SSD M2 alebo NVMe

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
LtK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 09. Mar, 2004, 14:00

SSD M2 alebo NVMe

Príspevok od používateľa LtK »

Ak by som chcel vymenit stavajuce SSD Samsung 850 Pro za nejake do PCI-ex slotu, co mi to prinesie ?
Testy som si presiel, samo, ze tieto disky budu rychlejsie. Nie je to moje pracovne PC, takze 90% vyuzitia je web a hry.
BTW, Photoshop a 3D raytracing editory nemam a ani s nimi nepracujem, video nekodujem.

Ja by som povedal, ze uzitok bude skoro zadna cela nic. Ale zaujima ma to. Testu su jedna vec, prakticke pouzitie druha.
To sa mi stalo, ked som vymenil rychlejsie dvojjadro za pomalsie 4jadro. Mal to byt krok spat, ale praca s kompom sa stala plynulejsou a vyrovnanejsou => ziskal som...

https://www.alza.sk/kingston-hyperx-pre ... 294152.htm
http://www.cnews.cz/hp-uvedlo-highendov ... ungu-sm951
i3570K, Asus Maximus V Formula, 4x8GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Tactical, Nvidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, watercooled, Seasonic 1kW Platinum, LCD Philips 240PW
D3 battletag: LubikKiller#2504
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Re: SSD M2 alebo NVMe

Príspevok od používateľa faugusztin »

Vymena highend SATA SSD za highend M.2 SSD neprinasa prakticky nic. Navyse so Z77 ho ani nebudes moct pouzit na bootovanie, na to potrebujes H97, Z97 alebo X99.

A ked uz chces M.2 SSD, tak skor http://www.tichepc.sk/Samsung-SM951-SSD ... l?arg1=001 (a pripadne adapter, ked ho chces mat v PCI-E).
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

prakticke zvysenie vykonu si na novej "pomalsej" velajadrovej zostave videl preto, lebo si nemal kopec balastu v masine, defragmentovany filesystem, registre desatnasobne velke a podobne. Eventualne si mal aj 7200rpm disk namiesto 5400rpm v povodnej zostave ; bacha na to ze disky s vacsou hustotou dat (napriklad 3TB v porovnani s 0.5TB) tiez hraju velky rozdiel...

a uz je to.

Prechodom z 850pro na NVMe neziskas nic. Na web a hry ? Ach jaj.

To je taky update ako z Optimy GTR s maximalkou 389km/h na Bugatku Vejron s maximalkou 407km/h. Velmi dolezite v dennej premavke, ze ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
LtK
Používateľ
Používateľ

Ad 2 vs 4 jadro: vsetko vtedy zostalo rovnake: zakladna doska, system, pamate, disk. Vtedy som vymenil len CPU. Ale to teraz nehra dolezitu ulohu. Vtedy to slo z 3GHz na 2,4Ghz a prinos bol poznatelny.
Zostavu nejdem menit, teraz ked mam 850Pro je to v pohode. 850tka nahradila Intel 320 a trochu sa to zrychlilo. Boot najviac a zysok o trochu.
Papierovo maju NVMe disky hodne navrch, testy som videl a cital, ale zaujimalo by ma ci to niekto skusil a pozoroval nejaky extra vykon... Ci to bude ako za davnych cias, ked som vymenil 128MB RAM za 256MB . V konecnom dosledku to bol prinos zadna cela nic...
i3570K, Asus Maximus V Formula, 4x8GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Tactical, Nvidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, watercooled, Seasonic 1kW Platinum, LCD Philips 240PW
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

no vidis ake su to srandy - vymenis superrychle SSD za ine superrychlejsie SSD/NMVe KTORE NEDOKAZES VYUZIT. Presne ako hovorim s tymi autami, v minulosti ti 128MB RAM bolo OK (pises MB tak naschval nepisem GB ale to je jedno) a ked si 128MB zvysil na 256MB alebo hned aj na 2048MB, furt by si nemal vyssiu rychlost. Preco ? No lebo si proste ani tych 128MB nepouzival.

