Situácia na matičnej doske:
3-pin connector SYS FAN2 (obsadený - je naň napojený Coolermaster A12025-08CB-3BN-F1 - zadný vetrák)
3-pin connector SYS FAN1 (obsadený - je naň napojený predný vetrák)
3-pin connector PWR FAN - voľná pozícia
RIESENIE A:
Kúpiť 2x 3-pin Y rozbočovačku, to je jedna rozbočovačka ponúka 2x 3-pin výstup. Napojím rozbočovačku na rozbočovačku, tak dostanem 3 x vystup na 3- pin a napojím to na voľnú pozíciu PWR FAN. Na tieto voľné pozície napojím 3 x ventilátor Noctua NF-P14s redux - 1200.
RIESENIE B:
Kúpit 2x 3-pin Y rozbočovačku. Jednu rozbočovačku napojím na SYS FAN 2. Do nej napojím pôvodný ventilátor zo zadu a 1x ventilátor Noctua NF-P14s redux - 1200, ktorý bude umiestnený hore. Ďalšiu rozbočovačku napojím na pozíciu PWR FAN. Z nej napojím 2x ventulátor Noctua NF-P14s redux - 1200, ktoré dám na bok skrine.
Poznáte aj iné riešenie?
Ďakujem za každú radu.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)
Máš problémy s teplotami, alebo aká je motivácia pridávať tam toľko fanov? Resp. čo od toho očakávaš?
Ak už tie 3 vetráky máš, tak za mňa takto:
2x 3-pin rozdvojku zapojiť do seba a do nej napojiť 1x Noctuu vpredu ako intake, 1x hore ako outtake a 1x ten pôvodný outtake zozadu /bohužiaľ tam nevieš dať 140-ku, takže jedna Noctua zostane nevyužitá/. Na bočnicu nedávaj nič.
Všetko to napojiť spoločne na SYS_FAN1 a regulovať podľa teploty CPU. SYS_FAN2 a PWR_FAN podľa manuálu od dosky nevedia vôbec regulovať otáčky, takže tým sa radšej vyhni.
Ak tie fany ešte nemáš, tak do zadu vezmi jednu 120-ku a vpredu a hore po jednej 140-ke, a pôvodné fany zo skrine daj preč.
mino_85 napísal:Máš problémy s teplotami, alebo aká je motivácia pridávať tam toľko fanov? Resp. čo od toho očakávaš?
Ak už tie 3 vetráky máš, tak za mňa takto:
2x 3-pin rozdvojku zapojiť do seba a do nej napojiť 1x Noctuu vpredu ako intake, 1x hore ako outtake a 1x ten pôvodný outtake zozadu /bohužiaľ tam nevieš dať 140-ku, takže jedna Noctua zostane nevyužitá/. Na bočnicu nedávaj nič.
Všetko to napojiť spoločne na SYS_FAN1 a regulovať podľa teploty CPU. SYS_FAN2 a PWR_FAN podľa manuálu od dosky nevedia vôbec regulovať otáčky, takže tým sa radšej vyhni.
Ak tie fany ešte nemáš, tak do zadu vezmi jednu 120-ku a vpredu a hore po jednej 140-ke, a pôvodné fany zo skrine daj preč.
Kupil som prednedavnom R9 280X kartu. Povodna karta N560GTX-Ti uz neplnila svoj ucel. Vysledok sa dostavil. No teraz ked prisli tie 30 stupnove dni zacinam citit teplo na karte. Novu kartu mam od aprila a az do zaciatku maja nebol problem. Teraz ked toploty stupaju zacinam to na karte badat. Spustis nieco a po case ti zacne klesat FPS a pod. Sem tam to aj klaklo. Vzdy pri velkej grafickej zatazi. Provizorne som zacal fukat s ventilatorom na vetranie na bok bedne a pomohlo to. Problem odpadol. Cize je to urcite teplom.
No ja ich este nemam. Takze asi rozbocovacka na ten zadny a horny do SYS FAN 1 + napojit na SYS FAN 2 1x 140. Aj mne sa to pozdava. Tie povodne vetraky su proste ...
Naposledy upravil/-a PETERPANs v Pi 12. Jún, 2015, 18:43, upravené celkom 1 krát.
CPU AMD Phenom II X6 1070T, Motherboard Gigabite GA-970A-UD3, Vengeance - 8GB Dual channel DDR3 memory kit - 1600 Mhz, VGA Gigabite Radeon R9 280X Windforce OC version, Case Coolermaster Centurion 5 II + extra fans NOCTUA NF-S12B redux-1200(back), NOCTUA NF-P14s redux 1200(up)
Ak sa prehrieva vnútro skrine, tak hlavne treba poriadne odsávať von. Dva outtake fany by to mali utiahnuť.
