno zvysit vykon takymto sposobom. Mne osobne by to za to rozhodne stalo ale cele je to o tom ci proste tie prachy mas alebo nemas a ci ich das alebo nedas.
V neposlednej rade ked budes v buducnosti chciet predat "hociaky Xenon" tak sa deticky uzasne zlaknu pretoze to proste nepoznaju a nikto ti ani nezavola = bude problem. Ked vsak napises inzerat ze "predavam 4790k" tak budu vsetkym svietit oci. Takze k tomu celemu si priratame aj lepsiu predajnost v buducnosti. Ked si dnes kupis Bentley Azure, budes ho v buducnosti trosku tazsie predavat ako striebornu Szkodu Koktavia 1.6hdi ci co to maju na elektronoch. To je proste tak. Ak mas naladu na experiment a neponahlas sa s kupou, daj si inzeraty na obidva procesory aj ked ich realne nemas - napis na bazos ze predavam Xenon taky a taky a druhy inzerat ze predavam 4790k, daj tam nejake realne cenovky (povedzme 70eur lacnejsie ako je nakup noveho). A sleduj ako ti budu zvonit telefony.
Este vahas ?
Rozdiel vo frenvenciach po velmi lahkom pretaktovani je taky ako pisem, cize okolo 29%. Tie 4790k cipy chodia na 4.4GHz standartne od intelu, pri vytazeni jedneho jadra - cize ked mu minimalne zdvihnes voltaz co sa vzdy pri pretaktovani robi, udrzi vsetky styri jadra na 4.4ghz.
Ci to cele stoji za stovku penazi ? To si musis povedat sam. Moj nazor : nemas ziadnu inu moznost ako takto lacno zvysit vykon takymto sposobom. Mne osobne by to za to rozhodne stalo ale cele je to o tom ci proste tie prachy mas alebo nemas a ci ich das alebo nedas.
V neposlednej rade ked budes v buducnosti chciet predat "hociaky Xenon" tak sa deticky uzasne zlaknu pretoze to proste nepoznaju a nikto ti ani nezavola = bude problem. Ked vsak napises inzerat ze "predavam 4790k" tak budu vsetkym svietit oci. Takze k tomu celemu si priratame aj lepsiu predajnost v buducnosti. Ked si dnes kupis Bentley Azure, budes ho v buducnosti trosku tazsie predavat ako striebornu Szkodu Koktavia 1.6hdi ci co to maju na elektronoch. To je proste tak. Ak mas naladu na experiment a neponahlas sa s kupou, daj si inzeraty na obidva procesory aj ked ich realne nemas - napis na bazos ze predavam Xenon taky a taky a druhy inzerat ze predavam 4790k, daj tam nejake realne cenovky (povedzme 70eur lacnejsie ako je nakup noveho). A sleduj ako ti budu zvonit telefony.
Este vahas ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Používateľ
som nalomeny a co sa tyka dosky? su tam nejake rezervy? nieco stabilnejsie pri nejakom dlhsom tepelnom zatazeni?mp3turbo napísal:pisem ti - odhad je az do 25% pri rydzo matematickych operaciach. Rendering dokaze extremne dobre skalovat, typicke aplikacie nie. V reali urcite dosiahnes minimalne 20% navrch oproti spomenutemu Xenonu, tak ako vravim 23 az 25% je totalne realnych pri 29.5% zvyseni frekvencie.
Este vahas ?
Všetko o materiáloch
ak si da inzerat na predaj "Xenon"-u, ozvu sa mu mozno zaujemci o svetla na auto, ale nie zaujemci o procesor
-
- Pokročilý používateľ
ale ved jasne, to pisem naschval skomolene. Aj ta Szkoda Koktavia nebola zrovna gramaticky spravne, ze nie ?
Doska : cokolvek normalne Z97. Pusti si ju, zataz, vypni, opatrne rukou (idealne sa druhou rukou drz bedne kvoli statickej elektrine resp. tie naramky na zapastie) posmatraj a zisti kde bude horuca. Na ten hlavny cip na doske ja dorabam ventilator automaticky, na VRM takisto. Hlavne tie VRMka budu horuce, tak sa nepopal.
Ked to normalne ochladis, doska by statisticky mala vydrzat. Samozrejme ze sa moze pokazit ale teplo je dnes nepriatel cislo 1.
Doska : cokolvek normalne Z97. Pusti si ju, zataz, vypni, opatrne rukou (idealne sa druhou rukou drz bedne kvoli statickej elektrine resp. tie naramky na zapastie) posmatraj a zisti kde bude horuca. Na ten hlavny cip na doske ja dorabam ventilator automaticky, na VRM takisto. Hlavne tie VRMka budu horuce, tak sa nepopal.
Ked to normalne ochladis, doska by statisticky mala vydrzat. Samozrejme ze sa moze pokazit ale teplo je dnes nepriatel cislo 1.
-
- Používateľ
dakujem ti za odpovede!mp3turbo napísal:ale ved jasne, to pisem naschval skomolene. Aj ta Szkoda Koktavia nebola zrovna gramaticky spravne, ze nie ?
Všetko o materiáloch