Tak a je to jasne. Vsetko je jasne ako krystalova gula. Felipe kedysi dostal do ruk ohromnu formulu (1.8L Prassat) a nevedel sa kontrolovat, tak prassil. Teraz za pomoci
projekcie "vie", ze kazdy kto ma viac ako 89,4 kW, bude celkom urcite jazdit nebezpecne rychlo a ohrozovat davy slobodnych matiek s kocikami na prechode na dialnici. Este aj teraz si musi odopriet "rychle" auta, lebo nema volu jazdit poriadne. Preto treba kazdemu take auta zakazat.
Moje prve auto malo 240 kW vyvedenych na zadok. Jazdil som normalne. Ked som siel na dialnici 200+ km/h, sustredil som sa, drzal odstup, atd. Pre tych, ktorym sa uz zatmieva pred ocami: ist 200 km/h v aute, ktore ma na to prisposobeny motor, podvozok a brzdy je asi ako ist 150 km/h v Octavii. Len je to tichsie, pohodlnejsie a lepsie to v tej dvestovke akceleruje.
Uplne vidim buduceho potencialneho syna, ktory si mozno bude chciet v dobrej voli kupit velky motor, lebo netreba ist rychlo, aby sa dala vychutnat jazda s dobrym autom. Ist s otvorenymi oknami a pocuvat bublotanie sa da aj po meste a tiez ma nieco do seba. Tiez take auta maju zvycajne automat, cize komfort. Ale Felipe mu to zatrhne, lebo opat bude vediet, ze by vsade a vsetkych ohrozoval. Tak syn dostane krasnu Fabiu II HTP, lebo to na zaciatok musi stacit.
Teraz z ineho sudka. Nejako som sa dostal k
clanku v Novom case (nepozerajte sa na mna), kde sa pise o navrhoch zakonov, ktore suvisia s dopravou a ktore sa prave teraz ne/schvaluju. Neviem, ci to tu uz bolo, pozrel som trochu dozadu a nevidel som. Hned mi do oci udrel prvy navrh od zmr. Alfonza Hlivu, ktory pridava do zakona o priestupkoch dalsi buzeracny tool pre poluciu, ktora v pripade nemoznosti zaplatit pokutu na mieste moze odobrat vodicovi lubovolnu sukromnu vec (s nejakymi vynimkami) a vrati ju po zaplateni pokuty. Musel som si to zoparkrat precitat, lebo sa mi zdalo, ze som v snovej risi. Neviem si to uplne presne predstavit. Vec, ktoru vezmu v ramci vydierania, nemoze byt ocividne drahsia, nez je ulozena pokuta. Takze mi pri 20,- € pokute nemozu zobrat napr. notebook. Rozmyslam, co take mi mozu zobrat z auta, co ma podobnu hodnotu. Vezmu mi jednu topanku? Alebo nakup z obchodu? Ci ruksak a veci si ponesiem v igelitke domov? Myslel som si, ze sa jedna o vtip (Novy cas a tak). Zacal som patrat.
Navrh zakona
je realny. Ze taka volovina nemoze prejst?
Pozrite si, ako hlasoval vas oblubeny politik. Zakon je v druhom citani. Hladal som dalej. Hlivov navrh zakona doplna zakon o priestupkoch (372/1990), konkretne § 85 o nasledovny odsek:
„(5) Ak páchateľ priestupku nezaplatí pokutu na mieste podľa odseku 3, má konajúci orgán právo páchateľovi priestupku odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec vo vlastníctve páchateľa priestupku podľa vlastnej úvahy a to až do okamihu zaplatenia pokuty, po ktorom je konajúci orgán povinný bez zbytočného odkladu vrátiť odobratú hnuteľnú vec páchateľovi priestupku. Odobratie veci nemožno vykonať, ak vec slúži alebo má slúžiť na zabezpečenie základných životných potrieb alebo ak je jej hodnota v nápadnom nepomere k povahe priestupku.“.
To je uzasny zakon, co? Dava fizlom do ruk tolko buzeracnej moci, ze az. Nic nie je vysvetlene, nic nie je presne definovane. Co je napadny nepomer k povahe priestupku? Ked ma fizel zastavi za telefonovanie pocas jazdy, moze mi zobrat telefon? Co ked na mieste usudi, ze telefon ma hodnotu 40,- €? Mam nejaku moznost branit sa (na mieste)? Aha, to uz popisane nie je.
Okej, odsek 5 ma prekurzor - odsek 3. Ten hovori:
(3) Ak nemôže páchateľ priestupku zaplatiť pokutu na mieste, vydá sa mu blok na pokutu na mieste nezaplatenú s poučením o spôsobe zaplatenia pokuty, o lehote jej zaplatenia a následkoch nezaplatenia pokuty. Prevzatie tohto bloku páchateľ priestupku potvrdí.
Posledna veta trochu nedava zmysel. Zrejme tam chyba nejake slovo, ale zmysel je, myslim si, ze prevzatim blocku potvrdzujem, ze som priestupok spachal. Tu mi odlahlo... trochu. Odsek 5 sa teda vztahuje len na hlupych ludi, tj. ti, ktori platia pokutu na mieste (ano pan policajt, jasne pan policajt, mate pravdu pan policajt). Kedze normalny clovek neulahcuje buzeratorskej polucii pracu, s priestupkom zasadne nesuhlasi a fizel teda nemoze vydat ziadny blocek, ani sa tvarit, ze nejaky blocek vydal a ja som si ho neprevzal. Toto celkom presne viem, mal som na tuto temu aj nejake to spravne konanie. Takze ked nesuhlasim s priestupkom, nemoze byt ulozena ziadna blokova pokuta, ergo nemoze mi byt zabavane nic darmozracmi. Problem solved.
Ostatni ludia zaplatia pokutu cez internet banking a namiesto toho, aby mali pokoj, budu sa este musiet trepat na fizlaren po svoje veci. Great success! Uplne ma to motivuje akceptovat domnely priestupok.
No a na zaver uz len v skratke: Su tam aj dobre navrhy zakonov, napr. prenositelnost znacky v jednom okrese. Skoda, ze to nebolo zavedene, ked som maval peknu znacku BA-777xx. Dalsi navrh budem ostro sledovat, jedna sa o dovoz aut a ficodan. Sam planujem nejaku akciu s dovozom lacneho vraku, aby som mohol buzerovat stat, tak uvidime, co z tohto bude.
Rozmyslam, ze poslem mail tym dvom z SaS s mojimi nalezmi ohladom tej ficodane. Mozno im to nepomoze, mozno hej.