Otázka je nakoľko to pomôže grafike, chladič je zrejme nič-moc, keď mu trochu tepla robí problém. Čo je to presne za kartu?
Ak otvoríš bočnicu, zlepší sa to?
PETERPANs napísal:Takze asi rozbocovacka na ten zadny a horny do SYS FAN 2 + napojit na SYS FAN 1 1x 140.
Skôr dve rozbočky jednu do druhej a všetko napojiť do SYS_FAN1, snáď to ten konektor utiahne.
Tie ostatné konektory jak som spomínal nevedia regulovať a počúvať 1200 rpm mimo záťaže asi nebude to pravé orechové.
Ako karta slape dobre (dokonca ani nehuci) no ak hras dlhsie a je tych 30 zacne to ... no bednu nestaci otvorit, normalne na nu fukam z 400 mm ventilatora z Kauflandu. Ono je to az moc dobre. Dokonca aj plechy su potom studene.
Naposledy upravil/-a PETERPANs v Pi 12. Jún, 2015, 18:56, upravené celkom 1 krát.
mino_85 napísal:Zrejme slabý prietok v bedni, otestuj s otvorenou bočnicou. Ak sa to výrazne zlepší, tak lepší airflow by mal pomôcť.
Som pozeral na manualu a naozaj SYS FAN 2 a PWR FAN nemaju speed control. Co to ale znamena? Ze Vsetko co napojis do nich pojde na max otacky stale? Lebo 12V tam je. Takze malo by to davat 1200 ked das ventilator s 1200 otackami nie?
A co napojit FAN priamo na zdroj a dokupit regulator-vypinacik, ktory placnes do PCI slotu?
Presne tak, na tých konektoroch budú točiť stále plné otáčky.
Manuálny regulátor by bol riešenie, ale po chvíli ťa to s gombičkami začne otravovať a ak je možnosť to regulovať cez SYS_FAN1 automaticky, tak načo si to komplikovať. Rozdvojky sú za babku a ak by 3 fany ten konektor neutiahol, stále môžeš potom zriešiť manuálny regulátor.
podla mna ta karta dostatocne nechladi (nekvalitna pasta, zle osadeny chladic) a preto by som ju reklamoval, prd na tom zalezi ze vonku je 33 stupnov...riesenim urcite nie je narvat tam 5 fanov
ci chladic pracuje tak ako ma sa da zistit jednoducho - pasiv musi byt teply, resp. ventilator z neho musi fukat teply vzduch. akonahle to hlasi, ze sa to prehrieva, a pasiv je vlazny/studeny/fan z neho fuka vlazny/studeny vzduch, tak je zle nasadeny a nechladi to tak, ako ma.
Zostavu v podpise nemam problem uchladit iba s jednym intake a jednym outtake fanom.
U teba to bude problem asi skorej v pietoku vzduchu, treba si spravit poriadok v bedni.
Preto som aj spomínal, že to treba otestovať s otvorenou bočnicou, nejakú dlhšiu záťaž. Ak nenastane výrazná zmena, tak je jasné, že problém nie je v slabom prietoku cez bedňu, ale skôr v grafike. Bez konkrétnych teplôt sa ale ťažko zorientujeme.
@ PETERPANs ... skús odsledovať teploty cez MSI Afterburner na nejakom syntetickom benchmarku. Unigine Heaven 4 alebo Unigine Valley v max. nastavení celkom solídne simulujú hernú záťaž nejakej graficky náročnej hry. Nechaj to bežať aspoň pol hodny v zavretej a otvorenej bedni /ak to nepadne/ a porovnaj teploty.
Stiahol som si CPUID Hardware monitor PRO a zda sa, ze problem bude v procaku (AMD II X6 1070T). Tam to stupalo najviac. Karta sa drzala celkom dobre. Nad 53 nesla. No okolie procesora vyzarovalo dost teplo. Po blizsej obhliadke chladica, ktory fuka vzduch do hora a bol kupeny ako nahrada klasickeho chladica som objavil medzi rebrami prach. Bolo to uplne upchate. Fan sice fukal ... no ako keby na dosku a nie medzi rebra. No ked som dal dole kryt nebolo to vobec vidno, pretoze rebra chladica a co je medzi nimi vidno iba zvrchu a zospodu. Vyfukal som to a zda sa, ze to urobilo svoje. Budem to este testovat. Zda sa, ze CPU bednu pekne vyhrieval.
Ono ked tak uvazujem jeden vetrak na OUT nad procak by sa mozno pridal. Nieco lacne, vyskusat.