A vyuzit pamat je stokrat daleko jednoduchsie ako vyuzit storage, to mi ver, pretoze storage ma zivi. Nemas desktopove aplikacie, a toboz nie WEB A HRY, ktore by seriozne dokazali vyuzit NVMe dnes. Supervelke databazove, sapove, CRMkove a podobne instancie dnes maju problem PORIADNE zatazit diskovy subsystem, pretoze ich queue length, disk I/O request size, paralelism level a tucet dalsich vednych disciplin proste nedokazu. Ked vymenis milion dolarovy HP 3Par s maximalnou priepustnostou na urovni 500.000 random I/O operacii za sekundu za trojmilionovy all-flash s priepustnostou 1.5 miliona IOPS, nemusis ziskat ani dve percenta vykonu navrch.

Preco ?

No lebo tvoja aplikacia.

A ty chces na WEB nieco NVMe. Uf. To je rovnaky "standard" ako byvat v dvanast poschodovom dome, teraz nemyslim s 95 susedmi, ale sam. Uplne sam. Patri ti 12poschodak ? Nepatri. Preco ? Lebo ho nepotrebujes.

Patri NVMe na web ? No proste nepatri.

Daj si povedat. Mne je to jedno, su to tvoje peniaze, je to krasne, je to čačané, ok, kup si, ale nebud sklamany ze nevidis ziadny vykon navrch. Jasne ze dojdes ze "ty wogo nieco mam o polovicu rychlejsie", akurat treba povedat ze ta polovica znamena sekundu.

Cize tak. Ak to treba povedat este inymi slovami, NVMe PCI pre web a hry je asi tak uzitocne ako tazko vytuneny Vejron na chodenie do roboty z Petrzalky do centra mesta.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
LtK
Používateľ
Používateľ

Ja sa momentalne nechystam menit, momentalne na to nemam prachy.
Mna zaujimalo, ci to niekto skusal vymenit (uz boli aj starsie karty do PCIEx) a nieco mu to prinieslo.
Ale zjavne to ma na domace pouzitie asi len ten efekt "pochvalit sa".
M.2 je za cca 2nasobok ceny 2,5ky SSD. Ked to klesne na prijatelnejsiu uroven, tak by sa o tom mohlo zacat uvazovat, ak to nieco prinesie. Teraz asi nie, takze by som to docasne pustil k ladu...
Ale vdaka za odpovede.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

nech sa paci. Musel by si bit storage po hlave, aspon tretinu dna imr-vere, aby si videl podstatny efekt.

Zatialco je pravda ze uz "nejake" PCIe karty boli, doteraz neboli NVMe (respektive boli, ale len par kusov a aj to poslednych, cize ked sa bavime o tom co bolo pred dvomi rokmi tak neboli). NVMe samotne, bez ohladu na PCIe alebo nie, je obrovsky skok dopredu. Zbavime sa tych klasickych diskovych veci v kerneli ktore pridavaju latencie. NVMe je od samotneho prvopociatku TVRDO optimalizovane pre superrychly flash storage so supermalymi latenciami. A to je prave ta vec ktora je fenomenalna. Problem ? No ano, treba zmenit kernel a jeho handlovanie diskovych subsystemov, ano uz sa to deje respektive udialo ale este furt sa to bude optimalizovat. Doteraz mas velmi premenlivy vykon NVMe zariadeni ked pouzijes nativny zabudovany ovladac Microsoftu (win2012r2/8.1), linuxu, respektive ked nainstalujes ovladac od Intela (ked si napriklad kupis Intelacke NVMe zariadenie).

Je to cele v plienkach, este chvilu potrva zoptimalizovat to.

Velmi sa tesim na klasicke 2.5" formaty s NVMe.

Návrat na "Nákupná poradňa"