Ahojte potrebujem poradiť pre kolegu nove PC.
bez monitora a SSD. (ratame s p2414h + SSD má aktualne v NTB od kial ho vymontuje Crucial mx200 256GB )
Klasicky HDD zatiaľ nechce, kúpi neskor.
Budget na zvyšnú zostavu je 800€ max
skrinka+zdroj+ram+MB+GPU+CPU+chladič na cpu
je otazne ci chce clovek par % vykonu naviac oproti refresh haswell-u a mat hrozne huciaci pc (intel box chladic) alebo o tych cca 7% slabsi cpu a normalny chladic na procak podla mna ddr4 v hrach moc vykonu nepridaju, ja by som poskladal za hentaky rozpocet nieco z cpu co mam ja (len si treba overit ci je doska potom kompatibilna z xeon cpus
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Ja by som uz xeon nebral aspon nie za 270E lebo to moze mat za 273E Intel Core i5-6600K. V kazdom pripade ak sa uvazuje nad non K CPU da sa k tomu zobrat ta najlacnejsia doska, nechat BOX chladic, lacnejsiu skrinku a usetrenu stovku obetovat na graficku kartu vyssej triedy ( GTX970/R390). Ta GTX 960 je uz celkom orezavatko a 380 je 3 generacie stare jadro trosku lepsieho vykonu.
Ak clovek hra so sluchadlami alebo na repro, ten BOX chladic az tak nevadi. Malo FPS ale vadit bude
jo sú napr z čipsetom H61
ano sú hlavne tie o ktoré by si normálne fakt asi ani nezavadil
takto o rok bude núdza o z87 a další rok 97
proste z pohľadu iba trochu dlhšieho obdobia sa neoplatí špekulovať
stačí pozrieť na X79 , a to bol včera v podstate HE
tak 380 je tonga a to je trocha paradoxne možno aj vyspelejšie ako fiji , resp fiji sa dosť tvári ako veľká tonga + hbm
niečo ako GM204 a gm200
priznám sa mne sa tiež pozdáva ten xeon , ale vzhľadom na hore uvedené...
podľa mňa bežný user bez protekcie a prístupu k takým veciam môže mať po istom čase trable z dosku a nezachráni to ani záruka 10r
motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
Ja osobne by som už neriešil dnes I5 s K su drahé a to OC uz moc nepridá. Radšej niečo s HT lacnejšia verzia je Xeon a draksia I7 s K radšej budem mať HT do budúcna ako 4 jadra s možnosťou OC.
6600k je jednoznacne povinna kupa ked uz clovek ide vyplazit taketo peniaze - je iba o 30eur drahsia ako zakladna 6600vka a pritom z nej polahky vytrieskas 4.5GHz pri malinkom zvyseni hluku akehokolvek seriozneho chladica.
To iste plati pre 6700k versus 6700, proste tam tych par eur rozdiel - i ked v tomto pripade je rozdiel trosku vacsi - nehra ulohu v celkovej cene zostavy. Nejde o tento pripad, ale uplne vseobecne : vyplazit ~900eur za masinu bez monitora a mat nepretaktovane 6600/6700 ked o 30 alebo 40eur mozes mat takmer o gigahertz vacsi takt je proste taky nonsense ako kupit si Mercedes S63AMG bez klimatizacie alebo s tromi kolesami (keby to islo).
A tie CPUcka su nechutne drahe odkedy nam poslednych 8 rokov AMD krachuje. Tfuj. No co sa da robit, drahy rukojemnik pardon zakaznik, nemas na vyber.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Chalani ja som išiel do NON K CPU riešenia hlavne kvôli rozpočtu. Jedná sa tu hlavne o gaming zostavu takže najpodstatnejšia tu bude GK. Keď tam šupnem GK 390 a odoberiem chladič CPU, zmením dosku a skriňu tak to vychádza na cca 830 €
ASNOD - ak je to teda bullshit tak sem daj tvoj návrh, ktorý nás tu všetkých ohúri. Je najľahšie niekoho kritizovať a nemať iné riešenie... Mile rád by som tam dal K CPU, ale ROZPOČET je 800 €.