Aký Linux pre amatéra?
- Pavvuk
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Feb, 2008, 14:00
Aký Linux pre amatéra?
Nazdar, chcem prejsť z Win na Linux a tu samý win win win....
Ak čisto náhodou sa rozumie niekto do fachu, ktorý si mám nainštalovať? Hlavne aby to malo grafické rozhranie
Ak čisto náhodou sa rozumie niekto do fachu, ktorý si mám nainštalovať? Hlavne aby to malo grafické rozhranie
- 643
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Re: Aký Linux pre amatéra?
ubuntu mas simple s GUI
- drastyk
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 30. Júl, 2011, 14:41
Spoiler: ukázať
tiez sa priklanam k tomu mintu alebo LMDE
vseobecne su dva najpouzivanejsie desktopy (graficke rozhranie - ako pracovna plocha u windonsu) - KDE a GNOME
kazdemu vyhovuje nieco ine, ja momentalne idem na KDE, ale zvazujem navrat k MATE (co je zalozene na GNOME)
rozhodni sa sam a nevzdavaj sa pri prvom zadrheli
vseobecne su dva najpouzivanejsie desktopy (graficke rozhranie - ako pracovna plocha u windonsu) - KDE a GNOME
kazdemu vyhovuje nieco ine, ja momentalne idem na KDE, ale zvazujem navrat k MATE (co je zalozene na GNOME)
rozhodni sa sam a nevzdavaj sa pri prvom zadrheli
Laptop: Dell Inspiron 15R 5537, SolydK 64-bit
Fón: SONY Xperia Z1 Compact Lime
Tablet: Lenovo Yoga 10HD
Fón: SONY Xperia Z1 Compact Lime
Tablet: Lenovo Yoga 10HD
- dendroid
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Nie som žiadny expert, sám som podobný problém riešil pár mesiacov dozadu. Ubuntu je asi najviac user friendly pre začiatočníkov, odporučili mi kubuntu, pretože posledný gnome nie je zrovna dobre optimalizovaný a aj z mojich skúsenosti to bežalo pri bežnom používaní horšie ako Windows 7. Kubuntu by malo byť Ubuntu s KDE rozhraním. Ináč čo sa mojich skúseností týka, tak Ubuntu (používal som nakoniec klasické Ubuntu s Gnome, prvé, čo som stiahol) už nebežalo zrovna optimálne na Pentium DualCore E5200, 4GB RAM a Radeon HD2600XT.
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
na zaciatok podla mna (k)ubuntu, mint som skusal, ale vadilo mi malo updateov.
ale ak sa chces nieco naozaj naucit, tak odporucam ArchLinux, zacinas v commandline a postupne doinstalujes graficke rozhranie podla vyberu a vsetky aplikacie. na wiki su step by step navody, takze potrebujes akurat len dost casu na instalaciu a nastavovanie, ale nakoniec ziskas vyborny prehlad ako vlastne linux funguke.
ale ak sa chces nieco naozaj naucit, tak odporucam ArchLinux, zacinas v commandline a postupne doinstalujes graficke rozhranie podla vyberu a vsetky aplikacie. na wiki su step by step navody, takze potrebujes akurat len dost casu na instalaciu a nastavovanie, ale nakoniec ziskas vyborny prehlad ako vlastne linux funguke.
pre zaciatok by som tiez odporucil mint, ktory je v podstate hned po instalacii pripraveny na pouzitie so vsetkym co potrebujes od aplikacii cez kodeky az po ovladace..
ale mohol by si napisat ci chces len jednoducho vymenit win za lin alebo mas ambicie sa vtom trosku aj vrtat, a tiez ake je vyuzitie pocitaca, ake aplikacie pri praci vyuzivas a tak..
ale mohol by si napisat ci chces len jednoducho vymenit win za lin alebo mas ambicie sa vtom trosku aj vrtat, a tiez ake je vyuzitie pocitaca, ake aplikacie pri praci vyuzivas a tak..
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Ubuntu má tiež všetko od začiatku nainštalované, dokonca si to môžeš nabootovať aj z kľúča a vyskúšať...
Ubuntu v sucasnej verzii ma nepodarene GUI. Je narocne na vykon, hlavne tie animovane zobrazenie vyhladavania. Ja som tam riesil inu Theme, ale aj tak, podla mna je Mint lepsia volba.
A idealne, ako tu bolo spomenute, Arch linux. Idalne by bolo, ak by si si precital aj uvod do linuxu. Ja som nevedel porozumiet suborovemu systemu, mountovaniu adresarov na particie, ako je to s ./ a pod. 20 min citania a uz mi bolo vsetko jasne. Takze, neboj sa otvorit ani nejaku tu knihu. Vie to velmi boostnut tvoj osobny vyvin v oblasti Linuxu.
A idealne, ako tu bolo spomenute, Arch linux. Idalne by bolo, ak by si si precital aj uvod do linuxu. Ja som nevedel porozumiet suborovemu systemu, mountovaniu adresarov na particie, ako je to s ./ a pod. 20 min citania a uz mi bolo vsetko jasne. Takze, neboj sa otvorit ani nejaku tu knihu. Vie to velmi boostnut tvoj osobny vyvin v oblasti Linuxu.
- dendroid
- Sponzor fóra gold
Prečítaj si čo som písal vyššie, optimalizáciu som spomínal. Riešením je Kubuntu. Je na ňom, čo si vyberie, ja Ubuntu nepresadzujem, akurát som pre úplnosť doplnil, že to ponúka po inštalácii to isté, čo Mint.
Cital som diskusiu a Kubuntu davam hned v pondelok na testovaci PC v skole .
KDE mi príde strašne prečačkané a nepraktické. Na každom distre linuxu, ktoré som kedy mal, som vždy skončil buď pri XFCE alebo MATEdendroid napísal:Prečítaj si čo som písal vyššie, optimalizáciu som spomínal. Riešením je Kubuntu. Je na ňom, čo si vyberie, ja Ubuntu nepresadzujem, akurát som pre úplnosť doplnil, že to ponúka po inštalácii to isté, čo Mint.
MacBook Pro 13 (2016) + iPhone 12 mini
PS5 Slim
PS5 Slim
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Xfce mam velmi rad, skoda ze sa to nejako neupdateuje uz dlhsi cas, zub casu uz na nom vidno. Kde je trosku bloatware, ale je to najblizsie k win, 5-ku som zatial neskusal ale vyzera velmi slubne